Keresés

Részletes keresés

kaktusz7 Creative Commons License 2000.04.05 0 0 201
Halihó!

Egy ideje olvasgatom a topicot, de csak most érzek kényszert a hozzászólásra.

Én ugyan nem ismerem a nyolcvanas évekbeli maratoni edzéstervet, de amivel mostanában találkozni lehet, azt Monspart Sarolta is népszerűsíti. Ő is a BSI elkötelezettje lenne esetleg a szakmai meggyőződése ellenére?

Más. Szerintetek miért van az, hogy a futószezon elején rendezett Vivicittán 4-4,5 ezren indulnak, a Futapesten meg, ami szintén 12 km és általában szeptemberben, legfeljebb 1500-an?

A városi futásokat pedig hasznosnak tartom, élményt ad, hogy ott lehet futni, ahol máskor nem, a lelkes közönség, és mindennek tetejébe az, hogy a tömeg hajtja az ember, nem engedi megállni, aki megáll, barátságosan hátbaveregetik, hogy öregem, ne állj meg, szóval még emberi megnyilvánulásokkal lehet találkozni. Emiatt a hajtóerő miatt szoktam pont az ilyen futásokon menni a legjobb időimet, rendszeres sikerélményt jelentenek ezek az események.
Úgyhogy lehetnek averziók a BSI-vel szemben, lehet, hogy fenntartással kell fogadni, amit esetleg mondanak, de nagyon jó, hogy szervezik a versenyeket.

Ellenben a szombati Minimax szaladgála szervezése piszok szar volt, elveszett, síró gyerekek tömkelege, tehetetlen szervezők, és még örülhetnek, hogy nem tapostak senkit agyon a 3,6 km-es futás rajtjánál.

Kaktusz

Előzmény: emberforma (199)
Butch Cassidy Creative Commons License 2000.04.05 0 0 200
"Magamból kiindulva a 3:50 körüli marathont még nem nevezném futásnak mondjuk úgy,hogy megcsinálta. /ebbe már belefér a 3-3,5 km séta/ szerintem a futás úgy 3:35 körül kezdődik..."

Ezt azért a nevében visszautasítom. Valóban volt benne séta, de attól még ez kemény futófeladat. Van olyan ismerősöm is, aki bőven 4 óra felett _futotta_ a maratont. Ha kétségbe vonnád a teljesítményét, valószínüleg durván visszaszólna...

"Amikor még nem éltek meg emberek versenyszervezésből és nem volt cél, hogy ezresével vegyenek részt marathonon kissé másabb edzéstervekkel igyekeztek rávenni a tagot a marathonra. Talán még valakinek megvan a84?85?-ös Futómagazin ott még a marathoni edzésterv az utolsó hónapokban heti 70-90 km-et írt elő. Szóval próbálná ezt megcsinálni a most kiadott "edzéstervekkel"

Miért? A mostaniak keményebbek vagy lazábbak? (Az utóbbit sejtem.) Bár én sohasem készültem maratonra, de szerintem heti 90 km egyáltalán nem sok. Egy közepes hét. Én tennék bele 120-150-et is, de emlékszem Lantos Zoli edzésnaplójára, amelyben 240 km szerepelt egy hétre, mint maratoni felkészülés (igaz, annak 2:14 lett az eredménye).

Butch

Előzmény: emberforma (199)
emberforma Creative Commons License 2000.04.05 0 0 199
"Egy maratonra fel lehet készülni, mondjuk, egy hónap alatt. Ebbe valószínűleg, ha nem túl rozoga a tag, nem is sérül bele. Aztán abbahagyja a futást és él tovább ép izületekkel. (Példa erre az öcsém, akinek ennyi volt a futó-karrierje: egy db 3:50-es maraton, aztán slussz.)

