Sziasztok!
Zöld Út mezőgazdasági szaknyelvhez kérném hogy aki volt, írjon milyen volt! Felkészítő tanárt is keresek ehhez a vizsgához, ha van itt ilyen vagy ismertek valakit, légyszi jelezzétek! Köszönöm!
az egynyelvű nyelvvizsgáknál általában könnyebb szokott lenni a nyelvtani rész (mintha olyan is lenne, ahol nincs, de javítsatok ki, ha tévedek, nekem is csak rémlik valahonnan:S), talán azokba lenne érdemes belenézni...
ha mégis bme-n maradnál, akkor pedig a bme-s teszteken kívül esetleg érdemes lenne rigós teszteket is végigcsinálni, mert ami az origón 40-50%, az a bme-n 70-80% (vagy nekem nem ment nagyon az origós teszt:D) meg végigtanulni egy (részletesebb?) német nyelvtankönyvet :S
nem tudom, h hány pont kell még, de sztem azzal, ha fellebbezel semmit sem veszítesz:):)
és hajrá:)
egyébként - kicsit ehhez is kapcsolódóan - tudna vki ajánlani egy jó német nyelvtant?:) ismétléshez kellene:)
Sziasztok! Az Euroexam nyereményjátékot indít 2010. február 15-én.
Nyerj ingyenes nyelvvizsgát! Játszva!
Oldd meg 6 héten át az Euroexam honlapján hetente közzétett 1-1 új, játékos angol vagy német nyelvű feladatot! Küldd el hetente a feladat megoldását és amellett, hogy felkészülsz a nyelvvizsgára, sorsoláson veszel részt!
Időpont: Az első feladat 2010. február 15-én jelenik meg honlapunkon. Ha erről lemaradnál, akár még márciusban is be tudsz kapcsolódni a játékba.
Résztvevők: Mindazok, akik a hat feladatból legalább négyre helyes megfejtést küldenek be, részt vesznek a nyereménysorsoláson.
Fődíj: 1-1 ingyenes angol és német vizsgalehetőség 2010-ben.
További díjak: 50%-os nyelvvizsgadíj-kedvezmény 4-4 angol és német nyertes számára. 1-1 komplett vizsgafelkészítő csomag minden nyertesnek. További info a www.euroexam.org/nyeremenyjatek oldalon. Gyakorolj, játssz, mérettesd meg magad és nyerj! Jó szórakozást! Üdv, Molli (Euroexam csapattag)
sziasztok! németből nyelvvizsgáztam(BME középszint) a szóbeli rögtön, az írásbeli másodjára sem lett meg... az íráskészség, olvasott szöveg értése és a közvetítés mindkétszer 60-75% közé estek, még a tesztek mindkétszer rosszul. Melyik nyelvvizsgát tudnátok ajánlani, ahol az írásbeli rész "egyszerűbb" számomra, azaz kevesebbet nyom a lattba a teszt. már nagyon el vagyok kenődve, erről tényleg úgy éreztem, sikerült, ez 56% lett, az előző 55%. Esetleg fellebezni van értelme? előre is kösz: máté
tudtommal az egyetemek is komplex bizit kérnek, szóval ezek a szabályok vonatkoznak a diploma kiadására is, de érdemes megkérdezni az érintett intézmény tanulmányi osztályát. :)
a nyak ekvivalencia-listája szerint a külön letett origós és bme-s vizsga egyenértékű egy komplexszel (íme a párosítások: http://www.nyak.hu/doc/abc/tajekoztato.asp). mindezt egyébként a 137/2008-as kormányrendelet deklarálja, ha van időd, olvass utána: http://www.nyak.hu/doc/jogszab/137-2008.asp
a vizsgák "komplexesítését" ugyancsak a nyak végzi pár ezer forint ellenében. íme hozzá a kérelem: http://www.nyak.hu/doc/abc/kerelem_komplex.pdf
Köszönöm a segítséget! Ha jól értelmezem, akkor két különböző nyelvvizsgaközpontnál tett vizsgát nem lehet egyesíteni komplexé, azaz BME+Origo = két bizonyítvány. De ezt elfogadják a diplomához? Azaz ha két különböző nyelvvizsgaközpontnál tette le a vizsgát? Mivel így soha az életben nem lehet belőle komplex. Szóval ez a diplomás része érdekelne legfőképpen.
két kölön helyen letett kétnyelvű egyenértékű egy komplexszel. két külön helyen letett egynyelvű egyenértékű egy komplexszel. az egynyelvű és kétnyelvű vizsgák "párosítása" már nehezebb dolog, ajánlom, olvasd el ezt: http://www.nyak.hu/doc/honositas/ketnyelv_tajekoztato.asp - röviden: kiegészítő vizsga kell a "kétnyelvűsítéshez".
