Sajnos a pontos címet már nem tudom visszakeresni mert elég rég volt,de,ha felmész az Ebay.de-re találsz bőven neked megfelelőt.A teljesség igénye nélkül egy link:
tökéletes. Nekem is ilyen van, Kisalföldi Gépgyár. Nem kell durvára állítani, héja maradjon egyben, dara olyan 1mmx1mm legyen (kb) Ha épek az örlőpofák akkor nagyon jó szolgálatot tesz, igaz kicsit nehéz mozgatni :) Viszont a nagy kerékkel jól meg lehet hajtani.
Na az van, hogy nem a mi gépünkkel fényképeztek, ha nem Norbi macájáéval. Tegnap buli volt nálunk, és akkor kaptam meg a gépet, hogy letöltsem róla a képeket.
Az a gondom, hogy én még sosem tettem így fel képeket, úgyhogy nem tudom, hogyan tudnám a számotokra elérhetővé tenni. Majd megoldom valahogy.
Azt szeretnémk kérdezni, hogy meg tudod e adni a hong-kongi címet, ahonnan rendelted a refraktométert?
Elég részletesen leírtad sokat nem kell hozzátenni.Én használom,jó,egyszerű vele mérni,de nem csodaszer.Az enyém is Made In Hong Kong-ból jött.Ötezer körül volt postaköltséggel együtt.Szeretem mert pillanatok alatt megvan az eredmény nem kell pancsolni,de a korlátait azt figyelembe kell venni.
Szóval amit a refraktométerről írtam, azt én is csak az internetről szedtem össze.
Jó volna, hogy akinek van, az leírná a tapaszatalatait.
Alkohol fok: Amit én írtam értékeket, azt valami internetes táblázatból szedtem, biztos hogy nem a legjobb. Most hirtelen nem is találom, csak egy gyümölcsborost tudok ide idézni, de illusztrációnak ez is jó: http://www.apple-cider-vinegar-benefits.com/hydrometer.html
A keletkezett alkohol mennyiség körüli zavar valószínűleg abból származik, hogy tökéletesen igazad van, hogy a cukornak 50%-a lesz alkohol (elméletileg), de ennél viszont kevesebb lesz gyakorlatilag (mindenféle hülye anyag keletkezik még). Viszont ott grammokban beszélnek.
(vigyázz, az angolok pontot tesznek a tizedesnél).
Ha beírod hőmérsékletnek a 68F (20oC), induló sűrűségnek az 1.047 g/cm3 (12B) és a végének pedig az 1.008 g/cm3
(2B) akkor kb 4% alkoholt számol. (Nem tudom, hogy ez g/100g vagy g/100ml, valószínűleg az utóbbi.)
A sörnek viszont v/v azaz térfogatszázalékban célszerű megadni az alkohol tartalmát. Emmiatt fel kell szorozni x 1,26 -al (Ha jó táblázatot használtam :-))), és úgy viszont számértékben magasabb érték jön ki.
A kalkulátor ennél a példánál, tehát kb 10 Balling fok csökkenésnél 5.1% v/v térfogat százalék alkoholt hoz ki. Ez nem pont annyi amit én számoltam, de egy két tized nem számít.
Ebből adódik az is, amit érzel a bolti és házi sör alkohol foka között. Merthogy a bolti söröknek is v/v tehát térfogatszázalékban adják meg az összetételét. Tehát egy mezei Dréher 5,2% v/v azt jelenti, hogy 100 ml sör, 5,2ml alkoholt tartalmaz. Ez viszont csak 4,13 g/100ml koncentrációnak felel meg.