Magamból kiindulva a 3:50 körüli marathont még nem nevezném futásnak mondjuk úgy,hogy megcsinálta. /ebbe már belefér a 3-3,5 km séta/ szerintem a futás úgy 3:35 körül kezdődik...én hármat megcsináltam, egyet futottam, de mindegyikre sokkal alaposabban felkészültem kb. dupla kilométerrel és 1,5-ös edzésszámmal mint a megadott "edzéstervek".
Amikor még nem éltek meg emberek versenyszervezésből és nem volt cél, hogy ezresével vegyenek részt marathonon kissé másabb edzéstervekkel igyekeztek rávenni a tagot a marathonra. Talán még valakinek megvan a84?85?-ös Futómagazin ott még a marathoni edzésterv az utolsó hónapokban heti 70-90 km-et írt elő. Szóval próbálná ezt megcsinálni a most kiadott "edzéstervekkel"

"A baj abból lesz, ha valaki elkezd hosszan edzeni. 4-5 lelkes év már tényleg elég a sérüléshez. Nekem 15 kellett, most aztán szarban vagyok és gyógyszerezhetem magam... A fiataloknál persze fokozott a veszély."
A 4-5 lelkes év igaz sok ismerős tűnt el az utóbbi 20 évben miót vesrenyekre járok. A fő veszély a fiataloknál, hogy a 12 éves könnyen beetethető fiatalnak letelik a 4-5 éve és még mindig csak 17-20 éves és egy életre alakalmatlan a további sportolásra.

"Csak azt nem tudom, hogy a szupermartonisták hogy csinálják?"
Hát ezt én sem tudom. 5 év edzés után /2900-3500 km/év/ próbáltam meg, hogy a futott marathonom után elmentem másnap 5 km-et kocogni /épp ismeretlen területen erdőben/ jól eltévedtem és 18 lett. Ekkor gondoltam arra, hogy én is megpróbálom... Másnapra olyan csonthártya-gyulladásom lett hogy csak na..!


Előzmény: Butch Cassidy (192)
kivi Creative Commons License 2000.04.05 0 0 198
Hát...! :) A szándék megvan bennem...
Előzmény: neptancos (197)
neptancos Creative Commons License 2000.04.05 0 0 197
Ja, ha nem akarsz!:))
Előzmény: kivi (196)
kivi Creative Commons License 2000.04.05 0 0 196
néptáncos:
Az tegnap volt!
Gombolod, hogy egy hónap alatt hozzá tudnék tenni a max. 15km-es teljesítőképességemhez még 6-ot? Nem hiszem... Ha hozzávesszük, hogy én közben a mountain bike OB-kra is keszülök, akkor pláne nem.

Én úgy számolok, hogy a szeptemberi félmaraton már simán menni fog, és _talán_ a Kaiser's is. De a Nike után már pontosan tudni fogom, hogy van-e esély a maratonra.

Előzmény: neptancos (189)
neptancos Creative Commons License 2000.04.05 0 0 195
Állást foglalni nem szeretnék/tudok, de van két megj.:
A tánctól is éppen olyan jól lehet porcosnak lenni.(Kő, bemelegítés hiánya, kemény talp, csűrő mozgás)

Ha nincs a bsi, valszeg nem futok maratont, ami régi vágyam volt. Az edzésterv meg azért kell, hogy a fokozatokat betartsa az ember.
n.

pen Creative Commons License 2000.04.04 0 0 194
Köszi! :))

pen

Ui: ma futás közben sütött ki rám a nap - ezt nagyon szeretem!

Előzmény: neptancos (189)
nyuszi_ Creative Commons License 2000.04.04 0 0 193
Butch,

Vivicittá: 1. Simona Staicu (39:53), 2. Oláh Katalin (41:03)... tényleg nem nyert. Egyébként 12 km.
A tájfutók közötti vitába nem is szeretnék beleszólni, ez a ti dolgotok. (Azt viszont én is nagyon sajnálnám, ha egy jó versenyzőt valaki elrontana).
Csupán azért említettem meg a konferenciát, hogy örüljünk mindannyian: volt, jó volt, remélhetőleg lesz folytatása.

