Keresés

Részletes keresés

Csuhás Creative Commons License 2016.05.31 0 0 57313

Egy kicsit off:

Miért van az hogy a különböző oldalakon elérhető google műholdképek maximális nagyítása eltér? 

Az egyiken nagyítva a végén pixeles felülnézeti képet ad míg a másik körbeforgatható négy irányból készült részletesebb légi fotót ad?

Lásd mondjuk ezt a két térképet:

Pixeles: https://www.google.hu/maps/@47.557489,19.0828628,379m/data=!3m1!1e3?hl=hu

Forgatható: http://www.budapest-geo.hu/Magyarorsz%C3%A1g_t%C3%A9rk%C3%A9p

hörpölin Creative Commons License 2016.05.31 -2 0 57312

"...kocsmatúrához képest meglepően szögletesek-egyenesek ezek a trackek. :)"

 

Akkó' úgy láccik, nem ittam eleget! :-D

 

Komolyra fjordítva a szót, ezeken az alföldi túrákon valószínüleg azért ilyen egyenesek a vonalak, mert végig jó a GPS vétel: nem zavarják a hegyek és az erdők fái. Így pedig könnyű szép trekket készíteni!

Előzmény: Törölt nick (57310)
hörpölin Creative Commons License 2016.05.31 -2 0 57311

""Nem is értem, miért tilos a fényképezés itt..."  talán, az ott élő idős emberek védelmében."

 

Azt hiszem, igazad van, erre nem is gondoltam! Egyébként kötelező olvasmány vagy a túráim előtt!

Előzmény: hadidoki (57307)
Törölt nick Creative Commons License 2016.05.31 -1 1 57310

...kocsmatúrához képest meglepően szögletesek-egyenesek ezek a trackek. :)

 

(Múlt hétvégén egy cimborámmal körbetekertük a Balatont. Ugyan meglettünk a tervezett egy nap alatt, de a tracket nem merném megmutatni. Az állásidők/kitérések alapján azt sikerült másnap összegezni, hogy végül is nem sok olyan helyet hagytunk ki, ahol kapható volt fröccs vagy barnasör.) :D

Előzmény: hörpölin (57304)
V43 1279 Creative Commons License 2016.05.31 0 0 57309

Petri-Zalatárnok nekem is dagonyában, szakadó esőben és szélben lett meg, szóval átérzem milyen lehetett. A faluból kiérve már elállt az eső, Rádiig szerencsére nem is folytatódott.

Előzmény: Pulmy (57295)
HEV Creative Commons License 2016.05.30 0 1 57308

Június 15-ig még lehet javaslatokat tenni a táblák pontosítására illetve új pontok felvételére.

 

Az alábbi képen a zöld pontok a POI-k amiket a sárga táblák megjelölnek jól vagy rosszúl. A pirosak az új javaslatok.

 

Jól látszik, hogy Vas és Zala kimaradt a szórásból ott nincs mit javítani :-)

 

Előzmény: Törölt nick (57305)
hadidoki Creative Commons License 2016.05.30 -1 0 57307

Két fénykép (szinte) ugyan onnan:

 

  

hörpölin 2016. 05.              hadidoki 2012. 03.

 

Szép utad lehetett, én élveztem ezt a tájat! Érdekes a Te szemüvegeden keresztül felidézni a régi élményeket.

 

"Nem is értem, miért tilos a fényképezés itt..."  talán, az ott élő idős emberek védelmében.

Előzmény: hörpölin (57304)
Törölt nick Creative Commons License 2016.05.30 -1 1 57306

Pontosabban Bükki srácok.

Előzmény: Törölt nick (57305)
Törölt nick Creative Commons License 2016.05.30 -1 1 57305

Tegnap volt a napja hogy lefotóztam az utolsó kéktúrás projekt-táblát... 

Reménytelennek látom ezt a rengeteg hibát kijavítani, egyszerűbb lenne őket beszedni egytől egyig.

 

Bükk, észak-keleti rész, Lusta-völgy.

