Nem tudom, Rheingau környékén, ahol magasan a legszigorúbb a technológiai fegyelem, mit használnak? Lehet, hogy rozsdamentes menetet, és musttal kenik, de lehet, hogy a tradícionális (disznózsír, faggyú) anyagokat használják. Az is lehet, hogy (mint minden haladó technikájú német üzemben) pl. kamélia (teafa) olajat kennek a vasmenetre, ami nem engedi rozsdásodni, és nem is mérgező, és amit a német szerszámipar előszeretettel használ, és kommunikál, mint a világ előremutató technikáját. De az is lehet, hogy már eljutottak az űrtechnikáig, és elhagyták a menetet is :-))
Úgy értettem (bár nem fogalmaztam elég világosan), hogy az ő szüretükön én vendég vagyok, nem pofázok bele ezekbe a dolgokba. Amikor szedés közben a sorok között az a téma, hogy "dobd csak bele a rohadtat is, mert az csak használ a bornak", nincs értelme a zsír-kérdést firtatni. :-)
Szerintem rosszul szed ha asszed :) A higéniával minden szinten túl érdemes foglalkozni. Az más kérdés, hogy van-e kedve és energiája ehhez az embernek.
A disznózsír nem árt a bornak, ha tiszta. De látam én már elég sok trehány zsírt is.
A szakszerűen és gondos munkával végzett kézi telepítés sikerességi százaléka messze jobb mint a gépi telepítésé. Mi csak kézzel telepítettünk és majdnem 100%-ban megeredtek az oltványok.
Mi a véleményetek a gépi lukfúróval való telepítésről? Pótlás lenne, de abból nagyon sok, összesen 1400 tőke. Kézzel kigödrözni nagyon sok (jó kötött agyagos-köves a talaj), a mini árókásós ember meg horror árajánlatot tett (250Ft/gödör). Úgyhogy nagyon tálcán kínálja magát a gépi lukfúró, csak azért idegenkedem tőle, mert ahogy fúr lefelé, csinál is egy elég tömör falat maga körül.Van esetleg ilyen tapasztalatotok?
Október végén teljesen kétségbe voltam esve, mert a vesszők egyáltalán nem értek be, tövig zöldek voltak. Most a hét végén véletlenül ránéztem, és meglepve vettem észre, hogy már legalább 60 cm hosszan szép barna.
Szerintem elég januárban kezdeni a metszést, mikor már a talaj is alaposan átfagyott, és a gyökérzóna is leállt.
Nekem az évkezdet március 15, akkora már látszanak a fagyási sérülések.
-Biológiai 0o=+10oC. Felénk már volt egy-két fagyos éjszaka is. Sok a beteg, semmire nem való vessző. De az is lehet, hogy szaporítóanyagot szedtek. Vagy most van idejük rá.
-Mostanában meg élelmiszeripari zsírral. Régebben - amikor még az volt a dolgom - szüret előtt velem töröltették le az orsókról a konzerváló zsírréteget, utánna maga a must volt a kenőanyag. Nem csak a kosaras préseknél, hanem a belsőorsós, horizontális préseknél is.
Én úgy vagyok vele, hogy a fagy az ami garantáltan megállít minden nedváramlást. Így abból nem lehet baj, ha a fagyos időszak után állunk neki a metszésnek.
A novemberi metszést én is egy kicsit túlzásnak tartom.
Köszönöm, ez majdnem össze is vág a megérzésemmel. Valahogy ösztönösen ellenérzéseim is voltak, amikor már idén is egy csomó gazda november elején-közepén megmetszette a szőlőjét.
"Az abszicizinsav a növekedést gátló növényi hormon. A fák leveleinek lehullását, a rügyek téli nyugalmi állapotát idézi elő. Az abszcizinsav hatását a növekedést serkentő hormonokkal és a környezeti tényezőkkel kölcsönhatásban fejti ki. A nálunk honos fák rügyeiben ősszel a nappalok megrövidülése miatt csökken a gibberellinek mennyisége, viszont nő az abszcizinsavé. Ennek hatására a rügyek nyugalmi állapotba kerülnek. Tél végére az abszcizinsav lebomlik, a megvilágítás erősödésével pedig lassan növekedik a gibberellin mennyisége. Amikor a serkentő hormon mennyisége már elegendő a gátló anyag hatásának felfüggesztéséhez, megindul a rügyfakadás."
Szerintetek mikortól van a szőlő teljes mélynyugalomban, mikorra fejeződik be a tápanyagok visszaáramlása? Magyarán szakmailag mikortól korrekt elkezdeni metszeni? Én eddig január elején kezdtem csak, ilyen megfontolásból.
Az orsós préseket a parasztok régen disznózsírral szokták kenni, egyébként berozsdásodna a menet. A vasoxidtól a bor tényleg megtörhetne. A disznózsír nem oldódik mustban.
A múgy a glicerin szobahőmérsékleten folyékony. A kertészeti boltban az eladó meg nem köteles elolvasni a gépzyíros doboz felitatát, amiből rákente a zsírt a menetre.-))))