Én nem tartom rossz ötletnek, a kívülről történő megoldást, bár némileg tényleg lehet, hogy macerásabb. Viszont sok helyen van már kandalló, vagy cserépkályha, a konyhában elszívó, esetleg még gázkészülék is. Általában ilyenből lesz később a szén-monoxid mérgezés, ha túl sok készülék szívja ki a levegőt a lakásból, a pompás nyílásszárók jól zárnak, a gázos kémény huzata meg esetleg megfordul...
Ha nem ragaszkodsz rozsdamentes lemezhez, sima másfeles vaslemezből pár ezer Ft-ért csinálok neked tálcát. Mondd meg a méretét szél-hosz-mag és adok egy árat. CO-val meghegesztem úgy hogy nem fog ereszteni. Ez az ajánlat másnak is áll. Nem bolt vagyok, csak hobbiból.
BUÉK.
(Nekem cska tavasszal épül majd a kemencém, valami ilyesmi lesz)
Nekem 4 éve van ilyen,sütések után csak szárazra töröljük/nem mosom vízzel,vegyszerrel/majd tiszta olajjal egy papírtőrlővel áttörlöm és úgy rakom el száraz helyre.Minél többet használom annál patinásabb és egy csepp rozsdafolt sincs rajta.
Eletem elso racsodalakozasa a kemencere 70 korul volt... a ferjem nagyszuleit latogattuk, diszonotor, 50. hazassagi evfordulo... a haz foldes padloju volt. Nadtetos... Harom helyseg, kozepen a konyha, jobbra a kamra, balra a szoba. A harom helyseg volt az egesz, es fedett hosszu tornac...
A kemence a konyhabol futott, a nagyszobaban volt a "bubja", es volt "kemence sut" - ahol a feleves fiunk aludt :))... nagyon izgalmas volt az egesz...
Viszont a kemence ajtó szélessége csak 44-45 cm. Csak behorpasztva férne be.
Ráadásul ez sem hosszabb, mint egy gáztepsi, úgyhogy ugyan ott lennék. A malac nem fér bele hasalva, csak valahogy meghajtogatva. Így visszatértünk az alapproblémámhoz.
De, attól függ. Az étel nem tudja, samott van-e benne, csak a kemence hőmérséklete süt. Nekem samottos dongakemencém van, istenien süt. A fala sztem túl vastag lett, (12cm samott+12cm mai tégla), így a felfűtési időm vagy 3 óra, de én ráérek, és 20kg fával felfűthető. Akkor lehet a kemencében sütni, ha egy részen kisöpörve lisztet szórunk oda, és ha hamar feketedik, várni kell (túl lett fűtve), ha fél, egy perc múlva zsemleszínű, jó, lehet sütni, ha alig színeződik, még(már) nem jó, fűteni kell.