Keresés

Részletes keresés

krulis Creative Commons License 2011.09.08 0 0 8147

Mondasz valamit...:)

Előzmény: WriE01 (8146)
WriE01 Creative Commons License 2011.09.08 0 0 8146

Mivel nincs gyerek méret, ezért nem tudod visszamondani, mert hogy nem tudtam rendelni :)

 

Krisz: mondd mi kell, lehet hogy reggel meg bele tudom rakni. A lehetőségeket a levlistán közöltük.

 

Előzmény: krulis (8144)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.09.08 0 0 8145

Most olvasgatom a fórumot, elég sokminden kimaradt a géppusztulás miatt, és látom lehetett rendelni pólót. Gondolom erről most lemaradtam. :(

 

Hűtőtáskákat előkészíteni! Jégakkukat lefagyasztani! Söröket behűteni! Visszaszámlálás indul! :)

Akik sátoroznak, meleg alvóscuccokat hozzanak, nappalra jó időt mond minden előrejelző, de éjszakára nagyon lehül az idő. Na, mondjuk az a pár óra hajnaltól nem túlélhetetlen.

krulis Creative Commons License 2011.09.08 0 0 8144

Akkor a gyerekméret megrendelést visszamondanám  ha még lehet. 

Előzmény: WriE01 (8143)
WriE01 Creative Commons License 2011.09.08 0 0 8143

Sajnos gyerek méret most nincs. Csináljunk helyette nagyobbat (L -től van), vagy esetleg adtok polot akkor ranyomatom!

WriE01 Creative Commons License 2011.09.08 0 0 8142
Holnapra meglesznek a polok!
steelhaand Creative Commons License 2011.09.08 0 0 8141

wow, az a hőmérő nagyon ott van ;)

kösz a linket

 

Előzmény: krulis (8140)
krulis Creative Commons License 2011.09.08 0 0 8140

"Ami még izgatja a fantáziám, az a dekokciós eljárás részleges alkalmazása. Tehát eljutunk a 70-72 °C fokos cefrézésig. Ekkor a matéria egy részét kiemeljük, (itt jön a turpisság v2, azaz szűrten csak a levet, vagy a törköllyel együtt)"

 

Szűrten, majdnem hogy csak a törkölyt. Itt egy video hogyan csinálják:

http://www.brewingtv.com/episodes/2011/3/29/brewing-tv-episode-34-decoction-day.html

Előzmény: steelhaand (8136)
krulis Creative Commons License 2011.09.08 0 0 8139

Az imént találkoztam HPGE-vel, aki sajnos nem tud jönni szombaton, de küldött söröket: az emlékezetes IPA-t amire 90 IBU számoltunk, fekete sert és egy búzát a bátraknak, amiről ki kell majd derítenünk miért savanyú.

steelhaand Creative Commons License 2011.09.08 0 0 8138

Jaja, ahogy irogattam az előző hsz-t, nekem is kedvem szottyant főzni, pedig megfogadtam, hogy nem fogok addig, amíg nincs meg a stuff-szabályzó, de már látom, hogy ez a kijelentés nem vállalható. ;) Az első főzetem, amit 1 hete tettem most, hogy lehűlt egy kicsit a levegő jobban begerjed és ismét szolidan bubizik. Ha minden jól megy ma átteszem másodlagosba, viszont 1 ujjnyi trutyi van az alján. Kíváncsi vagyok mennyi lesz a sűrűsége.

Előzmény: WriE01 (8137)
WriE01 Creative Commons License 2011.09.08 0 0 8137

Tegnap este bepótoltam a hétvégi főzősemet (kwak clone):

3Kg Pilseni

0.5Kg Muncheni

0.14Kg Belgian Spec.B

0.5 Kg Kandis

12l cef. víz

14l másl. víz

52° 30p

63° 40p

72° 30p

 

10g Challenger 60p

10g Styrian goldings 15p

20-20g Challenger-Saaz 5p

 

Élesztő: mosott apátsági

 

végeredmény: 15l  OG:1064

 

viztamas: kérdeztem mennyi idő alatt lehet lehőteni a sörlét hőcserélővel. Most lemértem: 15l->22°-ra 7p11mp alatt hűlt le :D

 

Közben a feketét amit akartam vinni szombaton, áttettem egy másodlagosba. Még mindig dolgozik és termeli a bubikat. A vödör alján meg alig volt még élesztő. Nem állt össze a sok trutyi kocsonyává. Ráadásul már lement 1010-re. Így nem akartam kipalackozni. De megkóstoltam és nagyon fincsi lesz.... majd egyszer.

