Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2010.12.16 0 0 8744

Én meg voltam olyan botor, hogy elfelejtettem....

de majd ma beviszem nekik...

 

Egy ötezresért :))

Előzmény: lalá (8742)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.16 0 0 8743

"Az igényelt összegnek minden esetben meg kell haladnia az egymillió forintot"

 

Ez ide nem jó :)

Előzmény: Zalancelot (8741)
lalá Creative Commons License 2010.12.15 0 0 8742

-Francot! Tizenötödike van. Ma éjfélig elszámolás.(hihi)

Előzmény: Zalancelot (8741)
Zalancelot Creative Commons License 2010.12.15 0 0 8741

Elcsendesedett a topic.

Mindenki a pályázatán dolgozik?

 

Pályázat borászoknak|

 Kétmilliárd új gépekre és technológiai berendezésekre
http://www.vg.hu/kkv/palyazati-forrodrot/palyazat-boraszoknak-334435

Inzám Sándor Creative Commons License 2010.12.13 0 0 8740

Szia Corsario!

 

A Caminoval kapcsolatban e-mailt küldtem.

Nagyon szépek ezek a képek, jó érzés lehetett itt lenni. Amúgy a gyalogművelés az én értelmezésemben pusztán azt jelenti hogy nincsen semmilyen támrendszer sem karó sem kordon. Tehát a szőlő maga van "gyalog", nincs semmilyen támasztéka.

Előzmény: Corsario (8738)
Corsario Creative Commons License 2010.12.12 0 0 8739

Az előbb kicsit elkapkodtam, íme néhány fotó

 

 

Corsario Creative Commons License 2010.12.12 0 0 8738

Helló, eddig másfélszer csináltam meg a Caminót. Ha nagyon sietsz, kb 22 nap de az merő rohanás és kell a szabadság másra is ezért 12 napos szakaszokban csináltam. Köldök szívesen fényképeket privátban, szerintem fantasztikus a Camino és mivel Rioján megy keresztül, kb óránként beérsz egy faluba ahol jobbára csak egy kocsma van ami persze csak helyi bort tart - egy kis pohárka, kb 1 deci 50-80 eu cent, így  ha szemfüles vagy pár euróért 3-4 nap alatt szószerint végigkóstolod Rioját:)))).

Mellékelek még fotókat a szőlőkről. Szerintem a klíma nincs távol a hazaitól- persze ez egy szubjektív állítás..... Nagyon komoly hidegek vannak arrafelé és pokoli hőség nyáron. A Rioja Alavesa rész 1500 méteres hegyek tövében van kb 3-350 m-es magasságon, ahol még Májusban is havazhat. A támnélküli szőlők minden második sorát kivágták a 6-70 es években, amikor a traktorok megjelentek a szőlészetekben. Ma is telepítenek gyalogművelést, ami csak a nevében az, mert már csak a hónaljhajtásokat járnak gyalog törni. a többi támnélküli szőlőművelés traktorral megy. a tőtávolság ilusztrálására, található a beállított sétabot.

Előzmény: Inzám Sándor (8699)
Falusi1 Creative Commons License 2010.12.11 0 0 8737

Biztosan nem. Emlékezetem szerint vagy az "Albert gazda" vagy a "Művelt alkoholista" rovatban.

Előzmény: lalá (8736)
lalá Creative Commons License 2010.12.10 0 0 8736

Talán ez?

 

"1. Érés sebessége/milyensége:

A screwcap ugyebár nem enged be levegőt, a parafa viszont nagyon-nagyon keveset igen, ami segíti/gyorsítja a bor érését. Tehát nem igaz az, hogy a parafával lezárt bor oxigéntől elzárt körülmények között érik."

 

 

-Innen?

 

http://alkoholista.blog.hu/2010/02/12/francia_szem

 

 

 

Előzmény: Falusi1 (8733)
BZoltan Creative Commons License 2010.12.09 0 0 8735

:) jogos

Előzmény: Törölt nick (8734)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.08 0 0 8734

Azt, amikor megisszuk. ;)

Előzmény: BZoltan (8729)
Falusi1 Creative Commons License 2010.12.08 0 0 8733

Megpróbálom, de elég régen olvastam. Kétséges, hogy ismét ráakadok e.

