Én nem tudom, hogy mit számoltál rosszul :) valószínű, hogy semmit.
Amiket kihagytál az például az ültetvény kiépítésének a költségei. Ha valaki nem a vásárban lövi a kész ültetvényét (legaláb hárompálcás) akkor bizony az oltványok, karók, oszlopok és a drót is pénzbe kerül. Ezt le lehet osztani mondjuk 30-40 év várható élettartammal és meg is van az egy évjáratra eső vetület.
Ugyancsak kihagytad a növényvédelmet ami megintcsak pénzbe kerül.
Ha eladásra termelsz bort akkor nyilván ki kell számolni az egy palackra/literre eső teljes költséget. Van aki ezt nem teszi meg, mert nem számolgat. Na ők szoktak tönkremenni egy idő után. Van aki számol, de becsapja magát, mert nem számol igencsak fontos dologgal, ők is fel szokták adni egy idő után.
Nem egy egyszerű matek korrektül, minden amortizációval, változó hozammal, kockázatokkal kiszámolni a várható költségeket. Sajnos még azt is megkockáztatom, hogy az igazán pontos számításokhoz, a nyolc általános szintjének megfelelő matektudás nem is elég. Sőt a korrekt hosszútávú kockázatelemzéshez, például ahhoz, hogy tudjam mennyivel kell drágábban adnom a boromat, hogy egy X évenként beütő 2010-es évjárat és egy Y évenként elsöprő jégverés okozta károkat is lefedjék a bevételek még a középiskolás matek szint is kevés tud lenni.
Ja, ne értsetek félre, nem féltem én a bortól a kalcium-egyensúlyt, csak példát akartam adni arra, hogy nem mindegy, mi kerül bele. De azért szivesebben iszom olyat, amibe tudom, hogy nem tettek ammónium-foszfátot. :)
Mint mindig, most is csendben figyeltem a vitát. Mint lelkes házikerti, kizárólag saját szükségletre termelő, az ilyen adó, járulék, könyvelő meg hasonló kérdésekben abszolút kívülálló vagyok, de a 200 Ft-os boráron azért mélyen elgondolkodtam.
Nagyvonalú elhanyagolásokkal, mérnöki sacográffal, nikkelezett szemmértékkel megpróbáltam kideríteni, hogy mennyibe is kerül nekem a saját borom. Korrekt elszámolást persze sokszori nekifutásra sem tudtam csinálni, nagyjából az alábbiakat vettem figyelembe:
Van a birtok tokkal vonóval, a terület, építmények, pince és berendezés meg persze maga az ültetvény, ami nagyjából 500 m2 szőlőterületet jelent. (Igazi minibirtok !) Vettem a becsült értékét, és megsaccoltam, hogy ha ezen a pénzen nem szőlőt vettem volna, hanem bankba teszem, mennyi kamatot kapnék évente. Első tétel 50 ezer HUF.
Van nagyjából százezer forint értékű gép és szerszám, úgy vélem tíz év alatt amortizálódnak nullára, vegyük a tizedét, második tétel 10 ezer.
Üzemanyagra, vegyszerre évente tízezret számoltam
Sajnos az utazás drága, évente mondjuk harmincszor kimegyek a szőlőbe, csak az üzemanyag 20 rugó.
A harminc munkanap 2ezres napszámmal hatvanezres kiadást jelentene (ha nem sk csinálnám)
Mindösszesen tehát 150 ezret számoltam évente szőlőművelésre, ezzel szemben termett durván 100 liter borom, literenként 1500 Ft-ért ihatom a saját boromat!
Húha, ezért már egész jó bort kaphatnék, ilyen drága borom nem lehet, számoljuk csak újra:
Talán nem is ér annyit a birtok, meg a kamatok is nyomottak. Meg mi a fenének számoljam be a falon a képet, az unoka bilijét, az asszony nyugágyát, borsót-paprikát, mosolygó almát, csengő barackot a bor költségeibe, maradjunk a szóló szőlőnél. Legyen az első tétel csak 15 ezer.
Igaz, hogy a permetező egy év alatt tönkre ment, de a kisfejsze legalább harminc éves, talán nem is jó ötlet a tíz éves amortizáció. Meg különben is nem kizárólag a szőlőt művelem velük, felezzük meg a tételt, marad 5k.
Mivel eddig is a minél inkább vegyszermentes művelésre törekedtem, ezt a tételt tovább nem igen csökkenthetem. De azért asszonykám duzzogni szokott, ha permetezéskor a szőlő mellett az ő uborkája is nem kapott némi bordói levet, felezzük meg ezt is testvériesen, marad itt is ötezer.
Az utazási költség is lehet túlzott, hiszen nem csak dolgozni, hanem bort inni is kijár az ember (még jó!), meg különben se egyedül. Méltatlanság lenne a léhaságot a borba keverni, negyedeljük meg a tételt, legyen ez is ötezer.