A Bükki kéktúra kék sáv jelzése fut itt, az Országos kék légvonalban is kb 6 km, turistautakon legalább 8-9 lehet.

És akkor kirakják a kék sáv jelzésre hogy Országos Kéktúra... :-O

 

No, de ami viszont nagyon tetszett az a Bükki Fiúk kiegészítése a táblák alatt, ők mindent megtettek amit tehettek! :-)

Csak hát sajnos kb még vagy 10 000 ilyen A4-es lapot kéne kinyomtatniuk hasonló tartalommal...

 

hörpölin Creative Commons License 2016.05.30 -2 3 57304

Jöjjön akkor a túrám második napjának leírása:

 

Alföldi Kéktúra
Nagymágocs előtti erdőfolt – Györgykirályság, erdőfolt
2016. május 20.

 

A szokásos komótos készülődés végén ezen a reggelen is háromnegyed hét után kaptam a hátamra a matyó-motyót és indultam tovább az utamon. Erre a napra egy kicsit hosszabb menetet terveztem be, mint előző napra, igyekeztem a következő napi, Szarvasig vezető út hosszát annyira megkurtítani, hogy már délre megérkezve oda délután alaposan körülnézhessek ott. Az erdő szélén visszagyalogoltam a telephelyre menő keskeny aszfaltútra, ahol a kék jelzések is fel voltak festve az útszéli fákra. A bekerített telephelynél aztán az út befordult a kapun belülre, pár méter után a semmibe továbbvezető maradék aszfaltút végét egy fémsorompó zárta le, én pedig kénytelen voltam a földek szélén húzódó pár méteres ugaron végigtörtetni az erdőszélt követve egészen a Nagymágocs határában fekvő szennyvíztelepig.

 

Itt újra elkezdődött egy aszfaltút, ami aztán egy derékszögű kanyarral jobbra fordult pár száz lépés után, nekem pedig a GPS szerint egyenesen kellett volna továbbindulni. Igen ám, de nem volt hol! Benőtt, dzsindzsás aljú erdőbe kellett volna belépni, a csalán már most, májusban is derékig ért a fák között, és még csak csapást sem láttam arra továbbindulni! Pár lépést törtettem befelé az erdőbe, de onnan is pont olyan kilátástalannak tűnt a helyzet, mint az erdőszélről. Pedig az utolsóként látott nyilazott kék jelzés ide invitált be! Visszafordultam hát és a derékszögben jobbra térő aszfaltcsíkon battyogtam ki a faluba vezető 44114-es útra. Egyébként ez az út velem párhuzamosan haladt eddig is, talán 5-600 lépésnyi távolságban. Az utánam jövőknek azt ajánlom, itt jöjjenek végig a kerékpárúttól egészen a faluig.

 

 

Bóklászás a megművelt földek és az erdő között

A jelek bevezetnek a dzsindzsába. Inkább nem követtem őket, kerültem pár száz métert

 

A turistaszálló és helytörténeti kiállítás magas fenyőfák között álló épülete mellett értem el Nagymágocs főutcáját, ahol aztán meglettek ismét a kék jelzések. Visszafelé indultam el a jelzéseket követve a Károlyi kastély felé, pár száz lépéssel el is értem a főkapuját. A kéktúra pecsét a portásfülkében van, elintéztem az adminisztrációt és a pakkot itt hátrahagyva elindultam megnézni a parkot és kastélyt. Mindkettő nagyon szépen rendbe van téve, gondozottak a sétányok is, lesétáltam rajtuk egészen a tópartig. Nem is értem, miért tilos a fényképezés itt, amit a portás kellően a lelkemre is kötött, aztán azzal bocsátott a sétámra, hogy ő nem lehet állandóan a nyomomban ellenőrizni, betartom-e azt!