Steelhand első söre azt üzeni, hogy köszöni jól van, bár a kezdeti cc. 3,5l-ről cc. 3l-re csökkent. Ugye a gyakori sűrűségmérés közben keletkező járulékos vesztességek... Jelenleg a másodlagos erjedés félidejénél tart, de mivel drasztikusan csökkent a CO2 termelés, így leöntöttem az élesztőágyról, mégpedig azért, hogy az élesztő bomlástermékei ne vigyék el az ízeket. Az elsődlegesnél is volt vagy 1dl élesztő szuszpenzió amit kikaptam a rendszerből. Szerintem jövő héten palackozom. Azt vettem észre, hogy nagyon magas a párolgási vesztesség tényező az első söröknél (már ahogy azt ti is írtátok), vagy ez az összes főzetre igaz? ;). Amúgy 1015. Íze jelentősen letisztult, szinte kiegyensúlyozott és mivel én eleve kedvelem a kesernyés ízeket (ugyebár a kávét is cukor és egyéb lónyál nélkül ízlelgetem), így a ma késő este esélyes főzés témája egy vöröses árnyalatú édesebb, dekokciós technológiát kipróbáló, erősen komlózott (még az is megeshet, hogy pár tíz százalékkal több komlót kap) jószág lenne. Ha már kávé. Jelenleg a presszókávé mintha világosabb lenne mint a ser. ;) És még az is megeshet, hogy a kávécserjémen lévő érett babokból is teszek a következő főzetbe.
Az az igazság, hogy elkövettem azt a hibát, hogy ma hajnalban a lagzin belekortyoltam egy kommersz sárga,fél perc alatt összezuhanó habú, enyhén szénsavas lötybe. Ááá, maradtam a boroknál. Azért mindennek van határa :)) Ha már a minőségről is szó esett.
Tényleg palackozáskor mennyi szőlőcukrot szoktatok hozzáadni? 1g/l? Bocs a kérdésért, csak lusta vagyok visszakeresni. ;(
... és még a legnagyobb fazekát is le fogod nyúlni, meg a fröccsenésgátlóját, meg a fakanalat, a tésztaszűrőt, az új felmosórongyot, meg a digitális maghőmérőt.
Cserébe majd segíthet mosogatni! :)))
Annyira fog neked örülni! De majd megbékél, a jövő évi találkozónkon! :)))
Sajnos nem publikus az emilcímed. Ha megadod, vagy legalább küldesz egy emilt nekem, akkor átküldök egy atom rövid leírást a főzés menetéről, meg az eszközökről.
De azért el kell majd olvasnod amit a Krulis belinkelt. Meg nem ártana meg a Vogel könyv se, bár abban van pár elavult dolog.
Szedd le minnél hamarabb, szemezd le róla a komlótobozokat, tedd be a sütőbe, és max 70C°-on szárítsd ki, hogy olyan legyen mint a csörgőspapír. Ha kiveszel egy marékkal, összenyomod és nem marad úgy, hanem szétpattan, akkor jó. Elvileg így egy évig eláll, utána kezd megbüdösödni. Viszont beteheted a fagyasztóba, és akkor nem lesz baj vele. Én is így szoktam.
A kisüzemi serfőzdéknél jóval könnyebb a helyzetünk, nekik profitot kell termelni, nekünk viszont nem számít ha 20 literenként mondjuk 500 Ft.-tal többe kerül a sör, mert "márkásabb" komlót teszünk bele. Pl. ittam valahol Pécs környékén valami kisüzemi sört, tök jó lett volna, csak a komlónak amitt beletettek olyan íze volt, mint a gaznak. Gondolom ezt tudták olcsón, nagy mennyiségben beszerezni.
A legjobb minőségű malátát, komlót (mindegyikből kb. 20-30 fajta) és rengeteg féle élesztőt tudsz rendelni, az alapanyagokból tehát a legjobbakat lehet beszerezni úgy, hogy 150 ft alatt jön ki a literenkénti költség. A serfőzésben pedig semmi olyan nincs, ami speciális körülményeket, eszközöket igényelne, pl. az élesztőnek tök mindegy, hogy a 20 literes üvegballonodban van, vagy a sörgyár hatalmas tartájában. Ha rendesen elmosod, kifertőtleníted a cuccokat, akkor csak jó sör lehet a vége.