Keresés

Részletes keresés

BZoltan Creative Commons License 2010.12.30 0 0 8771

Akár hiszed, akár nem, igen, alaposan, kétszer is. Szerintem egy kicsit butuska.

 

Részben olyan nyilvánvaló dolgok körül pörög amikről mind szakmai, mind fogyasztói körökben évek óta beszélgetünk, részben persze sült hülyeség. Ráadásul konkrét megoldásra nem tesz javaslatot és úgy kritizálja a sunyiságot, hogy közben a szerző sem vállalja a saját nevét. Ezen utóbbi különösern abszurdá teszi a dolgot :)

Előzmény: lalá (8769)
lalá Creative Commons License 2010.12.30 0 0 8770

Ja, a pénz!

Előzmény: Törölt nick (8766)
lalá Creative Commons License 2010.12.30 0 0 8769

-Elolvastad ezt a marhaságot? Úgy rendesen? A sorok között is?

Előzmény: BZoltan (8764)
BZoltan Creative Commons License 2010.12.30 0 0 8768

Szólj nekik, hogy feleslegesen vették meg a zamárdi szőlőt. Abból a pénzből amit a telekre kiadtak évtizedeken át vehetnék a száramzási igazolást a soha nem létezett balatoni szőlőről.

 

Amúgy jópofa, hogy a sumákolásnak ilyen szép láncolata van. Én már hallottam zánkai gazdától, hogy melyik somlói termelőnek adta el a szőlőjét :( Jogi lépésen kár is gondolkodni, mert a jelenlegi szabályozás elsődlegesen az ilyen simlizésre van csinálva és nem a borkészítésre.

Előzmény: nagyberény (8767)
nagyberény Creative Commons License 2010.12.30 0 0 8767

Érdekes a helyzet, mert ők (az akasztóiak) azok akik jó pár éve megvették apám egyik szőlőjét (Zamárdiban), meg mellette még pár hektárt, azért, hogy meglegyen a lehetőségük "Balatoni" borokat is árulni. Na ezek az ültetvények most áthatolhatatlan dzsungelek, 20 cm vastag ecetfák nőnek benne. Csak ezek magasodnak ki az összefüggő bodzabozótból. Nekem meg a szívem szakad meg, ha meglátom.

A legszomorúbb az, hogy a borvidékünk sem tesz semmit a területért, pedig lennének lelkiismeretes gazdák, akik rendberaknák. Pl én. :-)

Előzmény: Törölt nick (8766)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.30 0 0 8766

Csak helyeselni tudom a bírságot. Aki már azt se tudja, hogy hány milliárdja van, de olyan kapzsi, hogy még mindig nem elég, ráadásul ezt olyan módon teszi, hogy semmibe vesz gyakorlatilag egy egész borvidéket, azt igenis rúgják tökön. Ha ez kell hozzá, hogy végre megtisztuljon a(z alföldi) borászat, akkor pláne egyetértek az eljárással, maradjanak azok akik tisztességesen, a törvényeket betartva jó borokat készítenek, még akkor is, ha remélhetőleg átmenetileg nehezebb helyzetbe kerülnek.(gondolok itt a negatív hírverésre, mivel az egyik híradóban valami ostoba liba megint aranyháromszögezett habzó szájjal. Kár, hogy azt se tudja, mit jelent az aranyháromszög)

Előzmény: nagyberény (8760)
BZoltan Creative Commons License 2010.12.30 0 0 8765

Bizony! Hihetetlen, hogy a mi adónkból már vettek ilyen rendszert, de furcsa módon eddig még nem használták. Talán majd most. Ilyen év után nagyon nagy segítség lenne, ha tényleg szisztematikusan ellenőrznének mindenkit.

Előzmény: Cirfandlia (8762)
BZoltan Creative Commons License 2010.12.30 0 0 8764

Te még reklámozod is ezt a marhaságot? Pont az ilyen anonim fröcskölődést nem kellene erőltetni.