A munka költsége a legnagyobb csalás, hiszen nem fizeti ki senki! Naná, hogy ezzel spórolhatok a legnagyobbat, egyáltalán nem számolom a saját munkát, (mást meg úgysem engedek a szőlő közé szüret előtt) legyen ez a tétel nulla!
Nézzük csak a végeredményt, az igencsak goromba költségredukálás után maradt még harmincezer évente a száz liter borra, még mindig 300 Ft-os literárnál tartok!
Jó, mondjuk az 500 m2-re 100 liter bor igencsak erős terméskorlátozást jelent, de nem csak én végzem, hanem a jóisten is besegít tavaly jéggel, idén peronosszal lisztharmattal meg a már rég kihaltnak vélt gombafajok egész gyűjteményével, meg az ültetvény is igencsak rászorulna a pótlásra, mondjuk nagyvonalúan, hogy kétszer ennyi is teremhetne.
Ha, ez a ha nem volna ha, (haha!) akkor talán le tudnám nyomni 150 Ft-ra, de ennél olcsóbban semmiképp nem tudom elképzelni.
Meg egyébként is aki annyira aggódik a szervezet kálcium anyagcseréje miatt az inkább aggódjon a D vitamint miatt. Ugyanis abból a szükségesnek a töredékét viszi be az átlag magyar.
Úgy látszik mégsem tudod a differenciálás szó jelentését :(
Az, hogy szerintem sem minden van rendjén ma Magyarországon az egy dolog. Nálam az, hogy valaki lop az nem vonja maga után azt, hogy akkor én is lopok.
Nálam lopás és lopás között nincs különbség. Szerintem adót csalni pontosan ugyanolyan tolvajlás mint bemenni a boltba és a polcról zsebre pakolni az árut.
No, köszi Jani te szakszerűbb és hitelesebb hsz-t irtál; azért a közös a mondandónkban, hogy ne parázzunk a borfogyasztás ilyetén -vélt- mellékhatásai miatt.
Igen, az oxalát valóban nem teljesen on, talán a Ca oldatba viteli képessége miatt írta Zoli. És tényleg vannak olyan tápsók (a szintetikusok) amikben foszfát alkotó elem van (ezért kell használni természetes élesztőtápokat :) ilyen pl. "A GO-FERM 100%-ban BIOLÓGIAI TERMÉK, nem tartalmaz szervetlen sókat (pl. diammónium-foszfátot)...") de továbbra sem hiszem hogy ez a borban utána érdemi mennyiségben megjelenne; bár nem találok hiteles forrást a neten a borok ásványi összetételére. (az én véleményem szerint a tápsóban levő foszfát főleg az élesztők anyagcseréjéhez, sejtépítéséhez kell - ezek pedig erjedés után a seprőben szépen leüllepednek.) Ha mégis van/marad foszfát a borban, az előtt találja meg a borban levő Ca-t mint a szervezetben kószálókat pláne hogy kiszedné a csontból ezt továbbra sem tudom elképzelni. Még nem hallotunk csontritkulásos vincellérről vagy igen :)
A túlzott foszfátbevitelnek valóban lehet, ill. van csontritkulást elősegítő hatása. DE, a foszfor eszenciális tápelem egyfelöl.
Mennyi foszfort viszünk be a borba tápsó formájában? Nagyüzemi gyakorlatot nem ismerem, de nem hiszem, hogy 100 g/Hl.-t meghaladná a tápso adagolás. Ennek egy része csak a foszfor, aminek jelentős része lekötődhet az erjedés során. Nem hinném, hogy néhányszor 10 mg/l. felett lenne a borban az oldott koncentráció! Ez a napi átgos P bevitelnek igen elhanyagolható része!!!
Mársfelöl a szervezet Ca háztartását, egyensúlyát (a mennyiségen kívül) a táplálékkal bevitt Ca és P aránya határozza meg (pontos értéket fejből nem tudom). Ha jól emlékszem ennek az aránynak a Ca felszívódásánál van lényeges szerepe. Ebbe a borral bevitt néhány 10 mg P nem oszt és nem szoroz. Ellenben a normál Ca bevitel mellett elfogyasztott számottevő, foszforsavat tartalmazó kólafélelék igen. Szintén aggályos lehet a túlzott, egyoldalú ömlesztett sajt fogyasztás (itt az egyébként jelentős Ca forrásnak tartott sajtokból foszfát és citrát sókkal megkötik a kálciumot és a Ca-P kedvező arányát megfordítják, így érik el az ömlesztett sajtokra jellemző állagot). Akárcsak problematikus lehet a Ca szegény táplálékbevitel - ami a mai táplálkozási szokások mellett sajnos nem ritka. Hormonális hatások is felboríthatják ezt az egyensúlyt, stb.
Oxalát: valóban több növény tartalmaz számottevő mennyiséget ebből. Ezeket az emberek mindig is fogyasztották. Az hogy ennek hatására kialakul e vesekő, az igen sok mindentől, pl. a genetikai hajlamtól is függ.
