A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Sziasztok! Van egy 2011 Gaggia Classic-om. Szeretném profi módon szétszedve vízkőteleníteni. Hamár meglesz bontva, tuning is érdekel PID beépítés, esetleg réz bojler. Ki vállal ilyet mostanában Budapesten vagy környékén? Köszönöm!
Kedves kávéfanok, örököltem egy lerobbant Moulinexet és szeretném talpraállítani. A vizadagoló pumpa (mellékelt képen sárgával megjelölt) gumi fogaskereke van elszakadva. Gondolom ilyen régi alkatrészt beszerezni lehetetlen. Mit a véleményetek, próbáljam megragasztani, keressek valami hasonlómodern gépbe való pumpát, vagy csak marad az egész dekoráció a kávésarokban?
A pörkölési dátum a panasz szempontjából irreleváns. Pusztán abban segíti az érdeklődőt, hogy még a régi géppel pörkölték vagy már az új csapat, új géppel.
U.i. Végül is ajánlottak fel cserekávét vagy nem? Vagy felajánlották és végül visszavonták? Esetleg ti nem voltatok elégedettek a felajánlott cserével?
Elképzelhető. Hiányos ismeretem szerint viszont akkor a babok élein is láthatónak kéne lennie az égésnek, mert ez szinte pillanatok alatt lezajlik. Mikor a hegyén már látszik az égés akkor már annyi, nem tudja korrigálni. Hacsak nem a nyitás előtt közvetlenül jutott ebbe az állapotba és a hűtés alatt már nem égett tovább.
Köszi, épp ma érkezett meg egy csomag ilyen és vegyes érzelmeim vannak vele kapcsolatban. Bevallom rosszabbra számítottam. Nem nyomja el annyira az ízt mint ahogy gondoltam, ami azért érdekes mert a kávé savai natúr formában érződnek ki belőle. Valahogy úgy értem, hogy a citromból nem lesz ezzel limonádé, pedig az édes íz ott van. Ha ennél maradok, jó ugródeszka lehet a cukor nélküli fogyasztáshoz. Ami zavar benne az a sztívia jelen pillanatban. Ki fogom próbálni az eritritet önmagában is, bár nem hinném, hogy különböznének a cukoralkoholok abban hogy mind olyan fura "hideg édes" amit eddig kóstoltam. De meg lehet szokni úgy érzem. A sztívia nekem olyan édességet produkál ami olyan mint egy zavaró háttérzaj. Mintha a zenekar Wagner-t játszana, de egy zongorista Liszt-et játszik közben. A választott nevem csak arra utal, hogy alapvetően IMÁDOM AZ ÉDESSÉGET. Nekem jó volna a cukor, de sajnos ezt most nem én döntöm el.
A kép alapján nem lehet megállapítani a pörkölés dátumát, mert az a zacsi hátulján van, kértem is, hogy azt fotózd le. Ez nagy valószínűséggel még régi Gisesen pörkölés ha MM-ből való. Milyen mennyiségben voltak benne a hibás szemek? A pörkölési dátum azért is lenne fontos, mert úgy tudom júniusban a régi pörkölő mester máshova igazolt, onnantól van új pörkölő mester. Az új géppel meg valamikor aug. végén kezdtek pörkölni. Új mester, új pörkölő.
Egy biztos, izgalmas időszak ez az avx életében, a jelek viszont nagyon bíztatóak. Az új pörkölővel két fajta malabart ittam eddig, az első nekem sötét volt, nem is ízlett, a második világosabb viszont zseniálisra sikeredett. Bátran próbáljátok ki.
A babhiba szinte kizárható (annak hittem, arra tippeltem), rákérdeztem, ugyanabból a nyerskávéból pörkölnek most is, így tényleg pörkölési hiba lehetett.
Annyi a sztori, hogy egy ismerősöd rendelt kávét, és nem ízlett neki. Rossz volt az alapanyag? Nem sikerült a pörkölés? Nem fogjuk megtudni. Ezt sikerült sok energiával, 5 nagy méretű képpel illusztrálni egy fórumon, ahol nem az adott cég feltétlen hívei szoktak megnyilvánulni. Csináld meg ugyanezt az AVX fórumon, itt tök felesleges. Sőt, hangulatot kelteni, egyoldalúan dicsérni/szidni valamit bárhol felesleges.
Ha akkora várakozás és marketig előzte meg, és ennyi pénzt beleöltek, akkor:
1., Mint említetted, nem kellett volna bezacskózni.
2., Ha már bezacskózza és valaki reklamál, akkor azt ki kellett volna cserélni.
3., Ha tényleg úgy van, hogy "beígért valami kárpótlást", akkor már ne csináljon a szájából segget.
4., Nem tudom mennyien reklamálhattak a kávé miatt, de max. nem nyert volna a reklamált kávékon, és akkor most itt nem lenne téma (bár állítólag a negatív reklám is reklám, és lehet a marketing részét képzi).
Engem sem lehet azzal vádolni, hogy az AVX szekértolója volnék, de te itt valakinek a személyes sérelmét hordozod körbe véres kardként. Én is jártam már úgy, hogy valahonnan rendeltem, és nem ízlett. Onnan/azt a kávét nem rendeltem többet.