emberforma,

jogos a felvetés, nagyon elkezdték nyomni a BSI-s versenyeket... "gyertek félmaratont, maratont futni". És valóban sokan eszetlenül csinálják - ezzel kapcsolatban mesélt is Miltényi doktornő, hogy milyen extrém dolgokkal találkozott már az orvosi szolgálatban.
Valóban tudatosítani kell a kezdőkkel, hogy mire vállalkoznak, mik a kockázatai a hirtelen terhelésnek. Ezért már mi is tudunk tenni - akárcsak azzal is, hogy elmondod itt a véleményedet, megosztod velünk a tapasztalataidat, szerintem sokan el fognak rajta gondolkozni.
Mindamelett azt is el kell mesélni mindenkinek, hogy a sérüléseken kívül másról is szól a futás: az öröm, önbizalom, büszkeség sajátos keverékét adja annak, aki csinálja.
No és akkor a BSI: igen, nekik akkor jó, ha mindig többen vannak - már elitéltétek többen is a módszereikért, és amint látjátok, bizonyos mértékig én is egyetértek Veletek. Valakinek viszont meg kell mozgatnia az embereket, kell csinálni versenyeket, és az sem mindegy, hogy azt milyen színvonalon csinálja. Ebben nagyon jók, ezt el kell ismerni.

ny.

Előzmény: Butch Cassidy (192)
Butch Cassidy Creative Commons License 2000.04.04 0 0 192
Nyuszi,

Az öttusa futó részét meg lehet közelíteni atlétikusan, mert az (maximum mezei). A tájfutásban az atlétika legfeljebb kiegészítő edzés lehet a többi _futó_edzés mellé.

Ha Kati tényleg futott a hétvégén, akkor ez sajnos alátámasztja amit írtam: ugyanis benevezett a szombati Hosszútávú Országos Bajnokságra, de nem jött el. (Különben ott hallottam, hogy nem tud futni.) Ezek után csak egy lehetőség maradt: Kazi nem engedte elindulni, hogy ne veszélyeztesse az atlétikaedzéseket és a Vivicitta eredményét. (Nyert legalább? Nem hiszem.) Szóval minden erejével azon van, hogy kivonja a legjobb versenyzőt ebből a sportágból.

emberforma,

Mondasz valamit. De szerintem fordítva van. Egy maratonra fel lehet készülni, mondjuk, egy hónap alatt. Ebbe valószínűleg, ha nem túl rozoga a tag, nem is sérül bele. Aztán abbahagyja a futást és él tovább ép izületekkel. (Példa erre az öcsém, akinek ennyi volt a futó-karrierje: egy db 3:50-es maraton, aztán slussz.) A baj abból lesz, ha valaki elkezd hosszan edzeni. 4-5 lelkes év már tényleg elég a sérüléshez. Nekem 15 kellett, most aztán szarban vagyok és gyógyszerezhetem magam... A fiataloknál persze fokozott a veszély. Csak azt nem tudom, hogy a szupermartonisták hogy csinálják?

Egyébként a "BSI ideológia" engem régóta zavart, miszerint az nem ember, aki nem indul el legalább egy maratonon egy évben, és persze közte az összes kisebb futóversenyen is. Úgyhogy én elvből nem járok utcai versenyekre. (Na jó, nagy ritkán.)

Tudom, hogy hülye kérdés, de milyen hosszú a Vivicitta? Olvasom itt az eredményeket, de nem tudom hova tenni őket.

Butch

Előzmény: nyuszi_ (191)
nyuszi_ Creative Commons License 2000.04.04 0 0 191
Butch:

Nos, a Kárai Kázmér-féle előadás címe az volt, hogy: "Tájfutók és öttusázók futó edzése". Ahogy kivettem a szavaiból: ő nem a tájfutóedzésről beszélt, hanem a futóedzésről. Az öttusa és a tájfutás is összetett sport, többféle spec. edzésfajta szükséges, ebből Kazi a futás részét mutatta be.

És a vége: tavaly a skót VB-n olyan sérülést szenvedett, hogy azóta sem tud futni. Egyértelműen a terepi edzések hiánya... Úgyhogy inkább arról beszélhetne, hogyan kell tönkretenni élvonalbeli tájfutókat.
Oláh Kati úgy tudom felépült már (volt vele egy riport a Spuriban is nemrég), no meg futott vasárnap a Vivicittán is :) Szóval remélem, hogy idén már nem kell sérüléssel bajlódnia.

ny.

