Keresés

Részletes keresés

Gaia Creative Commons License 2004.02.09 0 0 149
Nos, ha mar temanal vagyunk (munka), akkor korbekerdeznek itt is: van valaki kozuletek (rzsuzsie, rad gondoltam elsosorban), aki megelte a 3 eves munkavallalasi engedely lejartat? Ugy tudom ezutan mentesulunk az engedelykotelesseg alol, ha legalabb harom evet megszakitas nelkul ugyanannal a cegnel dolgoztunk. Az elobb felhivtam az egyik hivatalt, es ott valami okostojas jol ramijesztett, mert azt mondta, ujraindul az egesz elbiralasi processzus... Szerencsere a temaban kompetensebb szemely mar ezt cafolta, es aszonta az IND donti el, hogy kelle-e (de vszleg nem). Ez megint egy jo pelda arra, hogy az itteni hivatalokban uldogelo embereknek fingjuk sincs semmirol, csak a jol bevalt mondokajukat hajtogatjak.
Gaia Creative Commons License 2004.02.07 0 0 148
Ezek szerint igaz, amitol a hollandok (is) tartottak, hogy sok kelet-europai mar a borondjen ülve szamolja vissza majus 1-ig a napokat =)
Előzmény: zupa (146)
Utas2 Creative Commons License 2004.02.05 0 0 147
Lassan két éve élünk itt (Hága külön megér egy misét Hollandiában...- az itteniek egy kicsit még "furcsábbak" az átlagnál) és egyik szomszédaink (akikkel a házat megosztjuk) most először dugták át az arcukat hozzánk félórára (lányunk születése alkalmából, amely hatalmas társadalmi esemény errefele (ez legalább pozitívum...)

Egyébként minden megnyilvánulásukból süt az übermensch. Gőzük nincs arról, hogy hol van az a Hongarije, és nem is érdekli őket. Balkán, ázsia vagy valami hasonló. Utazni is csak azért teszik, hogy elmenjenek ebből a tömegből bárhová, nem pedig a meglátogatandó hely miatt (ennyit a magyar országimázsról is.)

Ugyanakkor a másik szomszédaink meg hitetelenül aranyos idősebb házaspár, akikkel holland viszonylatban rendszeresen találkozunk, beszélgetünk és sokat segítenek az ügyes-bajos dolgokban. Inkább ők ütnek el a holland átlagtól, de nagyon.

zupa Creative Commons License 2004.01.25 0 0 146
Szia rzsuzsi!

Köszi a gyors választ. Ha jól olvastam, akkor marad a régi rendszer, tehát kuncsorogni kell továbbra is a munkavállalásiért. :( Az egyedüli változás talán csak az lesz, hogy nem kell hónapokig várni a tartózkodásira május 1. után. (legalább is remélem, mert erről se találok infót sehol sem :( )
Mind1. Majd meglátjuk.

Én is hallottam erről a szörnyű dologról, ami az iskolában történt. Féltem is a barátnőmet, mert tanítónő lesz, idén végez. Szerencsére Ő csak 4-12 évesekkel fog foglalkozni. Szóval bizonyos mértékig megértem, hogy ezek után egyre inkáb ferde szemmel néznek a külföldiekre.

Nem szándékozom május 1-ig várni. Február 7-én átveszem a diplomámat, s amint tudok megyek. :) Barátnőm már vár. (nem kell rosszra gondoni, nem vagyok én Kőműves Kelemen. :))
Kb. egy hónapot leszek kint, próbálok munka után nézni, bár tudom, hogy kevés az esélyem. (ha találok valamit, ott leszek tovább is) Elsőrorban szakmán belűl (IT), másodsorban viszont bármit vállalok, akár feketén is.
Ha tudsz valami állást, szólj. Érdekel :))
Én Zwolleban leszek. Ha szeretnél egyet majd magyarul beszélgetni, akkor összefuthatunk. Ha kell valami apróság Mo-ról, csak szólj, megoldjuk.
Egy kérdés még a végére: Ezeket a cikkeket honnan szeded?

Előzmény: rzsuzsie (145)
rzsuzsie Creative Commons License 2004.01.24 0 0 145
Szia, en ennyit tudok.

Dutch to impose cap on East European workers

23 January 2004

AMSTERDAM — The Dutch government has decided to cap the number of Eastern Europeans coming to the Netherlands for work after 10 countries join the EU later this year.

In a statement on Friday, the Dutch government said that current regulations requiring workers from Eastern Europe to obtain a work permit would remain in place until 2005.

