Keresés

Részletes keresés

WriE01 Creative Commons License 2011.09.18 0 0 8395
Krisz! Eetleg irdd meg kicsit bővebben, és tedd be a wiki-nkbe.
Előzmény: xs1 (8387)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.18 0 0 8394

Áááá:-)

Csak van itt valaki, innét is.

 

 

 

A barátikörötök örül ennek a hobbynak,vagy nekik nem adtok:-)

Előzmény: DanielOrtega (8392)
barbon1 Creative Commons License 2011.09.18 0 0 8393

Sajnos a pontos címet már nem tudom visszakeresni mert elég rég volt,de,ha felmész az Ebay.de-re találsz bőven neked megfelelőt.A teljesség igénye nélkül egy link:

http://www.ebay.de/itm/NEW-REFRAKTOMETER-32ATC-FRUCHT-SAFT-ZUCKER-WEIN-BIER-Oe-/250894234358?pt=Spezial_Landwirtschaft&hash=item3a6a7632f6

Szállítással együtt durván 23 euro.Meg kell nézegetni,hogy sörhöz jó-e.Az enyém RSG32ATC,szerintem a linken lévő is az.

Előzmény: KRISZ2007. (8385)
DanielOrtega Creative Commons License 2011.09.18 0 0 8392

Érden vagyok, csak a darálóm kisalföldi :)

Előzmény: Törölt nick (8391)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.18 0 0 8391

Na akkor ma jó napom van~:-)

Köszönöm.

Frankón fölújítva szerintem szép is lesz.

 

Neked is ilyen van,Kisalföldi Gépgyár?

Esetleg itt vagy a környéken?

Előzmény: DanielOrtega (8389)
DanielOrtega Creative Commons License 2011.09.18 0 0 8390

ja, és a gyári malátában nincs csíra, darálni is lehet meg roppantani, roppantáshoz hengerpáros roppantó kell.

Előzmény: Törölt nick (8388)
DanielOrtega Creative Commons License 2011.09.18 0 0 8389

tökéletes. Nekem is ilyen van, Kisalföldi Gépgyár. Nem kell durvára állítani, héja maradjon egyben, dara olyan 1mmx1mm legyen (kb) Ha épek az örlőpofák akkor nagyon jó szolgálatot tesz, igaz kicsit nehéz mozgatni :) Viszont a nagy kerékkel jól meg lehet hajtani.

Előzmény: Törölt nick (8388)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.18 0 0 8388

Na gyűlünk:)

 

A malátáról kérdeznék.

 

Ebből már kint van a csíra?

Darálni kell vagy csak zúzni?

Tető projekt lesz és a nagy pallásról pakoltam a kispadlásra és ott találtam egy ilyet

Szerintetek ez alkalmas lehet erre?

Egy kis kalapácslakkal nem nézne ki rosszúl és ha még malátát is roppant akkor

ezt nekem hagyták itt:)

xs1 Creative Commons License 2011.09.18 0 0 8387

Sziasztok mesterek!

Szeretnék csatlakozni az otthon sörfőzők táborához, egyenlőre csak tanuló státuszba.

Néhány hónapja figyelemmel kisérem a fórumot és be kell vallanom IRIGYÉ tettetek

a sok eredményes főzéssel.Nem halogathatom én sem tovább, ezért KRISZ2007. kérlek

nekem is küld el az atom rövid leirásodat.

 

       xs1

Előzmény: KRISZ2007. (8370)
WriE01 Creative Commons License 2011.09.18 0 0 8386
Töltsd fel az én szerveremre. Később atkuldom az ftp címet, ha úgy jó neked.
Előzmény: KRISZ2007. (8385)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.09.18 0 0 8385

Na az van, hogy nem a mi gépünkkel fényképeztek, ha nem Norbi macájáéval. Tegnap buli volt nálunk, és akkor kaptam meg a gépet, hogy letöltsem róla a képeket.

Az a gondom, hogy én még sosem tettem így fel képeket, úgyhogy nem tudom, hogyan tudnám a számotokra elérhetővé tenni. Majd megoldom valahogy.

Azt szeretnémk kérdezni, hogy meg tudod e adni a hong-kongi címet, ahonnan rendelted a refraktométert?

Előzmény: barbon1 (8384)
barbon1 Creative Commons License 2011.09.18 0 0 8384

Krisz,érdeklődöm,hogy az Erika által készített képekhez hogyan tudnánk hozzájutni?

barbon1 Creative Commons License 2011.09.18 0 0 8383

Megírtam,köszi a segítséget

Előzmény: WriE01 (8382)
WriE01 Creative Commons License 2011.09.18 0 0 8382
Írjal viztamasnak, hogy vegyen fel. Emailod add meg neki.
Előzmény: barbon1 (8381)
barbon1 Creative Commons License 2011.09.18 0 0 8381

A lev.listára hogyan lehet felkerülni ?