Előzmény: lalá (8730)
BZoltan Creative Commons License 2010.12.07 0 0 8732

Nem tudom. Ez valószínűleg gusztus kérdése. Szerintem például egy csomó fajta az első fejtéskor van a csúcsán :) A furmintnak például sosem lesz később olyan fantasztikus illata mint az első fejtéskor.

A bor változása a palackban nem csak arról szól, hogy új illatokat, aromákat, ízeket vesz fel a bor, hanem vannak amik eltűnnek és vannak amik átalakulnak. Ha te egy olyan ízt szerettél egy borban ami átalakul mondjuk 2 év palackérlelés után, akkor neked az már túl van a csúcson. Viszont ha azt az ízt szeretet amivé átalakul akkor neked ez után lesz a csúcson :)

Én például az érettebb, koncentráltabb fehérborokat úgy 2 éves korukig szeretem a legjobban. De tudom, hogy vannak akik szerint ilyenkor még csikó a bor :)

Előzmény: inmi (8731)
inmi Creative Commons License 2010.12.07 0 0 8731

És mit nevezünk annak?

Előzmény: BZoltan (8729)
lalá Creative Commons License 2010.12.07 0 0 8730

-Nem azt mondta, hogy nem folytatódik, csak, hogy vitatható. (formája, módja, ideje, intenzitása) Ha pedig vitatható, azt akkor vitatják is. Ha megteheted lsz linkeld be az írást, vagy valami utalást, hogy merre keressem. Érdekelne.

Előzmény: Falusi1 (8725)
BZoltan Creative Commons License 2010.12.07 0 0 8729

Én tényleg nem tudom jobban :) Szerintem kimondottan érdekes és szakmailag izgalmas kérdés az, hogy mi is történik egy palack borban. Az fix, hogy nem eseménytelenül telnek az évek a dugó alatt az szerintem magától értetődő. Mivel nem kripton és nem is xenon gázokat palackoznak ezért kétséges, hogy kémialag teljesen stabil lenne egy palackozott bor.

 

A könnyebbik kérdés az, hogy mit is nevezünk csúcsnak egy bor életében :)

Előzmény: Falusi1 (8728)
Falusi1 Creative Commons License 2010.12.07 0 0 8728

Hát ez az! Bármit is értsünk alatta, szerintem az a folyamat, ami a mustállapottól elvezet a borráválás csúcsára, de szerintem te ezt jobban tudod.

Az "érés" szó szerepelt az írásban és nem magyarázták. (Amit az előbb leírtam azt most találtam ki.)

Előzmény: BZoltan (8726)
Csernethfay Creative Commons License 2010.12.07 0 0 8727

"de vajon milyen egy jó présház?"

Mindenekelőtt nagy. Férjen be minden: család, asztal, tűzhely, prés...

Mi jónéhány éve megtoldottuk a présházat egy kis tárolóhelyiséggel. Itt vannak a szürethez a vödrök, kádak, ezenkívül létra, kapálógép, fűnyíró, permetszerek, stb. de már itt sem férünk el. A méretek: talán 5m széles kívül, ami bent csak 4m, mert van egy "esőbeálló" kint. A tetőteret megpakoltuk ágyakkal, így hosszabb ideig is el lehet lenni, itt már 5 m a szélesség. Összességében azért el lehet férni.

Előzmény: csabi_felvidek (8606)
BZoltan Creative Commons License 2010.12.07 0 0 8726

Mit nevezünk érésnek?

Előzmény: Falusi1 (8725)
Falusi1 Creative Commons License 2010.12.07 0 0 8725

Néhány hete egy borminősítéssel foglalkozó cikkben azt olvastam, hogy egy borász szerint vitatható a bor érése, miután palackba kerül. Eddig úgy tudtam, hogy az érés palackozás után is folytatódik.

 

Falusi1 Creative Commons License 2010.12.07 0 0 8724

Úgy van. Aszódra jártam gimnáziumba.

Előzmény: inmi (8720)
japaszturo Creative Commons License 2010.12.07 0 0 8723

 Sziasztok! Szeretném a szőlőoltvány készitést megtanulni. Annyit tudok hogy fürészporba kell tenni, és amerikai alanyra kell oltani. Gondolom ez a magántermő. Arra lennék kiváncsi hogy az oltást, vagyis az oltvány készitést mikor kell csinálni,és az oltványt mikor kell kiültetni? A YouTobon nem találtam ,de lehet hogy rosszhelyen kerestem. Segitséget előre is köszönöm. "A jó pap is holtig tanul"

RAMBO Creative Commons License 2010.12.06 0 0 8722

Elírtam. Horoló. Fateromtól hallottam ezt a szót, ő mezőhegyesi.