 

 

Ma délután intézem a polókat. 32 db jött össze.

 

 

 

 

 

steelhaand Creative Commons License 2011.09.08 0 0 8136

Háj!

Kissé eltűntem az sűrűben, mint maci az ászokhordók között…

Kronológiai sorrendben haladva, a főzés biokémiája című fejezethez pár lenne pár gondolatom.

 

A polifenolok (összefoglaló név) íz szempontjából kettős megítélés alatt állnak. Élettani szempontból jótékonyak, hiszen erős antioxidációs hatásuk van, továbbá hajlamosak a polimerizációra (egyszerűen mondva összeállni, de azért ez többet jelent), minek hatására keletkező vegyületek segítik a koleszterin megkötését, rugalmasan tartják az érfalakat, bla-bla-bla, szabadgyök megkötök és a többi. Tehát élettani hatásuk rendkívül fontos és ezeken felül ráadásul számtalan hatóanyag (pl. koffein, ami nincs a „normál” serekben) felszívódását segítik elő.

 

A leghatékonyabban felszívódó polifenolok az izoflavonok, ezeket követik a katechinek (antibaci matéria) és a flavononok. Legrosszabban a proantocianidinek és az antocianinok (rendkívül erős antioxidáns és a vörös színanyag) szívódnak fel. Mivel minden polifenol felszívódásának hátterében más és más mechanizmus áll, nem szükségszerűen az a polifenol lesz jelen legnagyobb koncentrációban a szövetekben, amelyiket az étrend a legnagyobb mennyiségben tartalmazta.

 

Továbbá mint a tanninok (csersavak) építőkövei, sőt (tk. maga a tannin is polifenolnak számít) igen szerteágazó hatásuk is van az ízvilágra. Ha kiszedjük, akkor szép tiszta ceferét (mustot) kapunk és a végtermék is ennek megfelelően letisztult kinézetű és bársonyos ízvilágú lesz. De ha eltávolítjuk, akkor az egyik legértékesebb összetevőtől fosztjuk meg magunkat. Ha nem, akkor marad a csersavas ízvilág (ízlésről nem lehet vitatkozni). Ergó sörfőzésnél az arányt (tannin keletkezésének) jól be kell állítani, bár a hőlépcsők és máslás általunk használt mértékével ez szűk tartományba esik. Bár azért van egy olyan gyanúm, hogy a komló aromái és savai azért rendesen elnyomhatják a héjból származó tanninokat.

 

A tanninoknak mint tudjuk jelentős fehérje kicsapó hatása van. Tehát ahogy írjátok, ha a komlózáskor előbb pár percig forraljuk a sörlevet, akkor a tannin kiszed egy marék fehérjét a matériából. Ugye itt megint azt kellene megvizsgálni, hogy milyen típusú fehérjék csapodnak ki. Pl. mi van akkor ha a habosodásért felelős fehérjéket csapja ki? Mármint azt tudjuk, hogy ekkor mi van ;((

 

Tehát amit jó lenne megismerni az az, hogy tanninok és a komló savai milyen fehérjéket csapatnak ki. Vajon ugyanazokat vagy másféléket. Továbbá a két eltérő savcsoport milyen peremfeltételek (pl. hőmérsékleti viszonyok) között teszi ezt. És hogy a kicsapatott fehérjék mit befolyásolnak a sörlében, mondjuk az erjedés során (élesztő táp), vagy magában a kész sörben (pl. ízek, habosodás, teltség érzet, stb.). Akkor az is érdekes lehet még, hogy a keserűkomlózáskor a beadagolt komló mennyisége mennyire befolyásolja a fehérjekicsapódást. Vajon kevés komló is képes ugyanannyi fehérjét kicsapatni, mint az atom sok komló? (Édesebb vs. Keserűbb ser) Sőt, vajon a fehérje kicsapódást mennyire befolyásolja a sörlé hőmérséklete (lobog-e a főzet vagy csak szolidan buborékol, mint egyszeri könnyűbúvár az ászokhordóban, ami mellett eltűnt a maci?), pH, az alaplé szervetlen só összetétele (Ca, Mg, stb ionok, azaz pl. a keménység, vízösszetétel, nehézfémek jelenléte[Arzén az alföldi vizekben]), stb. És akkor mi van a First Wort Hopping-gal?