 

 

Nagymágocs, Károlyi kastély

Nem működő szökőkút a kastélyparkban

Lesétáltam a 10 hektáros tóhoz is

 

A kastélylátogatás után végigsétáltam a hosszú falun, aztán balra tértem a Kossuth Lajos utcára, de a sarkon megálltam a Hóbort-Hangya kocsmánál egy seritalra. Feltöltöttem az italkészletem pár tucat lépéssel arrébb a jól felszerelt Reál-Pont élelmiszerboltban, és vettem három zsemlét is a hozzávaló szeletelt parizerrel, amit a bolt előtt lazán gallér mögé is toltam reggeli-kiegészítésképpen. Nagymágocsot aszfalton hagytam magam mögött, és csak az út északra ívelő kanyarja után tértem le róla jobbra a Szendreimajornál. Mezei földutak jöttek, mellettük futó foghíjas fasor adott árnyékot a már délelőtt is tűző napsugarak ellen, tanyák mellett sorjáztam el, aztán csak Árpádhalom előtt kapott az út újra kopott aszfaltburkolatot.

 

Mivel tudtam a pecsételőhelyek fórumáról, hogy a vegyesbolt, a hivatalos kéktúra bélyegző lelőhelye pénteken délelőtt zárva van, megkerestem a Petőfi és Székács Elemér utca sarkán álló Sarok büfét, ahol nem csak céges pecsétet kaptam a füzetembe, de megvendégeltem magam egy forró kutyával és egy üveg hideg sörrel is (itt volt Borsodi!). Kicsit még körülnéztem a faluban (Árpád szobor, Turul szobor a volt kastély, most iskola parkjában, favázas templom), aztán skera tovább, mert még nagy út állt előttem! A pecsételőhelyek fórumán csg65 által megénekelt faluszéli kutyák most kerítés mögül csaholtak veszettül, tehát gond nélkül tértem rá a mezőkön átvezető 6 km-es poros földútra.

 

 

Mezei úton Árpádhalom felé

Árpádhalom - Turul

Árpád-halom - Árpád vezér mellszobra

Árpádhalom - Favázas templom

 

Már messziről feltűntek a következő falu, Gádoros házai, a kéktúra nem megy be a településre, csak ha pecsételni is akarunk, akkor kell besétálni oda. Érdekes dolog ez: Gádoros és a következő település, Eperjes alternatív pecsételőhelyek, tehát elég csak az egyikben bélyegezni, de amíg Gádorosban ez pont 2 kilométernyi kitérő oda-vissza, addig Eperjesen a pecsételőhely pont a kéktúra útvonalán van. Én Gádorost értem el először, ha biztos lettem volna a dolgomban, hogy Eperjesen tudok stemplizni, dehogy tettem volna meg a kitérőt, de hát ki tudja? Az a biztos stempli, ami már be van ütve a füzetbe!

 

Végigmasíroztam hát a  Bajcsy-Zsilinszky utcán a Fő utcáig, ahol szinte a sarkon áll a Trófea söröző. Stempliztem, ittam egy Sopronit, aztán már indultam volna, amikor a ház külső falán barkácsoló fiatalember bejött és odalépve hozzám illedelmesen szakmai tanácsot kért! Nagyon értelmesen nézhettem rá, mert aztán részletesen elmagyarázta: kívülről pozdorjalemezzel be kell fednie egy ablakot, pedig pont oda van kiragasztva egy kék bélyegző matrica, jelölve, hogy a műintézmény kéktúra pecsételőhely. Honnan lehetne egy másik ilyet szerezni, mert az ablakról a meglévőt nem tudja leszedni anélkül, hogy az elszakadna! Kimentem vele a bolt elé megnézni a matricát és az inkriminált nyílászárót, akkor támadt az ötletem: fessenek a falemezre egy pecsét jelzést! Az se baj, ha nagyobb lesz a matricánál, csak az arányaira figyeljenek! A fiatalember elgondolkodott, és kibökte végül, hogy a kislánya nagyon szépen fest! Na, hogyha legközelebb arra jár valaki a fórumozók közül és meglát egy négyzetméteres kék pecsét jelzést, akkor gondoljon a szépen festő kislányra!