Előzmény: krulis (8291)
barbon1 Creative Commons License 2011.09.18 0 0 8380

 

Elég részletesen leírtad sokat nem kell hozzátenni.Én használom,jó,egyszerű vele mérni,de nem csodaszer.Az enyém is Made In Hong Kong-ból jött.Ötezer körül volt postaköltséggel együtt.Szeretem mert pillanatok alatt megvan az eredmény nem kell pancsolni,de a korlátait azt figyelembe kell venni.

Előzmény: BoBoYSA (8379)
BoBoYSA Creative Commons License 2011.09.18 0 0 8379

 

Szóval amit a refraktométerről írtam, azt én is csak az internetről szedtem össze.

Jó volna, hogy akinek van, az leírná a tapaszatalatait.

 

Alkohol fok: Amit én írtam értékeket, azt valami internetes táblázatból szedtem, biztos hogy nem a legjobb.
Most hirtelen nem is találom, csak egy gyümölcsborost tudok ide idézni, de  illusztrációnak ez is jó: http://www.apple-cider-vinegar-benefits.com/hydrometer.html

 

A keletkezett alkohol mennyiség körüli zavar valószínűleg abból származik, hogy tökéletesen igazad van, hogy a cukornak 50%-a lesz alkohol (elméletileg), de ennél viszont kevesebb lesz gyakorlatilag (mindenféle hülye anyag keletkezik még). Viszont ott grammokban beszélnek.

 

Ez egy on line kalkulátor: http://dd26943.com/davesdreaded/tools/convert.htm

(vigyázz, az angolok pontot tesznek a tizedesnél).

 

Ha beírod hőmérsékletnek a 68F (20oC), induló sűrűségnek az 1.047 g/cm3 (12B) és a végének pedig az 1.008 g/cm3

(2B) akkor kb 4% alkoholt számol. (Nem tudom, hogy ez g/100g vagy g/100ml, valószínűleg az utóbbi.)

 

A sörnek viszont v/v azaz térfogatszázalékban célszerű megadni az alkohol tartalmát. Emmiatt fel kell szorozni x 1,26 -al (Ha jó táblázatot használtam :-))), és úgy viszont számértékben magasabb érték jön ki.

A kalkulátor ennél a példánál, tehát kb 10 Balling fok csökkenésnél 5.1% v/v térfogat százalék alkoholt hoz ki.  Ez nem pont annyi amit én számoltam, de egy két tized nem számít.

 

Ebből adódik az is, amit érzel a bolti és házi sör alkohol foka között. Merthogy a bolti söröknek is v/v tehát térfogatszázalékban adják meg az összetételét. Tehát egy mezei Dréher 5,2% v/v azt jelenti, hogy 100 ml sör,  5,2ml alkoholt tartalmaz. Ez viszont csak 4,13 g/100ml koncentrációnak felel meg.

Előzmény: KRISZ2007. (8357)
steelhaand Creative Commons License 2011.09.18 0 0 8378

Steelhand első söre azt üzeni, hogy köszöni jól van, bár a kezdeti cc. 3,5l-ről cc. 3l-re csökkent. Ugye a gyakori sűrűségmérés közben keletkező járulékos vesztességek... Jelenleg a másodlagos erjedés félidejénél tart, de mivel drasztikusan csökkent a CO2 termelés, így leöntöttem az élesztőágyról, mégpedig azért, hogy az élesztő bomlástermékei ne vigyék el az ízeket. Az elsődlegesnél is volt vagy 1dl élesztő szuszpenzió amit kikaptam a rendszerből. Szerintem jövő héten palackozom. Azt vettem észre, hogy nagyon magas a párolgási vesztesség tényező az első söröknél (már ahogy azt ti is írtátok), vagy ez az összes főzetre igaz? ;). Amúgy 1015. Íze jelentősen letisztult, szinte kiegyensúlyozott és mivel én eleve kedvelem a kesernyés ízeket (ugyebár a kávét is cukor és egyéb lónyál nélkül ízlelgetem), így a ma késő este esélyes főzés témája egy vöröses árnyalatú édesebb, dekokciós technológiát kipróbáló, erősen komlózott (még az is megeshet, hogy pár tíz százalékkal több komlót kap) jószág lenne. Ha már kávé. Jelenleg a presszókávé mintha világosabb lenne mint a ser. ;) És még az is megeshet, hogy a kávécserjémen lévő érett babokból is teszek a következő főzetbe.

Az az igazság, hogy elkövettem azt a hibát, hogy ma hajnalban a lagzin belekortyoltam egy kommersz sárga,fél perc alatt összezuhanó habú, enyhén szénsavas lötybe. Ááá, maradtam a boroknál. Azért mindennek van határa :)) Ha már a minőségről is szó esett.

