A 2006-os Esküvéből nagyobb mennyiséget beszereztem, és a hét végén is bontottam egyet. Nincs vele semmi baj, illatos, behízelgő, érett ízekkel, némi hordó, ásványosság, és persze a megengedett maximális maradékcukor. Jópár pince a csúcskategóriában nyújtja ezt a minőséget, nem belépőborként. A Vörcsöki furmintot meg hárslevelűt kóstoltam még az "alap" kategóriából, igazán remek mind a kettő.
Mit érzel te önteltségnek? Én személy szerint tele vagyok kétellyel és aggodalmakkal. Az önbizalom szerintem nem önteltség. Amúgy nem személyeskedésnek szántam amit írtam, elnézést, ha te még annak vetted. Lehet, hogy te amikor írsz akkor nem érzed, de olvasva néha nehéz jóindulatúnak értelmezni a megszólalásaidat.
Az a korlátoltság és szemellenzősség, ha pusztán tekintélyelv miatt ész nélkül bólogat valamire minden fenntartás nélkül.
A magyar bor egyik (ha nem a) legnagyobb értéke a diverzitás. Nagyon sokféleképpen lehet nagyon sokféle, nagyon jó bort csinálni. Akármilyen furcsa is számodra a kompromisszumok nélküli minőség felé több úton lehet haladni. Nem feltétlenül kell egyetérteni minden technológiai kérdésben pusztán azért mert a cél közös.
Persze te nem erről akarsz beszélgetni, te itt beszólogatni akarsz, kötekedni és cinkelni. Hogy ez mire jó azt remélhetőleg legalább te tudod.
Jáájjjj :)) Azt még megértem, hogy egy magamfajta alföldi borpancsolóval "nem értenek egyet" az itteni megmondóemberek, de hogy már egy "ikonnal" se, az már az önbizalom csúcsa :)))) Vagy csak szimpla beképzeltség..
Én is nagyon nagyra tartom Bussay munkáját, az ő szürkéi a mai napig a legjobb magyar szürkék amiket valaha ittam, a traminijei pedig ugyancsak kolosszálisan jók. Ezzel együtt az esküvéje amit kóstoltam (nem emlékszem az évjáratra) zöldes reflekszű, reszelt almás, éles savú és összességében csalódás volt.
Biztos nagyon jó bor lesz ebből, nagyon tisztelem is a Doki munkáját, de azért azt hadd jegyezzem meg, hogy megegyező mustfok mellett is, bizonyos feltételek mellett (főleg talaj) azért a radikálisabban hozamkorlátozott szőlőből készült bor vastagabb érzetű, tömörebb szerkezetű lesz, akkor is, ha ez paraméterekben nem érhető tetten.
Saccra ez szerintem kb 3 kg/tőke, és én is rajnaira tippelnék.
Ez sokkal több fürt annál. Szálvesszőn 12 szem körül van 1 m-es tőtávnál, itt jócskán rajta van minden 2. és néhol a harmadik fürt is. Nézd meg, milyen magasan (a bújtatószálnál is) vannak fürtök! Minimum 20 fürt per tőke, amit a középső képen lehet látni. Ez nem az átlagos 10 dekás fürt (gyerekökölnyi), hanem annál kicsit nagyobb, új klón (ha olaszrizling).
Attis tett be ide olyan tőkéket, amin egy fürt van vesszőnként, elő lehetne keríteni, meg tán' Orsolyáék a Művalkeszre. Nem kicsit másként néznek ki.
De tényleg szépen be van érve, tényleg KIFOGÁSTALAN a szőlő állapota (le a kalappal). A jelek szerint a mustfok a dokit igazolja.
Jó tudni, hogy Bussay doktornak ilyen segítsége van :)
A jó időjárás-előrejelzés tényleg kulcskérdés. Idén nagy jelentősége volt annak, hogy sikerült-e a növényvédelmet és a szüretet jól időzíteni. De ezzel együtt akármilyen jó is volt az előrejelzés attól nem esett kevesebb eső és a nap sem sütött többet.