 

 

Homokos mezei úton Gádoros felé

A távolban feltűnt Gádoros (ez a kép elég nagy zoommal készült)

Nagy Feró szégyellősen elbújt a gádorosi pecsétdobozka mögé

 

Visszafelé ballagtam már a Bajcsy-Zsilinszky úton, amikor egy kertkapu melletti padon üldögélő idősebb hölgykoszorúból az egyik odaszólt nekem: hogy van az, hogy félórája elballagtam előttük jobbra, most meg visszafelé, balra megyek? Talán a ser hatására, talán azért mert kihallottam a hangjából egy cseppnyi vidám kötözködést, én is humorosra vettem a figurát és közöltem, hogy én kocsmatúrán vagyok és célom, hogy az Alföldi Kéktúra mentén minden faluban betérjek egy kocsma jellegű műintézménybe egy sörre! Azt látom a pocakján is! – jött azonnal a válasz, és aztán itt is leragadtam pár perc beszélgetésre.

 

Gádoros határából egy kb. 5 km hosszú aszfaltút vezet át Eperjesre, végigtalpaltam rajta, persze a faluközpontban nyitva volt a kocsma, ahol nem lett volna szükséges pecsételnem (hiszen ezt Gádoroson már megejtettem), de azzal a kifogással, hogy fel kell töltenem a vízkészletem, ide is betértem. Pecsételtem, itt a változatosság kedvéért egy fél lityis fröccsöt töltöttem magamba, amikor egy helyi lakos odalépett hozzám, hogy van-e már szállásom? Már öt óra felé járt az idő, a falu után akartam sátorozni, de addig még legalább egy órai út állt előttem. Csak ráböktem a hátizsákra szíjazott sátorra, és mondtam, hogy én olyan vagyok, mint a csiga, nem csak a sebességem tekintetében, de én is a hátamon hordom a házam! Viszont az urat nehezen lehetett leszerelni, ki is bökte, hogy a faluvégi horgásztónál nem csak panzió van, de sátorozni is lehet! Erősen megfontolandó ajánlat volt, mert jólesett volna egy zuhanyozás már a palackból való mosakodás helyett, de amit ma nem teszek meg, azt holnap kell majd legyalogolnom, és minél korábban szerettem volna beérni Szarvasra!

 

Amikor a kocsmából továbbindultam, még nem döntöttem el, hogy hol sátorozok éjszaka, a faluvégen a bekerített tó a füves partjával ráadásul meg is tetszett, amikor megnéztem, de Szarvas az fontosabb! Döntöttem: továbbmentem. Nagyjából órás menettel értem el azt a helyet, amit még hadidoki oldalán néztem ki magamnak egy fényképen, a Google Earth légifelvételein pedig ellenőriztem: a pusztaság közepén a nyílegyenes földút egy kis erdőfolt nyugati oldalán haladt el, és pedig a széltől védett keleti felén ütöttem fel a sátram, ahol a sűrűn járt úton haladók sem vehettek észre.

 

 

Eperjesen a kocsma a kéktúra pecsételőhely

Eperjes római katolikus temploma

Horgásztó a faluvégen. Itt is sátorozhattam volna.

Öntözőcsatorna partján vezető földúton a kiszemelt erdőfolt felé

 

Vacsora után a térképen alaposan végignéztem a következő napi menetet, aztán egy kis zenehallgatás következett, most is Jarre-tól a megunhatatlan Kinai koncert volt a menü. Ezen a napon is kilenc óra felé tettem el magam másnapra.

 

 

Felkelt a telihold (ezt a sátorból fényképeztem)

 

Szokás szerint most is közzéteszem a napi menetem trekkjét:

- Trekk -

Pulmy Creative Commons License 2016.05.30 -4 0 57303

Pedig gondoltam,hogy a leírásod alapján a mélyúton ereszkedem le,de aztán mégis az ösvényt választottuk.Hamar megbántuk😁

Előzmény: hörpölin (57302)
hörpölin Creative Commons License 2016.05.30 -2 0 57302

"Pedig az alig járt ösvénytől(ahol a kék ki van jelölve)pár tíz méterre egy jól járható mélyút is ugyanoda ér ki,de ugye a bescületesség mindenek előtt."

