Keresés

Részletes keresés

gyuri660715 Creative Commons License 2012.05.31 0 0 5292

Kerti sütögetők, kemence készítésében szakmai alapon is szívesen osztom meg elképzeléseim bárkivel.

Agyag por (tégla szeletelésből félrerakva) 

samott tégla ( bontott 12x25x6 cm-es)  méretre vágva is!

Idomra vágott bontott tégla (1 cm szeletvastagságtól)

E-mail elérhetőségünk: car.and.house@gmail.com

szekelyferenc Creative Commons License 2012.05.29 0 0 5291

Kedves Kemenceépítő Társaim!

Azt szeretném kérdezni, hogy milyen arányban kell a sót adagolni az agyagba, amivel kitapasztom a kemence belsejét és kifugázom a kemence sütőfelületét adó téglákat?
A téglákat rakhatom úgy az üvegre, hogy agyagba ágyazom? Kell még oda valami?

Üdvözlettel:

Székely Ferenc

alfi13 Creative Commons License 2012.05.26 0 0 5290

Igen igy van kitünöen süt a kemencém . Nem éget és nagyon sokáig tartja a meleget ,és mindezt nagyon kevés fa fölhasználásával. Az előző kemencémbe háromszor ennyi fára volt szükség és 3 órái tartott a fölfűtése és max egy óráig lehetett bene sütni. A mostani 1óra 20 perc alatt fölfűt és három négy óráig lehet benne sütni.

Előzmény: ZsuR (5289)
ZsuR Creative Commons License 2012.05.26 0 0 5289

Megneztem, nagyon tetszik!  Az a sokfele szepseg, amit sutottetek benne, azt mutatja, hogy jol van megepitve! Gratula! :))

Előzmény: alfi13 (5285)
nasgoon78 Creative Commons License 2012.05.26 0 0 5288

Hova lettek a képek???

nasgoon78 Creative Commons License 2012.05.26 0 0 5287

Szép Napot!

 

Én is kemenceépítésre szántam magam...

Alább a képillusztráció:

alfi13 Creative Commons License 2012.05.15 0 0 5286

Elnézést nem néked akartam írni hanem  dobos30 nak.

Előzmény: magyar bucó (5282)
alfi13 Creative Commons License 2012.05.15 0 0 5285

Nézd meg az én kemencémet. A kemence tetején levő füstcsatornát szabadon variálhatod hol menjen ki a füst.

 

http://kisgerzson.5mp.eu/web.php?a=kisgerzson

 

 

Előzmény: magyar bucó (5282)
dobos30 Creative Commons License 2012.05.15 0 0 5284

Értem! kösz szépen a segítséget!

Előzmény: magyar bucó (5282)
KalásziM Creative Commons License 2012.05.15 0 0 5283

 Mind a három helyen lehet, de talán a hátsó a legpraktikusabb.

 Attól függ hol épül az a kemence.

 A kintieknél a hátsó szokott lenni, a házban épültnél az első, a középen ?, nos az ritka, mivel az építés elég körülményes - de nem megoldhatalan !!

 

 Honnan kap levegőt ? A környezetéből,  az ajtón keresztül.

Előzmény: dobos30 (5281)
magyar bucó Creative Commons License 2012.05.13 0 0 5282

A kémény általában sem a kályha tetején van, hanem mögötte. :)

Össze van kötve a tűztér a kéménnyel és ott megy át a füst. A tűz levegőt a kemence ajtaján keresztül szokott kapni.

Előzmény: dobos30 (5281)
dobos30 Creative Commons License 2012.05.13 0 0 5281

Sziasztok! Tudna nekem valaki segíteni? a kemence kémény építésével kapcsolatban!!!

nem igazán értem hogy a kémény hol helyezkedik el a tüz térböl emelkedik? mert láttam olyat ami előte volt vagy a háta mögött nem értem ha nem a tűztérben van hogy kap levegőt és hogyan távozik a füst! Ha valaki tudna nekem segíteni fotóval,rajzal vagy bármivel meg köszönném!!!!

Zoltanuss Creative Commons License 2012.04.27 0 0 5280

 Akkor annyit :  a samott örlemény és a hőálló cement ( pontosabban a tűzálló cement ) keveréke az un. tűzállóbeton. Ebből készíti a mester ezeket a betéteket.

 A hőállócement pedig lehet pl az aluminát cement, de megteszi a fehércemet is.

 Egy ilyen hobbikemencében nincs nagy igénybevétel.

Előzmény: Bermunkas1 (4803)
BSzTom Creative Commons License 2012.04.19 0 0 5279

Például:

 

Üdv,

Berkes-Szabó Tamás

 

Kandalló | Cserépkályha | Kemence

Előzmény: molnr2 (5276)
kékled Creative Commons License 2012.04.15 0 0 5278

igen, magamnak csináltam....

soha nem csináltam még ilyet,kőműves kanál akkor volt először a kezemben, gondolom látszik is, de fukcionál rendesen, sokat olvastam ezt a fórumot, mielőtt építeni kezdtem, köszönöm ezúton is a kapott segítséget.

