Egy másik ügyben is elkélne segítség. Életem első rozé borához hétvégén szedem az alapanyagot. Kékfrankos, cukra sztem 18 fok körüli lesz. Kérdésem: mennyi az optimális cukorfok a rozé alapanyagnak? Mennyi ideig érdemes héjon hagyni? Érdemes-e a mustot ülepíteni itt is? Előre is köszönöm
Sziasztok - néhány kérdésben kérném segítségeteket. Múlt hét végén szedtem le a Chardonnayt és a Királylánykát 19-es cukorral. Ülepített mustot fejtettem a hordóba és vártam a spontán erjedést. Nem mozdult meg 4 napon keresztül, de nem is barnult be, ugyanolyan zöld maradt mint amikor befejtettem a hordóba. Ezután már megijedtem hogy magától nem indul be és pet palackba napon beindított murcival beoltottam. Azóta elindult az erjedés, de mintha kimaradt volna a gyors erjedés és csak egy erős pezsgőhangzás hallatszik a hordóból (azaz csendesen erjed). Elindulhat még a gyors erjedés? Ha nem, akkor ez gond? Meddig várhat egyébként a must az erjedésre? Mikor érdemes legkésőbb elindítani?
Nagyon átlátható a helyzet! Az olcsóbb termelés jegyében egyre több csalást manipulálást, trükközést vet be sok borgyártó (hamis származásik vételével egyre több kotyvasztott vagy magyarított külföldi bor), miközben a szőlőtermesztők mennek csődbe, a szőlőket meg vágják ki, a fiatalok meg költöznek el a falvakból. Ergó a gaygiborgyártáésban sem mi vagyunk a legversenyképesebbek, sőt...Biztos jó ez a helyzet:( Mellesleg ez történt/történik a legtöbb szektorban (zöldség-gyümölcs, paprika, tej, cukor...) Ezekben a szektorokban is az élte túl leginkább ezeket a zavaros és nehéz időket, aki szakítva a megszokott termelési színvonallal, valami sokkal különlegsebbet és hitelesebbet csinált. És hogy ez nem illúzió, olvassatok utána, csak két nevet írok: Lipóti Pékség, Cserpes Sajtműhely. Mindkettő hiteles, és jó minőségű terméket készít, nincs jelen hiperekben, ellenben szemmel láthatóan nagyon prosperál. Ja és mindezt családi cég keretében, tőkebevonás nélkül.
De hogy a mostani helyzet a szőlész-borászatban evidens lenne? Sajnos nem. Amikor ezt elmondom bármilyen fórumon városlakóknak, általában csak tágra nyílt szemű fejcsóváló emberekkel találkozom.
Egy apró jó hír: beszélgetve Szepsyvel, elmondta, hogy Mádon azért a területek 70%-a a tisztességes gazdák kezében van, és szerinte a végén Gágányék lehajtott fejjel megszégyenülve fognak kibandukolni a faluból. Tudjátok, a Promontorbboros sztoriról van szó, akik több éve nem fizetik ki a gazdákat, silány tokajikat pancsolnak, és a szabályokat kijátszva ők választottak hegybírót Mádon, aki asszisztált volna tovább a hamisszármazásis üzelmeikhez.
Az ökológiai bor elkészítésének legalapvetőbb feltétele, hogy egy kontrollrendszer feltételeit ellenőrzött formában teljesíti. Közkeletű tévedés, hogy a bio az azt jelenti, hogy nincs a termékben ez vagy az. A bio az azt jelenti, hogy egy a törvényesnél szigorúbb termelési szabályrendszert követ a gazda.
Magyarországon a Biokontroll Hungária látja el az ellenőrző és hitelesítő feladatokat, természetesen az ökológiai gazdálkodásra vonatkozó EU-s rendeletek és fedőszervezetek előírásai alapján.
Szóval nem attól bio a bio, hogy a Pistabácsi nem permetezte a szőlőjét, hanem attól, hogy a Biokontroll Hungária rendszerét követve, annak ellenőrzésével neveli Pistabácsi a szőlőjét.
"volt közte botritiszes kétségtelenül de általában szürke rodhadással keverten" A te olvasatodban mi a különbség a kettő között? (mert sztem a ua) A 17es mustfokot meg lehet próbálni kierjeszteni, a belőle készülő bor el is állhat (idén biztos nem lesz alacsony sav probléma) mondjuk a fahordót nem erőltetném.
Persze, hogy nem zavaros! Tökéletesen átlátható a helyzet(bár, mint kiderült, egyeseknek nem ). Az, hogy jó ez így, vagy nem jó, arról persze lehet vitatkozni, de hát az ilyetén problémával tessék a törvényhozókat zaklatni, csakhogy ahhoz nincs bátorság/tehetség, vagy egyszerűen csak lusta, nameg jó magyar szokás szerint könnyebb panaszkodni(valós vagy vélt problémával telenyüszíteni a netet), mint megoldást keresni. Szánalmas
-Ami nem is olyan zavaros. Páregzampl:-00:01-kor elindul a kamion a valahonnan valahová az unióban, jófélével. Beér, lepakol, visszarohan és 23:59-kor visszaindul a második kanyarral. Mi ebben a pláne? Ugyanazzal a papírral száguldozik. Kettőt fizet, egyről tudunk. Persze most is a bortörvény a hibás mert engedi a cukrozást, savazást etc.