Előzmény: Falusi1 (8719)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.06 0 0 8721

Szakvélemény:

"Generosa

Ezerjó x Piros tramini, Bíró Károly 1951-ben állította elő.

Kiértékelését 1976-tól dr. Hajdú Edit, az FVM Szőlészeti és

Borászati Kutatóintézetének kutatási csoportvezetője végezte.

A Generosát 2004-ben minősítették.

• Termesztési tulajdonsága:

Rügyeinek tél és fagytűrése -21 C-ig kiváló, hasonló a Cserszegi fűszereséhez. A

Generosa tõkéje erőteljesen nő, vesszeje felfelé törő, egyenes, közép vastag.

Szellős lombot nevel, ezt az egyenesen felfelé növekvő hajtások alakítják ki. Önmagától

rendezett vesszőit könnyű metszeni. Hónaljhajtást alig hoz, levelei középnagyok, A

bőtermő Generosa közepesen nagy fürtjei kedvezően tömöttek - 130 g - a fürtkocsány

középhosszú, néha zöld bogyók maradnak a fürtben. A megnyúlt gömb alakú bogyók

kicsik, húspiros-lilás árnyalattal, alig hamvas, héja szívós, az íze különösen finom,

zamatos, savas. Hosszú kocsánya miatt könnyű szüretelni. A Generosa fajta az aszályt

is jól tûri. Magasművelésre alkalmas. (Moser)

• Minőseg:18-20 mustfokkal érik szeptember végén.

• Kórtani jellemzői: Fürtjei nem rothadnak. A lisztharmatra és peronoszpórára közepesen

érzékeny.)

• Bora: A szőlő ízeit megörző, illata szőlővirágra emlékeztető, az Ezerjóhoz hasonlóan

finom savú, kellemes ízhatású bor."

 

De 1-2 év múlva kicsit többet tudok mondani, egy komám épp a múlt héten telepített be vele 1,5 hektárt :)

Vagy ha eljutsz egyszer Kiskunhalasra a Halasi borászati kft.-hoz, vagy valamelyik viszonteladójukhoz, akkor meg is kóstolhatod

http://www.halasibor.hu/

És itt egy kép róla

Előzmény: kata 03 (8705)
inmi Creative Commons License 2010.12.06 0 0 8720

Akkor alig van köztünk pár kilométer. Ha Aszódon van dolgod, te Iklad felé fordulsz, én meg Kartalnak:)

Előzmény: Falusi1 (8719)
Falusi1 Creative Commons License 2010.12.06 0 0 8719

No meg óvja is!

A RAMBO által hololónak nevezett szerszámot felénk is - Galga völgye - horolónak nevezik.

Előzmény: inmi (8718)
inmi Creative Commons License 2010.12.06 0 0 8718

Nálunk eljön az öcsém évente párszor, és kiélezi, befoltozza, megzsírozza, összerendszerezi, amit egy kertes háznál össze kell rendszerezni a normális működéshez. Isten áldja az öcsémet:)

Előzmény: RAMBO (8717)
RAMBO Creative Commons License 2010.12.06 0 0 8717

Én ott láttam először hololót, nálunk hegyvidéken, köves talajon nagy, háromszög alakú kapák vannak. Én is meg szoktam reszelni annyira, hogy borotválkozni lehetne vele.

Előzmény: Zalancelot (8715)
lalá Creative Commons License 2010.12.05 0 0 8716
Előzmény: kata 03 (8705)
Zalancelot Creative Commons License 2010.12.05 0 0 8715

Nekem hasonló élményem Kecelen volt. Szintén ÉT. és kapálás horolóval.

Olyan életlenek voltak, mint a bot. Persze mi vidéki, koleszos gyerekek, mindjárt tudtuk hányadán állunk, szereztünk reszelőt, és mielőtt nekiáltunk volna, rendbe tettük a szerszámokat. Szerencsétlen Balettintézeti, Zenei szakközepes és többi VI. ker-i diák csak szerencsétlenkedtek, meg gyártották a vérhólyagot a tenyerükre, de semmire sem mentek.

Mondanom se kell, menten kineveztek bennünket kapaművészeknek, mert mi még normát is tudtunk csinálni.

Előzmény: RAMBO (8712)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!