 

Látom, a dzsindzsa semmit sem változott a Pató-hegyen! :-) Itt tényleg célszerűbb lenne a jól kitaposott mélyúton vinni a jelzéseket!

Előzmény: Pulmy (57295)
Pulmy Creative Commons License 2016.05.30 -4 0 57301

Onnét(is) hasonló emlékeim vannak 😁

Előzmény: donjuan1984 (57299)
Pulmy Creative Commons License 2016.05.30 -4 0 57300

No ebből a rövidgyató megvolt 😁

Előzmény: qentar (57298)
donjuan1984 Creative Commons License 2016.05.30 0 0 57299

Erről a tavaly nyári Láz-tető ugrott be :) Ott elég sűrűn kellett ellejteni az úgynevezett csalán táncot: kezeket a magasba és jobbra fordul- balra fordul :D

Előzmény: Pulmy (57296)
qentar Creative Commons License 2016.05.30 0 0 57298

Huh, kiált a rövidnadrágért. Szandálban, mezítláb.

Előzmény: Pulmy (57296)
Törölt nick Creative Commons License 2016.05.30 0 1 57297

Lelkiismeret furdalás nélkül kikerülheted, Nyíri és Bózsva közt óránként egy autós megy el az aszfalton, ilyenkor érdemes használni ha nem akarod megutálni a Zemplén ezen szakaszát.

A régi Hegyközi kisvasút töltését már szinte teljesen visszahódította a természet, vegetációs időszakban jóformán járhatatlan.

 

viewArticle

Előzmény: qentar (57294)
Pulmy Creative Commons License 2016.05.30 -2 0 57296

 Nem csak ott,mi Petrikeresztúr fölött "Rambóztunk" egy jókorát. Elkelt volna mászógép digicse  :D  ,melynek beszerzése listázásra került.

 

Előzmény: qentar (57294)
Pulmy Creative Commons License 2016.05.30 -2 0 57295

  A múlt heti viharok után a RP-DDk Szentpéterfölde-Petrikeresztúr távját jártuk le.A túrát a világvégén(Szentpéterfölde) kezdtük,a kihalt faluban reggel senkivel sem találkoztunk. Az egyetlen működő bolt,kocsma,dohánybolt naponta 17-19 közt tart nyitva. Az útvonal pár éve megváltozott,most az első kilcsiket a faluba bevezető egyetlen műúton kell megtenni. A letérés után kezdődött a Göcsejben(Zalában) megszokott agyagos sárdagasztás,csúszkálás,amit viharok csak fokoztak.

 

        Rádiháza fölött a szőlők,présházak közt egy emberrel sem találkoztunk,így ki kellett hagynom a jó helyi(noa) borok kóstolását,helyette kicsit lovazhattunk. Kisétáltunk a Sarlós Boldogasszony kápolnához(ahol Hörpölin álomra hajtotta fáradt fejét),de onnét a virágzó mezőn keresztül (csalás?) tértünk vissza a kékre. Közben az egyik pincénél megkóstoltuk a már érő cserkót,sajnos nem folyékony formában ;) . Rádiházán újra lovaztunk,bár nekem kissé lepukkantnak tűntek a ménes épületei.

 

 

       Hosszabb nyíltszini caplatás után egy egyedi jelnél tértünk le egy fiatalos dzsindzsás akácosba,ahol Rambózhattunk egy keveset.

 

       Szentkozmadombja egy kisebb fajta csoda,itt összefutottunk és beszélgethettünk egy keveset egy kihalófélben lévő szakma egyik utolsó mohikánjával.