-Na, és mostanság mire megyünk vele? Extrém viszonyok között sokra megyünk drágalátos ideáinkkal. Elveinket szeretjük ideális körülmények között rögzíteni. De most szarság van, már jó ideje! -Nekem meg az az elvem, hogy mindegy ha háromszáz, hárommillió, vagy csak harminc akkor sem dobom ki.
Ma úgy áll a helyzet, hogy akkor sem tudsz igazán megbízható bort venni, ha történetesen Pest belvárosában laksz és a bor ára egy bizonyos fokig nem elsődleges szempont. Van jónéhány borszakbolt, ahol a médiaborászok borait árusitják, valamint argentint, olaszt stb a hazai kicsiket, amatőröket -organikusokat-nem engednek be. Ezért a barátaimmal most már 5 éve elmegyünk Sopronba a Z bácsihoz és beszerezzük az évi 400 palack vöröset -űgy értem, 4x100 palack. (Fehér az szokott lenni normálisabb években von haus aus).
Ehhez és a hasonlóan megbízhatö borokhoz alapesetben nem lehet hozzájutni, csak ha arre erre specializálod magad. Nekem viszont van elég munkám, nincs időm kandidátusi értekezést írni, a pesti borkínálatról. ..... tulajdonképpen nem is tudom, miért írtam ezt le, merő evidencia mindenki előtt ismert a helyzet.
Tény, hogy ma Magyarországon a legnagyobb forgalma a silány lőrének, de talán azt is megkockáztatom, hogy a csinált, hamis boroknak van.
Az alkeszok arra utaznak, hogy egységyi befektetés mellett miből tudnak leginkább elbódulni.
A nagy minőséget (és drága borokat)csupán egy szűk réteg és a sznobok fogyasztanak.
A jó és megfizethető borok forgalmát és fogyasztó közönségét kellenne szélesíteni, mert az hozná el az igényt az igazi minőség kikövetelésére, amihez aztán törvények nélkül is alkalmazkodna a borásztársadalom.
A 100% organikus bor az nagyon messze van még. Én első lépésként annak is örülnék, ha a címkén fel kellene tüntetni a cukrozás, sűrítményezés, aromázás, savpótlás tényét és nem árulhatnák az így készült szeszes italokat borként. De látod milyen cinikus ellenkezést vált ki azokból akik a jelenlegi zavaros helyzetből élnek.
Igen teljesen egyetértek. Lobbyzni kellene a 100% organikus borokért... nem csak a szabályozás hiányzik, hanem az ellenőrzés is. Jobbára helyi kiskirályok irányítják a hegybírókat. A nagy cégek pedig a mostani helyzet fentatásában érdekeltek és lobbyznak érte.
Igen, Spanyolországban tényleg ez van és lehetne ez Magyarországon. Jelenleg azonban zavar van a fejekben, mind a termelői mind a fogyasztói oldalon.
Én az osztrák modellt tartom jónak ahol a bornak több kategóriája van és az egyes kategóriákban más és más a megengedett technológia. Erre ráadásul még rájönnek a borvidéki korlátozások.
Az ami ma Magyarországon folyik az egy tragikomédia. A származást igazoló papírokkal való korlátlan panamázások, az olasz mustsűrítmények magyar borba való való panocsolása, a sűrítményezés és a cukrozás törvényessége és az ebből fakadó botrányos felvásárlási árak. Komolyan... Kolumbia és a Kazahsztán szintjén van a magyar borvilág.
A cukrozás is egy fajta elv, nincsen azzal semmi baj aki felvállalja, tegye azt. Aki pedig mást akar csinálni az csináljon bort, cukor/ mustsüritmény nélkül.
(Persze jó lenne, ha cimkére nem csak az lenne felírva, hogy bárányhoz vagy halhol ajánlják hanem az is, hogy tápsózott, élesztőzött majd zacskós savakkal "javitott"mustból, gyomirtózott ültetvényről származik az alapanyag)
de ez belátható időn belül nem fog megtörténni.
A fél életemet Spanyolországban éltem le láttam ott is meg van ez. Riojában a nagy borgazdaságok (800 ezer és 8 millió palack per év) mind koracélban érlelnek, sok kémiával dolgoznak aztán mutatóba tölgyfahordón is átkergetik a bort, mellette van egy drága kisszériás zászlóshajó ua brand de más cimkével de az szupermarketbe nem kerül. Ismerek viszont olyat akinek évi 14000 palack termelése van, mindent tradicionális, saját technológiával valósit meg, kémia nélkül. Nem kisérletezik, nem keres új technológiákat, nem akar "nőni" a piacon, az össz termelése el van adva minden évben , palackonként 17 eur-ért, nyugodtan él és élvezi amit csinál.
Szóval az elvekre visszatérve, így is lehet, úgy is lehet.
Fincsi :( 12-13 musfok? Berántották akkor rendesen a mustsűrítőket. Aki Tokjaban (és bárhol máshol) rendet akar rakni az azzal kell kezdje, hogy betiltja a sűrítményezést és a cukrozást legalább a borvidék nevével palackba kerülő boroknál.