Tulajdonképpen egyetértek ám veled. Csak én diplomának az intézményesített felsőoktatásban szerzett papírt hívom... az meg 4-5 éves kemény szellemi munka ami ráadásul megköveteli az érettségit. Szerinted a magyar gazdálkodók hány részének van érettségije? Hányan tudnák vállalni a felsőoktatási képzés 4-5 éves terhét (anyagi és szellemi)?
Amiről te beszélsz az egy gazdaképző rendszer a szakmunkásképző szintjén. Na egy ilyent nagyon-nagyon támogatnék és én is szívesen előírnám hogy aki piacra termel (akár termelői borkimérésben, akár palackozva) annak legyen kötelező részt venni egy formális képzésben.
Az amiben esetleg eltérhet a véleményünk az egyrészt az, hogy szerintem a jelenlegi felsőoktatási szakmai képzés nem jó. Hogy miért nem jó és ez miben látszik meg az egy hosszú történet. De tényleg beszédes, hogy a legnagyobb presztízsű borokat korántsem szakemberek csinálják ameddig az alsópolcos pancsolmányokat kivétel nélkül diplomás szakemberek. Másrészt szerintem azért nem kapálni kellene megtanítani a parasztot és nem is a növényélettan biokémiájára :)
Igazad lenne, ha nem lenne annyi diplomás "pancsmester", ahogy BZoltán mondja. A felelős gazdálkodáshoz még nem elég a diploma, az értő, óvó, fejlesztő, előremutatóhoz meg kevés...
Veled én már jópár témáról vitatkoztam, eléggé határozottan védte mindegyikőnk az álláspontját, de nem hiszem, hogy ettől személyes ellentét lenne köztünk. A diploma témára nem akarok visszatérni, szerintem utat akkor tudsz választani, ha ismered azt, hogy melyik merre visz. Nem egy technológiát, nem hallomásból egy másikat, hanem az alapoktól jópárat, amihez hozzá lehet tanulni még többet.
Azonkívül a termőfölddel, mint megújuló erőforrással én nem engednék amatőröket matatni. Nevetséges, hogy csak tervező készíthet házat, orvos írhat gyógyszert, patikus adhatja ki neked - de a gazdálkodáshoz nem kell papír, hiszen ott csak mérgekkel kell bánni, meg valami pótolhatatlant megóvni.
Dániában ez így működik. "Zöld könyv" azaz gazdálkodói "diploma", papír, képzés, stb. kell a földvásárláshoz. Felelősen csak így bánhatunk a földdel.
Egy kemény tél komoly fagykárokat okozhat, amikor a termőrügyek, de a beéretlen vesszők is fagykárokat szenvedhetnek. Metszés után ezeket egy afféle gyógymetszéssel nem lehet már korrigálni, marad ami marad.
Nem a Bussay ellen vagyok. Úgy gondolom, ez nem egy ingyenes marketing felület itt, hanem eszemcserére helytadó fórum. Ha egy borászatnak van jó és rossz oldala, mindkettőről lehet nyiltan beszélni, nem csak a pozitívumokat nyomni és vakítani. Tehát az egyoldaluság ellen vagyok. Nevetségesnek tartom, hogy egy fajta celeb lett belőle. "A szlovén alpok magyar medvéje" stb.
Elismerem, a környéken Bussay csinálja nagyobb tételben ez egyetlen komolyabb bort. - Ugyanakkor Ő is épp olyan helyi mutyizó kiskirály, mint tucatjával Badacsony, Neszmély, Gyöngyös, stb környékén a borászok egy része. Ismétlem: egy része!
Ezért nem gondolom, hogy el kell fogadni kritika nélkül azt a marketing szöveget, amit a föld és természethez való alázatról nyom. - "egy tőke egy palack", "csak közvetitő a Jóisten érlelte szőlő és a bor között" stb, (a fotóid önmagukért beszélnek)
Személyes ügyem soha nem volt vele. Lentiből származom, négy-öt éve dolgoztam is nála diákként napszámban, akkor láttam legutoljára. Azóta már Veszprémben élünk de gyakran hazajárok és a haverokkal találkozok, ezért nagyjából tudom, mi a helyzet. Nem teszek meg mindent azért, hogy rontsam a hitelét, csak objektiven kell a dolgokhoz viszonyulni.