 

          Aszfaltkoptatás után Zalatárnokon hosszabb pihenő,majd a falu után újabb szívás a bokáig süllyedő agyagtócsákban. Óriás mezők és kerítés közt értünk a Petrikeresztúr fölötti mesébe illő Pató-hegyre,ahonnét lefele újabb dzsúngelharc kezdődött a falu széléig.Pedig az alig járt ösvénytől(ahol a kék ki van jelölve)pár tíz méterre egy jól járható mélyút is ugyanoda ér ki,de ugye a bescületesség mindenek előtt.

 

    

       Fényképek ,beszámoló

qentar Creative Commons License 2016.05.30 0 0 57294

Köszi - igen, tartok tőle, hogy most Tarzan-filmet lehet forgatni ott.

Előzmény: annyi baj legyen (57287)
donjuan1984 Creative Commons License 2016.05.30 0 0 57293

Rémlett, hogy Sümegen is elég "színesek" voltak egyes fák, és a macskakő még ami segített :) 
Szóval a hideg hegy...hát igen, az nem most volt és aznap 40 km-t toltunk le :) Onnan megvan az a szép nagy bélyegző pedig nekem is :)

Előzmény: annyi baj legyen (57291)
annyi baj legyen Creative Commons License 2016.05.30 0 0 57292

:)

Előzmény: jzp2107 (57290)
annyi baj legyen Creative Commons License 2016.05.30 0 1 57291

Pedig Sümeg :)

Az esőkabátos kép egy nagy, hideg hegyen készült. és esett is :)

Előzmény: donjuan1984 (57289)
jzp2107 Creative Commons License 2016.05.30 0 0 57290

de pedig de!

neked beugrott, nekem az overpass súgott

a kék autó mögötti oszlop az, ott a biciklitámasztó is

Előzmény: donjuan1984 (57289)
donjuan1984 Creative Commons License 2016.05.30 0 0 57289

Biztos nem Sümeg, de elsőre az ugrott be :)

Inkább azt áruld el, hogy hol készült az a képed amin esőkabátban pecsételsz egy meglehetősen gyéren megvilágított helyiségben :) Azt hiszem van egy másik bélyegző is a képen. Egyszerűen nem tudtam rájönni eddig :)

Előzmény: annyi baj legyen (57288)
annyi baj legyen Creative Commons License 2016.05.30 0 0 57288

 

Egy nehezített kérdés, ugyanebben a témában :)

 

Előzmény: Törölt nick (57268)
annyi baj legyen Creative Commons License 2016.05.30 0 0 57287

Februári mapillary képeim vannak, azóta gondolom, sűrűsödött a levelektől szépen:
http://heyjoe.hu/okt/mapillary/play.php?lon=21.456222169959&lat=48.49508246003&im=3p3vS6arWjtsmhE_ftFaGg

Előzmény: qentar (57285)
jzp2107 Creative Commons License 2016.05.30 0 0 57286

ha nem Kemence, akkor csak Felsőtárkány lehet ugye

az mondjuk Diósgyőrhöz is jobban útbaesik :-)

 

talán ez a villanyoszlop lehet (a kerítés stimmel), szépen felújították a jelzést

Előzmény: Törölt nick (57268)
qentar Creative Commons License 2016.05.30 -1 0 57285

A Füzér-Bózsva szakaszon járt mostanában valaki? Milyen a bozóthelyzet a vasút vonalán, vigyek hétvégére macsetét?

Pulmy Creative Commons License 2016.05.30 -2 0 57284

 "A választ hallva nem fért a fejükbe, hogy miért gyalog akarok eljutni"

 

 

 

 

 

       Pont így jártunk a DDK-n. Szentpéterföldéről (ami egy kicsit a világvégén van) battyogtunk az egyetlen faluból kivezető úton Gutorfölde felé. A falu szélső házánál utolért a falugondnok,ki ügyet ment intézni és lefékezve felajánlotta,hogy elvisz bennünket. Mikor mondtam,hogy kösz,de inkább gyalog megyünk,ráadásul Petrikeresztúrig,na erre Ő is elég bambán nézett,látszott rajta,mit gondol ezekről a szerencsétlenekről. Ráadásul egy jól szituált középkorú Úr volt....

Előzmény: hörpölin (57266)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!