If by 1 May 2005, the limit of 22,000 workers threatens to be breached, the Cabinet will reconsider its decision.

Poland, Hungary, the Czech Republic and the Slovak Republic along with Cyprus, Estonia, Latvia, Lithuania, Malta and Slovenia will be officially admitted to membership of the EU on 1 May this year.

Deputy Prime Minister and Finance Minister Gerrit Zalm said that the Dutch borders would "be opened, but not overrun" by the EU enlargement. The centre-right coalition hopes to deter large number of Poles in particular from coming to the Netherlands.

The freedom of movement for labour is one of the main planks on which the EU is founded, but several member states are worried that their markets will be flooded by poorer workers from the former Soviet states.

The Dutch Cabinet's decision on Friday reverses the earlier stance of the previous centre-left coalition of Wim Kok (1994-2002) which had agreed to open its labour market fully to the new EU citizens, news site nu.nl reported.

Germany has already insisted on a two–year transitional period from 1 May during which time the free movement of labour will be denied to citizens of the new member states.

Zalm has been a strong supporter over the past year of a similar move by the Netherlands based on fears that workers from the former Soviet-Bloc would flood the Dutch labour market. Economic Affairs Minister Laurens Jan Brinkhorst had been against the idea of a cap on work permits.

Brinkhorst had argued that the feared influx of cheap labour when Portugal and Spain joined in the EU in 1986 did not materialise.



To break the deadlock, the Cabinet asked the macroeconomic thinktank CPB to draw up a report estimating how many workers from the new EU states would seek employment in the Netherlands.

The CPB issued its finding earlier in January saying that it anticipated about a maximum of 10,000 extra workers — on top of the normal amount — would apply annually to immigrate to the Netherlands as a direct result of EU enlargement.

As a result, the Cabinet compromised by agreeing to maintain the current system of work permits for East Europeans wishing to find employment in the Netherlands.

----------------------------------
Amit pedig erzek, hogy a hollandok tenyleg be vannak ijedve attol, hogy a kelet-europaiak elozonlik Hollandiat.

Egyebkent a "kulfoldiek" tema nagyon erzekennye valt az utobbi napokban. Alig tobb mint egy hete egy 17 eves torok srac szabalyszeruen kivegezte az egyik tanarat az iskolaban. Sajnos az a teny, hogy a srac nem holland allampolgar volt, megint elinditott valamit rossz iranyba. Sokan egyre rosszabb szemmel neznek a kulfoldiekre.
A legszornyubb viszont az volt, hogy a multkor felmentem egy forumra, ami a kulfoldon elo magyaroknak van kitalalva, es azt irta egy magyar lany, hogy, Szornyu ez a gyilkossag, amit ez a kulfoldi srac kovetett el, pedig o torok volt, es most megis, minket magyarokat is egy kalap ala vesznek "ezekkel". (Nem szo szerinti az idezet, csak az "ezekkel" ragadt meg bennem teljesen)
Na itt ment el a kedvem attol, hogy azt a forumot megegyszer meglatogassam.

Egyebkent en mar 5 eve vagyok itt, az elso 3 ev szornyu volt, viszont az utolso ketto mar tenyleg jo. Eltartott egy ideig amig rahangolodtam erre az orszagra. :-)

Ha esetleg kijossz majd ide majus 1 utan dolgozni, akkor dobj ide egy uzit. Szivesen segitek itt neked barmiben.

Előzmény: zupa (143)
Timna Creative Commons License 2004.01.24 0 0 144
fúde gusztusnyalan.
Előzmény: Gaia (141)
zupa Creative Commons License 2004.01.23 0 0 143
Sziasztok!

Volt ez a cikk, amit rzsuzsie (136) beidézett, arról, hogy Hollandia lehet hogy lezárja határait a kelet-európai munkavállalókkal szemben.
Most azt hallottam, hogy engedik majd az új tagállamok lakóit dolgozni, de a forrásom az eléggé szóbeszéd jellegű. :(

Meg tudná ezt nekem valaki erősíteni, esetleg cáfolni?

Előre is köszi a válaszokat.

Előzmény: rzsuzsie (137)
rzsuzsie Creative Commons License 2003.12.12 0 0 142
Hat " rendes" etelt en csak otthon eszem, az biztos. (De igy legalabb fogytam par kilot amiota itt vagyok:-)))
Az elso ket evben egy dolog volt amit szerettem ebben az orszagban. Az bizony a kroketje volt. :-)
A tobbi viszont - a felsorolasodbol - egyaltalan nem izlik szerencsere.
Sokszor latom a szupermarketben a hetvegi nagybevasarlasokat. Komolyan mondom nem tudom, hogy minden csalad legalabb hattagu-e, vagy ha nem, akkor ki eszi meg amit összevásárolnak, vagy aki megeszi az hogyan mozogja le.