Tényleg palackozáskor mennyi szőlőcukrot szoktatok hozzáadni? 1g/l? Bocs a kérdésért, csak lusta vagyok visszakeresni. ;(

Előzmény: krulis (8365)
WriE01 Creative Commons License 2011.09.18 0 0 8377

Na látod, ha nem izlik a sör, hazamész és főzöl egyet :)

Jó hozzáálás :)))

Előzmény: Törölt nick (8376)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.18 0 0 8376

Őőő,NEM.

Hazamegyek és főzök 1et;-)

Előzmény: WriE01 (8374)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.09.18 0 0 8375

Ha ló nincs, jó a szamár is! :)

Mail ment.

Előzmény: Törölt nick (8373)
WriE01 Creative Commons License 2011.09.18 0 0 8374
Megiszod a mások által kotyogosban főzött kávét?
Ha nincs más biztosan. És közben megint rájössz, hogy mennyire jó a saját kávéd/söröd.
Előzmény: Törölt nick (8373)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.18 0 0 8373

Ha valaki belefog ebbe, utánna megbír még jóízűen inni

valahol mondjuk egy korsó Arany ászokot vagy valami hasonlót?

 

Vagy inkább ásványvíz?

Törölt nick Creative Commons License 2011.09.18 0 0 8372

Küldetem neked mélt!

Köszönöm a segítséget.

 

 

 

 

Előzmény: KRISZ2007. (8370)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.09.17 0 0 8371

... és még a legnagyobb fazekát is le fogod nyúlni, meg a fröccsenésgátlóját, meg a fakanalat, a tésztaszűrőt, az új felmosórongyot, meg a digitális maghőmérőt.

Cserébe majd segíthet mosogatni! :)))

Annyira fog neked örülni! De majd megbékél, a jövő évi találkozónkon! :)))

Előzmény: Törölt nick (8368)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.09.17 0 0 8370

Sajnos nem publikus az emilcímed. Ha megadod, vagy legalább küldesz egy emilt nekem, akkor átküldök egy atom rövid leírást a főzés menetéről, meg az eszközökről.

De azért el kell majd olvasnod amit a Krulis belinkelt. Meg nem ártana meg a Vogel könyv se, bár abban van pár elavult dolog.

Előzmény: Törölt nick (8362)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.09.17 0 0 8369

Szedd le minnél hamarabb, szemezd le róla a komlótobozokat, tedd be a sütőbe, és max 70C°-on szárítsd ki, hogy olyan legyen mint a csörgőspapír. Ha kiveszel egy marékkal, összenyomod és nem marad úgy, hanem szétpattan, akkor jó. Elvileg így egy évig eláll, utána kezd megbüdösödni. Viszont beteheted a fagyasztóba, és akkor nem lesz baj vele. Én is így szoktam.

Előzmény: Törölt nick (8361)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.17 0 0 8368

Kezdel fölcsigázni, a magyar kukoricás sörökből kezd elegem lenni úgy is...

A szlovákokhoz meg nem mindig jutok ki.

 

Mennyibe van a beugró szett kb

 

Hu ha ezt az asszon megtudja hogy a kávé mellé sörfőzés is lesz~:-)

Előzmény: krulis (8366)
krulis Creative Commons License 2011.09.17 0 0 8367

tartály, 3 vonalas hiba

Előzmény: krulis (8366)
krulis Creative Commons License 2011.09.17 0 0 8366

A kisüzemi serfőzdéknél jóval könnyebb a helyzetünk, nekik profitot kell termelni, nekünk viszont nem számít ha 20 literenként mondjuk 500 Ft.-tal többe kerül a sör, mert "márkásabb" komlót teszünk bele.  Pl. ittam valahol Pécs környékén valami kisüzemi sört, tök jó lett volna, csak a komlónak amitt beletettek olyan íze volt, mint a gaznak. Gondolom ezt tudták olcsón, nagy mennyiségben beszerezni. 

 

A legjobb minőségű malátát, komlót (mindegyikből kb. 20-30 fajta) és rengeteg féle élesztőt tudsz rendelni, az alapanyagokból tehát a legjobbakat lehet beszerezni úgy, hogy 150 ft alatt jön ki a literenkénti költség. A serfőzésben pedig semmi olyan nincs, ami speciális körülményeket, eszközöket igényelne, pl. az élesztőnek tök mindegy, hogy a 20 literes üvegballonodban van, vagy a sörgyár hatalmas tartájában. Ha rendesen elmosod, kifertőtleníted a cuccokat, akkor csak jó sör lehet a vége.

Előzmény: Törölt nick (8350)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!