Előzmény: Butch Cassidy (183)
emberforma Creative Commons License 2000.04.04 0 0 190
Akkor én is hozzászólnék egy kicsit:

Memtudom, hogy ki, hogy ítéli meg a BSI tevékenységét, de én egyre inkább negatívan.

Szombaton volt a Minimax gyerek /horror/futás, aki ott volt az tudja miért. Behülyítettek egy csomó gyereket aztán a nagy tömegre való tekintettel nem akarták őket elindítani+ a szponzor rá két napra kódolttá tette az adását...

A Vivicítta nem volt rossz, de csodálkozom, hogy még senki nem vetette fel a következőket:

A BSI által osztott szóróanyagon 12 éveseket buzdítanak /Saci ajánlásával/a félmarathon lefutására, mondván, van egy Mercedes motorjuk a Trabant kaszniban. Hát persze! Az ortopéd orvosok ajánlásával:-)

A Párizs-Dakaron egy hasonló felépítésű kocsi lehet hogy célbaérne, de a karosszéria eléggé megviselt állapotba kerülne. Még Saci is leírja, hogy nem kifejlődött csont és izomrendszer stb.
Mint ilyen, nem is tart annyira, főleg a fáradt izmok, ezért a nem teljesen kifejlődött ízületek fokozottabb terhelést kapnak...aztán ha fájni fog a lába és néhány év ilyen esztelen versenyzés után mindenféle ízületi problémája lesz akkor remélem Saci megmagyarázza neki, hogy ez az egészséges életmód.

A másik bajom a Marathonnal van. A BSI szerint lassan nem is igazi futó az aki nem fut marathont, ezért minden kiadványban Spuritól /már nem olvasom/ a versenynaptárig mindenütt nyilatkoznak "aháromhónaposkészüléssel4:35alatt futottamamarathont" felkészültségű futók azt sugallva, hogy meg lehet csinálni. Persze meg is lehet! Csak!
Egy kung-fu bemutatón az erős ember kézzel töri a kókuszdiót /kb 10 év speciális edzés után/. Egy marathont lefutni sem kisebb megterhelés az ízületeknek de azt már három-hat hónap után is lehet....????
Én több mint 20 éve veszek részt futóversenyeken, rengetegen hagyták abba a futást ennyi idő alatt az ismerősök közül, mert volt 4-5 nagyon lelkes év a fent említett stílusban, majd itt fájt-ott fájt és jött a visszavonulás...

Szóval kedves (bocs a kissé erős megfogalmazásért) BSI és Saci által agymosott jövendőbeli fél és egész marathonisták ill. 0-ról induló féléves edzéstervekkel készülők gondolkozzatok!!!!!

A BSI-nek /régebben BSI_Sportmarketing_/ semmi sem drága, nekik és gondolom valamilyen szinten Sacinak is mint fő szószólójuknak egzisztenciális kérdés, hogy a versenyek több ezer résztvevővel induljanak...

Ennyit mára, bocs hogy hosszú voltam.

neptancos Creative Commons License 2000.04.04 0 0 189
Hali!
Kivi(186)
Az tegnap volt!
A kaiser's soká lesz, a Juventuson meg én maratonra vagyok beíratkozva. A hegyi félmaraton a kedvenc tavalyi útvonalam mellett megy, és tavaly nagy élmény volt, sajnos idén nem leszek.

emberforma!
Bocs:)

Pen!
Gratula!

nyuszi, jobbulást!

Kivi!
Izomlazító a Perskindol, a Ben-Gay, meg egy 3., ami nem jut eszembe,
ezek izomláz és húzódás ellen vannak, ill, hidegben bemelegedésre.Meg az istenben boldogult Nicoflex is arra volt.
Richtofit, R Sport. stb.: inkább ápoló, ízületre való krémek.
Meg.: én egyiket sem használom már télen, sőt edzésre is ritkán. Izomláz megelőzésére verseny, különösen "nagy falat" előtt vastag réteg Perskindol, ill. edzésután, izomlázra, Perskindol,+ opcionálisan masszázs.
Csá!
n.

pen Creative Commons License 2000.04.04 0 0 188
kivi,

Vígasztalásul: ha jól tudom, az első helyezett 34 percen kívül futott..szóval nem sikerült neki kétszer olyan gyorsnak lenni, mint mi voltunk!

