Elvileg pedig az a hivatalos "kenyeres zsák", mégis, kicsit olyan, mint egy dunsztkötés:-) Én csak egy sima zacsiban, de egyébként sincs ideje megszáradni, olyan gyorsan elfogy:-)
Én teljeskiörlésű lisztből sütök, de 3 nap után már nem az igazi. Most jelenleg egy kenyérzsacskóban tárolom, aminek a külseje textil, a belseje pedig nejlon, és felül össze lehet húzni. Kb. úgy néz ki, mint egy tornazsák.
Ha véletlenül nem lehetne olvasni: 7. Tészta program (1:5o) Ebben a programban a gép elvégzi a dagasztást és a kelesztést, de kihagyja a sütési fázist. Megjegyzés: ebben a programban a szín és a cipó mérete nem állítható be
7. Tészta progi: 22 perc előmelegítés, 3 perc keverés + dagasztás 2 perc + majd 25 C fokon dagasztás még 16 perc (gyümölcsjelzés 1:12-nél ... ezt egy sípolás jelzi, ilyenkor lehet beledobálni magot, vagdalt gyümölcsöt stb.), + kelesztés 45 perc + még további 22 perc kelesztés
Ja és most látom, hogy a Tészta progin nincs melegentartó funkció, hiszen erre a tészta esetében nincs is szükség. Természetesen az egyes fázisok percben mért ideje, minden gépnél másképpen lehet beállítva gyárilag.
Csak keleszteni és dagasztani általában a TÉSZTA nevezetű programon lehet, az ideje adott, a programba benyúlni nem lehet, max. leállítod és újraindítod vagy ilyesmi, de erre nincs szükség. Pl. a pizzához a tésztát, mindig ezen a progin csinálom (a Hausmeisteremen a 7. progi) kb. 2 óra és a tészta ruganyos, tökéletes.
Itt nem kell semmiféle beállítás, csak a SELECT feliratú gombot nyomogatni addig, amíg a kijelzőn meg nem jelenik (az óra mellett) a 7. szám (azaz a 7. = tészta program száma), utána START és kész.
Ahogy elnézem, a gépeden valószínűleg a MENÜ gombot kell addig nyomogatni, amíg a kijelzőn meg nem jelenik a kívánt program száma, utána START és a többi már a gép dolga. Először melegít, ilyenkor nem forog a motor, ettől nem kell megijedni, ha látod, hogy az óra számlálója visszafelé halad, akkor minden rendben. Amikor elkészült, automatikusan - egy csengő hang kíséretében - kikapcsol és (ha ilyen a gép) még továbbra is "melegen tartja" a tésztát. Én ekkor már csak kihúzom a konnektorból a dugót és kész ... jöhet a gyúrótábla stb. :-)
Nálad a 8. DOUGH (tészta) PROGRAMOT KELL HASZNÁLNI, ha csak keleszteni és dagasztani akarsz ... bocsi, ha már más is írta, de nem volt időm elolvasni a hsz-eket. Egyszóval kb. ennyi.
Kérdezz csak, ha még van valami, időnként benézek, ha tudok válaszolok a kérdésekre!!
4 hónapja van ALDIS gépem (előtte 8 évig ALASZKA típusú volt). Nálam az előmelegítési funkió (is) pont annyi ideig tart amennyi a táblázatban szerepel, akár hideg, akár langyos vizet teszek bele.
Sőt még ez a hosszan tartó kánikula sem hatotta meg Ettől függetlenül jól tudunk együtt dolgozni, és finom (főként tk) kenyérkéket süt nekünk, és a kelesztője is szuper.
Dough, azaz a 8-as program. Amikor beállítod, akkor kiírja, hogy meddig fog dolgozni, és indítás után elkezdi fogyasztani a perceket. Ha le kell állítani valami miatt, akkor a Stop gombot kell valsz. hosszabban lenyomva tartani, mígnem egyet sipol, legalábbis eddig minden gépünk így működött.
Igen, szerintem jól, úgy emlékszem, hogy egy Panasonic géppel kapcsolatban került szóba legutóbb, hogy a külső hőmérséklet függvényében melegít... ill. a tól-ig határokon belül saját magát állítja be arra, hogy mennyi ideig szükséges - vagy szükséges-e egyáltalán - az előmelegítés. Egészen addig én pl. azt hittem, hogy minden gépnél gyárilag be van állítva x perc és ettől nyilván nem tér el a masina.
