Keresés

Részletes keresés

napalm. Creative Commons License 2015.03.23 0 0 14473

sziasztok!

a következő kérdésben kellene "szakértői" tanács, vélemény.

üzlet, kereskedelem, bejelentett foglalkoztatás : 8 óra, szerződés : határozatlan (7 éve dolgozik ott)

munkáltató ezt a munkaidőt csökkenteni akarja napi 6 órára, értelemszerűen a munkabér is ennek megfelelően csökkenne.ezt semmi nem indokolja, forgalom nőtt (szomszéd konkurencia üzlet bezárása).

mindezt ugye új munkaszerződéssel lehet csak amit alá kellene írnia a munkavállalónak.

a kérdés az lenne hogy mit tehet a munkavállaló ha ezt azt új szerződést (értelemszerűen) nem akarja aláírni?

és mit tehet a munkáltató? elküldheti? ha igen, vajon milyen indokkal?

egy ilyet találtam:

"Fontos, hogy a bírói gyakorlat szerint nem lehet felmondással megszüntetni a munkaviszonyt önmagában azért, mert a munkavállaló a munkáltató által kezdeményezett munkaszerződés-módosítást nem fogadta el. Erre csak akkor kerülhet sor, ha a munkáltató a módosítás nélkül nem tudná továbbfoglalkoztatni a munkavállalót."

innen : http://www.profession.hu/cikk_munkaszerzodes/20130912/mikor-kell-modositani-a-munkaszerzodest/3315

ebben az esetben úgy értelmezem hogy maximum akkor nem tudná foglalkoztatni a munkavállalót ha ebben az esetben például megszűnne maga az üzlet.

vélemény?

fák,juh Creative Commons License 2015.03.23 0 0 14472

Rád akkor a Munka Törvénykönyve vonatkozik.

 

http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1200001.TV

 

115.§ - 125.§-ig.

 

"

122. § (1) A szabadságot - a munkavállaló előzetes meghallgatása után - a munkáltató adja ki.

(2)61 A munkáltató évente hét munkanap szabadságot - a munkaviszony első három hónapját kivéve - legfeljebb két részletben a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni."

 

Tehát 7 nappal te rendelkezel úgymond. A többit a munkáltatónak kell kiadni meghatározott módon. Azaz pl évente egy alkalommal úgy kell kiadnia a szabadságot, hogy egybefüggően 14 napod meglegyen, ez 10 nap szabadság lehet és két hétvége egyfolytában.

 

Ja és a legfontosabb, hogy az esedékesség évében kötelező kiadnia minden nap szabadságot, nem lehet átvinni következő évre a te esetedben. Ha nem adták ki akkor jogszerűtlenül jártak el ugyanis a szabadságról még te sem mondhatsz le, ugyanis az a munkáltató törvényi kötelessége, hogy kiadja mivel ő rendelkezik vele nem te. Ilyen esetben minimum kamatostól ki kellene fizetnie. Ha ellenőrzést kap meg még jól meg is büntetik.

Előzmény: g49K3Ukv (14471)
g49K3Ukv Creative Commons License 2015.03.23 0 0 14471

Iskolában technikai dolgozóknak milyen rend szerint kell kiadni a szabadságukat?

 


Iskolában dolgozom technikaiként. Magániskola. Nem vagyok közalk.
Szabim a szerződés szerint annyi amennyit a törvény előír.
Tanítási időben egy nap szabit ki nem adnak senkinek se tanárnak se technikainak mondván tanítás van, kell az ember. Oké.

A tanároknak az összes iskolai szünet elsőtől az utolsó napig szabi, nem is kell kérniük külön.
A technikaiaknak nem. Nekünk jönni kell szünetekben is, mondván ilyenkor lehet megcsinálni olyan munkákat amit tanítási időben nem lehet- nagytakarítás, festés stb.