:))

pen

Előzmény: kivi (186)
kivi Creative Commons License 2000.04.03 0 0 187
Ha már a krémekről beszéltél: milyen izomlazító krémeket ismertek? Mert a Richtofit és a Perskindol tudtommal inkább a regenerációban segít. De azok a krémek, amikkel a verseny előtt kell kenni a lábakat, azok milyenek?
Előzmény: pen (185)
kivi Creative Commons License 2000.04.03 0 0 186
Brühühü... megelőztél 19 másodperccel! :)
Előzmény: pen (185)
pen Creative Commons License 2000.04.03 0 0 185
Sziasztok ismét!

Nekem is megvolt a Vivicitta, 67p 35mp - ezzel én happy vagyok...első versenyem, ahol nem a "maradék" kategóriába tartozom az időmmel..talán mégis meg kellene próbálni a Nike-t szeptemberben :))
Bementünk átöltözni verseny előtt a McDonaldsba a Jászai M téren (kb 2 éve nem voltam Mekiben) :Tele volt futókkal, átható Richtofit szag terjengett, és mindenki társalgott mindenkivel. Egész emberi érzések voltak a levegőben..a pultos gyerekek csak néztek ki a fejükből.
Nektek is szurkolt Monspart S. a hídon?
Finom volt az ice tea, de a ruhatári sor iszonyú hosszúnak tűnt, vacogva a futás után..

Pen

Előzmény: kivi (175)
kivi Creative Commons License 2000.04.03 0 0 184
néptáncos:
Hát, nem tudom. Tegnap a 12km után még 2-3-at talán tudtam volna futni, de többet nem nagyon. A szeptemberi Nike félmaratonra mindenképpen megyek, és lehet, hogy a Kaiser's-re is. De ez utóbbi attól függ, hogy a következő 6 hónapban hogy tudok felkészülni. Az lenne az első maratonom.
És Te? Expressz bejátszik?
Előzmény: neptancos (176)
Butch Cassidy Creative Commons License 2000.04.03 0 0 183
Szakembernek azért nem tartom magam...
Félreértés ne essék, elismerem Kazi érdemeit, mint atlétika-edzőét, de azt azért erősnek tartottam, hogy pont ő tart előadást tájfutók felkészítéséről. (Bár bevallom, fogalmam sincs, miről beszélt, mert nem voltam ott, csak láttam a konferencia programját.)
Hogy mire gondolok?
Néhány éve edz nála néhány élvonalbeli tájfutó. Elsősorban Oláh Kati. Ha őt kérdezitek, akkor Kati az ő edzései alatt kétszer világbajnok lett és egyértelműen ő a legjobb Magyarországon. Ez alapján mondhatja, hogy ő tudja legjobban, hogyan kell tájfutót felkészíteni.
De. Az érem másik oldala: Katit megelőzően sok edző tanította, Kazi alatt csak beérett. Amióta nála edz, gyakorlatilag nem, illetve nagyon ritkán indul versenyen, nem is edz terepen, csak atlétikapályán. Csak olyan VB-ken szerepelt jól, amelyik kifejezetten könnyű volt technikailag (máskor 40. hely felett.) És a vége: tavaly a skót VB-n olyan sérülést szenvedett, hogy azóta sem tud futni. Egyértelműen a terepi edzések hiánya... Úgyhogy inkább arról beszélhetne, hogyan kell tönkretenni élvonalbeli tájfutókat.

Butch

Előzmény: nyuszi_ (182)
nyuszi_ Creative Commons License 2000.04.03 0 0 182
Nocsak, van a vonalban egy szakember?
Mire gondolsz pontosan? Érdekelne a véleményed.

ny.

Előzmény: Butch Cassidy (181)
Butch Cassidy Creative Commons License 2000.04.03 0 0 181
Ez volt az a konferencia, amelyiken Kárai Kázmér előadást tartott a tájfutók felkészítéséről? Ha igen, akkor felejtsétek el, amit mondott...

