Jegyezd meg, hogy az itteni megmondóemberek szerint CSAK az a helyes, amit ők csinálnak! Ha valakinek a véleménye csak egy hangyányit eltér az övéktől, az pancsol/rosszul csinálja/nem ért hozzá/nincs diplomája. Ellenvetésnek helye nincs! :))
Én nagyon szeretem a Bussay borokat és fantasztikusan nagy arcnak tartom Bussay dokit. Az amit csinál igazán elismerésre és tiszteletre méltó.
Ezzel együtt az nem hitelrontás, hogy megtudjuk, hogyan, mikor és mivel permetez. Engem is érdekelne, hogy fújt-e még ősszel is valamit a doki. Vannak kiváló rothadás elleni szerek, bár eléggé drágák és ha rájön másnap az eső akkor semmit nem érnek. Na és gusztus kérdése, hogy bármit is jó szívvel kifúj-e az ember 3-4 héttel a szüret előtt.
Az is érdekes információ, hogy egy gazda csak a saját területéről szüretel-e avagy vásárol-e termést.
Nekem személy szerint az is jelentős információ, hogy egy gazda állandó csapattal dolgozik-e, törvényesen ad-e fizetést a munkásoknak.
A magyar borelit egy kicsit beleszokott a jóba, hogy a szőlőben-pincében azt csinál amit akar és a fesztiválokon, meg más marketingeseményen pedig mesélhet amit akar.
Tetszik vagy nem, van a fogyasztóknak egy olyan folyamatosan növekvő rétege akit az is érdekel, hogy a sztorizáson túl, pontosan hogyan is készül a bor.
Nem hiszem, hogy hitelrontásról kellene beszélni és utálatot sejteni a dolgok mögé. Egyszerűen nyitottan és egyenesen kellene beszélni arról, hogy a szőlőben és a pincében mi és hogyan történik. Mindenkinek... az ikonoknak is, zseniknek is, megszállott terroiristáknak is, vaskalapos kézműveseknek is.
Te! Érdekelne, miért vagy ennyire a Bussay ellen? Valami személyes ügy miatt utálod ennyire? Csak mert úgy önmagától az ember nem tesz meg mindent azért, hogy rontsa a hitelét valakinek, hacsak nincs rá komoly oka! Elárulhatnád, mi ez az ok! És még egy kérés: melyik megyében élsz?
A félszáraz és félédes (mármint a természetes és nem a pancsolt) borok piaca nagyon nehéz. Kérdezd meg bármelyik borkereskedésben, hogy mennyivel nehezebb eladni egy félszáraz-félédes bort mint egy szárazat. Ezért is húzom fel a szemöldököm amikor törvényileg félszáraz bort látok száraz felirattal.
Monyók egy vicces termelő :) A szegedi borfesztiválon hagyományosan az ő bora a fesztivál legjobb bora :)
Fogalmam sincs, ki az a Monyók. Azért másoltam be mert vagy a Bussay bora nem volt képes bronznál jobbra vagy nem érdemes a borversenyekre hivatkozni. Amit ugyebár nem én hivatkoztam- édekes, mostanában, mintha eltünt volna a félédes a Bussay kinálatból....