Nem tudom, hogy ez a "márkás" gépeknél (bár, szerintem a legtöbb alkatrésznek ugyanaz a márkája - ahogy pl. a tévéknél is - és mindet Kínában gyártják:-) ) mindig is így volt-e, vagy csak az újabb generációs sütőknél alakították így ki...., de ezek szerint az Aldis gép - ebben az értelemben - "márkás"-nak számít:-)))
Átfutottam az Aldis gép kezelési útmutatóján, s a következő érdekességre lettem figyelmes.Még az általam ismert Lidl-s, valamint Hausmester 1300-as előmelegítési funkciója, a belevalók hőmérsékletétől függetlenül működik. addig az Aldis gép e funkciója, csak, ha szükséges.Ez akkor nagyon inteligens gép, mert 30-35 C konyhában, nem végez 20-40 perc előmelegítést fölöslegesen. / vagy csak rövid ideig / Pl. az elöbb említett HM-1300 TK. (5) programja elött 40 perc. Jól értelmeztem, valóban csak ha szükséges akkor működik az előmelegítési funkciója, és csak addig ameddig kell ?
Így néz ki, lehetne szebb, egyenletesebb a teteje, talán egy kis vizet még tehettem volna bele. Az Aldis zacskón 50 dk liszthez ír 3.2 dl folyadékot. Ebből kiindulva számoltam ki a + 15 dk liszthez a folyadékot. Egyébbként én is annyi vizet használok, mint amennyit Te írtál, de ez a lisztkeverék biztos többet vesz fel.
65dkg liszthez nem sok a 4.2 dl folyadék ??? de furi...
én 55dkg-hoz 3.2 dl használok. ha több, nem jó mert meglátszik a kenyéren.
az ALDI-s keverékek egyébként meglepően jók. nálunk a nagy sztár a sötétkék teljeskiőrlésű, de mindegyik jó - a fehéret nem vettük, nem esszük :)
ami bevált : 25 dkg ALDI keverék + 30 dkg BL80 kenyérliszt. a folyadékban pedig 1 doboz kefír 175ML + 150ML víz
2 evőkanál oliva vagy étolaj megy még a folyadékok közé..... többi hozzávaló a szokásos. (cukor, só, aszkorbinsav, élesztő)
...tegnap este meg olyan sűlt, hogy : 25 dkg teljeskiőrlésű búzaliszt Szabó Malom , 30 dkg BL80 kenyérliszt Szabó Malom + a lenti kefír-vÍz-olaj folyadék. csipogáskor 2 féle magvat szórtam bele, sötét kenyérhéj választás --- NAGYON FINOM LETT :)
Írtam korábban, hogy az ALDI-ban lehetett kapni kész fehérkenyér keveréket akcióban, ezt feljavítottam Graham liszttel és egész jó kenyér sikeredett belőle.Mivel nem rajongok sem a kész keverékekhez, sem a tiszta fehér kenyerekhez, ezért jött a következő ötlet. Ahogy csináltam : 50 dk Aldis keverék + 15 dk Graham liszt amibe belekevertem ½ csomag instant élesztőt, és pici aszkorbinsavat. A lapátok tengelyét bekentem 2 ek. Kacsazsírral, majd beleöntöttem 2.1 dl tejet és ugyanennyi vizet, össz. 4.2 dl. Folyadékot. Természetesen erre jött a lisztkeverék. Alap pr-on és legbarnább fokozaton sütöttem.
1kg-os kenyér sült ki belőle, ritka szerkezet, magas, és finom kenyér.
Köszönöm a hozzászólásaitokat, ill. a megoldási javaslatokat, kipróbálom amit tudok a több variációból. Valóban hosszúra sikerült a hozzászólásom, és közben fel is álltam a géptől. Gyakorlatom sincs a számítógépezésben, alig 2 éve egerészek autódidakta módon. Ezt a pár sort W-re írtam, s átmásolom a Fórumra.
Az idő számít ilyenkor. Vagyis megnyitod az ablakot, ha túl sokáig írod a hozzászólást, a fórummotor közben elveszti a fonalat, ahogy időközben más hozzászólások beillesztésével foglalkozik. Rólad meg "elfelejtkezik", hogy mit is akartál voltaképpen, mire reagáltál.
Ez ellen egyik lehetőség a vágólapra másolás, vagy eleve Jegyzettömbbe stb. írni a hozzászólást és onnan másolni át.
Nekem egyébként egy programmal így van megcsinálva a billentyűzet:
Vagyis annyi a lényege, hogy nem kell kombinációkkal hadonászni, egyet kell csak nyomni. Feliratoztam is a billentyűzetet, hogy ne keverjem össze, és persze nem csak a fórumozás miatt csináltam ezt. Nagyon elegem lett már a dupla kombinációkból, más feladatoknál is.