Butch

Előzmény: nyuszi_ (177)
emberforma Creative Commons License 2000.04.03 0 0 180
Gratulálok! Én 54:41 eddigi legrosszabb:-(((((
Előzmény: neptancos (174)
emberforma Creative Commons License 2000.04.03 0 0 179
Gratulálok! Én 54:41 eddigi legrosszabb:-(((((
Előzmény: neptancos (174)
emberforma Creative Commons License 2000.04.03 0 0 178
Gratulálok! Én 54:41 eddigi legrosszabb:-(((((
Előzmény: neptancos (174)
nyuszi_ Creative Commons License 2000.04.03 0 0 177
Nekem sajnos a Vivicittá idén is kimaradt (a francba a mindenféle sérülésekkel). Valahogy sosem jön össze...
Ellenben kárpótoltam magam azzal, hogy elmentem a szombati futós fonferenciára a TF-re. (A futás varázsa és tudománya - annak idején a BSI-féle 2000-es naptár mellett kaptunk mindenféle szórólapot, az egyik ezt hirdette.)
Szóval, aki ott volt, az láthatta-hallhatta Arthur Lydiardot >> . Lydiard rengeteg olimpiai bajnokot nevelt, kidolgozta a róla elnevezett állóképességet fejlesztő edzésmódszert, ami mára legendává lett. Aztán magyar előadók is tartottak rövidebb előadásokat pl. a futás élettanáról, a triatlonfutásról, vagy az öttusafutásról. Ott volt Miltényi doktornő, Monspart Sarolta, Zakariás Géza, akik most így hirtelen eszembe jutottak.
Azért azok se búsuljanak, akik kihagyták: állítólag meg fog jelenni egy kiadvány, ami az elhangzott előadásokat tartalmazza.

üdv,
nyuszi

neptancos Creative Commons License 2000.04.03 0 0 176
Kiv!
Ápr 30, Juventus Félmaraton? Van egy 98-es pólóm, csípem!
n.
kivi Creative Commons License 2000.04.03 0 0 175
Na jó... :) Szóval 1:07:54 lett.
Előzmény: KisMedve (173)
neptancos Creative Commons License 2000.04.03 0 0 174
Hali!
Gratila Kismedve!
Kivi! Nekem kamikáze volt a nyulam, verseny közben mondták, hogy látták, aztán találkoztunk, és egy darabig mnetünk együtt.
Pulzust nem mértem. Saját mérés szerint 54:37 , ami részemről csúcsjavítás, különös tekintettel az előző két napi bulira.
n.
KisMedve Creative Commons License 2000.04.03 0 0 173
Ugyan már, minek szégyellni az eredményt :-))? Nekem 71 perc lett, és most futottam először az idén (ha a csobánkai 30 kilóméteres horrortúrát nem számítjuk bele).
És jó volt az idő is, szerintem évek óta most volt a legjobb.

Félmaraton tavaly: Hősök tere - Andrássy út - József Attila u. - Roosevelt tér - Lánchíd - Budai rakpart - Műszaki Egyetem - Szabadsághíd - Közgáz (idén nem tudom mi lesz a neve, tekintettel a csődre) - Pesti rakpart - Margit híd - Margit sziget középen - Árpád híd - Váci út - Dózsa György út - Hősök tere - Városliget.

Előzmény: kivi (172)
kivi Creative Commons License 2000.04.02 0 0 172
Nos, ma megvolt a Vivicittá.
Bevallom, részemről sokkal rosszabbra számítottam, hiszen csak az utóbbi 2 hétben kezdtem újra edzeni, előtte egy évig semmi.
De végül is nagyon jól alakult a dolog. Úgy döntöttem, hogy a rajt után beállok 80-85%-os pulzusra (165-175), és ezzel végigfutom. Az időeredmény meg annyi lesz, amennyi. Így is történt (de az időeredményt inkább nem írom ide... :)))
Annak viszont örülök, hogy a befutó után 3 perccel már normális volt a pulzusom. Azt hiszem a félmaraton már reális cél.

Hopp, ha már itt tartunk: meg tudjátok mondani, hogy a Nike félmaraton és a Kaiser's Budapest maraton útvonala merre fog menni? Vagy tavaly merre ment?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!