"Hasonló" a franc és sauvignon de utóbbi mind a világban mind Mo-n sokkal népszerűbb, elterjedtebb. Franc kisebb nagyobb arányban inkább csak Villány, Szekszárd környékén fordul elő; Egerben páran termesztenek. Hogy miért nincs oltvány belőle feléd - valószínű nem keresik, ezért marad a termelő nyugodtan hívd fel. Egyébként ezen a linken: http://vitis.hu/ a magyar szövetség oldalán találhatsz további infót, esetleg érdeklődhetsz más termelőnél is.
A 2500 liter amúgy lefele és felfele is cirka... mivel a szüret folyamatosan ment így nem biztos, hogy minden bor használható lesz-e. 2500 az legrosszabb esetben is van, de én bizakodó vagyok, hogy lesz ez 2700 liter is, ami a legjobb eset.
Szívesen. Nem titok ez sem. Az idei év nagyon komoly anyagi terhet jelent nem csak nekünk, de az egész ágazatnak. Sok fejlesztést, befektetést át kell gondolnom el kell halasztanom, vagy éppen előre kell hoznom.
De azért fontos tudni, hogy a 2010-es borok a 2012-es szőlészeti/borászati év finanszírozásában lesznek fontosak. Addig meg még van idő és a 2008-2009-es borok árbevételéből tudok tartalékot képezni.
A részletes költségkimutatásainkkal nem untatnálak, de az éves művelési költségeinket amit azért ha nagyon-nagyon nyögvenyelősen is, de lefedi az idei termés
Sajnos tény, hogy még a stabil pénzügyi alapokkal rendelkező termelőknek is nagyon komoly csapás ez az idei év.
Egy dolgot árulj el. 2500l bor(legyunk nagyvonaluak) hogyan bír eltartani 15000 szőlő tő művelést, és a borhoz tartozó pincemunkát. A többiről ne is beszéljünk.
Tegnap nálunk véget ért a szüret. 15 ezer tőkéről cirka 2500 liter színmust jött le. Ez cirka a fele annak amit a virágzás előtt megálmodtam. Gyakorlatilag az elmúlt három hétben folyamatosan ment a válogatás és a feldolgozás. Átlagban 20.5-22 mustfokot mértünk, a savakkal nem lesz idén gond, ízre, aromára közepes.
Hiánypótlásként szükségem lenne 4 db. Cabernet franc oltványra. Budapesten és részben Pest megyében már majdnem az összes oltványárusítással foglalkozó üzletet felhívtam de ez a fajta sehol nincs. Savignon még lenne, de számomra érthetetlen módon francot legközelebb csak Abasáron találtam (az interneten), ott is csak egy termelőnél.
Felhívni azonban még őt sem mertem, mert ha meghallja hány gyökeres vesszőről van szó, valószínűleg kinevet. Gödöllő és Hatvan között lakom félúton, így autópályán viszonylag könnyen elérhető, ha más megoldást nem találok.
Tud valaki jobbat?
Ui: Mi a magyarázata, hogy a francot, a savignonnal ellentétben ilyen nehéz találni, holott hasonlóak?
Szervusztok! Ma leszedtem a kis szőlőmet, és egy mérés erejéig kaptam egy mustfokolót. 11 fokos hőmérsékleten 17 mustfokot mutatott. Kérdésem, hogy 17,5 C fokon ez mennyi mustfokot jelent?
Szerintem: Ha szeretsz a szőlészettel foglalkozni, és úgy látod hogy a területen van megfelelő termés, akkor megéri a ráfordított munka,akkor érdemes vele foglalkozni.De csak azért hogy elfáradjál? Ez a terület hirtelen fellángolással nem javitható csak akkor ha folyamatosan müveled vagyis kapálod.
Régen nem nagyon volt választása a szőlőnek - nem volt kordon. Sőt, a Balaton-Felvidéken még karó se, mert drága volt. A szőlővesszőket összeszedték, és csokorban felkötötték. Ez jobb karokból indulva, mert levegősebb a tőke belseje.
Ha én ilyen öreg szőlőt kapnék, 100%, hogy hagyományos, karos (nem elírás, karó nélküli, karos) művelésbe fognám, megnézném, mit tudnak a régi művelési módban.
Igazatok van mindőtöknek, mert egyrészről valóban van kockázata ennek, másrészről meg ha azt nézem hogy kvázi "csak" próbálkozom egy öreg szőlő felélesztésével, akkor szerintem igenis jó tanulópénz lehet még akkor is ha a végén mondjuk eladja a területet a szomszéd, bár ezt nem hinném de most hogy így mondjátok felkészültem rá. :-)
Szóval tapasztalatnak mindenképp megéri szerintem de örülök hogy felhívtátok a figyelmemet egyéb tényezőre is mert a lelkesedés bizony sokszor eltereli az ember figyelmét a realitásról.
Viszont most, hogy így "eldöntöttük" azt hogy belevágok egyéb technikai jellegű kérdésekkel foglak bombázni benneteket. :-) Illetve majd folyamatosan beszámolok a fejleményekről.