Keresés

Részletes keresés

lcsili Creative Commons License 2010.01.24 0 0 1692

Szia!

 

Nini, ismét vann Pannon nyelvvizsga, már azt hittem, hogy felfüggesztették végleg, de megnéztem a honlapját és látom ismét lehet menni vizsgázni. Tud róla valaki valamit, hogy mennyire nehéz a többi nyelvvizsgához képest ez az "új" fajta Pannon?

 

A kérdésedre válaszolva annyi, hogy volt már hasonló probléma az itteni nyelvvizsgán. A diákok nagyon fel voltak háborodva. Sajnos a panasz tétele úgy néz ki, hogy a helyszínen kell jegyzőkönyvezni, azonnal a vizsga után azonnal. Szóval már nem nagyon lehet mit tenni. Azért érdemes felvenni a kapcsolatot a vizsgaközponttal, hogy mit lehet ilyenkor tenni, de nem látok rá sok esélyt, hogy foglalkoznak veletek jegyzőkönyv nélkül.

 

Remélem tudtan segíteni!

Előzmény: wildcat88 (1691)
wildcat88 Creative Commons License 2010.01.24 0 0 1691
Sziasztok!

Nemrégiben megpróbálkoztam a Pannon felsőfokú nyelvvizsgával, és csak a szóbeli részével. Szóval csak szóbeli volt + labor. Hát... A labor borzalmas volt. Az egy dolog volt hogy gyorsan beszéltek, de nem lehetett érteni olyan torz volt:S Szerintetek lehet valamit csinálni? Mondjuk fellebezni vagy valami ilyesmi? Mert szinte olyan torz volt a hang, mindtha egy 1950-es rádiót hallottam volna, amiben az adás nem tisztán hallható.
tency Creative Commons License 2010.01.23 0 0 1690

Szió

Kaptál esetleg vmi anyagot szóbelire?

Mert engem is érdekelne :)

én a következő üzletire mennék májusban,és elkellene a segítség szóbeli tételekből bőven :)

 

Előzmény: retekegér87 (1658)
e.dina Creative Commons License 2010.01.23 0 0 1689
Itt próbáld meg letölteni a jobb oldali menüben, a megoldások is ott vannak:

http://www.osd.at/default.aspx?SIid=32&LAid=1&ARid=105
Előzmény: ipos (1688)
ipos Creative Commons License 2010.01.23 0 0 1688
Sziasztok,

Honnan tudok letölteni ÖSD-s alapfokú nyelvvizsga feladatokat?
Köszi
nyelvelo Creative Commons License 2010.01.23 0 0 1687
Ahogy olvastam az euroexam-nak az előnye komplex vizsgánál, hogy globálisan kell meglenni a 60%-nak nem nézik külön-külön az írásbeli és szóbeli részt.
Ha tehát gyengébb vagy szóban vagy írásban, nagyobb az esélyed, hogy megkapod a komplex bizit, nem csak egy részbizonyítványt.

Ami nekem bejött, ez saját tapasztalat, a TársalKodó vizsgarendszer, különösen alapfokhoz. Íresbeli ebből lett meg, szóbeli meg Rigó utcai.
Ha fő szempont a diplomához a nyelvvizsga megléte és nem csak presztizs szempontokat nézel, tudom ajánlani.

http://tarsalkodo.kodolanyi.hu/node/15
pasig Creative Commons License 2010.01.19 0 0 1686

Szia!

az euroexam-s nyelvvizsgát hova teszed a sorban, kinek ajánlod? Nem tudok dönteni melyikre menjek!(alap angol komplex kell)Az, hogy a telc a legdrágább, egy ben azt is jelenti, hogy könnyebb?Tudom, hogy nem lehet hasonlítani őket, de mégis mi a véleményed?

Előzmény: lcsili (1685)
lcsili Creative Commons License 2010.01.17 0 0 1685

Sziasztok!