Oké.
Összegezve: tanítási időben nem mehetek szabira ezért, tanítási szünetben nem mehetek szabira azért.
Tavaly 5, azaz 5 nap szabin voltam egész évben összesen. Még dec 31-én is menni kellett. Egy iskolába, ahol téli szünet volt sehol egy lélek. Csak mi a technikaiak.
A tavalyi évből bennmaradt 25 – 5 = 20 nap szabim. Se ki ne adják se ki nem fizetik.

Kérdésem: hogyan milyen rend szerint kéren kiadni nekem a szabit jogszabály szerint?
Ha én azt mondom bármikor egy évben (akár szept 1-én), hogy most szeretném kivenni akkor el kell (kéne) hogy engedjenek?

Azt nem kérdezem a valós helyzet szerint hogy adják ki a szabit. Azt tudom. Sehogy.

 

Köszönöm

m54-b Creative Commons License 2015.03.11 0 0 14470

Kedves zsanna!

 

Kérlek olvasd el figyelmesen:

 

"(Végkielégítésről csak az után ábrándoztam, hogy a kötelező nyugdíjazás bevezetésekor..."

Tehát alapból nem volt bennem, hogy ilyen van, lesz. Hanem sugalmazta egy csoport. Ha az a csoport a katolikus egyház lenne, akkor most a katolikus egyházat emlegetném. De nem ők voltak azok.

"és most a Te félreértésedet kened másokra...." Nem, csak felemlítem, hogy hazudtak. Szorosan a témával kapcsolatban, nem átlagosan orsosviktoroztam.

 

Részemről lezárva, köszönöm, hogy figyelemre méltattál.

Előzmény: zsanna (14469)
zsanna Creative Commons License 2015.03.11 0 0 14469

Igen nagyon kevered a szezont a fazonnal, plusz még politikát is behozol a témába :-(((  Marhára félreértetted azt, hogy mit kell pluszban kifizetnie az államkasszának, és most a Te félreértésedet kened másokra....

Előzmény: m54-b (14465)
fák,juh Creative Commons License 2015.03.10 0 0 14468

A szabadságod ne hagyd, még a közös megegyezésbe sem lehet beleírni, hogy lemondasz róla mert az törvény szerint jár, tehát ha beleírják akkor törvénytelenül járnak el.

Előzmény: m54-b (14465)
fák,juh Creative Commons License 2015.03.10 0 0 14467

A szabadsága mindeképp jár, vagy kiadják és távolléti díjat kap vagy felmondanak és kifizetik.

Előzmény: Csokis (14463)
fák,juh Creative Commons License 2015.03.10 0 0 14466

Akkor bocs, lehet én olvastam gyorsan és félre. :)

A lényeg, hogy már tisztán lász. :)

Előzmény: m54-b (14464)
m54-b Creative Commons License 2015.03.10 0 0 14465

A munkáltatói felmondás meglesz (vagy a közös), de szeretnék, ha minél többet dolgoznék, én meg szeretnék minél több pénzt kivenni. Ezen agyalok igazán, miként lehetne.

(Végkielégítésről csak az után ábrándoztam, hogy a kötelező nyugdíjazás bevezetésekor az ellenzék a szokásos bedől az államkassza, csőd és Mohács riogatásba kezdett, hogy elviselhetetlen lesz, tengernyi pénz kell kifizetni ezeknek a "kényszernyugdíjazottaknak", és most kiderült, hogy nem, nem jár az. Nagy arcra esés volt számomra. Lásd az első hsz-em 14445.)

Előzmény: Csokis (14463)
m54-b Creative Commons License 2015.03.10 0 0 14464

Szerintem egyet beszélünk.

 

"Ha munkavállaló elérte nyugdíjkorhatárát, a munkáltatói felmondás indokolás nélkül felmondási idővel történik, melynek felére kötelező a munkavállaló felmentése a munkavégzés alól távolléti díj fizetésével. Végkielégítés kifizetése azonban nem történik."

én:

"Vagy felmondanak felmondási idővel, aminek a felét még le is dolgozhatom."

csak a másik vége felől fogalmazva.