Előzmény: molnr2 (5275)
cassul454 Creative Commons License 2012.04.13 0 0 5277

molnr2 Creative Commons License 2012.04.11 0 0 5276

Nincs valakinek egy hátsó kéményes kemence képe?

molnr2 Creative Commons License 2012.04.11 0 0 5275

Szép munka saját részre csináltad?Gratulálok

Előzmény: kékled (5274)
kékled Creative Commons License 2012.04.09 0 0 5274

https://picasaweb.google.com/102554946978010220822/Kemence

 

https://picasaweb.google.com/102554946978010220822/KemenceTeto

Előzmény: sütöget (5242)
CroaRiva Creative Commons License 2012.04.04 0 0 5273

"Ha a csevap-ból indulok ki, mint szerb/horvát.... ételből tuti jó lehet!"

 

Nem tudom, hogy a mángold mennyire vonzó számodra :)

Előzmény: sancibácsi (5269)
CroaRiva Creative Commons License 2012.04.04 0 0 5272

Igen, calzone szerű, de a tésztájában nincs élesztő, csak liszt, só, víz és (oliva)olaj. A töltelék (amire másik horvát neve, a zeljenik is utal) jórészt zöld levélzöldség, Horvátországban konkrétan mángold (horvátul blitva). Ezt keverik hagymával vagy zöldhagymával, olajjal. Nagyjából hasonló készíthető sóskából vagy spenótból. Minden esetben a levélszárat ki kell vágni a zöldségből, mert sok benne a víz és elázna tőle a tészta. A megtöltött lepényt parázzsal előmelegített sütőlapra teszik, ráhúzzák a parazsat és sütik. Majd kiveszik, lesepregetik, fokhagymával bedörzsölik és olajat is öntenek rá. Pontos hozzávaló arányokra most nem emlékszem (konyhai tűzhely sütőjében már csináltam régebben), ha érdekel valakit, beírom majd utólag.

 

Persze a lepény mérete lehet kisebb is, nem feltétlenül muszáj a szekérkerék nagyságot becélozni :)

 

Kemence nem szükséges hozzá - bocsi az offtopikolásért. Azért gondoltam ide, mert itt vannak a témához közelálló szakértők :)

 

Betonon vajon működik? Vagy az nem tartja meg a hőt?

 

Még egy videó a készítésről, itt téglákat fogtak egy keretbe:

 

cassul454 Creative Commons License 2012.04.04 0 0 5271

Ha kemencébe raknánk nemkéne letakarni szerintem. Na de itt is a méret a lényeg, ehez rohadt nagy kemence kéne! Ajtóról nemis beszélve.

Előzmény: sancibácsi (5269)
magyar bucó Creative Commons License 2012.04.03 0 0 5270

Amúgy fogalmam sincs mi ez, de szívesen megkóstolnám!!

 

 

Mi lenne? "Vékonytésztájú, töltött lepény" magyarul calzone. :)

Előzmény: sancibácsi (5269)
sancibácsi Creative Commons License 2012.04.03 0 0 5269

És mivel van megtöltve???

 

Amúgy hagyományos kemencében nem biztos, hogy így be tudod fedni, mint itt a videón, ahol szabadon van a lepény!

Tehát Én azt javasolnám, hogy ha ilyen lepény készítéséhez alkalmas kemence kellene, akkor magasabb hőmérséklet elviselésére/leadására alkalmas kemencét kéne csinálni. Nem hagyományos Magyar téglakemencét.

Vagy a lepénynél sokkal nagyobb sütőfelülettel rendelkező hagyományos kemencét, hogy a parazsat szét tud húzni, és rárakni a sütire aztán.

Amúgy fogalmam sincs mi ez, de szívesen megkóstolnám!!

Ha a csevap-ból indulok ki, mint szerb/horvát.... ételből tuti jó lehet!

Üdv!

Előzmény: CroaRiva (5266)
cassul454 Creative Commons License 2012.04.03 0 0 5268

Néha profik is csinálják.

cassul454 Creative Commons License 2012.04.03 0 0 5267

Tuti hogy ők is sima téglán sütőtték.

Előzmény: CroaRiva (5266)
CroaRiva Creative Commons License 2012.03.29 0 0 5266

Üdv a topiklakóknak! Lenne itt egy kérdés. Egy soparnik nevű horvát ételt, lepényt szeretnék elkészíteni. Ez a vékonytésztájú, töltött lepény hagyományosan a tűzhely alján, összegyűjtött parázzsal befedve készül - ld. a mellékelt videón, 2:55 körül kezdődik a sütés.

 

Az alapfelületnek nyilván jó hőtároló képességgel kell rendelkeznie. Mi lehet alkalmas erre? A témához abszolút amatőrként is, a sima betont talán kizárhatom. Ha leteszek egy sor magasságban sima téglákat a placcra és azon sütöm, lesz belőle valami? Vagy samott tégla szükséges?

 

 

 

cassul454 Creative Commons License 2012.03.29 0 0 5265

Amikor tombol az épitési kedv.

Siógabi Creative Commons License 2012.03.27 0 0 5264

Sziasztok!

 

Csak nézelődtem a topicok között és rátok akadtam!

Az építőknek sok sikert és kitartást, remélem a jóidő meghozza a kedvét mindenkinek.

Akinek pedig már van annak jó sütögetést!

 

Üdv: Gábor

magyar bucó Creative Commons License 2012.03.23 0 0 5263

Senki sem mondta, hogy nincs, csak azt, hogy neki nem arra van szüksége. Viszonylag kevesen akarják a kertben néha arrébb rakni a kemencét, az inkább a vásározók műfaja.

Előzmény: Tristan60 (5262)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!