Ez a mondatod értelmezhetetlen: "Nálunk pedig tilos rajta hagyni szőlőt, legfeljebb 1-2 fürtöt, úgymond a beazonosíthatóság kedvéért." Semmit sem tilos és semmit sem kötelező.
Ami nekem feltűnt a képeken egyébként, az a szőlő döbbenetes egészséges állapota - elképesztő hogy sem botritisz sem egyéb nyári gombabetegségnek nyoma nincs. Ez megsüvegelendő, legyen az akár a terület (időjárás) akár a művelés (növ.védelem) érdeme. Mi lehet ez egyébként Rajnai? mert hogy nem szürkeb az tuti, de olasznak sem tipikus.
Zoli sztem sűrűbb ez a tőtáv, de végülis mindegy, az furcsa hogy a szálvesszőkön (Guyot szerűnek nézem a művelést) a hajtásokon a 2. 3. fürtök is megmaradtak, ez jól látszik a 4. képen; azok a fürtök azért jóval zöldesebbek.
A nekik dolgozok közelebb áll a valósághoz, mint a családtag. Baráti alapon segítek időjárás előrejelzésekkel a Doktor Úrnak. Az Ő területe mellett van egy barátom területe hatalmas fügefákkal, több mint 4 méteres fűszerbabérral, kákival, kivivel, oda járunk nagyon gyakran. Az előrejelzéseim nagyban segítik a Doktor Úr munkáját, nem is értem, hogy egy szőlész-borász, vagy bármilyen mezőgazdaságban vagy gyümölcstermesztésben dolgozó és abból élő gazdaság hogy tud pontos előrejelzések nélkül lenni. Rengeteg energia és pénz spórolódik meg vele, és a minőség is javulhat.
Bussay borászat honlapján az áll, hogy 5.5 hektár területről írnak (a Bortársaság oldalán 10 hektárról amibő 5.5 terem). A honlapon 25-30 ezer palack éves termelést (a BT oldalán ez 20 ezer).
A fotók szerint cirka 2x1m-es kordonos rendszerben van az ültetvény. Vagyis úgy 28 ezer tőkén terem 20 ezer palack bor. Egy palack bor alacsony lékinyeréssel úgy átlagosan 1.2-1.5kg termést jelent tőkénként. A fotókon én úgy 9-12 fürtöt számoltam meg tőkénként.
Bussay-nak amúgy van ám az Esküvé nevű belépő bora amit a BT úgy 1800 forintért mér. Én kóstoltam is ezt a bort és nem hinném, hogy intenzív hozamokorlátozás eredménye lenne.
Mondjuk abba sem mennék bele, hogy mi a racionális hozamkorlátozás.... Van akinek és van ahol már a 3kg/tőke is irracionálisan kevés és van akinek az 1kg/tőke is sok.
De igen. Ez egy racionálisan terméskorlátozott szőlő. Így is jócskán 20 cukorfok fölött tart a próbák szerint. Persze minden relatív. Olaszországban egy törzsültetvényen "melléktermékként" ennél nagyobb mennyiségeket termelnek. Nálunk pedig tilos rajta hagyni szőlőt, legfeljebb 1-2 fürtöt, úgymond a beazonosíthatóság kedvéért. A legjobb mérce a józan paraszti ész. Nem a divatok.
"Hasonló" a franc és sauvignon de utóbbi mind a világban mind Mo-n sokkal népszerűbb, elterjedtebb. Franc kisebb nagyobb arányban inkább csak Villány, Szekszárd környékén fordul elő; Egerben páran termesztenek. Hogy miért nincs oltvány belőle feléd - valószínű nem keresik, ezért marad a termelő nyugodtan hívd fel. Egyébként ezen a linken: http://vitis.hu/ a magyar szövetség oldalán találhatsz további infót, esetleg érdeklődhetsz más termelőnél is.