 

A közös megegyezés pedig "közös" és "megegyezés", amibe szinte bármi belefér, amit a papír és a felek elviselnek (meg a törvények..., ha véletlenül oda kerül).

Előzmény: fák,juh (14462)
Csokis Creative Commons License 2015.03.10 0 0 14463

Innen nekem az jön le, hogy ha ő mond fel, akkor ledolgozhatja a teljes felmondási idejét, ha neki mondanak, akkor csak a felét kell. Innentől kicsit "forszírozni kéne" a munkáltatói felmondást. Például kéne írni egy levelet, hogy kéri a tavalyi szabiját. :-)

Előzmény: fák,juh (14461)
fák,juh Creative Commons License 2015.03.10 0 0 14462

Kevered a dolgokat. A munkaviszonyt meg kell szüntetni.

3 eset lehetséges:

1. A munkáltató indoklás nélkül felmond felmondási idővel és kifizeti a szabid, nincs végkielégítés. A felmondási idő felére kötelezően felment és a másik felére szabit írhat ki.

2. Közös megegyezés, nincs felmondási idő, de a szabid akkor is ki kell fizetnie, nincs végkielégítés.

3. Te mondasz fel, de ez a legutolsó eset

Előzmény: m54-b (14460)
fák,juh Creative Commons License 2015.03.10 0 0 14461

Nem jól gondolod. Nem mindegy, hogy nyugdíjasnak minősülsz avagy nem.

 

Ha már elérted a nyugdíj korhatárt akkor onnantól nyugdíjasnak minősülsz.

 

"

Ha a munkavállaló a nyugdíjkorhatárt betöltötte (már ettől a naptól) nyugdíjasnak minősül, munkaviszonya megszüntethető közös megegyezéssel, munkáltatói felmondással és végső esetben munkavállalói felmondással is.

Ez utóbbit azért tekinthetjük végső esetnek, mert az esetek legnagyobb részében létrejön a konszenzus a felek között a munkaviszony megszüntetésének módjáról, ritkán fordul elő, hogy a munkáltató nem közreműködő ebben a kérdésben, és így az egyetlen megoldás a munkavállaló felmondása.

Ha munkavállaló elérte nyugdíjkorhatárát, a munkáltatói felmondás indokolás nélkül felmondási idővel történik, melynek felére kötelező a munkavállaló felmentése a munkavégzés alól távolléti díj fizetésével. Végkielégítés kifizetése azonban nem történik.

Ha a felmondást a nyugdíjkorhatár betöltésekor közli a munkáltató, már alkalmazhatja a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 77. § (5) bekezdés a) pontjában foglaltakat, mely szerint, ha a felmondás közlésekor nyugdíjasnak minősül a munkavállaló (azaz betöltötte a reá irányadó nyugdíjkorhatárt és rendelkezik az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel) nem jár a végkielégítés.

Ha a munkaviszony megszüntetésére közös megegyezéssel kerül sor, a közös megegyezés tartalmát, feltételeit ez esetben is a felek határozzák meg."

 

http://ado.hu/rovatok/tb-nyugdij/kaphat-e-vegkielegitest-a-nyugdijas-dolgozo

 

 

Előzmény: m54-b (14460)
m54-b Creative Commons License 2015.03.10 0 0 14460

Igen, de az alapos indok. Azt nem lehet, hogy "csak" és azonnali felmondás.

Rendes felmondáskor pedig jöhet a közös megegyezés, akár azonnal, a mai nappal, de ennyi pénzt nem fognak odaadni, és azt mondják, 60 napos közös megegyezés, ami alatt kiveszem a szabadságot. Vagy felmondanak felmondási idővel, aminek a felét még le is dolgozhatom.

(Lassan megértem az egészet. És igen, én voltam a hülye, hogy a ballib véleményekből egy betűt is elhittem a "kényszernyugdíjazás" kapcsán!)

Előzmény: fák,juh (14459)
fák,juh Creative Commons License 2015.03.10 0 0 14459

Ha elérte a nyugdíjas korhatárt akkor a munkáltató simán felmondhat neki.