Ja, akkor valami felig(vicceset) is.
Egyszer vettem elore elkeszitett grillezett csirkecombokat, aminek a szavatossaga aztan ott jart le a hutoszekrenyben, mert nem volt kedvem megenni. Meg ket hetig ott volt, akkor mar gondoltam, hogy kellene vele valamit csinalni. A szomszedeknak volt kutyaja, kerdeztem a gazdi felnott lanyat, hogy vajon a kutya megeszi-e ezt a fajta taplalekot. Mondta, hogy a kutya nem, mert csak kutyakajat eszik, de szerinte az apja (a lany apja) nagyon szivesen megenne... Mondom neki, de mar lejart a szavatossaga egy jo ideje. Azt mondja, az apjat az nem zavarja...

Es ok Kelet Europat hivjak Balkannak..........

Gaia Creative Commons License 2003.12.09 0 0 141
Szerintem a holland lehet az egyik legegoistabb tarsadalom, bar az USA biztos tultesz rajtuk is :-) Valahol ez az egyik titka gazdasagi sikereiknek is.

Ami viszont vicces, hogy egy nemet sraccal beszelgettem a hetvegen a hollandokrol es foleg a kaja kapcsan arra konkluziora jutottunk, hogy az amerikai "konyha" jocskan meritett a hollandbol. Ugye a nemet konyha sem vilaghiru de azert van jopar jellegzetes kajajuk, es ugy altalaban en azt mondom nem rossz. A holland viszont szinte csak hulladek, meg inkabb, mint az amerikai. Baromi zsiros, olajos kajakat esznek: a hires frikadel, kroketje, sult krumpli majonezzel (mintha nem lenne mar eleg zsiros), oliebal, pindakaas (80% zsirtartalom rulez) es meg sorolhatnam. A csucs megis az, amikor a tobbgyermekes csaladapa fonokom ebédre eszi a kenyerre szort csokireszeléket késsel es villaval az elmaradhatatlan fel liter tej kisereteben :-D

rzsuzsie Creative Commons License 2003.12.08 0 0 140
Viszont itt egy kis kritika.
Komolyan ez volt az elso jo evem itt Hollandiaban. Azt hiszem minden szempontbol megprobaltam beilleszkedni, alkalmazkodni, elfogadni... meg is lett az eredmenye, mert tenyleg nagyon itthon erzem mar magam " itt kint"
Viszont mostanaban megint elkovettem azt a hibat, hogy elkezdtem kulfoldiekkel ismerkedni, a beszamolokat olvasgatni.. es ma a kezembe kerult egy (engem) elegge sokkolo. Nem mintha nem lennek nagyjabol tisztaban a csalad szerepevel itt Hollandiaban, de akkor is, amit itt lentebb egy kulfoldi elmesel az engem melyen felhaborit, es rendesen kiboritott.
Egyszeruen nem tudom elkepzelni, hogy ez megy otthon Mo-on is. Vagy csak en vagyok ilyen naiv hulye, es nem veszem eszre, hogy a vilag valtozik?
Nem hiszem, hogy a szuleimtol valami atlagon feluli tanitasokat kaptam volna, vagy hogy az o ertekrendjuk nagyban elterne barmely mas magyar csalad ertekrendjetol. Szerintem csak arra tanitottak, amire mindenki mast gyerekkoraban. Hogy fontos a csalad, az osszetartozas, egymas segitese, a masikkal valo torodes stb.
Miert nem tapasztalom en ezt itt Hollandiaban szinte egyaltalan???? Komolyan mondom, amiota itt elek, mar gyereket sem akarok, mert egyszeruen nem szeretnem, ha ilyen kornyezetben none fel.

Na es akkor itt az a bizonyos level!

Lets talk about families here in holland.

My dutch father in law lost his wife last Christmas. When asking relatives who would spend time visiting him and helping sort out his dinner, we were told 'He is old enough to look after himself'

My hubby works so hard, but we are renovating our house. We have no lounge and father in law is disabled(one leg)
His daughter and family invited him for Christmas day, but they say he has to pay 70 euros! for his food, then also pay himself for a taxi to take him home,

Is this normal???? scary!