Ha túl sokat írunk... úgy értem, ha hosszú a hozzászólás, akkor gyakran előfordul az ilyesmi. Ezért én az elküldöm gombra való kattintás előtt csinálok egy ctrl+c-t egy másolást, aztán, ha nem megy át, újra nyitok egy hozzászólás-ablakot, csak simán ctrl+v - beilleszt és már nyomom is az elküld-öt:-) Az elején néha még elfelejtettem, de ma már a legrövidebb hsz-em előtt is megcsinálom ezt, inkább, minthogy elszálljon a hozzászólás és kezdhessen előlről:-)
Így lehet kicselezni az index rendszerének egyik apró, de nagyon bosszantó hibáját ... esetleg, ha eleve word-be írod és onnan csak zsipsz-zsupsz bemásolod és már küldöd is.
Hupsz, ez jó ötlet, mi a Lidl-vel jártunk így, Édesapámnak vett az öcsém járóbotot (vagy görbebot, vagy hogy is hívják) és addig nézegette, amíg véletlenül a balkezeset hozta el (volt sima és volt jobb kezes is) .... a legközelebbi Lidl-be bevittük blokkal együtt és nekünk is simán kicserélték jobbosra (a vásárlás eredetileg is a városon belül, de annak egy másik pontján lévő üzletükben történt). Végül is logikus: egy cég ...
Eszembe jutott valami, ami off, de talán mégse :-). 3 éve Ceglédről hoztuk haza a kutyámat, hazafelé megálltunk a Ferihegynél lévő Fressnapfban, hogy bevásároljunk neki. Vettünk egy ultrahangos kullancsriasztót is. Itthon bontottuk ki, akkor derült ki, hogy hibás :-(. Bementünk a blokkal az újpesti Fressibe, mondtuk, hogy Cegléd felé legközelebb talán fél év múlva járunk, kicserélnék-e ? Szó nélkül adtak másikat. Szóval egy próbát megér, bemenni a legközelebbi Aldiba, hátha adnak vagy másolnak egy használatit. Vesztenivalód nincs :-).
Sajnos eddig nem jártam sikerrel a tájékoztatóval, mindenhonnan elhajtottak, hogy a bolttól kérjem. Az info@aldi.hu-ra küldött mail meg visszapattan, hogy nincs ilyem email. Pedig a honlapon kint van, és csak ez az egy.
Na mind1, azóta már próbálkoztunk a kenyérsütéssel, amit mindeféleképpen búzaliszt nélkül kell produkálni. Az első az csak egy fél kilós kenyér lett a 0,75dkg-os programon. De szerintem szuper lett, így tegnap jöhetett a nagyobb adag is.
A 60dkg liszt helyett 20dkg kukoricaliszt, 20 dkg teljeskiörlésű rozsliszt és 20 dkg teljes kiörlésű tönkölybúzaliszt került bele. Szőlőmagolajat szerettem volna beletenni egy kávéskanálnyit, de mind2x elmaradt..
Egyetlen gond, hogy azt vettem észre, hogy mintha a lapátok környékén kicsit nehezebben sülne, de ehető, szóval annyira nem zavar.
Lehet, hogyha elfogy a mostani adag, akkor új recept után nézek:) Például teszek majd bele magokat, vagy gondolkodtam egy hagymás kenyérről is.
Szia! Én is keverem a rozslisztet sima finom- vagy kenyérliszttel. Én összesen 70 dekából szoktam sütni,, fele-fele arányban. Ennél többet még nem próbáltam. Kukoricából is próbálkoztam, eddig egyik sem lett jó, pedig nagyon szeretném :-). Talán majd egyszer.. :-)
Kérhetsz, akár telefonon, vagy mail-ben a forgalmazótól (vagy a bolttól is), nem mellesleg - tudom, ez már késő "bánat" - MINDIG meg kell nézni, hogy van-e benne használati, bontsák csak ki szépen a dobozkát a pénzünkért, hiszen egyébként sem lehet magyar nyelvű használati nélkül SEMMIT forgalmazni Magyarországon.... de nem is emiatt írok, ez a gond biztosan megoldódik, kapsz majd valakitől használatit (annyit talán tanácsolnék, hogy abban a hsz-ben, ahol olvasod, hogy x.y-nak Aldis gépe van, próbálj a nicknevére kattintva emailt küldeni neki - ha szerencséd van az email címe publikus - , mert nyáron nem pörög annyira a fórum, ki tudja mikor néz be leközelebb stb.stb.).... tehát rozsliszt:
én még sosem próbáltam csak rozslisztből, mert azt olvastam, hogy túl sűrű lesz a kenyér ... de keverni lehet én kb.7o-3o arányban szoktam (3o % rozs).... az arányokat persze ízlés szerint változtathatod.
Pl. ezeken az oldalakon is találhatsz sok receptet: