kb. 85 dkg-os kenyérhez: 50 dkg liszt, 3 dl víz (kalácshoz 3dl tej), 2 kiskanál só, (kalácshoz 1) 1 evőkanál cukor (kalácshoz 3), 2 dkg élesztő, 1-2 dkg vajat v. margarint is lehet bele.
Világos (light) lcd-n a "COLor" gombbal, súly 2 lb (1kg- os) a "size" gombbal.
1 -es menü (basic, általában 3 órás).
Időzíteni is lehet a le- fel nyilakkal (óra piktogrammnál), annyi idő múlvára lesz teljesen készen, amennyi órát beállítassz. (ha este 8 kor 10 órára pörgeted fel az időzítőt, akkor reggel 6 ra lesz kész:))
Az én kérdésem az lenne, hogy ismeri- e vki a lekvárfőző (jam) programrészt rajta (9-es menü) , próbálta- e, működik- e, ill. hogy vajon hány fokon keveri a löttyöt, mennyi folyadékot, v. gyümölcsöt lehet beletenni?
Nem tudományos ez... "Teh".... inkább kényelmes (de nagyon)... a tojást a sütiknél is mindig el kell keverni .... gondoltam a kenyérnek sem árthat.. pláne, hogy így írj a használati :-))))
Több szempontból érthetetlen a kérdés. Bolti kenyerek gyorskelesztve vannak? Hogyan? Mit kell itt megoldani? Követed a kezelési utasítást, belerakod az élesztőt és annyi.
A "kis adag" kenyérhez 1 pohár víz, 1-1 nagykanál tej és olaj tetejére m1 a 3 pohár liszt, a szélére 1 kiskanál só, 1 nagykanál cukor, és a közepére képezett mélyedésbe 1 kiskanál száraz élesztő (bár újabban anyum hagyományos élesztővel csinálja, azt a vízben 1 kicsit futkároztatni kell), a nagy adab ennek a 1,5-szerese.
A tojást csak simán beleütöm a vízbe, a hagymát is az előkészítéskor aprítom bele.
A tojásos kenyér receptemnél úgy van megadva, hogy a mérőedénybe bele kell ütni a tojást és feltölteni a kenyérhez megadott folyadékmennyiség milliliterjéig....
"1./ Tojásos kenyér:
3 db egész tojást elkeverek egy mércés edényben, majd felöntöm vízzel, úgy, hogy összesen 310 ml legyen.
560 gr liszt+2 kk só+2 ek cukor+4 ek vaj+2 kk instant élesztő (vagy egy friss 50 gr-os élesztőnek kb. a negyede futtatva, vagy morzsolva)."
Sajnos felemelték az árát tényleg, 299-ről 320-ra, múlt héten vettem. Előtte pár héttel én is kaptam akciósan, 200 körül volt. Én is a teljes kiőrlésűt vettem mindkét alkalommal, és bár nem vagyok híve ezeknek a bekevert liszteknek, ez tényleg jó. Ha semmi mást nem adunk hozzá, csak vizet, ahogy írja a zacskón, akkor is finom, és két kenyér kijön 320.- Ft-ból. Kipróbáltam úgy is, hogy sima liszttel kevertem, úgy is jó lett, bár úgy már teljesen más kenyér lett belőle, de mindkettő ízlett.
A sima fehéret még nem próbáltam, ritkábban eszünk fehér kenyeret, de ha legközelebb arra járok, megnézem azt is :)
Ettől függetlenül nem fogok teljesen átállni erre a lisztkeverékre, de néha egy kis változatosság nem árt :)
Az Aldiban vettem akciós Weissbrot sütőkeveréket fehérkenyérhez 164 Ft-ért. Nem vagyok híve, nem szoktam kész keverékeket venni, de ebből csodálatos ízű /állagú / kenyér lett. Tudnak ezek a németek, biztos olyan adalékokat használnak, ami miatt elronthatatlan.
Elég kevés az élesztő benne gyárilag, és az is hatványozódik a 25 dekában úgyhogy egy 16 gramm friss élesztő simán mehet bele, vagy 1 zacskó szárított olyan amire az van írva 50 deka liszthez kell :)
Ha az Aldi-s lisztkeveréket + lisztet használsz, akkor mennyi élesztőt teszel bele? Mert a lisztkeverékben már van, ahhoz csak vizet kell adni, viszont ha csak 25 dkg-ot teszel bele, akkor az abban lévő élesztő kevés lenne az egész kenyérhez..
Én is vettem ilyen keveréket (nagyon rég próbáltam már egyszer, nem jött be, de ez tényleg jó), de nem kevertem liszttel, csak ahogy a zacsira van írva, és úgy is finom lett. Viszont kipróbálnám, ahogy írtad, mert az a kefíres kenyér tényleg isteni.
Szóval pontosan miből mennyit?
Köszi :)))
Jövő héten megyek pesto-ért is, sajnos nálunk az Aldi is 35 km, közelebb meg nincs pesto, se a Lidl-ben, se a Penny-ben nem láttam, Tesco-ban még nem kerestem :)