Nagyon vicces...azért érdekes, hogy egyszer azt állítod, hogy a lopás az lopás, utána meg hogy tudsz differenciálni...vagyis ezexerint mégis van különbség lopás és lopás között
őőőőő érdekes azért ez az adótéma, bár ha esetleg valaki tudna mondani pár szót a terméskorlátozással kapcsolatos kérdésemre, megköszönném - ez a terület is parázs vitákat szokott elindítani ám... :-)
Ez a lehetőség bennem is felmerült, de inkább úgy gondolom, hogy csak az értő jószándék és az optimista derű hiányzik belőled :) Ne feledd, a hülye én vagyok aki akkor is befizeti az adókat és a járulékokat ha amúgy megtehetné, hogy elcsalja ezeket :)
Így is fogom csinálni valószínűleg még évekig, és mivel ismerem mindkét oldalt(merem állítani, hogy jobban, mint te), biztos vagyok benne, hogy így járok jobban. Most már csak ez számít.
Nem, csak a hócipőm tele van, hogy Feri itt vagánykodik, hogy neki milyen olcsón kijön a bora amikor nem is forgalomba hozott és járulékokkal meg adóval terhelt bort készít. Azért tegyünk már különbséget a háztáji borkészítés és a kereskedelmi termék készítése között. Az utóbbi nyilván drágább.
Azonkívül elég visszataszító az egészségügyre, nyugdíjra hivatkozva fizetésre felszólítani, miközben a másik oldalról a milliós/milliárdos lenyúlásokat látni(hunvald, cuslág, csak ami kiderült) És mennyi lehet még, ami nem derült ki! Ami esetleg nem is fog, mert egyes köröknek nem érdeke!
Tudtam, hogy előjön valaki ezzel a szöveggel. Ha valóban így lenne, én lennék az első, aki befizeti az adók ráeső részét. De nem így van, hanem így(is). Persze, mindent meg lehet magyarázni. Ezt is.
Az első fejtést az erjedés után max. 3 héttel szoktam megcsinálni
ÁFA kérdésében a vitát értelmetlen folytatni, mert idevehetnénk a fekete foglalkoztatást stb. Szerintem, aki nem fizet adót az ne is várj el az állami szolgáltatásokat. pl: egézségügy, nyugdíj, ingyenes tanulás és egyébb kedvezményeket Ezek az emberek korábban nem fizettek a közösbe. De ugyanezek az embereknek jár legjobban a szájuk, ha az így sem nagy nyugdíjnál még kevesebbet kapnak majd.
Nem is beszélve, hogy ezek a vállalkozások rontják a versenyt és a piacot torzítják. Az olyan vállalkozások meg, akik megpróbálnak tissztességesen működni, mert félnek az apeh-tól, mert nekik nincs ismerősük odafenn azok meg szívnak mint a torkosborz. Mert a jelenlegi gazdasági helyzetben az nyer aki olcsóbbat tud előállítani és igazából nem számit, hogy azt milyen erőfeszítések árán tette és hogy hogyan. Tudom miről bezsélek mert a szüleimnek van egy alapélelmiszert előállító vállalkozásuk és nagyon nehéz a piacon maradni tisztességesen tudva, hogy van olyan közvetlen versenytárs akinek szinte minden emmbere feketemunkás és számla nélkül dolgoznak. Neki vannak kapcsolatai.
Szomorú, de sajnos ez a valóság.
OFF
Boros kérdés:
Az első fejtést mikor ejtitek meg az október derekán szüretelt szőlőből? Én a hétvégére gondoltam, ha a bor olyan állapotban lesz.
Sikeres volt a vállalkozásom, annyira, hogy ez alapján tudtam "nyugdíjazni" magam 43 évesen :) (köpcös is nálam palackozott). Az adózási és a bürokratikus anomáliák miatt(és mivel megtehettem) szálltam ki
Engem sosem érdekelt más zsebe addig ameddig a sajátom tartalmával meg vagyok elégedve. Márpedig ami a bortermelést illeti én igencsak meg vagyok elégedve. 2001-ben kezdtem a Somlón, tíz év elteltével jóval előrébb járunk mint ahogy azt elterveztem. Az eredeti számításaimnál messze jobb már most a befektetésem megtérülése. Lehet, hogy kisebbségben vagyok és lehet hogy sokan kinevetnek meg lenéznek, de nekem nincs okom panaszra. Problémáink vannak, de meg is fogjuk oldani őket, pont úgy ahogy eddig is mindig megoldottuk őket.
Sajnálom, hogy neked nem sikerült, de kérlek ne feledd, hogy az ami neked nem sikerült az másnak még sikerülhet. Nem vagyunk egyformák. Máshol, más koncepcióval, más lehetőségekkel, más tervekkel és más csapattal dolgozunk.