Örvénykádnál a tangenciális bevezetést közönséges akvárium szivattyúval (~3000HUF) meg lehet oldani. Szinte bármelyik noname jószág bír 80 fokot. Tapasztalat más ügyből kifolyólag.
A fenék kiképzése, az átmérőviszonyok sokkal fontosabbak az ülepedés végett.
Bár, ahogy BoBoYSA is írja a komlóval kapcsolatban, a tegnapi főzésem tapasztalata az volt, hogy ami komló kikolbászolt a harisnyából, az a hűtés végére - úgy, hogy közben mozgattam az edényt a hidegvízben, 5 perc múlva - frankón leülepedett az aljára. Ráadásul az egész komlózott cefrét gézen szűrtem át és alig maradt komló vagy bármilyen förmedvény a gézen, azaz igen hatékonyan működhet az ülepítés. Emiatt még megdőlni látszik a klasszikus vegyipari géptanos elképzelés az örvénykádas szűrést illetőleg, azaz a fenék alakjának és átmérőviszonyainak fontossága a sörfőzés végső fázisában címmel. Lehet, hogy bármilyen prosztó kúpos kiképzés is tökéletes tud lenni.
Amilázt sok minden befolyásol, pH, oldat redoxpotenciálja, oxigén telítettsége, oldat összetétele és a sűrűn elmondott fohászok tartalma is ;))) Allah szakállára ;)
Azért ez a hőfok mizéria nem annyira komoly. Persze a fazékhő, keverés ellenére sok ponton más és más. No de az amiláz sem pont 78 fokon döglik meg. Az enzimaktivitásnak jól feltérképezhető görbéi vannak ami kiba.. sok mindentől függ. Itt egy pár görbe, idő, oldott fémionok, hő, egyéb enzim koncentráció, stb. Néhány példa félpercnyi guglizással:
(Vazz, bentről nem tudom feltölteni őket, akkor este felcsapatom, ha valakit érdekel)
Tehát a 78 fok amolyan ökölszabály, ami nagyon sok mindentől függ.
No akkor a tegnap esti főzésről. Mit mondjak. Nem a főzések napja volt a tegnapi számomra. Először is sütöttem egy malátás kenyeret, amibe festő malátát is tettem. Ez még nem lenne gond, de sokat. ÉS még ez sem lenne gond, csupán fekete lett a kenyér, ellenben az íze karakteres. Nem kicsit. Nem rossz, de nem nutella alá való, sokkal inkább sült húsokhoz ajánlanám sörkorcsolya és sör helyett ;))))(hiszen úgy is összekeverednek a börzacsiban). Amolyan könnyed villásreggelihez egy laza tükörtojással burkolt füstölt, főtt csülökhöz némi ecetes reszelt tormával… °˘}
A serről. Hát kurvára szétkomlóztam. Nem tudom mit keféltem el, illetve azt hiszem de, de a komlózás utáni hűtött lé végzetesen keserű volt, amolyan mélytorkos svédcsepp és unicum sűrítmény keverékére hajazott. Nyugtassatok meg, hogy ez erjedés során letisztul és nem lesz ilyen csípősen keserű. (Sejtem, hogy nem fogtok ;(
Na de, üröm az örömben (merthogy a fehérüröm kandiscukor édességű a serhez képest), hogy legalább lesz egy adag gyomorkeserűm a fent említett csülök utáni gyomorégésre. ;) És tutti, hogy 10 év múlva is iható lesz! ;)))) Nincs mi megéljen benne ;)) A Hopvill oldalra beírt recept komlómennyiségei és alfasav tartalma alapján 2/3 édesség felé volt az IBU, tehát édesebb sert szerettem volna. Elszámoltam a mennyiségét.
A főzés közben terjengő illatok…áhhhh, mennyei volt. Totál addiktá teszi az embert.
Vienna Malt 35%
Pale-Ale 16%
Bohemian Pilsner 16%
Caramunich 60 13%
Crystal 10%
Choccolate malt 6%
Festő 3%
Hogy miért ilyen bonyolult? Mert én az vagyok.
Össz szárazanyag 0,77kg, Főzővíz 2,3 l, máslóvíz 3 l. Össz: 5,3 l. Víz: lágy forrásvíz és pesti pihentetett csapvíz 70-30%. Tudom, barnánál nem számít annyira, de ezt a forrásvizet szeretem és amiből főzöl az átjön, és különben sem szeretem az egyszerű dolgokat ;)))
Beáztatás 30°C 20’, aztán a többi lépcső:
53 °C 30’
63 °C 45’ 5.0 pH
71 °C 30’ 5,5 pH
78 °C 15’ itt már lusta voltam pH-t mérni.
Szűrés. Na itt szívtam egy keveset. De aztán végül jól ment minden. A lényeg végül is az, hogy pár dologra rájöttem és legközelebb a cuccot ezekre kell fejlesztem ;)
Máslás utolsó lecsurgó vizének sűrűsége 1008 volt. A 3 liternyi máslóvíz kb. 40 perc alatt csorgott át. Máslóvíz 80 °C, de a moslék maghője 66 °C
Ekkor következett a baltázás, akarom mondani komlózás. Még a frissen szűrt alapcefrét kissé kihűlve tettem fel főni, amikor a komló belekerült. Magnum pellett 3g, Keserű pellett 3g, asszem itt kúrtam el a recit, mert eredetileg 6,5 liter lett volna a kezdő lé mennyisége. NA most, maga a beáztatás vagy 1 liternyi vesztességet okozott, hiába nyomkodtam ki a moslékot máslás után az K7 szentség, hogy maradt benne rendesen víz. (Ritka sz@r volt forró moslékot markolászni), aztán a receptbe eleve csökkentettem az induló víz mennyiségét (4 litert végcefrét szerettem volna), a malátákat át is számoltam, de a komlót sajnos 6,5 literre hagytam, nem redukáltam ;((
6,5 l vs 5,3 l. Aromázás: 10 perccel a főzés vége előtt 2g Hersbrucker, 5 perccel meg 3g Styrian goldings. Asszem ez kissé erős lett így, most már vilin látom.
Apropó, azt a mélytorkos keserű, összehúzó kissé csípős íz világot a keserűkomlózás vagy az aromakomlózás okozza?
Végkihozatal 3,5 liter 1063 OG lötyi lett. Élesztő 2g S33. Jelenleg 27 °C-on rotyog.
Azért kicsi a térfogat, mert csináltam egy kísérleti 4-5 liter végkihozatalú eszközparkot, kísérletezni (ehhez volt itthon cucc első körbe). Terveim szerint 10-12 liter végkihozatalra szeretnék beállni, de a kísérleti rendszer maradna, hogy ne túl sok cucc mennyen kárba (inkább pocsékba), amikor lecsos-joghurtos sört fogok készíteni. Következő lépés a 13L lábos hőszigetelése, a villanyrezső beállítása és a fűtés/idő szabályzó megépítése, valamint a keverő összeállítás lesz. A vezérlő elvben már kész van, a progi is hozzá, csak meg kell építeni és tesztelni, ezt 2 hét múlva tervezem. A szűrésen még dolgozgatok, van pár ötletem. Majd úgy is kérdezek eleget erről, úgy érzem most. Jelenleg az őrlést (roppantást) egy régi magyar (sokan ismeritek, fehér és 60-as években készült), nagymamámat is kiszolgáló kávédarálóban végzem több lépésben. Erről később, most már lusta vagyok írni. A lényege, hogy szitasorral (ezen is javítani kell) szeparálom a héjat (szűrőanyag) a maradék meg megy vissza darálóba, hogy 0,1-1 mm szemcséjű cucc legyen belőle. Jelenleg már összevagdostam a cuccot egy nedvesőrlőhöz. Ami alapból salgópolc elemekből és menetesszárból (mint őrlőhenger) állna. Hajtás fúrógép rulez. Remélem mielébb működésre tudom bírni. Köv,. főzés valszeg a szabályzott rendszerben lesz, de ha nem bírom ki addig, akkor kénytelen leszek megint egy éjszakát beáldozni ;)))
Na hát röviden ennyi a történet. Ha esetleg valakinek lenne egy bevált ír veres ser receptje legyen szíves dobjon meg vele. Azok a típusok érdekelnek még nagyon.
Üdv és bocs a szófosásért.