Nagyon szépek ezek a képek, jó érzés lehetett itt lenni. Amúgy a gyalogművelés az én értelmezésemben pusztán azt jelenti hogy nincsen semmilyen támrendszer sem karó sem kordon. Tehát a szőlő maga van "gyalog", nincs semmilyen támasztéka.
Helló, eddig másfélszer csináltam meg a Caminót. Ha nagyon sietsz, kb 22 nap de az merő rohanás és kell a szabadság másra is ezért 12 napos szakaszokban csináltam. Köldök szívesen fényképeket privátban, szerintem fantasztikus a Camino és mivel Rioján megy keresztül, kb óránként beérsz egy faluba ahol jobbára csak egy kocsma van ami persze csak helyi bort tart - egy kis pohárka, kb 1 deci 50-80 eu cent, így ha szemfüles vagy pár euróért 3-4 nap alatt szószerint végigkóstolod Rioját:)))).
Mellékelek még fotókat a szőlőkről. Szerintem a klíma nincs távol a hazaitól- persze ez egy szubjektív állítás..... Nagyon komoly hidegek vannak arrafelé és pokoli hőség nyáron. A Rioja Alavesa rész 1500 méteres hegyek tövében van kb 3-350 m-es magasságon, ahol még Májusban is havazhat. A támnélküli szőlők minden második sorát kivágták a 6-70 es években, amikor a traktorok megjelentek a szőlészetekben. Ma is telepítenek gyalogművelést, ami csak a nevében az, mert már csak a hónaljhajtásokat járnak gyalog törni. a többi támnélküli szőlőművelés traktorral megy. a tőtávolság ilusztrálására, található a beállított sétabot.
A screwcap ugyebár nem enged be levegőt, a parafa viszont nagyon-nagyon keveset igen, ami segíti/gyorsítja a bor érését. Tehát nem igaz az, hogy a parafával lezárt bor oxigéntől elzárt körülmények között érik."
Nem tudom. Ez valószínűleg gusztus kérdése. Szerintem például egy csomó fajta az első fejtéskor van a csúcsán :) A furmintnak például sosem lesz később olyan fantasztikus illata mint az első fejtéskor.
A bor változása a palackban nem csak arról szól, hogy új illatokat, aromákat, ízeket vesz fel a bor, hanem vannak amik eltűnnek és vannak amik átalakulnak. Ha te egy olyan ízt szerettél egy borban ami átalakul mondjuk 2 év palackérlelés után, akkor neked az már túl van a csúcson. Viszont ha azt az ízt szeretet amivé átalakul akkor neked ez után lesz a csúcson :)
Én például az érettebb, koncentráltabb fehérborokat úgy 2 éves korukig szeretem a legjobban. De tudom, hogy vannak akik szerint ilyenkor még csikó a bor :)
-Nem azt mondta, hogy nem folytatódik, csak, hogy vitatható. (formája, módja, ideje, intenzitása) Ha pedig vitatható, azt akkor vitatják is. Ha megteheted lsz linkeld be az írást, vagy valami utalást, hogy merre keressem. Érdekelne.
Én tényleg nem tudom jobban :) Szerintem kimondottan érdekes és szakmailag izgalmas kérdés az, hogy mi is történik egy palack borban. Az fix, hogy nem eseménytelenül telnek az évek a dugó alatt az szerintem magától értetődő. Mivel nem kripton és nem is xenon gázokat palackoznak ezért kétséges, hogy kémialag teljesen stabil lenne egy palackozott bor.
A könnyebbik kérdés az, hogy mit is nevezünk csúcsnak egy bor életében :)
Mindenekelőtt nagy. Férjen be minden: család, asztal, tűzhely, prés...
Mi jónéhány éve megtoldottuk a présházat egy kis tárolóhelyiséggel. Itt vannak a szürethez a vödrök, kádak, ezenkívül létra, kapálógép, fűnyíró, permetszerek, stb. de már itt sem férünk el. A méretek: talán 5m széles kívül, ami bent csak 4m, mert van egy "esőbeálló" kint. A tetőteret megpakoltuk ágyakkal, így hosszabb ideig is el lehet lenni, itt már 5 m a szélesség. Összességében azért el lehet férni.
Néhány hete egy borminősítéssel foglalkozó cikkben azt olvastam, hogy egy borász szerint vitatható a bor érése, miután palackba kerül. Eddig úgy tudtam, hogy az érés palackozás után is folytatódik.
Sziasztok! Szeretném a szőlőoltvány készitést megtanulni. Annyit tudok hogy fürészporba kell tenni, és amerikai alanyra kell oltani. Gondolom ez a magántermő. Arra lennék kiváncsi hogy az oltást, vagyis az oltvány készitést mikor kell csinálni,és az oltványt mikor kell kiültetni? A YouTobon nem találtam ,de lehet hogy rosszhelyen kerestem. Segitséget előre is köszönöm. "A jó pap is holtig tanul"
Nálunk eljön az öcsém évente párszor, és kiélezi, befoltozza, megzsírozza, összerendszerezi, amit egy kertes háznál össze kell rendszerezni a normális működéshez. Isten áldja az öcsémet:)
Én ott láttam először hololót, nálunk hegyvidéken, köves talajon nagy, háromszög alakú kapák vannak. Én is meg szoktam reszelni annyira, hogy borotválkozni lehetne vele.
Nekem hasonló élményem Kecelen volt. Szintén ÉT. és kapálás horolóval.
Olyan életlenek voltak, mint a bot. Persze mi vidéki, koleszos gyerekek, mindjárt tudtuk hányadán állunk, szereztünk reszelőt, és mielőtt nekiáltunk volna, rendbe tettük a szerszámokat. Szerencsétlen Balettintézeti, Zenei szakközepes és többi VI. ker-i diák csak szerencsétlenkedtek, meg gyártották a vérhólyagot a tenyerükre, de semmire sem mentek.
Mondanom se kell, menten kineveztek bennünket kapaművészeknek, mert mi még normát is tudtunk csinálni.