Előzmény: lalá (8761)
tomlaker Creative Commons License 2010.12.29 0 0 8763

kft végelszámol, vagyon kiment, más névem tovább pancsol.

majd ha  a letöltendőket(nem bor) osztogatják, talán akkor megindul vmi megtisztulási folyamat...:(

Előzmény: Cirfandlia (8762)
Cirfandlia Creative Commons License 2010.12.29 0 0 8762

Na végre bekapcsolták azt az izotópvizsgálót már. Gyerünk nem megállni, nekimenni az összesnek.

Előzmény: nagyberény (8760)
lalá Creative Commons License 2010.12.29 0 0 8761

-Hát , igen. Ma nekem, holnap neked.

 

http://borkulturamaskepp.blogspot.com/

 

A pénz miatt!

Előzmény: nagyberény (8760)
nagyberény Creative Commons License 2010.12.29 0 0 8760

Akasztó

 

Hát, Boldog Új Évet!

japaszturo Creative Commons License 2010.12.24 0 0 8759

BÉKÉS BOLDOG KARÁCSONYT MINDENKINEK!

Falusi1 Creative Commons License 2010.12.23 0 0 8758

Köszönöm a válaszokat.

Mindenkinek kellemes és békés karácsonyt, boldog és eredményes új évet és az ideitől szőlőbarátabb időjárást kívánok!

japaszturo Creative Commons License 2010.12.22 0 0 8757

A fejtést szerintem az indokolja, hogy én már jártam igy . A pincém nagyon lehült  mert a szellőzőt nem zártam be. A bor forrásakor két hetet vidéken voltamm . A bor forrása hamarabb leált. Meg kóstoltam se bor se must álapotban volt, Vagyis cukros izü volt. Fejtés kénezés "borkénnel"ahogy irtam. Nekem bevált." Javult az álapota" Ez a tanács csak egy  a sok közül.  Az megoldás, vagyis lehet 1.5hónap után leált forrást ujra inditani. A melegitést hogy gondoltad? Talán ha melegebb hejre vinnéd.

Előzmény: Cirfandlia (8753)
Ferig Creative Commons License 2010.12.22 0 0 8756

Szép jó estét! Látom a "kemény mag" még mindig szőlőműveléssel foglalkozik. Ez igazán remek felfedezés! Talán maradt itt még valaki, aki emlékszik rám,  (vagy úgy is mondhatnám "nem ittátok még el az eszeteket"). Bocsánat ezért a kis belépőért! :-)

Lassan majd én is belelendülök az írásba. :-)

BZoltan Creative Commons License 2010.12.22 0 0 8755

Akkor szerintem örülj annak ami kijön belőle :) 22-es mustfok az szép eredmény, a maradékcukortól nem szabad megijedni. Ebben az évben ilyen lett a borod.

Előzmény: Falusi1 (8754)
Falusi1 Creative Commons License 2010.12.22 0 0 8754

Valószínűleg erről lehet szó, mármint a maradék cukorról. Az íze egyébként nem savasabb az általam megszokottól és az elvárttól, ami az idei szőlőnél nem kis teljesítmény.

Előzmény: BZoltan (8752)
Cirfandlia Creative Commons License 2010.12.22 0 0 8753

Mi indokolja a fejtést szerinted? Ha az a cél hogy a cukortartalom kierjedjen vagy legalábbis határozottan csökkenjen akkor a még mocorgó bort a fejtés a legkevésbé sem segíti az eredés továbbvitelében, pláne hogy még ként (borként inkább, ne kénport) is javasolsz.

A kén elöli a maradék aktív élesztőkultúrát, a fejtés leszedi a tápanyag nagy részéről és a leülepedett élesztőkről; továbbá a bornak olyan belső összetevői (mindenféle potenciál -ezenek Demeter Zoli a nagy mágusa, még régen a Királyudvarnál minden tartályon volt egy furcs érték "xxx_esés" néven amire Szepsy is csak legyintett - hogy Zoli játéka) megváltoznak ami az erjedés leállása felé mutat.

