Köszi a tippet, valóban fenséges volt a csülök és a sör is!!! Bár szerintem lehúztak minket (235 és 245 CZK volt a 2 csülök), de ettől függetlenül nem bántuk meg, hogy itt ettünk. Kösz még1szer!
Szerintem nem vitatkozunk, inkább csak megbeszéljük a dolgokat. De ha vitatkoznánk, az sem lenne baj.
Amúgy a legelvarázsoltabb kis sörfőzdék is a földön járnak, mindegyiknek, még a Matuškának is van 2-3 alapsöre, ami semmivel sem erősebb, mint az átlagos ipari sörök, max jobbak valamivel.
A 48 csap meg akár gyanús is lehetne frissességileg, de egyrészt nem 48 egyazon típust pakolnak fel egyszerre, másrészt ezek azért már nagyobbacska helyek (150~200) fő, sok sörturistával, harmadrészt nem 50, hanem 30, 20, 15 literes hordókkal dolgoznak, negyedrész pont az izmosabb sörök valamivel többet bírnak, mint egy 10-es-12-es mezei láger.
Nem vitaindítónak szántam :-) , Csehországban a kis sörfőzdék szépen készítgetik a "sima" világos söreiket is, egy-két állandó erősebb (akár sötétebb) verzióval és néhány speciális "ünnepi" sörrel kiegészítve. Engem az a verzió zavar, amikor egy sörözőben csak erős, túl ízes söröket találok. Tudom ízlések és pofonok - az én véleményem is egy a sok közül. Arról már nem is beszélve, mint ahogy írtad - ott illegeti magát 4x sörcsap, ami nem csak a bőség zavarát vetíti előre, hanem kétségeim származnak a sör frissessége iránt. Biztos cseh barátaink kitalálták a frankót és mindegyik friss és üde mint egy friss ibolyacsokor, de a kisördög akkor is ott motoszkál bennem.
A sok kis főzde változatos sörökkel szerintem nem mai trend, sokkal inkább visszatérés az eredeti kerékvágásba, a helyes útra, az 1850-es évek előtti időkbe, amikor még nem az ipari egyensörök öntötték el a világot.
Személy szerint én nagyon örülök a változatosságnak, csak akkor esek kétségbe, amikor 48 sörcsappal találom magam szembe, és csak forgatom a fejem, mint csecsemő a topless bárban, most melyiket válasszam?
Ráadásul egy nap nem is tudom végiginni a választékot...
Az idő múlását és a világ változását az ember ésszel elfogadja, sőt önmaga is változik (pl ittam már belga meggysört). Nekem a csehországi sörözést a régi hangulatú, "fapados" sörözők jelentik a hagyományos sörkínálattal és általában 10 vagy 11-s sörökkel napközben, este már néhány 12-s is becsúszhat. A program elengedhetetlen része pár régi jóbarát, akikkel beszélgetek a nap során. A kis sörfőzdés sörök általában karakteresebbek, erősebbek (mások) - egyet-kettőt meg tudok inni belőlük, de egy egész napos programot nem építek rá, sörözős beszélgetéssel. A régi helyek bezárása, illetve átalakítása ezért fájó, mert úgy élem meg, mint amikor egy kedves rokon, ismerős elhuny és ezzel elvisz magával egy darabot az életemből. No ez elég keserűre sikeredett. :-)
Nekem a strahovi és břevnovi IPA, a Bulovka sörei, a Kocour újdonságai, Matuška és az offtopik rozsnyói Kaltenecker IPÁ-ja, a dalesicei 13-as, a Pegas IPA, a Magistr Old Land Pale Ale, a Kout na Šumavě sörei jutnak hirtelen eszembe mint emlékezetes opuszok. (amik nem jöttek be azt elfelejtettem...:)
Nem akarok sznob lenni, természetesen 'nagy duzzogva' egy-egy pilzeni, budvar, Bernard, Staropramen vagy horribile dictu még egy Gambrinus is lecsúszik...:)
Az első mondatoddal nehéz lenne nem egyetérteni, viszont az ember néha nem igazán örül a változás irányának.
Az én sörözési szokásaimat még nem alakították át a kis főzdék, ez szerintem csak akkor változhatna, ha gyakrabban jutnék el Csehországba. Így rettegve a megszűnés/átalakulás okozta keserűségtől az ember legtöbbször a megszokott helyeit keresi fel, ezáltal sokkal kevesebb idő marad a kísérletezésre. De azt is bevallhatom, hogy eddig még nem igazán voltam elájulva egyik kis serfőzde termékeitől sem, talán emiatt is követem nehezebben a manapság változó trendeket.
Tudomásul kell venni, hogy az idő halad, a világ meg változik.
Amúgy meg az igazság az, hogy az én sörözési szokásaimat is megváltoztatták a minőségi kis serfőzdék. Egyre inkább a különlegességeket igyekszem felkutatni, több kevesebb sikerrel.
Legutóbb Brnóban pl. végre sikerült két Matuškát is kifogjak. (az egyiket az Immigrantban a másikat meg a Piváriumban), csoda, hogy ezek után itthon már nem ízlett a Bernard...
(visszatérve a szlalomhoz: azért azt nem szeretném ha az ösvény és az öreg téglagyár is átalakulna)
Júniusban akartam meglátogatni rég nem látott „kedvesemet”, erre tessék, közben nem férjhez ment a vénlány! :-) Ezt most valahogy nehezebben tudom feldolgozni, mint az előzőeket, mert ez a hely különösen közel állt a szívemhez. Úgy látszik megállíthatatlan a libeňi dúlás, most gyors egymásutánban a Jiří király és a Merkur vált a felújítás áldozatává.
A Jiříben ugyan még mindig ajándékba, 19 koronáért adják a sert (igaz márkát cseréltek a Merkurral), de a képeket nézegetve a pizzéria-designtől az embernek nem csak a sörözéstől, de az élettől is elmegy a kedve.
A két „öreggel” együtt - „szlalomügyileg” - Alsó-Libeň is végleg odaveszett.
Brno-ban tud esetleg valaki egy jó helyet csülök kajálására? Megszokott helyünkre a Ctyri Ruze-ba szerettünk volna menni, de ha jól láttam az csak délután 4-től nyit, mi pedig szombat kora délután akarunk Brno-ban megállni egy kiadós étkezésre. :) Köszi előre is a tippeket és bocs a félig off-ért! ;)