A héten az egyik diákom beleültette a bogarat a fülembe :)
Igazából nem tudtam biztos választ adni a kérdésre.
Szerintetek hogy van ez az összepárosítós dolog. Azaz ha két különböző nyelvvizsgaközpontnál teszi le valaki a nyelvvizsgát? Azzal tisztában vagyok, hogy a NYAK állít ki egy papírt az egyesítésről 3000 Ft-ért. De mit mivel lehet egyesíteni, hogy komplex legyen? Pl.: BME + ECL = ? A BME kétnyelvű, az ECL egynyelvű, ebből mi lesz. TELC + ECL= ? BME + Origo= ?
A diákom azt hallotta, hogy a diplománál nem fogadják el, ha két különféle helyen vizsgázott.
Eddigi úgy tudtam, hogy mindent mindennel lehet egyestíeni és a fősulikon, egyetemeken elég ha bemutatja valaki a szóbeliét és az írásbelit külön külön biziben és más adják is a diplomát.
Egyébként melyik nyelvvizsgán sikerült eléred ezeket a gyenge eredményeket?
Én is azt javasolnám, hogy próbálkozz másik nyelvvizsaközpontnál, pl.: BME.
Ami pedig a legfontosabb: Ne add fel! Előbb-itóbb úgyis sikerül, sokszor szerencse is kell hozzá. A gyakorlásra azt javasolnám, hogy nézd meg annak a központnak a honlapját és rendelj magnóhallgatásos könyvet, olyat, amit javasolnak. Általában a középszintű érettségi feladatai is jók szoktak lenni középfokú nyelvvizsgára, persze itt azért nem 60%-ot teljesíts, hanem picit többet. Középszintű érettségis könyvet tudsz rendelni akár neten is, én az alexandrától szoktam, másnap itt van, -15% kedvezmény és a postaköltség 550 Ft. Röviden ennyi.
Lehet a könyves boltokban vásárolni angol nyelvű könnyített olvasmányokat (ill. néhol a neten is megtalálhatók). Ezekből van olyan amihez adnak CD-t is illetve a könyv végén vannak feladatok. Ilyenek az Oxford Bookworms illetve a Penguin readers. Különféle fokozatok vannak a kezdőtől a felső középfokig.
zelmira98 jól mondja, hallgass sok angol nyelvű szöveget (akár a bbc-n, akár egyéb angol adón, figyelj és próbáld megérteni). és ami a legfontosabb: ne izgulj! ;)
hmm...hát sok tv, meg idegen nyelvű hanganyag:S *közhely* sokan mondják, h a kedvenc számaikat tanulgatták angolul, állítólag az is jó...mondjuk rajtam nem nagyon segítettek ezek:(:(:( nekem is ez a rész a legnehezebb:S:S:S:S:(:(:( sztem most is ezt buktam el:( hüpp...
hmm...de lehet, h olyan nyelvvizsgát kéne keresni (ha az írásbelid már megvan), ahol kicsit "tippelősebb" a hallás utáni rész...:S pl. az előbb írtam le a bme-set (micsoda reklámot csinálok én ennek...), ott az 50%-a ennek a résznek igaz-hamis, és ha egy szót sem értesz az egészből, akkor is, beírod végig, h vagy igaz, vagy hamis, és min. 4-5öt (a 10ből) el lehet találni, ha szerencséd van, több is összejöhet:) (persze a másik része nem ilyen könnyű...:S:S:S)
de biztosan van olyan nyelvvizsgatípus, ahol még nagyobb az aránya az igaz-hamisnak/feleletválasztásnak a hallás utáni részben:S jó, persze hülyeség csak erre építeni, de ez még mindig könnyebb, mintha végig ki kéne egészíteni vmit, vagy kérdésekre kéne végig válaszolni:S (bár sajnos nem ismerem annyira a nyelvvizsgatípusokat, szóval nem tudom, mit okoskodom:):))
de ez csak az én véleményem:S várd ki a többiekét is:)
Igen, ilyenkor magáról a témáról kell beszélni (nálunk legalábbis még így volt, de lehet, h vki frissebben vizsgázottat is meg kéne kérdezned, biztos ami biztos:))...és több kép is lesz, h biztosan ne egynél ragadjon le a szerencsétlen vizsgázó:) de egy-két képre rákérdezhetnek, h ez itt most milyen sportot ábrázol, mit csinálnak a képen, tehát közvetetten szóba jöhet.
A magnónál 2 szöveg lesz. Az egyik szövegnél, ha jól emlékszem, kérdésekre kellett válaszolni, a másiknál 10 igaz-hamis kérdés volt. Egyébként elég korrekt, semmi torzítás, telefon, nagyjából normál (persze nem túl lassú) tempóban beszéltek...(amit a legutóbbi üzleti nyelvvizsgás élményem után igazán tudok értékelni...)
