Ha a műszerész fiúra gondolsz, az a buborék már kipukkant. Sorozatban csökkenti az árait, miután senki nem hajlandó (akinek van ízlése) megadni érte olyan sokat. A név még jó, de külföldön csak a fejüket csóválják.
Na és mitől kerül 7500-8000 Ft.-ba egy palack, mondjuk villányi bor. (Egy konkrét névre gondolok, de nem akarok neki reklámot csinálni, bizonyára sejtitek melyikről van szó.)
Nem feltétlenül "presztízs" borokat, de az biztos, hogy felvásárolt szőlőből sokan készítenek bort, amit saját néven adnak el, amit szerintem ciki saját néven forgalomba hozni, ha elfogadjuk azt az állítást, hogy a minőség döntően a szőlőn múlik.
Egy termékesített borban jóval több költség van ám mint az előállítás és a csomagolás költsége.
Például ha 200km-t fuvarozol 400 palack a bort, már az is drágítja. Fizetni kell az embert aki ül az auztóban, fizetni kell a benzint, az autópályadíjat, amortizációt, stb, stb...
Ha obiztatod a borodat annak is megvan a költsége, nem is kevés. Forgalomba hozandó bort azért laboroztat is a borász, nem is egyszer.
Sok, sok járulékos költség merül fel amit ha összeszámolunk akkor sok tud lenni. Persze még így sem annyi amennyi indokoltá tenné nemkevés bor csillagászati árát.
Mondjuk ha adót is fizet az ember akkor sokminden drágább tud ám lenni. Szóval én a legnagyobb tisztelettel és tényleg barátilag azt javaslom, hogy ezt a "tetűbandadrágáéraggyaaborátpedigénoccsóbaniskihozom" dumát hagyjuk arra az időre amikor már te is minden adót és járulékot becsületesen befizetsz.
Az adócsalás lopás. Nem betyárcsín, nem vagányság, hanem lopás. Akkor is ha rá vagy kényszerülve. A kényszer max felment, de a lopás az lopás marad.
De én erről többet, itt nem akarok beszélni. Ez is sok.
Én meg azon gondolkodtam el, hogy lehet az, hogy jónéhány ismertebb borászat ugyanúgy 70-80 ft-ot adott a szőlőért, majd sok száz, vagy ezer forintokért meg adja "presztízs" borát...
Miután erősen nem szakmabeli vagyok, ezért nem mertem hozzászólni a 200 forint per palack árhoz, mermittudoménhogyvan, csak elgondolkodtam, hogy nekem többe kerül egy liter szörp előállítása szőlőből, mert ugyi: saját munkaerőm (hosszú munkaórák - metszés, zöldmetszés, kötözés, permetezés, taposás, szűréssel macerálódás, mittudomén), az üvegeket úgy találtam a padláson, vízdíj, amivel mosom, áram (merforralnikőbőségesen), a cukor, a tartósító, és a szőlőért elvileg nem adok egy fillért sem...
Az amit a törvénytisztelő vállalkozások nem szoktak elsumákolni :) Tudod, mi a mustot nem cukrozzuk és a köz pénzét nem lopjuk. De hagyd el, nem ez a lényeg :)
Köszönöm a gratulációt, remélem némi ötletet is adtam a palacktárolódhoz. A vakablak mérete: 57cm széles, 65cm magas a boltív aljáig. Kb 50-55 palack fér el benne. Decemberben fogom palackozni a 2009-es fehérborokat és a 2008-as cabernetet, úgyhogy tele is lesz a tároló...
Köszönöm a linket, valami hasonlóban gondolkodok én is, csak annyi különbséggel, hogy az egészet valahogy egybe szeretném "gyúrni" egy grillezővel, füstölővel és egy kerti altánnal is... de van még rajta idő gondolkodni.
A Spanyol Mezőgazdasági Minisztérium előterjesztett, egy akciótervet, miszerint Spanyolországot a borászat világ vezetőjévé teszi. "A 2010 Borstratégia" a következő alapelveket fogalmazza meg:
1.) versenyképesség növelése a jelenlegi értékekre alapozva. A piaci résztvevők támogatása versenyképesség alapküszöbének elérésében.
2.) a meglévő versenyelőny elemek kiemelése és továbbfejlesztése
3.) A fogyasztói igényekhez való alkalmazkodás támogatása
4.) a hazai bortermelők támogatása a technikai tudás fejlesztésében és a hazai és külföldi piacok valamint technológia megismerésében.
A fenti 4 alapelvet lebontották 18 elérendő célra és ahhoz 58 akciótervet fogalmaztak meg- ezt nem írnám ide mert rém hosszu.... Aki tud spanyolul: http://www.mapa.es/alimentacion/pags/estrategia/Vino2010.pdf A kezdeményezés első látásra icipicit túlmutat a hazai Bormarketing Kht dimenzióin.....
Mi egy sokkal kisebb terven (nem) dolgozunk már vagy két éve: kemencét akarunk építeni a pince mellé. Tavaly nyáron kezdtük, idén hozzá sem nyúltunk. :-(
Udv mindenkinek. Már évek óta olvasója vagyok ennek a fórumnak és mivel rengeteget tanultam ezekből illetve Rambo és Kezdőszőlész írásaiból, ezért megpróbálok én is egy pici tapasztalattal hozzájárulni mások fejlődéséhez. Egy boltíves borospincét építettem saját kezüleg és hát ezeket a tapasztalatokat osztom meg itt: http://burdavin.signalsoft.sk/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=2&Itemid=4, elsősorban képek formájában. A blogom még nagyon friss, ezért elnézést a kevés tartalomért, de igyekszem folyamatosan tölteni.
Engem az szokott bosszantani, hogy a legtöbb ember nem tekinti értéknek az adott tevékenységbe beleadott idejét és erejét, törődését - legyen ez borászat, baromfinevelés, vagy bármilyen más cselekedet. Mintha a saját időnkből és munkánkból végtelen hosszúság állna fenn, mintha az nem számítana, mintha azt érdemes lenne pazarolni.