Néhány hete egy borminősítéssel foglalkozó cikkben azt olvastam, hogy egy borász szerint vitatható a bor érése, miután palackba kerül. Eddig úgy tudtam, hogy az érés palackozás után is folytatódik.
Sziasztok! Szeretném a szőlőoltvány készitést megtanulni. Annyit tudok hogy fürészporba kell tenni, és amerikai alanyra kell oltani. Gondolom ez a magántermő. Arra lennék kiváncsi hogy az oltást, vagyis az oltvány készitést mikor kell csinálni,és az oltványt mikor kell kiültetni? A YouTobon nem találtam ,de lehet hogy rosszhelyen kerestem. Segitséget előre is köszönöm. "A jó pap is holtig tanul"
Nálunk eljön az öcsém évente párszor, és kiélezi, befoltozza, megzsírozza, összerendszerezi, amit egy kertes háznál össze kell rendszerezni a normális működéshez. Isten áldja az öcsémet:)
Én ott láttam először hololót, nálunk hegyvidéken, köves talajon nagy, háromszög alakú kapák vannak. Én is meg szoktam reszelni annyira, hogy borotválkozni lehetne vele.
Nekem hasonló élményem Kecelen volt. Szintén ÉT. és kapálás horolóval.
Olyan életlenek voltak, mint a bot. Persze mi vidéki, koleszos gyerekek, mindjárt tudtuk hányadán állunk, szereztünk reszelőt, és mielőtt nekiáltunk volna, rendbe tettük a szerszámokat. Szerencsétlen Balettintézeti, Zenei szakközepes és többi VI. ker-i diák csak szerencsétlenkedtek, meg gyártották a vérhólyagot a tenyerükre, de semmire sem mentek.
Mondanom se kell, menten kineveztek bennünket kapaművészeknek, mert mi még normát is tudtunk csinálni.
Egyszer Izsákon kapáltam építőtáborban, eső után valami elképesztő volt. Összecsukta a talaj a horolót. Nem is értettem, miért ilyen kapát használnak ott.
a háttérben a Masina kft van.Az izsáki úton a szeszfözdénél megyek le.Kiváncsi vagyok tavasszal hogy is fog kihajtani ez a vége.Metszéskor akarok szedni középről vesszőt,majd legombáztatom és április végére meglátom melyik tőke hajt.
Kiskőrös-Soltvadkert-Bócsa között szinte végig így áll a szőlőkön a víz
Azt észre vettétek, hogy Corsario által feltöltött első képen a gyalogszőlő milyen nagy sortávolsággal van telepítve szerintem megvan legalább 180-200 cm és a tőketávolság sem a nálunk szokásos 50-80 cm hanem legalább egy méter bár lehet, hogy csal a szemem de ilyet itthon még nem láttam. Van rá példa itthon hogy gyalog szőlőt nálunk így telepítenek és géppel művelnek?
pinotnoir777 köszi, akkor szerintem 8-10 rügy lesz a megoldás 6-8 fürttel és egy-két hajtást mindenképp meghagyok fürt nélkül, hogy a tőkét felerősítse, mert idén nem túl jó kondiban fordulnak a tőkéim sajnos. :-(
Nem igazán vagyok tudósa a dolognak. De azt feltételezem, hogy a lombfelület mérete és kitettsége alapvetően függ a klimatikus viszonyoktól. Azt is feltételezem, hogy a gyalogművelésű szőlő kisebb lombot bír el támaszték nélkül. De javítson ki bárki aki ezt jobban tudja.
Ezt nem értem pontosan kifejtenéd? Melegebb van Riojában ezért nincs kordon? Vagy nálunk van hideg és azért van? Vagy mi köze van a támrendszernek a hőmérséklethez? (attól eltekintve, hogy a talajmenti fagyok a magasművelést teszik előnyösebbé, de fagy ott is van)
Hát Santiago de Compostela-ba majd csak akkor tudok elzarándokolni ha felnőttek a gyerekek, :-) Amúgy külön grat ha végigcsináltad a Caminot.
Képeket nagyon szívesen venném ha küldenél (adatlapomon az emilcímem).
Zoltánnal abban egyetértek hogy nálunk nem minden fajta bírná ki a gyalogművelést, de azért a kadarka mint láttuk tudja ezt, úgyhogy már érik is a gondolat bennem, hogy csinálok egy százéves beruházást hamarosan :-)
Azért nem elhanyagolandó az a tény, hogy Riojában az éves napsütéses órák száma 2200 óra. Viszonyjtásképpen Tokajban 1800 óra körül van és 2000 órás mennyiség Dél-Pannónia és Csongrád környékén fordul elő (ugyebár nem idén). Ugyanígy Riojában az éves középhömérséklet 13-14 fok ameddig Magyarországon 11-12 fok.
Szóval a művelésmód és a használható támrendszer függ erősen a klimatikus viszonyoktól.
Rioja borvidéken van, ha a Camino de Santiago zarándokúton elhagyod Viana-t az utolsó navarrai helységet, átérsz Riojába és kb 2 órán keresztűl szőlő ültetvényeken vezet át az út- valamint utána még 4 napig.... Egyébként az ottaniak azt mondták, a cabernet franc az egyetlen amit feltétlenűl kordonoznak, csak mostanában (kb 10 éve) kezdenek kordonozni de szerintük nem érdemes, sokkal több költség + munka és a borminőségben sem jobb, sőtt a nagyborokat csak kordon nélkűl csinálják ezért sokan már leáltak a kordonépítéssal- ezt amolyan divatfélének tekintik:)). A kíma nem tipikus mediterrán. télen minusz 5-10 hónapokon át, viszonylag sok hóval. tavasszal, ősszel sokat esik. A nyár viszont korán kezdődik és tikkasztó.
. Csináltam vagy 40-50 fotót, szívesen küldök ha érdekel.