Azt szeretném kérdezni, hogy milyen arányban kell a sót adagolni az agyagba, amivel kitapasztom a kemence belsejét és kifugázom a kemence sütőfelületét adó téglákat? A téglákat rakhatom úgy az üvegre, hogy agyagba ágyazom? Kell még oda valami?
Igen igy van kitünöen süt a kemencém . Nem éget és nagyon sokáig tartja a meleget ,és mindezt nagyon kevés fa fölhasználásával. Az előző kemencémbe háromszor ennyi fára volt szükség és 3 órái tartott a fölfűtése és max egy óráig lehetett bene sütni. A mostani 1óra 20 perc alatt fölfűt és három négy óráig lehet benne sütni.
Sziasztok! Tudna nekem valaki segíteni? a kemence kémény építésével kapcsolatban!!!
nem igazán értem hogy a kémény hol helyezkedik el a tüz térböl emelkedik? mert láttam olyat ami előte volt vagy a háta mögött nem értem ha nem a tűztérben van hogy kap levegőt és hogyan távozik a füst! Ha valaki tudna nekem segíteni fotóval,rajzal vagy bármivel meg köszönném!!!!
Akkor annyit : a samott örlemény és a hőálló cement ( pontosabban a tűzálló cement ) keveréke az un. tűzállóbeton. Ebből készíti a mester ezeket a betéteket.
A hőállócement pedig lehet pl az aluminát cement, de megteszi a fehércemet is.
Egy ilyen hobbikemencében nincs nagy igénybevétel.
soha nem csináltam még ilyet,kőműves kanál akkor volt először a kezemben, gondolom látszik is, de fukcionál rendesen, sokat olvastam ezt a fórumot, mielőtt építeni kezdtem, köszönöm ezúton is a kapott segítséget.
Igen, calzone szerű, de a tésztájában nincs élesztő, csak liszt, só, víz és (oliva)olaj. A töltelék (amire másik horvát neve, a zeljenik is utal) jórészt zöld levélzöldség, Horvátországban konkrétan mángold (horvátul blitva). Ezt keverik hagymával vagy zöldhagymával, olajjal. Nagyjából hasonló készíthető sóskából vagy spenótból. Minden esetben a levélszárat ki kell vágni a zöldségből, mert sok benne a víz és elázna tőle a tészta. A megtöltött lepényt parázzsal előmelegített sütőlapra teszik, ráhúzzák a parazsat és sütik. Majd kiveszik, lesepregetik, fokhagymával bedörzsölik és olajat is öntenek rá. Pontos hozzávaló arányokra most nem emlékszem (konyhai tűzhely sütőjében már csináltam régebben), ha érdekel valakit, beírom majd utólag.
Persze a lepény mérete lehet kisebb is, nem feltétlenül muszáj a szekérkerék nagyságot becélozni :)
Kemence nem szükséges hozzá - bocsi az offtopikolásért. Azért gondoltam ide, mert itt vannak a témához közelálló szakértők :)
Betonon vajon működik? Vagy az nem tartja meg a hőt?
Még egy videó a készítésről, itt téglákat fogtak egy keretbe:
Amúgy hagyományos kemencében nem biztos, hogy így be tudod fedni, mint itt a videón, ahol szabadon van a lepény!
Tehát Én azt javasolnám, hogy ha ilyen lepény készítéséhez alkalmas kemence kellene, akkor magasabb hőmérséklet elviselésére/leadására alkalmas kemencét kéne csinálni. Nem hagyományos Magyar téglakemencét.
Vagy a lepénynél sokkal nagyobb sütőfelülettel rendelkező hagyományos kemencét, hogy a parazsat szét tud húzni, és rárakni a sütire aztán.
Amúgy fogalmam sincs mi ez, de szívesen megkóstolnám!!
Ha a csevap-ból indulok ki, mint szerb/horvát.... ételből tuti jó lehet!
Üdv a topiklakóknak! Lenne itt egy kérdés. Egy soparnik nevű horvát ételt, lepényt szeretnék elkészíteni. Ez a vékonytésztájú, töltött lepény hagyományosan a tűzhely alján, összegyűjtött parázzsal befedve készül - ld. a mellékelt videón, 2:55 körül kezdődik a sütés.
Az alapfelületnek nyilván jó hőtároló képességgel kell rendelkeznie. Mi lehet alkalmas erre? A témához abszolút amatőrként is, a sima betont talán kizárhatom. Ha leteszek egy sor magasságban sima téglákat a placcra és azon sütöm, lesz belőle valami? Vagy samott tégla szükséges?
Senki sem mondta, hogy nincs, csak azt, hogy neki nem arra van szüksége. Viszonylag kevesen akarják a kertben néha arrébb rakni a kemencét, az inkább a vásározók műfaja.