Találtam pár dvd-t is. Amibe belenéztem eddig (stepping into all grain home brew beer tutorial), abban nagyon sok volt a szöveg és kevés a lényegi eszközhasználatot bemutató vizuális anyag, de lehet, hogy csak pechem volt és rossz helyre tekertem be. ;)
A szűrés után a száraz törkölyben mindig marad feldolgozatlan keményítő eldugva valami feltáratlan nagy dara darab (fél szem) belsejében (ebből adódik ugye a főzőházi veszteség egy része.)
Azért jó, ha működőképes amiláz marad a szűrletben, mert ezekből a darabokból szűréskor kijöhet és átcsúszhat egy kis keményítő.
Akkor a szűrés alatt, még a forralás előtt, azt tudja az amiláz darabolni. Ezért nem célszerű 80 C ra vagy fölé vinni a szűréskor.
Ráadásul ha melegebb a máslóvíz, akkor ezek a durva dara részek a másláskor csirizesednek, kijön az eldugott keményítő, de enzim már nincs.
No, úgy néz ki, ahogy szokott: ember tervez, nagyfőnök meg perverz...
Emiatt ott tudok lenni szombaton, úgy 11-14h között. Viszont a kóstolók kimaradnak, ez gáááz, de hát ez van. Viszont így legalább emlékezni fogok rátok ;)))))
A stexumiaa minimalist majd mondjátok meg, természetesen a kemping használatért is szívesen odaadom a magam részét, ez nem is kérdés. Majd számoljátok ki.
A sörkémiához most nem szólanék hozzá így 3 órányi alvás után ;)
Érdekes... Miért kell nekik az amiláz szűréskor? Arra játszanak, hogy szűrés közben történjen az alfa-amilázos fehérjebontás, így kevesebb ideig kell 70 fok felett tartani a cefrét? Energiatakarékosság?
Azt írják házisörös könyvek is, hogy bizonyos cukorfok alatt abba kell hagyni a máslást, mert a héjból kioldódnak a cseranyagok meg azok a poliizék. Szerintem minden egyes alkalommal megszegem ezt a szabályt és nem veszem észre, hogy gond lenne. Lehet, hogy azért, mert mielőtt a komlót hozzáadnám, megvárom, hogy összeessen a habja, tehát kb 10-15 percig forralom a komló hozzáadása előtt. Ezt azért teszem, mert komló nélkül nem habzik annyira, de ezek szerint a túlzott máslás ellen is véd és lehet, hogy ezért nem érzem a sörön a túlmáslást.
Nem hagyott nyugodni a kérdés, és a hét végén én is utána olvastam.
Szóval valóban a máslás végén oldódnak ki nemkívánatos cseranyagok a héjból.
A magas hőmérséklet az általam hozzáférhető irodalomban nem merült fel, mert szóba sem kerül a 75-78 C fölötti máslás (ahogy írtam azért, hogy az alfa amilázt a szűrés során még valamennyire épen maradjon).
Viszont én is azt olvastam, amit te találtál, hogy ahogy csökken a máslóvíz cukortartalma (gondolom az ozmotikus nyomása is), és lúgosodik (növekszik) akár 0,6 pH -t is , erősödik a héjból a polifenolok kioldódása. Ezért kerülni kell a túlzott máslást.
A kioldódott héj cseranyagok csökkentésére az egyik könyv azt írja, hogyha a komlófőzéskor még a komló adagolása előtt forraljuk egy ideig az édes sörlét, akkor a héj cseranyagai a fehérjékkel kapcsolódnak és kicsapódnak. Máskülönben a komló cseranyagai viszik el a fehérje nagy részét. (Bár amúgy nem pont ugyanazokkal a fehérjékkel reagál a komló-, mint a héj cseranyagai.)
Az igazság kedvéért azonban meg kell jegyezni, hogy a fenti megállapítások főként a 3. illetve 4. (!!!) máslásra vonatkoznak. (Ott kétszeres mennyiségűre is nőhet a kioldódás)
Otthoni főzésnél meg egy (legfeljebb két) másolás történik, hiszen az a kis cukor veszteség nem olyan fájdalmas, viszont a házi technológiának úgyis egyik kényes pontja a komlóforralás, ahol be kellene koncentrálni a sörlevet (a máslóviz legalább 10%-t el kellene párologtatni), ezzel szemben viszont többen írták, hogy jó ha éppen forrásban tudják tartani az anyagot.