 

Véleményem szerinte nem lehet összehasonlítani egyik nyelvvizsgát sem a másikkal. Mostmár rengeteg vizsgaközpont létezik és mindenki kiválaszthatja a neki legmegfelelőbbet. Régen, még én is Rigo utcait csináltam, mivel csak olyat lehetett. Kemény volt, de azt mondom, hogy régebben egységesebb volt a rendszer, mivel csak ez az egyféle volt. Mostmár mindenki azt a fajtát választja, ami a tudásának a legmegfelelőbb. Vannak egynyelvű nyelvvizsgák, pl. ECL, TELC, azaz itt nincs fordítás és a régi típusú kétnyelvű pl. Origo, BME. Igazából az egynyelvűket annak javasolnám, akiknek nagy a szókincsük és nem megy annyira a nyelvtan, míg a kétnyelvűeknél elég keményen kérik a nyelvtant. Talán a kétnyelvűre egyszerűbb felkészülni, tanulhatóbb. Ha tudod a szabályokat valószínűleg átmégy. Én általában az első óra után el tudom dönteni, hogy kinek melyik típus a legmegfelelőbb.

Remélem tudtam segíteni valakinek a hozzászólásommal.

Szép napot:

Csilla

Törölt nick Creative Commons License 2010.01.17 0 0 1684
A legtöbb tanár tényleg ezt mondja, valószínűleg azért, mert mikor ő maga nyelvvizsgázott, valamikor gimis korában, akkor szinte csak ez volt... Saját tapasztalat: hogy azok az gimis osztálytársaim, akik Origóra mentek (angolból, németből), azoknak első nekifutásra sikerült a szóbeli, ám az írásbeli harmadik, negyedik (komolyan!!!) alkalomra. Persze nekik nem a tekintély volt a fontos, hanem az, hogy pluszpontot szerezzenek felvételire, csak hát a magántanáruk közölte, hogy ő csak Origóra vállal felkészítést...
Előzmény: Gozo (1682)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.17 0 0 1683
az origó vizsgán valóban sokakat megtéveszthet a javítási módszer, súlyozott pontszámítás van ugyanis. ez azt jelenti, hogy az 500n fordítás (magyarról idegen nyelvre) eredetileg 40 "nyerspontot" ér. ebből lesz a javítás után a megszerezhető maximális 20 pont, a következőképpen:
minden mondatnak nyerspont értéke van, a hibákért levonnak. ha valakinek tökéletes a fordítása (vagyis minden mondata helyes), akkor megkapja a max 40 nyerspontot, amit elfeleznek, így lesz hát 20 pontos a feladat.
a másik fordítás (idegen nyelvről magyarra) javítása hasonlóan történik, egy kis különbséggel. a tartalom ér 30 nyerspontot, ha tehát valaki tartalmilag visszaadja a szöveget (félrefordítástól és értelmezési hibáktól mentesen), akkor 30 nyerspontot, vagyis elfelezve 15 pontot kap. ehhez jön még hozzá a formára/magyarosságra/összefüggőségre maximálisan adható 5 pont, így lesz tehát összesen 20 pontos a feladat.