Melegítés, kevergetés, esetleg élesztő tápanyag.

Előzmény: japaszturo (8749)
BZoltan Creative Commons License 2010.12.22 0 0 8752

A fő kérdés az a savtartalom, illetve a savérzet. 22-es mustfoknál az alkoholotenciál 14.35vv%,  ha a forrás leáll 13.5-nél (ami azért már nem kevés) akkor még marad cirka 15g/l cukor ami bőséggel adhat édes ízérzetet.

Előzmény: Falusi1 (8751)
Falusi1 Creative Commons License 2010.12.22 0 0 8751

 Az íze és illata egyértelműen bor jellegű, csak kissé érezni még az édeskés ízt.

Előzmény: japaszturo (8749)
BZoltan Creative Commons License 2010.12.22 0 0 8750

Jól mondod, keverés, melegítés elég lesz. Nem minden élesztő bírja a hideget, de nincs abban semmi furcsa, hogy ilynkortályt mocorognak még a borok. A múlt héten nálunk is mocorogott még a hárs.

Előzmény: Falusi1 (8745)
japaszturo Creative Commons License 2010.12.21 0 0 8749

Szia. Igaz nem vagyok nagy borász,de én azt tanácsolom hogy fejtsd le a bort és egy kicsit kénezd meg . Kénporból háromcentes pohárból  1/2 cent mennyiséget kell tenni 50 literhez. A lefejtett borban lévő cukor utólag még eltünhet. "UTÓERJEDÉS" . Kezd már bor ize lenni vagy csak erősen cukros must ize van?

Előzmény: Falusi1 (8748)
Falusi1 Creative Commons License 2010.12.21 0 0 8748

Igen eddig spontán erjedt. A cukortartalmat csak saccolni tudom ízlelés alapján, inkább az alacsonyabb értékeket valószínűsítem, tehát jön a seprőfelkavarás és melegítés.

Köszönöm a választ!

Előzmény: lalá (8747)
lalá Creative Commons License 2010.12.21 0 0 8747

-Mennyi lehet az a cukor? Öt, tíz, tizenöt, húsz g/liter? A melegítés, seprőfelkavarás kevés cukor mellett jó. Ha több a cukor akkor melegítés, keverés, tápsó. esetleg Hefix 2000.

Előzmény: lalá (8746)
lalá Creative Commons License 2010.12.21 0 0 8746

-Eddig spontán erjedt?

Előzmény: Falusi1 (8745)
Falusi1 Creative Commons License 2010.12.21 0 0 8745

Tanácsot kérnék borfejtés ügyben.

Egy 50 L-es üvegballonban a nekem ajándékozott szőlőből készült bor még mindig "mozog". Közel sem tiszta és még mindig érződik az ízén a cukor. A must 22 fokos volt. A forrás viszont majdnem teljesen leállt, mert a pincehőmérséklet már csak 12 C fok. Kísérletképpen hősugárzót tettem mellé és a forrásra utaló buborékok megszaporodtak. Mivel október 10-e körül került az edénybe, fejteni kellene, mert már több mint két hónapja áll a seprűn.

Mit tegyek ?

Törölt nick Creative Commons License 2010.12.16 0 0 8744

Én meg voltam olyan botor, hogy elfelejtettem....

de majd ma beviszem nekik...

 

Egy ötezresért :))

Előzmény: lalá (8742)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.16 0 0 8743

"Az igényelt összegnek minden esetben meg kell haladnia az egymillió forintot"

 

Ez ide nem jó :)

Előzmény: Zalancelot (8741)
lalá Creative Commons License 2010.12.15 0 0 8742

-Francot! Tizenötödike van. Ma éjfélig elszámolás.(hihi)

Előzmény: Zalancelot (8741)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!