 

Ami még izgatja a fantáziám, az a dekokciós eljárás részleges alkalmazása. Tehát eljutunk a 70-72 °C fokos cefrézésig. Ekkor a matéria egy részét kiemeljük, (itt jön a turpisság v2, azaz szűrten csak a levet, vagy a törköllyel együtt) és egy másik biliben jól megrottyantjuk, majd visszahűtve vissza adjuk az enzimatikusan aktív cefrébe. Ugye pont arról beszélünk, hogy ha 80 fok felé megyünk, akkor a maláta törkölyből még oldódik ki keményítő (és még egy valag szmötyi, de most ez nem olyan érdekes), bár az enzimek letérdelnek. (mintha valamely kolléga is itt a fórumon hasonló cipőbe járt volna, amikor az alfa cefrézés után ismét pozitív lett a jódpróbája). Viszont ha visszahűtve visszavezetjük az aktív cefrébe, akkor már át tudnak alakulni a kioldódott cuccok. Na most első kérdés, hogy magas hőn milyen jellegű szénhidrátok oldódnak ki magas hőn. Továbbá hogy melyik lépcsőbe vezetjük vissza, én az alfásról beszéltem ugyan, de az alacsonyabb hőn tevékenykedő béta is fontos lehet. Csak ismétlésképen, hogy végre én is megtanuljam °˘} (komcsi, mindig keverem, mint ászokpincébe tévedt egyszerű medvevadász, könnyűbúvárt a macival) a bétán ugye az erjeszthető cukrok keletkeznek, míg a magasabb hőn tevékenykedő alfán a beltartalom anyagai dúsulnak, azaz a nem erjeszthető cukrok felé megy el a bontás. Magyarul bármiféle dekokcióval növelhetjük a kihozatalt, de megkísértjük a magasabb tannin tartalmat. Elvileg. Bakker, már alig várom, hogy a sör kémia könyvem letöltődjön. Viszont, ahogy már azt sokan írtátok ennek fényében a máslás hőmérsékletére nagyon kell vigyázni, különben keményítő oldódik a rendszerbe, aminek a legnagyobb problémája az az, hogy kiváló baci táptalaj, főleg az ízromlásért felelős dögöknek (pl. bacillus subtilis), így veszélyes a sörünkre nézve. Máslásnál a magas hő által kialakuló csirizesedés meg rontja a szűrés hatékonyságát.

 

Krulis@, sajnos az a rész még nincs meg, de pár ruszki haveromat beizzítottam rá. Ami azt jelenti, hogy előbb-utóbb meglesz ocr pdf-ben ;)

 

WriE01@, köszi a gooledoc-ot. Tényleg zsírály!

 

Talira szombaton úgy 11 felé érek, ha minden jól megy és kb. 2 felé már lépnem kell. Sajnos ezt dobta a gép, de így is boldog vagyok, hogy összejött ;) Egy jó malátás házi kenyeret szerintem én is összedobok pénteken ;)

 

Olasz székhely ötletét én is támogatom. Kifejezetten jól hangzik! A maláta illattól úgy is mindenkinek összecsordul a nyál a szájában. ;)

 

Pólóból engem is inkább a feka érdekelne, azon nem látszik meg a sörfolt, mint egyszeri ászokpince padlóján, ahol a medvevadász, a könnyűbúvár és a maci is fetreng a sörtől. Különben is, szívem inkább a fekete serekhez húz…

Tibeer Creative Commons License 2011.09.07 0 0 8135

1db 1. verzió xxxl és 1db 2. verzió s

Köszi

Előzmény: viztamas (8123)
DanielOrtega Creative Commons License 2011.09.07 0 0 8134

Ja bocs! a habos.