Előzmény: m54-b (14455)
fák,juh Creative Commons License 2015.03.10 0 0 14458

Én pont azt írtam, hogy semmiképp ne mondj föl. Viszont a szabid az jár vagy pénzben megváltják vagy kiadják, és ha tényleg olyan sok van, akkor az még távolléti díjban sem kevés pénz. Tehát semmiképp ne mondj le róla mert jár. :)

Előzmény: m54-b (14457)
m54-b Creative Commons License 2015.03.10 0 0 14457

Reménytelen

Lásd 14455.

Szép csendben végig kell csinálnom.

 

Köszönet mindenkinek.

Előzmény: fák,juh (14454)
fák,juh Creative Commons License 2015.03.10 0 0 14456

Most néztem vissza, hogy te már elérted a nyugdíj korhatárt, tehát akkor vagy továbbfoglalkoztat és kiadja vagy megszünteti és kifizeti. Mi volt abban a levélbenkonkrétabban?

Előzmény: fák,juh (14454)
m54-b Creative Commons License 2015.03.10 0 0 14455

Olvasgattam. Csak nagyon alapos indokkal mondhat fel bármelyik fél. Ha nincs ilyen, akkor jogellenes felmondás.

"A jogellenes felmondás joghatása pedig az, hogy a munkáltató követelheti a munkavállalótól, hogy a munkavállaló fizesse meg a felmondási időre jutó távolléti díját, valamint térítse meg a munkáltató ezen felüli kárát."

 

Előzmény: m54-b (14449)
fák,juh Creative Commons License 2015.03.10 0 0 14454

A ki nem vett szabadságot kötelesek a munkaviszonyod vége előtt kiadni vagy a megszűnéskor kifizetni.

Ez törvény. Az mondjuk gyanús, hogy hogy lehet neked törvényesen még 60 nap szabid. Gondolom tavajról. Viszont szabadságot a következő évre nem lehet átvinni csak bizonyos esetekben amit mint ahogy te is mondtad, március végéig ki kell nekik adni. A KJT talán engedi bizonyos esetekben átvinni, de utána kell nézzek. Ha viszont a munkaviszonyod megszüntetik és nem adták ki a szabadságod akkor ki kell fizetniük. Ugyanis a szabadság kiadásával a munkáltató rendelkezik, az ő feladata. Te 7 nappal rendelkezel az összesből évente amit a munkáltatóval történő egyeztetés után vehetsz ki.

Ne csinálj semmi hülyeséget mert ha esetleg fegyelmivel közben elküldenek akkor rosszabb helyzetben lehetsz egy bírósági ügyben. Közöld velük úgy, hogy írásos nyoma legyen, hogy a szabadságodról nem mondasz le, ugyanis nem tudsz, mert mint már mondtam az nem a tiéd hanem a munkáltatónak kell kiadnia a törvények által meghatározott módon, ha nem adja ki akkor törvénytelenséget követ el.

Mikor töltöd be a nyugdíj korhatárt?

Tehát vagy kiadja az összeset, de akkor gondolom tovább kellene foglalkoztatnia vagy kifizeti.

Előzmény: m54-b (14448)
fák,juh Creative Commons License 2015.03.10 0 0 14453

Kiadni csak a munkaidő vége előtt tudja. Ha megszűnik a munkaviszony akkor kell kifizetni, de semmiképp nem mondhat le róla.

Előzmény: Törölt nick (14450)
Csokis Creative Commons License 2015.03.10 0 0 14452

Egy laikus belekotty: Szerintem küldj vissza egy papírt (persze vagy vetesd át, vagy add fel ajánlottan a levelet), hogy a szabadságodról nem mondasz le, mert azt nem is teheted, tehát azt adják csak ki. 60 nap azért majd' három hónap, ráadásul fizetve, stresszmentesen. :-) Bár az is érdekes kérdés, hogy gyűlhetett fel jogszerűen 60 nap szabid?