azt hadd tegyem hozzá, hogy a vizsgázónak ezekkel egyáltalán nem kell foglalkoznia. ha megbukik valaki, ne a pontozást hibáztassa, hiszen tök mindegy, hogy a dolgozat nem 100 pontos, hanem kétszáz, és az 500n-re nem 8 pontot kap, hanem 16-ot... az arányok ugyanazok.
Gozo Creative Commons License 2010.01.16 0 0 1682
Nagyon egyszerű. Az összes tanár akinél eddig tanultam, azt mondta, hogy az Origó nyelvvizsga az a "nyelvvizsga". Van tekintélye. De ez nem az én véleményem hanem az övék.
Egyébként arról nem hallottam, hogy lenne pont átszámítás. Viszont a legapróbb hibát is pontlevonásal büntetik. Pl alapfoknál is nagyon meglepődtem a pontozáson, amit a legjobbnak véltem és egyeztettem is a többiekkel, hogy jó-e, arra nem kaptam annyi pontot (40/32), mint amennyire számítottam (pedig ez az olvasás készség volt ahol magyarul kellett válaszolni a szöveg tartalmát firtató kérdésekre!). Persze így is bőven meglett a vizsga. De azért ez is jelezte, hogy nagyon szőrös szívűek a pontozásnál.
Előzmény: zelmira98 (1681)
zelmira98 Creative Commons License 2010.01.15 0 0 1681
nekem húgom csinálta az angol közepet a rigón....hát...sztem elég kemény.
én anno a fra középfokot ugyan a bme-n csináltam, de rigós felkészítős könyvből gyakoroltam a nyelvtant...messze nehezebb a teszt része...:S plusz van vmilyen furcsa átszámítási mód is, valahogy nem annyi pontot kapsz a nyelvtanra, amennyit elérsz, hanem átszámítják, nem?
egyébként hogyhogy a rigót választottátok? csak érdekel a véleményetek:) mert tényleg - sztem - a legnehezebb a nyelvvizsgák közül, és nagyon sokan szidják is, h annyira nem is "piacképes".... bár lehet, h ezt csak azok állítják, akik megbuktak rajta, nem tudom:):):)
én is még angol közép előtt állok, de ha egyszer eljutok oda, vagy bme...vagy ha nagyon nem megy a nyelv, vmilyen ecl:)
Előzmény: Gozo (1678)
Gozo Creative Commons License 2010.01.15 0 0 1680
Kis hibákra is simán levonnak pontokat, nagyon oda kell figyelni mindenre.
Előzmény: Törölt nick (1679)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.15 0 0 1679
ez általánosságban tényleg így van.
Előzmény: Gozo (1678)
Gozo Creative Commons License 2010.01.14 0 0 1678
Origó írásbeli középfokon nehezebb mint a szóbeli és ezt több tanártól is hallottam...
Előzmény: kiscsillag* (1676)
StreetFájter Creative Commons License 2010.01.14 0 0 1677
Hát igen a szóbeli egyértelműen nehezebb az írásbelinél, de az sem lehet gond kellő felkészülés mellett, úgyhogy aki jó helyen tanul, vagy talál egy jó felkészítő tanárt/ nyelvsulit, annak semmi problémája nem lehet. ezt tapasztalatból mondom.
Előzmény: kiscsillag* (1676)
kiscsillag* Creative Commons License 2010.01.13 0 0 1676
Köszi a választ!
Egyetértek azzal, hogy tanulás nélkül nem megy :)
És az sem árt, ha minden nap foglakozik az ember egy kicsit a nyelvvel.
Én is ezt tervezem... :)
Az írásbelidhez szorítok! Azt hallottam, az néha még könnyebb, mint a szóbeli... Igaz, ezt az ECL-nél mondták, ahol a 2 levelet viszonylag könnyű megírni, viszont a fordításnál nem lehet használni szótárat :(
Előzmény: Gozo (1675)
Gozo Creative Commons License 2010.01.13 0 0 1675
Szia!
Gratulálok!
2009 márciusban tettem alapfokú komplex vizsgát, Origót. 2009 novemberében sikeresen túljutottam a középfok szóbeli, Origón. Most az írásbeli akarom valamikor tavasszal megcsinálni.
2006 januártól tanulom az angolt, heti 2*2 órában és mellette mindennap foglalkoztam legalább egy félórát a nyelvvel.
Véleményem szerint tanulás nélkül nem lehet előrehaladni, de ez nem hiszem hogy újdonság.
Előzmény: kiscsillag* (1673)
zelmira98 Creative Commons License 2010.01.13 0 0 1674
Szia!

Huh, nagyon köszi a tételcímeket + az infókat :) nagy segítség volt vizsga előtt:)
mondjuk nem igazán értem ezeket a témaköröket...:S igazán megadhatnának konkrét tételcímeket, mint pl. a bme-n...
nekem az egyik tételem a francia gazdaság volt, amit végül is választottam, de ilyen tételre pont nem készültem (jó persze teljesen hülye vagyok, számíthattam volna arra, h a célnyelvi ország gazdasága, de mivel minden más helyen ezt külön feltüntetik, itt meg nem...hát nem tom:D nekem szükségem van erre a "szájbarágásra" hüpp:()...de végülis nem lett olyan tragikus ez a része...:)