So, I invited him here, we don't have much, but at least he can have a dinner, (we have hardly anything ourselves) and we will drive him home, and it won't cost a penny.

Has being in this country opened my eyes or what!

Es nem akarom azt az erzeast kelteni, hogy minden szar itt, mert nem igaz, es nem is gondolom igy. De ugy erzem vannak itt lyan dolgok, amiket en soha nem leszek kepes elfogadni, es szo nelkul elturni.

Mit gondoltok, hulye vagyok? Ti hogy kezelitek az ilyesmit? Vagy benneteket nem zavar ez ennyire?

off
Gaia
Orulok, hogy minden rendben van veletek. Ez legalabb egy jo hir :)
on

rzsuzsie Creative Commons License 2003.12.08 0 0 139
Persze, teljesen ertheto, nem is kritikanak szantam inkabb informacionak.
Előzmény: Gaia (138)
Gaia Creative Commons License 2003.12.04 0 0 138
Kosz a kerdest, minden OK velunk szerencsere.

A munkavallalas temaja kemeny, de a gazdasagi helyzet miatt ertheto az aggodasuk. Nem igazan a magyaroktol felnek, hanem a lengyelektol, akikbol joval tobb van es joval mobilabbak, mint a magyar munkaero (aki szeret panaszkodni, de otthon maradni meg inkabb - szerintem). A lengyeleknel raadasul a munkanelkuliseg is joval magasabb.

Előzmény: rzsuzsie (136)
rzsuzsie Creative Commons License 2003.11.26 0 0 137
Hoztam valamit azoknak, akik meg csak most jonnenek.

Borders might close on East Europeans

26 November 2003

AMSTERDAM — In a bid to find more jobs for unemployed Dutch nationals, the Cabinet is considering closing the borders to East European workers for two years after the expansion of the European Union next year.

A parliamentary majority has previously proposed refusing entry to workers from the new EU member states until 2006. Social Affairs State Secretary Mark Rutte has since lodged a formal proposal with the cabinet, which is expected to approve the plan later this week.

But Rutte has also presented the cabinet with several alternatives. The first of which means the borders will be closed, but allows East European workers to obtain a work permit to enter the Netherlands if they have an employment contract, suggesting that they can be used if no Dutch nationals can be found for the work.

A second alternative is to simply allow the free movement of labour from the East European countries — a strong principle of the EU — while the third option would be maintenance of stronger permit requirements. The state secretary has refused to give a preference for any of the alternatives.

A parliamentary majority made up of the Christian Democrat CDA, Liberal VVD and populist LPF are concerned that the Netherlands will be inundated with cheap labour from countries such as Poland and Latvia, making it harder to find jobs for unemployed Dutch nationals.

Cabinet CDA and VVD ministers are also concerned and believe that a two-year reprieve is necessary, but governing coalition partner Democrat D66 has its doubts, ANP reported.

D66 Economic Affairs Minister Laurens Jan Brinkhorst is in favour of the free movement of labour, while VVD Finance Minister Zalm has backed the temporary closure of Dutch borders, indicating that the cabinet is polarised on party lines.

The number of EU member states will expand by 10 next year, and Germany and Austria have already resolved to close their borders for two years to East European workers. Other EU member states are considering following suit, RTL reported.

The Dutch cabinet is expected to make a decision in favour of closing the nation's borders during its weekly meeting on Friday.


rzsuzsie Creative Commons License 2003.11.26 0 0 136
Semmi. Szuper ;-)
Minden rendben van veletek? Egyutt vagytok?
Előzmény: Gaia (135)
Gaia Creative Commons License 2003.10.07 0 0 135
Miert mi a baj a forummal? =)
Előzmény: rzsuzsie (132)
Balletje Creative Commons License 2003.10.05 0 0 134
Vianenbe eljutottál már? Ott vannak rendszeres összejövetelek. Meg a MAFI is működik -gondolom.
Meg ha jól emlékszem, ajánlottam már a N.L. Fórumát, ott talán aktívabbak a lányok, és (igaz, már vagy fél éve bele sem néztem a topikba) talán az irl kapcsolatok is jobban működnek.
(Én hétvégére max. úszóversenyeket tudnék neked ajánlani, mint programot, az pedig hááááát, nem túl érdekfeszítő :-) )
Előzmény: rzsuzsie (132)
rzsuzsie Creative Commons License 2003.10.05 0 0 133
Gaianak igaza van. Szerintem is lehetetlenseg, ezt egyebkent az a ceg is tudja aki ezt kerte toletek.
Viszont lehet, hogy van egy otletem, mert ot eve en is abban a cipoben jartam, hogy nagyon kellett volna a munkavallalasi/tartozkodasi, de nagyon keson lett meg.
A holland ceg otlete volt, hogy egy magyar ceg alkalmazottjakent dolgozzak kint amig meglesznek a papirjaim, magyaran "kulfoldi kikuldetes"-ben. Es amikor minden papir megvan, akkor azt az ideiglenes munkaviszonyt megszuntetem, es ok allomanyba vesznek.
Vegul erre nem volt szukseg, mert az utolso utani elso pillanatban megjottek a papirok. Viszont az otlet szvsz egesz jo, nem is hiszem, hogy torvenyellenes lenne. Lehet, hogy ezt kellene megprobalnotok.