dudlis és egyéb megoldások úgy látom most nem működnek, megpróbálom összeszedni kik jönnek és nagyjából hány fő, javítsátok ki ha kifelejtettem, elrontottam valamit:
Barbon1: 2 fő
BoBoYSA : 1 fő
Csobánkai mester : 1 fő
DanielOrtega : 2 fő
Étolajos 1 fő
Krisz : 3 fő
Krulis : 3.5 fő
Olasz : 4 fő
Per/sanchez: 2,5 fő
PBarát: 1 fő
Tibeer : 2 fő
Tonícaviar : 1 fő
Viztamás : 1 fő
Wrie01 : 2 fő
A fél fő gyerek, azért fél fő, mert nem iszik sört és a kaja felénél már nyavajog, hogy nem kéri.:) Steelhaand, remélem jössz, Rád nem emlékeztem mit nyilatkoztál... Biztos kihagytam még valakiket, de ez alapján:
27 fő, ebből BoBoYSA jelezte, hogy kajában ne számítsunk rá, de remélem meggondolja magát.:)
Köszönjük a nemes felajánlást! Legutóbb úgy volt, hogy Kriszék vettek meg mindent a kajához, a végén megkérdeztük, hogy mennyire jött ki egy adag és a lányok körbejártak, beszedték. Szerintem ez így jobb, mint amit legutóbb írt Krisz, hogy mindenki beledob amennyit akar aztán majd lesz valahogy.:) Egyeztessetek Krisszel ki mit hoz/visz, aztán dobjuk szét a költségeket. Gulyásban gondolkodtunk eddig, abból a megfontolásból, hogy azt odateszed aztán elrotyog magában, nem kell figyelni, hogy nehogy odaégjen, lehet menni sörözni.:) Persze ha van egy lelkes önkéntes aki figyel a pörire folyamatosan, akkor lehet az is, nekem mindegy....
Köszönjük a nemes felajánlást! Legutóbb úgy volt, hogy Kriszék vettek meg mindent a kajához, a végén megkérdeztük, hogy mennyire jött ki egy adag és a lányok körbejártak, beszedték. Szerintem ez így jobb, mint amit legutóbb írt Krisz, hogy mindenki beledob amennyit akar aztán majd lesz valahogy.:) Egyeztessetek Krisszel ki mit hoz/visz, aztán dobjuk szét a költségeket. Gulyásban gondolkodtunk eddig, abból a megfontolásból, hogy azt odateszed aztán elrotyog magában, nem kell figyelni, hogy nehogy odaégjen, lehet menni sörözni.:) Persze ha van egy lelkes önkéntes aki figyel a pörire folyamatosan, akkor lehet az is, nekem mindegy....
A kajába beszállnék némi marhahússal,szerintem kb 13-15 főnek elég,esetelg tudok még hozzá venni és akkor elmehetünk akár 20 főig is (mondjuk marhapörkölt).Természetesen meg is főzöm ott,ha kell.Nem tudom kb.hány főre kalkuláltok? Jelzz vissza,ha érdekli a csapatot a dolog,mert akkor úgy készülök.
Én is olvastam a cikket korábban, de felejthető volt a tartalom. Tele van tárgyi tevedesekkel, de nem is ez a lényeg. Sokkal fontosabb, hogy egy törvénymódosítási javaslat előtt beszélünk a sorfozesrol. Legyen az házi vagy kézműves.
Sajnos az én hétvégi főzésem meghiúsult. Még a palackozasra sem biztos, hogy lesz módom.
Na most ez mit jelenet: "hanem komoly technikai körülmények között előállított kézműves sörökről"... Komoly technika és kézművesség? Mindez ipari méretű rozsdamentesekben. Hm...
"Az itt előállított sörnek az az egyik különlegessége, hogy roppantott malátát használnak hozzá, nem pedig daráltat." Minden gyárban roppantják, max mi darálunk. De ettől miért lesz különleges?
Nem akarom bántani de pont a rizmajer volt aki eddig gyártotta a sört. De remélem a szebeninél tud jobbat is ha akar.
A kempingben megvannak az árak. Ha kell elküldöm a listát. De ti nem akartok ott aludni, ha jól emléxem. Így elvileg nem kell fizetni. Bár biztos jól esne a kempinges srácnak, ha valamennyit adna mindenki akkor is, ha nem alszik ott. Mégiscsak a jóindulatán múlik, hogy beenged vagy sem.
A kaja meg úgy lesz, mindenki bedob valamennyit, amennyit jónak lát. Keresni nem akarok rajta, csak egy része jöjjön vissza aztán jónapot. Ez persze csak a gulyás "ebédre", vagy amikor kész lesz. Vacsira mindenki hozni szokott valamit. Kenyeret mindenképpen hozzatok valamennyit, mert az nem tudom mennyi lesz. Este szalonnát szoktunk sütni. Vagy ki mit.
Itt vagyok minden nap, olvaslak benneteket. De mivel mostanában nem főztem, muszály volt vissza vennem az ivászatból, mert erősen pocakosodtam! Lement 4 kiló, és ahogy befejeztem a mostani melómat, azonnal nekiállok fözni egy pár adagot, had öregedjen! Tegnap előtt ittam meg egy több mint egy éves vöröset, olyan volt mintha likört ittam volna! Szombaton eddig úgy néz ki, ott leszek! Remélem nem ön közben semmi!
