Akár hiszed, akár nem, igen, alaposan, kétszer is. Szerintem egy kicsit butuska.
Részben olyan nyilvánvaló dolgok körül pörög amikről mind szakmai, mind fogyasztói körökben évek óta beszélgetünk, részben persze sült hülyeség. Ráadásul konkrét megoldásra nem tesz javaslatot és úgy kritizálja a sunyiságot, hogy közben a szerző sem vállalja a saját nevét. Ezen utóbbi különösern abszurdá teszi a dolgot :)
Szólj nekik, hogy feleslegesen vették meg a zamárdi szőlőt. Abból a pénzből amit a telekre kiadtak évtizedeken át vehetnék a száramzási igazolást a soha nem létezett balatoni szőlőről.
Amúgy jópofa, hogy a sumákolásnak ilyen szép láncolata van. Én már hallottam zánkai gazdától, hogy melyik somlói termelőnek adta el a szőlőjét :( Jogi lépésen kár is gondolkodni, mert a jelenlegi szabályozás elsődlegesen az ilyen simlizésre van csinálva és nem a borkészítésre.
Érdekes a helyzet, mert ők (az akasztóiak) azok akik jó pár éve megvették apám egyik szőlőjét (Zamárdiban), meg mellette még pár hektárt, azért, hogy meglegyen a lehetőségük "Balatoni" borokat is árulni. Na ezek az ültetvények most áthatolhatatlan dzsungelek, 20 cm vastag ecetfák nőnek benne. Csak ezek magasodnak ki az összefüggő bodzabozótból. Nekem meg a szívem szakad meg, ha meglátom.
A legszomorúbb az, hogy a borvidékünk sem tesz semmit a területért, pedig lennének lelkiismeretes gazdák, akik rendberaknák. Pl én. :-)
Csak helyeselni tudom a bírságot. Aki már azt se tudja, hogy hány milliárdja van, de olyan kapzsi, hogy még mindig nem elég, ráadásul ezt olyan módon teszi, hogy semmibe vesz gyakorlatilag egy egész borvidéket, azt igenis rúgják tökön. Ha ez kell hozzá, hogy végre megtisztuljon a(z alföldi) borászat, akkor pláne egyetértek az eljárással, maradjanak azok akik tisztességesen, a törvényeket betartva jó borokat készítenek, még akkor is, ha remélhetőleg átmenetileg nehezebb helyzetbe kerülnek.(gondolok itt a negatív hírverésre, mivel az egyik híradóban valami ostoba liba megint aranyháromszögezett habzó szájjal. Kár, hogy azt se tudja, mit jelent az aranyháromszög)
Bizony! Hihetetlen, hogy a mi adónkból már vettek ilyen rendszert, de furcsa módon eddig még nem használták. Talán majd most. Ilyen év után nagyon nagy segítség lenne, ha tényleg szisztematikusan ellenőrznének mindenkit.
A fejtést szerintem az indokolja, hogy én már jártam igy . A pincém nagyon lehült mert a szellőzőt nem zártam be. A bor forrásakor két hetet vidéken voltamm . A bor forrása hamarabb leált. Meg kóstoltam se bor se must álapotban volt, Vagyis cukros izü volt. Fejtés kénezés "borkénnel"ahogy irtam. Nekem bevált." Javult az álapota" Ez a tanács csak egy a sok közül. Az megoldás, vagyis lehet 1.5hónap után leált forrást ujra inditani. A melegitést hogy gondoltad? Talán ha melegebb hejre vinnéd.
Szép jó estét! Látom a "kemény mag" még mindig szőlőműveléssel foglalkozik. Ez igazán remek felfedezés! Talán maradt itt még valaki, aki emlékszik rám, (vagy úgy is mondhatnám "nem ittátok még el az eszeteket"). Bocsánat ezért a kis belépőért! :-)
Akkor szerintem örülj annak ami kijön belőle :) 22-es mustfok az szép eredmény, a maradékcukortól nem szabad megijedni. Ebben az évben ilyen lett a borod.
Valószínűleg erről lehet szó, mármint a maradék cukorról. Az íze egyébként nem savasabb az általam megszokottól és az elvárttól, ami az idei szőlőnél nem kis teljesítmény.
Mi indokolja a fejtést szerinted? Ha az a cél hogy a cukortartalom kierjedjen vagy legalábbis határozottan csökkenjen akkor a még mocorgó bort a fejtés a legkevésbé sem segíti az eredés továbbvitelében, pláne hogy még ként (borként inkább, ne kénport) is javasolsz.
A kén elöli a maradék aktív élesztőkultúrát, a fejtés leszedi a tápanyag nagy részéről és a leülepedett élesztőkről; továbbá a bornak olyan belső összetevői (mindenféle potenciál -ezenek Demeter Zoli a nagy mágusa, még régen a Királyudvarnál minden tartályon volt egy furcs érték "xxx_esés" néven amire Szepsy is csak legyintett - hogy Zoli játéka) megváltoznak ami az erjedés leállása felé mutat.
A fő kérdés az a savtartalom, illetve a savérzet. 22-es mustfoknál az alkoholotenciál 14.35vv%, ha a forrás leáll 13.5-nél (ami azért már nem kevés) akkor még marad cirka 15g/l cukor ami bőséggel adhat édes ízérzetet.
Jól mondod, keverés, melegítés elég lesz. Nem minden élesztő bírja a hideget, de nincs abban semmi furcsa, hogy ilynkortályt mocorognak még a borok. A múlt héten nálunk is mocorogott még a hárs.
Szia. Igaz nem vagyok nagy borász,de én azt tanácsolom hogy fejtsd le a bort és egy kicsit kénezd meg . Kénporból háromcentes pohárból 1/2 cent mennyiséget kell tenni 50 literhez. A lefejtett borban lévő cukor utólag még eltünhet. "UTÓERJEDÉS" . Kezd már bor ize lenni vagy csak erősen cukros must ize van?
Igen eddig spontán erjedt. A cukortartalmat csak saccolni tudom ízlelés alapján, inkább az alacsonyabb értékeket valószínűsítem, tehát jön a seprőfelkavarás és melegítés.
-Mennyi lehet az a cukor? Öt, tíz, tizenöt, húsz g/liter? A melegítés, seprőfelkavarás kevés cukor mellett jó. Ha több a cukor akkor melegítés, keverés, tápsó. esetleg Hefix 2000.
Egy 50 L-es üvegballonban a nekem ajándékozott szőlőből készült bor még mindig "mozog". Közel sem tiszta és még mindig érződik az ízén a cukor. A must 22 fokos volt. A forrás viszont majdnem teljesen leállt, mert a pincehőmérséklet már csak 12 C fok. Kísérletképpen hősugárzót tettem mellé és a forrásra utaló buborékok megszaporodtak. Mivel október 10-e körül került az edénybe, fejteni kellene, mert már több mint két hónapja áll a seprűn.