(Persze cegtol is fugg, hogy ez mukodik-e. En itt egy multinak dolgozom, ok Mo-on is jelen vannak, igy (egy kis nyomassal) aranylag konnyu lett volna elintezni, hogy felvegyenek oda. )

Sok sikert.
Es nagyon gondoljatok meg, hogy jottok-e!
A fizetesrol targyaljatok okosan, es ne hagyjatok, hogy a "30%law" miatt atverjenek benneteket.

Előzmény: Törölt nick (129)
rzsuzsie Creative Commons License 2003.10.05 0 0 132
Szia! Koszi, mar megszoktam itt, meg jol is erzem magam.
De magyarokkal meg tovabbra sem igazan sikerult osszefutnom.
Persze ahogy elnezem a topikot nem is csoda :-)
Előzmény: Balletje (127)
zizy Creative Commons License 2003.10.03 0 0 131
Ha munkavallalasit akarsz, akkor menj be szemelyesen az aktualis kovetsegre es ott mindenben tudnak segiteni. Ha van meghivoleveled, akkor ez a leggyorsabb megoldas. v. Menjen ki es a kinti kovetsegen kerelmezzen vizunot.
Előzmény: Törölt nick (129)
Gaia Creative Commons License 2003.10.03 0 0 130
Szerintem remenytelen... munkavallalasi altalaban 3-4 honapig is eltart, es meg akkor siman el is utasithatjak hiaba van valakinek akar munkaszerzodese is mar. Esetleg diakkent biztosabb+kevesebb ido, de biztos hogy tobb, mint 10 nap.

Europa ide vagy oda, sajna ez van :-(

Előzmény: Törölt nick (129)
Törölt nick Creative Commons License 2003.10.01 0 0 129
sziasztok,

darabig visszaolvastam, de elég sürgős, tehát inkább kérdeznék, ha lehet.

Életünkben egzisztenciális magasugrást eredményezne, annak az állásnak az elfogadása, amit tegnap ajánlottak a férjemnek, Hban. (IT szektor)

Feltétel: van rá 10 napunk, h munkavállalásit szerezzünk.

Tudom, h lehetetlen, de nem hiszem (ha ez érthető)

Végül is 2003 van és Európában vagyunk.

Kontraktor lenne és van hozzá cégünk is MOon, de jó lenne diákként is, vagy bmi ami kicsit is hasonlít arra a papírra.

Kérlek, ha tudtok vmit, írjatok!! (ráadásul itt figyel a pocakomban egy kismanó, az ő sorsát is mélyen érinti az ügy:) köszönöm: ápisz

Gaia Creative Commons License 2003.09.21 0 0 128
Valoban junius korul kezdtem nezelodni, de a kervenyt magat augusztus elej korul postaztam, szoval maga az az ugyintezes, ami altalaban allitolag 3-6 honapig is eltart, gyakorlatilag 1 honapig tartott =)
Előzmény: rzsuzsie (126)
Balletje Creative Commons License 2003.09.20 0 0 127
Zsuzsi, és nálad mi újság? Sikerült valamennyire megszoknod itt, vagy még magányosnak érzed magad?
rzsuzsie Creative Commons License 2003.09.20 0 0 126
Gratulalok!!!
Visszaneztem 2003.06.23-an kezdtetek intezni az ugyeket ha jol latom.
Szoval mindent osszeadva tenyleg eltart 3-4 honapig ez az egesz.
De orulok, hogy ti mar hamarosan egyutt lehettek!
Előzmény: Gaia (125)
Gaia Creative Commons License 2003.09.20 0 0 125
Hat nem hiszitek el, de alig agy honappal a kerveny beadasa utan elfogadtak az MVV kerelmet. Meg kell par adminisztrativ dolog (kovetsegre menni, stb.), de a neheze mar megvan =)
Gaia Creative Commons License 2003.08.05 0 0 124
Wow, kedves hogy erdeklodsz :-) Felreertesek es felretajekoztatasok vegelathatatlannak tuno sorozata utan ott tart a dolog, hogy az igenyles el lett kuldve (hogy stilusosan germanizmussal eljek), es most szepen varni kell... Az egesz paksameta korulbelul jo egy centi vastag lett, csak a kiskutyam oltasi bizonyitvanyat nem kérték az elbiralashoz, a postan majdnem sulyadot is kellett ra fizetnem.