Értem, jogos. Ezt nem gondoltam át rendesen. De így könnyebb a dolgom, mert „véletlenül” azt is vettem, és egyszerűbb is beapplikálni a szűrővödörbe. Zsíírály. Akkor vaterára fel a takarmánydarálóért. ;) De azért a menetes szár cuccot valszeg megépítem addig, ha hirtelen nem találnék takarmánydarálót. Ami otthon van takarmánydaráló állítható hengerszékkel, az mint kiderült gyümölcsdaráló valójában vagy növényi rost zúzó. Gabonára nem jó, mert a hengereknek túl nagy a foga. A menetes száras dolog meg azért izgatja a fantáziámat, mert ingyé van, 1 óra melóval meglenne, silóstól és rendkívül kicsi helyet foglalna el. Majd meglássuk.
A gyümölcsmosó nem biztos, hogy jó lesz, mert annak az oldalán is vannak lyukak, vagy rések. (Legalábbis amit én ismerek.) Namost a lényeg, hogy a máslóvíz minél több malátán csordogáljon keresztül, de ha utat talál ahol hamarabb kifolyhat, akkor nem fog feleslegesen végigmenni az egésze. Érted! Na, ezért használunk a legtöbben zsírfröccsenésgátlót, vagy valami hasonló lapos szűrőlemezt. Így a teljes máslóvíz mennyiségnek át kell haladnia a teljes törkölyrétegen.
Daráláshoz legjobb a hengeres roppantó. A következő legjobb a kommunista takarmánydaráló. Sajnos az első nagyon drága, 30-40ezer körül van. A második meg csak használtan kapható (gondolom), viszont 3000 körül vaterán, expresszen találsz. Lehet kézzel is tekerni, de általában fúrógéppel nyomatjuk. Ha egy ilyet be tudnál szerezni egy álom lesz a darálás, és a szűrés is. ... és gyors. Atomgyors! A beállítás pedig annyi, hogy ne tudjon átesni a szem rajta. Szóval kb 2mm.
Nos, a rendszer kilökődés egy átok. Már át szoktam a jegyzettömbbe (vagy word) való írásra. Aztán kopipészt ;) A darálós megoldás kényszer szülte hatékony dolognak tűnő elképzelés volt. A héját azért szedtem ki, hogy ne darálja tökig le, hiszen egyben kiváló természetes, cellulóz alapú szűrőanyag, ami a cefrézéskor visszakerült az alaplébe. Roppantott malátát majd sasolok valahol, ráadásul ma tényleg véletlenül belefutottam a homebrewtalk fórumába és sztem ott találok, talán még mérettáblicskut is. Majd hétvégén rácuppanok. Személyesen meg elugrok Olaszhoz valamikor, úgy is kellene ezt-azt vennem és megnézem, hogy ő milyenre ropizza. Az a helyzet, hogy bazi jól perforált műanyag gyümölcsmosót sikerült szereznem. Már csak be kell applikáljam a szűrővödörbe, amit szintén szigetelni kellene. Törköly, kösz, ezt a szót kerestem, csak a napi pár órás alvás nem segíti a gondolkodást. ;(
Hú tényleg, nem hogy nem kell, de kifejezetten nem szabad kivenni a héjjat. Az a jó, ha a héjj egybe marad, de a szem szétmegy. ezért jó a nedves őrlés. A héjj képezi a szűrőpogácsa alapját. Tulajdonképpen saját magát megszűri a cefre. (Már ha malátából van).
Óhh, tegnap írtam neked egy hosszú litániát, de olyan sokáig tartott, hogy a rendszer közben kiléptetett, és elszállt az irományom.
Többek között ezt is említettem, hogy a darálós megoldás nem biztos, hogy tökéletes és célszerű lenne megnézned egy rendesen megroppantott malátát, hogy be tudd állítani a megfelelő méretet. Ráadásul írtad, hogy külön is veszed a magokat a héjától, amire nincs szükség.
Valószínüleg a "moslékot" sem kellett volna kinyomkodnod. Ha több vízre van szükséged, simán öntsél még hozzá (persze nem árt ha felmelegíted 77 fokra és átmosod a törkölyt még egyszer vele).
Yay, de, Bocs! Tényleg Sándorné. Igen, azok a fránya arányszámok, amikhez mindig kell egy konstans. ;) A roppantás roppant fontos. Valszeg túl lisztes lett a maláta. Majd nex time. A bajom az egésszel az, hogy már most van kedvem újatt főzni. Pedig nem szerertnék, amíg ezt nem kostóltam meg legalább a másodlagos fermentáció után. Az meg még 3 hét ;(((( áááá
A szűrésnél szerintem ha jól van méretezve az álfenékméret meg a perforáció, akkor arányos a kicsivel. Ott is köbméter cefre/ szűrőfelület adják meg.
A darálékmérettel az a baj, hogy hiába van (nekem nincs) korrekt módszer (szitasor) az ellenőrzéshez, ha az embernek a terményroppantója olyat csinál amilyet akar :-).