Előzmény: WriE01 (8133)
WriE01 Creative Commons License 2011.09.07 0 0 8133
Az melyik? Amin nincs hab? A"kobanyais"?
Előzmény: DanielOrtega (8132)
DanielOrtega Creative Commons License 2011.09.07 0 0 8132

a 7819-es hozzászólásodra :) amiket ma tettél fel azok közül az első

Előzmény: WriE01 (8130)
WriE01 Creative Commons License 2011.09.07 0 0 8131
Jaaa, az ingyensornek úgyis híg a leve :-)
Előzmény: KRISZ2007. (8129)
WriE01 Creative Commons License 2011.09.07 0 0 8130
Ezt most melyikre mondod? A maiakra amit a levlistára tettem fel?
Előzmény: DanielOrtega (8128)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.09.07 0 0 8129

Ez csak az átlagembernek dilemma. Szerintem itt mindenki az örök ifjúságot választaná, aztán egész életében főzné a legjobb söröket. ;)

Előzmény: Inkman (8127)
DanielOrtega Creative Commons License 2011.09.07 0 0 8128

Még egy észrevétel (ha már lett volna akkor nem szóltam :) ) A szöveget rendezzétek úgy, hogy az "első" E betűje egy vonalban legyen az "egyesület" T betűjével.

Előzmény: WriE01 (7855)
Inkman Creative Commons License 2011.09.07 0 0 8127

Az mar igaz. A dilemma meg itt kezdodik:

 

 

Udv Nemetorszagbol

Előzmény: barbon1 (8126)
barbon1 Creative Commons License 2011.09.07 0 0 8126

 

Bocs a kép lemaradt.

barbon1 Creative Commons License 2011.09.07 0 0 8125

Ez teljes mértékben fedi a valóságot.

BoBoYSA Creative Commons License 2011.09.07 0 0 8124

Tehát az én vágyam: az új táblázat szerint 1 db 3. számú gerillás póló XL vagy XXL méretben.

 

 

Előzmény: viztamas (8123)
viztamas Creative Commons License 2011.09.07 0 0 8123

beszéltem wrie01-egyel és póló ügyben 3 opciót dolgoztunk ki:

 

1. ElsőSör póló: logo + szöveg

2. Elsősör póló: csak szöveg

3. Gerilla sörfőzők póló

 

a polókat kb 2000 +- 300 Ft/db tudná intézni wrie01.

 

pontosan kéne tudni legkésőbb csütörtökig, hogy melyik opcióból hány db és mekkora méret kell.

 

viztamas: 1. vagy 2.  és 3. 1-1 db xl-es méretben.

BoBoYSA Creative Commons License 2011.09.07 0 0 8122

Elfelejtettem írni, hogy a csobánkai mester, csak estére ígérte magát feltételesen.

krulis Creative Commons License 2011.09.07 0 0 8121

9-10 óra körül szerintem már gyülekezik a nép. Szállás van, lehet sátrorozni, van olcsóbb konténer (3000/fő), drágább panzió (pl. 12000/ 2ágyas szoba) és még drágább faház. Itt van minden infó: http://www.grancamping-fortanex.hu/

 

Viszonylag egszerű odatalálni, még nekem is sikerült. Még mielőtt beérnél a centrumba van egy körforgalom, ott balra kell menni, az az út levisz a dunapartra. Miután jobbra kanyarodik és a part mentén megy tovább már ott is van a kemping, könnyen észrevehető.

Előzmény: barbon1 (8120)
barbon1 Creative Commons License 2011.09.07 0 0 8120

Ez az egy kemping van Esztergomban?Mikortól kezdődik a buli?Szállásra van lehetőség?

Előzmény: KRISZ2007. (8117)
BoBoYSA Creative Commons License 2011.09.07 0 0 8119

Mindenképpen kérek egy pólót.

MARHA JÓ! Tökéletes! Profi!

 

Csak arra kérlek, hogy XL, vagy még inkább XXL legyen.

 

 

BoBoYSA Creative Commons License 2011.09.07 0 0 8118

Olyan létezik a szakácskönyvekben, hogy sörtészta. Cukor nélküli palacsintatészta sörrel. Panírozás helyett használják.
Én is sütöttem már gombát így. Pl itt egy recept:

http://www.finomreceptek.hu/teszta-receptek/gomba-sortesztaban-recept

 

Fekete sörrel viszont tényleg különleges lehetett. Ezt ki fogom próbálni. Jó ötlet!

Előzmény: étolajos (8104)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!