és lenne még egy kérdésem....ez elég hmm...szomorú...de a szóbelin hány % kb. a kiejtés?:S mit tudsz erről?:S tudom, h ez elég alap dolog:( mert a végén megjegyezték, h az elég vicces...:( Eddig is tudtam, h - enyhén szólva - nem tökéletes, de h ezt meg is jegyezzék:S:S:S anno az általános közepen se szóltak be, illetve gimnáziumban sem voltak ezzel akkora problémák...mondjuk ahogy ott ment az oktatás :D :( szóval inkább egyedül tanultam a nyelvet, ez tény, de...:S

hmm....egyébként németből is vannak külön bgf-es felkészítő könyvek a szakmai nyelvvizsgára? mert német az első nyelvem, és még egy nyelvvizsgát kéne tennem majd... (ha egyszer végre valahára meglesz a hülye francia....vááá...kezdek allergiás lenni erre a nyelvre:D) fel van ugyan tüntetve a "szakirodalom" az oldalon, de ezek közül miket ajánlasz, te miből készültél? vagy nyelvtanfolyamok milyenek a bgf-en?:S nem tudom, miket halottál/mire jártál :) (franciából kerestem ilyet....de július óta sehol nem hirdettek meg...a bce-n kívül, de nem vagyok benne biztos, h el is indították:S)

huh, ne haragudj a sok kérdésért:)
és még1x nagyon-nagyon köszönöm!:)
Előzmény: retekegér87 (1661)
kiscsillag* Creative Commons License 2010.01.13 0 0 1673
Köszi!
Már túl vagyok a vizsgán, tényleg nem volt nehéz :)Tényleg arra voltak kíváncsiak, amit tudok, és nem arra, amit nem! Vagyis, amikor nem jutott eszembe a megfelelő szó, inkább másról beszéltem (persze, azért még a témánál maradva), amiről többet tudtam mondani :)
De jó volt tudni, hogy hogyan zajlik a vizsga menete (pont úgy történt, ahogy megírtad), mert így nem kellett már az elején teljes gőzzel arra koncentrálnom, mit várnak el tőlem, tudtam, miről van szó :))

Még azt szeretném tőled megkérdezni, hogy az alapfokot követően mennyi idődbe telt eljutni a középfokig? És azt a vizsgás is Origós volt (csak mert állítólag középfokon az a legnehezebb vizsgatípus)?
Előzmény: Gozo (1670)
orsikya Creative Commons License 2010.01.13 0 0 1672
Sziasztok!
Valakinek nincs Gazdálkodó kidolgozott szóbeli tételsora? Ha lenne és elküldené a gereo@freemail.hu-ra, azt nagyon szépen megköszönném.
Lizy05 Creative Commons License 2010.01.13 0 0 1671
Szia, köszi az infot!
Előzmény: gnius (1657)
Gozo Creative Commons License 2010.01.12 0 0 1670
Szinte mindent körül lehet írni!
Pl: nem szeretném ha a váza összetörne
A szituációt is lehet valamelyest irányítani és a legtöbb helyen nem arra utaznak, hogy azt hozzák ki belőled amit nem tudsz, hanem azt amit tudsz.
Úgyhogy csak nyugi!
Előzmény: kiscsillag* (1666)
kiscsillag* Creative Commons License 2010.01.12 0 0 1669
Köszi! Nekem tetszik:)
Előzmény: balayla (1668)
balayla Creative Commons License 2010.01.12 0 0 1668
Szerintetek jó így: "My firstname was written badly" ?
kiscsillag* Creative Commons License 2010.01.12 0 0 1667
Meg tudnátok mondani, hogy fogalmazzam meg szépen angolul, hogy:
"A keresztnevemet sajnos elírták." vagy esetleg: "A nevemet rosszul írták ide."

Mert tényleg ez a helyzet, és nem szeretnék már a vizsga elején egy rosszul fogalmazott mondattal indítani :(

Köszi előre is!!!
kiscsillag* Creative Commons License 2010.01.12 0 0 1666
Kedves Gozo!