Mikor éred el a nyugdíjkorhatárt? Mert ha ennél a 60 napnyi szabinál előbb, akkor szerintem kérd saját magad a felmentésedet a születésnapoddal, mint utolsó nappal, akkor a "maradékot" szerintem kifizetik. (Mi mást tehetnének?)

Valami jubileumi határ/jutalom nem néz ki? Mert akkor meg esetleg érdemes lehetne kicsit húzni az időt.

Előzmény: m54-b (14448)
beauvois Creative Commons License 2015.03.10 0 0 14451

És érvényesen le sem mondhatsz a szabadságodról.

Előzmény: m54-b (14448)
Törölt nick Creative Commons License 2015.03.10 0 0 14450

A szabadsagnapok csak a munkaviszony vegen valthatok meg penzzel, de meg kell egyezni a munkaadoval, hogy  kiadja vagy kifizeti-e.

Előzmény: m54-b (14448)
m54-b Creative Commons License 2015.03.10 0 0 14449

(Lehet, mégsem jó ötlet. Bíróságra viszik, és fizethetek, mint a katonatiszt.)

Előzmény: m54-b (14448)
m54-b Creative Commons License 2015.03.09 0 0 14448

Még egy kérdés:

 

a ki nem vett szabadságot miként lehetne pénzre konvertálni? Van vagy 60 napom, küldtek egy papírt, hogy mondjak le erről (márc. végéig kellene kivenni, egy 2014-es rendelet szerint). Ha felmondást játszunk, akkor elveszik. (Nagy érvágás a végkielégítés hiánya, amennyi pénzt csak lehet, szeretnék kivenni a rendszerből.)

Lépjek ki egyszerűen? Milyen hátrányok érhetnek egy ilyen barátságtalan lépés miatt?

(45 év után nem szívesen teszi az ember, de nyugdíjasként már úgy sem foglalkoztathatnak, az ügyfeleim ezért nem, legfeljebb a gazdaságiak köpködnek.)

Előzmény: fák,juh (14446)
m54-b Creative Commons License 2015.03.09 0 0 14447

 

Tehát nem kell az esetleges (álmodott) pénzért tovább jó pofizni, nyugodtan boríthatom az íróasztalt a fejükre.

 

Köszönöm a segítséget.

Előzmény: fák,juh (14446)
fák,juh Creative Commons License 2015.03.09 0 0 14446

http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99200033.TV

 

37. §

 

 

"(2) Nem jogosult végkielégítésre a közalkalmazott, ha felmentésére - az egészségügyi okot kivéve - tartós alkalmatlansága vagy nem megfelelő munkavégzése miatt került sor. Nem jár továbbá végkielégítés a közalkalmazottnak, ha

a) legkésőbb a közalkalmazotti jogviszony megszűnésének időpontjában nyugdíjasnak minősül [Mt. 294. § (1) bekezdés g) pont],

b) felmentésére a 30. § (4) bekezdése alapján kerül sor."

 

Elmész nyugdíjba és kapod a nyugdíjad. :)

Előzmény: m54-b (14445)
m54-b Creative Commons License 2015.03.09 0 0 14445

Közalkalmazott vagyok, elértem a nyugdíjkorhatárt.

Ilyenkor meg kell szüntetni a munkaviszonyt, el kell küldeni a dolgozót, tudomásom szerint.

Kérdésem, hogy ilyen esetben jár-e a végkielégítés?

A munkahelyemen azt mondják, hogy nem...

 

Igaz, vagy átverés?

 

Törölt nick Creative Commons License 2015.03.06 0 0 14444

http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=143164.287420

 

51. § (1) A munkáltató köteles a munkavállalót a munkaszerződés és a munkaviszonyra vonatkozó szabályok szerint foglalkoztatni, továbbá – a felek eltérő megállapodása hiányában – a munkavégzéshez szükséges feltételeket biztosítani.

 

 

Vagyis az számodra sehogy nem okozhat hátrányt, ha "leállást tart" a cég.

 

Előzmény: Wassibauer (14439)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!