... Ti olyan okosak vagytok, de nekem ezen múlik a diplomám. Már harmadszor tapsoltak vissza angol középfokra. Ezért aztán már pszihésen is frusztrál, ha a nyelvvizsga szóbakerül. Mit javasoltok? Van segtség?
köszi szépen a választ:) akkor ha jól értettem a képeknél nem a leírás kell, hogy pl egy férfi látható amint síel, hanem magáról a sportokról,sportolásról beszéljek..? amúgy már néztem a bme honlapján a témaköröket, próbálom kidolgozni is.. ja és esetleg a magnós feladatról tudnál pár részletet írni?:) köszi
Először mindig vmilyen általános kis bevezető beszélgetés szokott lenni (mit csináltál ma, mit ettél reggelire, milyen idő van, stb.), mint általában minden általános középfokon.
A második rész a témás-képes rész. Egy mappából adnak a tanárok 2 "montázs-lapot"(tehát egy lapra többféle kép lesz felragasztva, vagy fénymásolva, nem tudom), melyek közül választanod kell. Itt nem a képeket kell leírnod, mivel mindegyik lap egy témával kapcsolatos képeket, fotókat ábrázol, tehát ránézel a lapodra megállapítod, hogy az egyiken pl. bicikliznek, síelnek...stb, tehát az egyik választható témád a sport, a másikon pl. tortát fújnak el, karácsonyfa stb. tehát a másik mondjuk az ünnepek (hmm, remélem van ilyen témakör is:D). Ha nagyon nem menne a téma, vagy a szókincsedre kíváncsiak, rákérdezhetnek 1-1 képre, hogy mit ábrázol, de itt tényleg nem a képleírás a lényeg. A lehetséges témaköröket fenntalálod a bme honlapján, azok közül kaphatsz egyet. Egyébként érdemes 1-1 témát kidolgozni, ami alapból nem menne (pl. Franciao. nevezetességeiből érdemes kicsit felkészülni:)). Én asszem itt anno a sport és a család közül választhattam...nagy meglepetésükre a sportot választottam :P Mondjuk az kicsit furcsa volt, hogy 3 féleképpen mondtam, hogy boboznak a képen, mire a 3.ra azt mondták, h végre nem angol kifejezést használok, miközben bme-s nyelvvizsgára készítő kurzuson tanultam mind3 szót XD (és mellesleg angolul nem is tanultam akkor...:P)
A 3. rész a szituáció, lapon megkapod az általános problémát, talán mind2 beszélő álláspontját is, és ezekből választhatsz, melyik szeretnél lenni a dialógusban. Mi egy házaspárt játszottunk el, akik arról vitatkoznak, h a belvárosba költözzenek, vagy a kertvárosba, előnyök-hátrányok, érvelés.
Nálam 2 tanár volt benn, az egyikkel beszélgetsz végig, a másik pedig csak jegyzetel, az ne zavarjon össze:) De összességében jófejek voltak, szóval, ne izgulj:)
Huh, igazából 3 éve voltam kb. ezen a vizsgán, tehát már kicsit homályos - lehet,h azóta változott is vmi - , de nyugodtan kérdezz:) és hajrá:)
márcuisba készülök Bme francia középfokú nyelvvizsgára .vannak tapasztalataitok? leginkább a szóbeli része érdekelne..milyen jellegű képet adnak? stb.. előre is köszi a válaszokat!
a borítója alapján nem tudom eldönteni, mert szerintem az nem változott, csak a tartalom :) nagyobb könyvesboltokban egészen biztosan van ezekből a könyvekből, kinyitod, 2009-es kiadásút keresel, ha megvan, akkor megnézed a közvetítési készséges feladatot. ha az új fajta, akkor örülsz, fizetsz, hazamész, tanulsz, átmész a vizsgán, bizit kapsz, munkát kapsz. :)
Tényleg igaz, hogy 16 ezerbe kerül a tanfolyam. :) Kétszer van egy héten óra esténként. 7 fő jelentkezése esetén indul egy kurzus. Minden esetre érdemes utána érdeklődni a hozzád közelebb eső nyelviskolában, hogy milyen kurzusokat indítanak, illetve mennyi jelentkező van az adott kurzusra. :) Február 12-ig lehet még jelentkezni.
Igen, ezt olvastam én is, de ezenkívül semmi információ nincs sehol a neten róla, pedig kerestem egy darabig... ennyire új lenne?:S találtam egy 2 évvel ezelőtti eltés reklámot ezzel kapcsban, szóval nem vadonatúj, de...:D bár ha indul olyan időpontban tanfolyam, ami nekem is jó lenne, akkor lehet, kipróbálnám...az egyetem, ahova járok, ott csak 2x ennyi egy ugyanilyen tanfolyam, "belsősöknek"...:S
tényleg, szólj, ha van vmi, mert ez eléggé felkeltette az érdeklődésemet:):) köszi:)