Nagyon köszönöm, hogy megosztottad velem a tapasztalatidat!!!
Sokat segítettél vele!
Most már legalább tudom, mire számítsak...
Így azért már nem tűnik annyira félelmetesnek a dolog :) Bár, a szituáció lehet olyan, hogy esetleg nem fogom megtalálni a megfelelő kifejezést (pl. most így hirtelen nem is tudom, hogyan kellene azt mondanom, hogy "ne csomagolják ki" - de majd megpróbálok arról beszélni amiről tudok, talán bejön (végső esetben:)

És végül köszi szépen a tanácsokat és példákat is!
Annyira jó, hogy most már nem egy ismeretlen világba csöppenek bele holnap :)

Előzmény: Gozo (1664)
kiscsillag* Creative Commons License 2010.01.12 0 0 1665
Köszi a biztatást!
Megpróbálom majd leplezni a félelmemet :) és a maximumot kihozni magamból :)
Előzmény: gnius (1663)
Gozo Creative Commons License 2010.01.11 0 0 1664
Én tavaly tavasszal voltam Origó alap szóbelin (azóta már meg van a közép is).
Nálunk a következőképp ment:
Behívnak (természetesen minden szó az adott nyelven hangzik el a vizsga során), egyeztetik az adataidat, aláíratnak egy papírt. Megkérnek, hogy húzz 2 képet a ki a hátával felfelé az asztalon lévő kb 20 képből. Ebből a 2-ből kell az egyiket kiválasztanod vizsgaképnek és átadnod a vizsgáztatónak, míg a másikat visszarakatják veled. Ezután egy szituációt kell húznód és átadnod a vizsgáztatónak.
Ezután jön a vizsga: először megkérnek, hogy beszélj magadról (hol élsz, milyen családban, mit dolgozol, mi a hobbid stb.) Hagynak egy kicsit beszélni, majd feltesznek 2-3 kérdést (természetesen hozzád kapcsolódót). Érdemes valami érdekességet említeni, mert arra ráharapnak és rákérdeznek. Persze csak ésszel, nehogy olyan kérdés jöjjön amire nem tudsz megfelelően válaszolni.
A második rész a képleírás. A képek semmitmondóak (nem tudom ez-e a legjobb kifejezés rá) Nekem pl. egy gyerek nézte a mosógépet és mellette egy kutya ület. Erről kell beszélni, de ha jó pontszámot akarsz akkor ne hagyatkozz a sablon szövegre (egy fiút és egy kutyát látok, a fiú ilyen és ilyen ruhát visel és ennyi idős...) próbálj meg belevinni valami olyat ami nincs rajta a képen de a képről eszedbe jut. Pl. ennél a képnél, azt hogy a házimunka kinek a dolga a családodban, ki mos. Itt is felétesznek 1-2 kérdést a képpel kapcsolatban.
A harmadik rész a szituáció, ahol mindennapos helyzetet kell eljátszanod a vizsgáztatóval. Pl. én vámvizsgálaton estem át (én voltam az utas, a vizsgáztató a vámos), a bőröndömben egy nem túl értékes kínai váza van, amit be is jelentek, de nem akarom kicsomagolni, nehogy baja essen.
Ne felejtsd el, hogy van labor rész is. ez a hallás utáni szövegértés (magnóhallgatás).
erről nem tudok bővebbet mondani, mert azóta már változott a szöveghez kapcsolódó teszt. nekem még 2 részből állt. Az egyiknél 4 lehetséges válaszból kellett a megfelelőt kiválasztani, míg a második résznél állításokról kellett eldönteni, hogy igaz-e vagy hamis. A szövegnél oda kell figyelni, mert becsapós, nem elég ha egy-egy szót hallasz ki. Pl. nálunk volt olyan, hogy arról beszéltek, hogy azért nem mennek a szupermarketbe vásárolni, mert messze van, helyette inkább a fűszereshez mennek a vacsorához valót megvenni. Hacsak azt érted ki a szövegből, hogy vásárolni menni és hogy szupermarket, akkor rossz választ fogsz megjelölni.
Talán ennyi info elég. nem kell félni, magabiztosnak kell lenni. Ja és kerüld a bonyolult dolgok elmondását, bármit mondhatsz (amiről jól tudsz beszélni), hisz úgysem ellenőrzik. Persze ésszerű határok között.
Előzmény: kiscsillag* (1660)
gnius Creative Commons License 2010.01.11 0 0 1663
Nem az számít, hogy mit kérdeznek!
Gondolj arra, h teljesen mindegy, a tudásod most ennyi amennyi.
Hozd ki a maximumot ebből, legyél magabiztos!!

Sokszor a nálad sokkal hülyébbeknek sikerül az, ami neked nem, mert csak azon múlik, hogy jobban adják el magukat!!
Előzmény: kiscsillag* (1660)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!