A lenyeg, hogy sinen van a dolog... A tobbi nem rajtunk mulik (remelem). Elvileg jok az eselyek, mivel minden "tiszta", persze ha kotozkodni akarnak, azt mindig lehet. Akkor viszont konnyen lehet, hogy en meg valami helyi emberjogi akciocsoporttal lendulok ellentamadasba (mint tudjuk itt ebben igen eros a felhozatal), de majd meglatjuk (a vak is ezt mondta, ugyebar).

Eloszor valaki hat honapot mondott az IND-tol, de kesob volt aki mar "csak" atlag 3-at (utobbi szamot tobben mondtak). A dolog elso tanulsaga, hogy egy holland (hivatalnok) soha nem vallja be, ha nem biztos valamiben, hanem halalos magabiztossaggal nyomatja a hulyesegeket. Erre a jovoben nem art odafigyelni.

Előzmény: rzsuzsie (123)
rzsuzsie Creative Commons License 2003.08.03 0 0 123
Szia Gaia!

Mi ujsag?
Intezodnek a dolgok?

Előzmény: Gaia (121)
Balletje Creative Commons License 2003.06.24 0 0 122
Azt érdemes még megkérdezni, hogy MIKORTÓL kell igazolni az élettársi kapcsolatot. Lehet, hogy vissza kéne dátumozni mondjuk egy évvel. Elképzelhetőnek tartom, hogy abba beleköthetnek, ha az derül ki a dátumból, hogy a tartózkodási miatt írjátok alá.
Munkavállalásit kérvényezhet, ha talál olyan munkahelyet, ami felvállalja a dolgot. (Kicsi rá az esély és nagy mázli kell hozzá.)
Az egész napos otthonülés valóban gáz, van olyan ismerősünk aki ezért adta föl az itteni melót.
Engem ez a része nem érintett soha, két gyerekkel jöttünk ki. :-)
Előzmény: Gaia (121)
Gaia Creative Commons License 2003.06.24 0 0 121
Valoban a ketto ugyanolyan kontextusban szokott szerepelni. Ma voltam benn a 'Gemeente'-n atiratni a lakcimemet es kertem egy 'uittreksel' -t is, mondvan az mindig jol johet. Meglepodve tapasztaltam, hogy a csaladi allapotom is rajta van. Akkor az elvileg ha megyunk kapcsolatot regisztralni, meg jol johet, mert aszontak az kell hozza.

Ez meglep, hogy mar nem fog kelleni a munkavallasi, de sokmindent meg is magyaraz: 3 evre kaptam en is, es ugy hallottam a partnereknek ha nem is adnak munkavallalasit, akkor is harom ev utan dolgozhatnak... Tenyleg ez hogy van? Ha teszem azt van tartozkodasija valakinek az elettarsi dologbol kifolyolag, akkor azert lehet kervenyezni a munkavallalasit a harom ev letelte elott, nem? Mert az is eleg gaz, hiaba van itt, ha nem tud mit csinalni, csak otthon kell ulnie egesz nap.

Előzmény: Balletje (120)
Balletje Creative Commons License 2003.06.24 0 0 120
Tudtommal az élettársnak ugyanolyan jogai vannak, mint a házastársnak. A házastársnak pedig JÁR a tartózkodási engedély.
Munkavállalási engedély csak az itt tartózkodás első 3 évében kell, a továbbiakban határozatlan idejű munkaszerződésre megkapod a tartózkodásit munkavállalási engedély nélkül.
No meg ha jól tudom, akkor jövő áprilistól Magyarország EU tag lesz. Gondolom ez is hoz majd változást.
(Szerintem ne ügyvédhez menjetek, hanem a rendőrségre. Az ügyfélszolgálaton adnak listát, hogy milyen papírok kellenek pontosan. Szerintem korrektek.)
Előzmény: Gaia (119)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!