Nem csak Bussay szőlője nézett ki jól az idei özönvizek közepette, hanem a környező, tormaföldei, muraszemenyei vagy épp lovászi szőlőhegyeken is láttam meglepően jó állapotban lévő szőlőket, köztük olyan gazdák területein, akik semmi extrát nem csináltak, csak jókor permeteztek a megfelelő szerrel, normálisan kezelték a szőlőt. Egy baranyai barátunk járt erre az ősz elején, és viccesen azt a kérdést tette fel, hogy "Errefelé mindenki növényvédő szakmérnök?" Persze tudjuk, hogy nem, sőt, az átlag gazdák szőlőnövényvédelme messze van a profizmustól. Egészen egyszerűen arról van szó, hogy itt nem volt annyi csapadék, mint másfelé, szerencsésebb időpontokban volt, más fenológiai fázisban kapta a szőlő az esőt, térségileg voltunk jobbak. Bussay munkásságához pedig ennyit fűznék hozzá, ezeket azért nem adják ingyen:
2009. február: "...Dr. Bussay László eredményei egészen egyedülállóak. A megyei és borvidéki versenyeken eddig MINDEN ÉVBEN ARANYÉRMES. A Pannon bormustra élmezőnyében immár nyolcadik éve folyamatosan ott szerepelnek a pincészetéből kikerült fehérborok, legutóbb három általa palackozott mintát (rajnai rizling, olaszrizling, furmint) választottak be a legjobb húsz közé, EZT AZ EREDMÉNYT EDDIG EGYETLEN HAZAI PINCÉSZET SEM ÉRTE EL. A 2007-es szüretelésű rajnai rizlingje a pontszámok alapján AZ ORSZÁG LEGJOBB FAJTABORA lett. A 2003-ban megrendezett Alpok-Adria versenyen öt ország pincészetének borai közül az általa termelt és palackozott tramini kapta a NAGY CHAMPION díjat. A legrangosabb borászati szaklap, az angol Decanter magazin szavazásán az olasz és rajnai rizling házasításával létrehozott Esküvé nevű cuveéje EGYEDÜLI MAGYAR BORKÉNT bekerült A VILÁG LEGJOBB RIZLINGJEI közé..."
Köszönöm a linket, megnéztem. Chardonayt valóban szokak időnként barikba tenni de inkább a vörös megy bele. Hol található ez a pincészet? Veszprém Megye?Én új hordót rendeltem, azzal kicsit más lesz- gondolom.
Én is laikus vagyok sok kisérletező kedvel. Olyan bort szeretnék csinálni mérgek és vegyészkedés nélkül, ami mindenek előtt nekem tetszik, csak ennyi az alapelvem.
Borpincében egyszer ittam eddig barikhordóból bort, nagyon ízlett, a Dobosi pincében. Van a barikhordó újra felhasznosításról egy történetem, ha hozzáértő újra gyalulja, még kitűnő bort lehet benne érlelni. Ha másképp gondolod, vagy másképp tudod, előre is bocs, én laikus vagyok:)
Itt a történet, az utolja érdekes csak neked.
Másold be a böngésződbe, nem jöttem még rá a linkelés fortélyára:
Igazad van, mindkettőt ua gombafaj okozza. Én különbséget teszek a spóráit szóró szürke nyálkás fürt és a szárazon botriszisedó között. Az elsőt nem szeretem ha a cefrébe kerül.
Már 3 hete szépen csendesen forr a bor. Úgy gondolom, átfejtéskor egy új barik hordóba kerül. Vékonyka rizlingszilváni traminivel......kipróbálom mi lesz az eredmény. Nem sürgős, tőlem jövő télig ott maradhat.
Ikon vagy nem, azért a Bussaytól nem kell elájulni. 1962 óta ez volt a legesősebb nyár a Mura mentén, senkinek sem maradt semmi a környéken, ő a szőlőket még 3 hete is permetezte. Mivel körzeti orvos, az emberek úgy érzik, olcsóbban is el kell, hogy menjenek hozzá dolgozni mert esetleg bajuk lehet. Persze senki sincs nála bejelentve. Azt állítja a cimkén, egy tőkéről csak egy palack bort termel. Akkor tessék megnézni a fotókat. Az 5,5 hektárról a 25 ezer palack úgy jön össze, hogy a környékbeli haverjai szőlőjét is megművel és saját név alatt forgalmazza. A 90-es években, a Heinmannal vásárolt a környéken 1 Ft per négyzetméter árért birtokokat az önkormányzattól, aminek nagy része a mai nap is műveletlenül áll. a TV2 embereivel került barátságba, ők nyomják éjjel nappal. Végül az Esküvéről: valóban jól eltalált név, van marketing ereje de a bor vékonyka, erősen túlárazott, az Auchanban 1500 körül mozog. Annyit a javára kell írni, hogy nélküle a Balatonmelléki Borvidék Muramenti körzete soha nem jött volna létre. persze ez nem igazolja, miért a haverjának a lányából csinálz hegybírót....