Legutóbb végre bejutottunk a Kisoldali Ferdinandába, és nem bántuk meg. Sőt! Kiváló csapolt Sedm Kulit ittunk a hangulatos pincesörözőben. Ha valaki netán arra járna a közeljövőben...
Nos a héten megint a Házimurikat hallgattam/olvasgattam, és valamiért a szlalom helyeinek pusztulásáról/átalakulásáról a valaha szebb napokat látott Kuchyňka kertvendéglő jutott eszembe (ld. 7. fejezet)
A Fekete Ökör Baráti Kör kiállítása, "A Hrabal-galaxis pillanatképei" a centenáriumi év alkalmából április 29-én, kedden este 6-kor nyílik meg Prágában a Magyar Intézetben. Aki esetleg pont arra jár vagy kint lakik, szeretettel várjuk!
Februárban jártuk végig a szlalom romjait, a Merkuron akkor dolgoztak. Sejtettem, hogy valami ilyesmi förmedvény lesz belőle.
A romot azért írtam, mert a fenti szakaszok is pusztulnak: a Vlachovka hol nyitva van, hol nem, és bezárt a Na Růku. Lent pedig tragédia, gyakorlatilag a Szanatórium az egyetlen, ami működik, de az meg már tíz éve sem volt túl jó hely, a 2002-es nagy árvíz után teljesen felújították.
Ma végigjárni a szlalomot jó esetben 6-7 kocsmát jelent mindössze. (Az Ösvény Hrabalnál nem szlalom-kocsma, de az szerencsére még működik.)
Azert par ev alatt nekem meg nem sikerult itt 'nem friss' sort inni. (Tulhutottet igen) Eleg gyorsan porog, meg kis ettermekben is, kocsmakban meg plane.
Az ilyen sokfele sor helyekkel az a bajom, hogy iszok egyet valamelyikbol mar nem akarok valtani es maradok annal. Kevergetni nem szeretem. Az erosebbektol meg elszoktam, mar boven eleg a 10-es. Neha becsuszik 11 vagy 12(foleg Plzen). Az ilyen helyek meg engem celoznak :)
Köszi a tippet, valóban fenséges volt a csülök és a sör is!!! Bár szerintem lehúztak minket (235 és 245 CZK volt a 2 csülök), de ettől függetlenül nem bántuk meg, hogy itt ettünk. Kösz még1szer!
Szerintem nem vitatkozunk, inkább csak megbeszéljük a dolgokat. De ha vitatkoznánk, az sem lenne baj.
Amúgy a legelvarázsoltabb kis sörfőzdék is a földön járnak, mindegyiknek, még a Matukának is van 2-3 alapsöre, ami semmivel sem erősebb, mint az átlagos ipari sörök, max jobbak valamivel.
A 48 csap meg akár gyanús is lehetne frissességileg, de egyrészt nem 48 egyazon típust pakolnak fel egyszerre, másrészt ezek azért már nagyobbacska helyek (150~200) fő, sok sörturistával, harmadrészt nem 50, hanem 30, 20, 15 literes hordókkal dolgoznak, negyedrész pont az izmosabb sörök valamivel többet bírnak, mint egy 10-es-12-es mezei láger.
Nem vitaindítónak szántam :-) , Csehországban a kis sörfőzdék szépen készítgetik a "sima" világos söreiket is, egy-két állandó erősebb (akár sötétebb) verzióval és néhány speciális "ünnepi" sörrel kiegészítve. Engem az a verzió zavar, amikor egy sörözőben csak erős, túl ízes söröket találok. Tudom ízlések és pofonok - az én véleményem is egy a sok közül. Arról már nem is beszélve, mint ahogy írtad - ott illegeti magát 4x sörcsap, ami nem csak a bőség zavarát vetíti előre, hanem kétségeim származnak a sör frissessége iránt. Biztos cseh barátaink kitalálták a frankót és mindegyik friss és üde mint egy friss ibolyacsokor, de a kisördög akkor is ott motoszkál bennem.
A sok kis főzde változatos sörökkel szerintem nem mai trend, sokkal inkább visszatérés az eredeti kerékvágásba, a helyes útra, az 1850-es évek előtti időkbe, amikor még nem az ipari egyensörök öntötték el a világot.
Személy szerint én nagyon örülök a változatosságnak, csak akkor esek kétségbe, amikor 48 sörcsappal találom magam szembe, és csak forgatom a fejem, mint csecsemő a topless bárban, most melyiket válasszam?
Ráadásul egy nap nem is tudom végiginni a választékot...
Az idő múlását és a világ változását az ember ésszel elfogadja, sőt önmaga is változik (pl ittam már belga meggysört). Nekem a csehországi sörözést a régi hangulatú, "fapados" sörözők jelentik a hagyományos sörkínálattal és általában 10 vagy 11-s sörökkel napközben, este már néhány 12-s is becsúszhat. A program elengedhetetlen része pár régi jóbarát, akikkel beszélgetek a nap során. A kis sörfőzdés sörök általában karakteresebbek, erősebbek (mások) - egyet-kettőt meg tudok inni belőlük, de egy egész napos programot nem építek rá, sörözős beszélgetéssel. A régi helyek bezárása, illetve átalakítása ezért fájó, mert úgy élem meg, mint amikor egy kedves rokon, ismerős elhuny és ezzel elvisz magával egy darabot az életemből. No ez elég keserűre sikeredett. :-)
Nekem a strahovi és břevnovi IPA, a Bulovka sörei, a Kocour újdonságai, Matuka és az offtopik rozsnyói Kaltenecker IPÁ-ja, a dalesicei 13-as, a Pegas IPA, a Magistr Old Land Pale Ale, a Kout na umavě sörei jutnak hirtelen eszembe mint emlékezetes opuszok. (amik nem jöttek be azt elfelejtettem...:)
Nem akarok sznob lenni, természetesen 'nagy duzzogva' egy-egy pilzeni, budvar, Bernard, Staropramen vagy horribile dictu még egy Gambrinus is lecsúszik...:)
Az első mondatoddal nehéz lenne nem egyetérteni, viszont az ember néha nem igazán örül a változás irányának.
Az én sörözési szokásaimat még nem alakították át a kis főzdék, ez szerintem csak akkor változhatna, ha gyakrabban jutnék el Csehországba. Így rettegve a megszűnés/átalakulás okozta keserűségtől az ember legtöbbször a megszokott helyeit keresi fel, ezáltal sokkal kevesebb idő marad a kísérletezésre. De azt is bevallhatom, hogy eddig még nem igazán voltam elájulva egyik kis serfőzde termékeitől sem, talán emiatt is követem nehezebben a manapság változó trendeket.