"A magyar borelit egy kicsit beleszokott a jóba, hogy a szőlőben-pincében azt csinál amit akar és a fesztiválokon, meg más marketingeseményen pedig mesélhet amit akar."
-Szóval a borelit mégiscsak parasztot vakít.(hihi)
Amúgy meg kik azok akik a borelitbe tartoznak? Van-e különös ismertetőjele, pontos meghatározása? Vagy valaki megmondja, hogy ki elit és ki nem?
Mondjuk speciel az egy olyan téma amiben én sem értek egyet veled.
Nem hiszem, hogy a szakirányú felsőfokú végzettség az alapfeltétel lenne. Nyilván jó dolog a szakképzés és tanulni kell a szakmát mindhalálig, de szerintem nem ez a szűk keresztmetszet a magyar borvilágban.
Arról nem is beszélve, hogy ha az én kedvenc termelőim között ha jól tudom elenyésző számban vannak azok akiknek szakirányú végzettsége van. Érdekes módon az alsó polcos lőrék gyárainál viszont vagonszámra zsizsikelnek a diplomás szakemberek :)
Ilyent, vagy erre utalót itt eddig senki nem írt. Szerintem te valamit nagyon-nagyon félreértesz. Direkt vagy azért mert túl bonyolultan fogalmazunk én nem tudom.
De, hogy segítsek neked.. Nagyon sok helyes út van, nagyon sok jó modell van. Attól, hogy valaki máshogy csinál bort még nem csinálja rosszul.
Pancsolni pedig csak az pancsol aki törvényesen vagy törvénytelenül a must vagy a bor természetes cukortartalmát, savtartalmát, víztartalmát és úgy általában az analitikáját költségcsökkentés és/vagy profitmaximalizálás céljából manipulálja.
Jegyezd meg, hogy az itteni megmondóemberek szerint CSAK az a helyes, amit ők csinálnak! Ha valakinek a véleménye csak egy hangyányit eltér az övéktől, az pancsol/rosszul csinálja/nem ért hozzá/nincs diplomája. Ellenvetésnek helye nincs! :))
Én nagyon szeretem a Bussay borokat és fantasztikusan nagy arcnak tartom Bussay dokit. Az amit csinál igazán elismerésre és tiszteletre méltó.
Ezzel együtt az nem hitelrontás, hogy megtudjuk, hogyan, mikor és mivel permetez. Engem is érdekelne, hogy fújt-e még ősszel is valamit a doki. Vannak kiváló rothadás elleni szerek, bár eléggé drágák és ha rájön másnap az eső akkor semmit nem érnek. Na és gusztus kérdése, hogy bármit is jó szívvel kifúj-e az ember 3-4 héttel a szüret előtt.
Az is érdekes információ, hogy egy gazda csak a saját területéről szüretel-e avagy vásárol-e termést.
Nekem személy szerint az is jelentős információ, hogy egy gazda állandó csapattal dolgozik-e, törvényesen ad-e fizetést a munkásoknak.
A magyar borelit egy kicsit beleszokott a jóba, hogy a szőlőben-pincében azt csinál amit akar és a fesztiválokon, meg más marketingeseményen pedig mesélhet amit akar.
Tetszik vagy nem, van a fogyasztóknak egy olyan folyamatosan növekvő rétege akit az is érdekel, hogy a sztorizáson túl, pontosan hogyan is készül a bor.
Nem hiszem, hogy hitelrontásról kellene beszélni és utálatot sejteni a dolgok mögé. Egyszerűen nyitottan és egyenesen kellene beszélni arról, hogy a szőlőben és a pincében mi és hogyan történik. Mindenkinek... az ikonoknak is, zseniknek is, megszállott terroiristáknak is, vaskalapos kézműveseknek is.