Úgy látom, lesz gomba:-))))
De ha mégsem, én is megpróbálhatom a küldést - bár én Sopronból írok, nem tudom hogyan lenne megoldható...
Ha mégsem tudsz szerezni, írj és megpróbálok küldeni!
Üdv:evangeline
Én álandóan gyártom a kefirt, az alapanyag a gomba. Most osztottam el, előbb-utóbb újra megnő. Pokoli macerás, de ha az ember átszellemülten hódol e szenvedélynek, megéri. Szóval, a zacskós -nem homogenizált- tejet fel kell forralni, lehűteni, aztán lefölözni. Ezután lehetőleg sötét üvegbe önteni a tejet és a gombát, sötét helyen érlelni.Ha gyengébbet akarsz egy napig, ha erősebbet, csípősebbet, akkor két napig érleled. Ezután műanyag szűrővel leszűröd, kezdheted előlről.Ha pihentetni akarod, tiszta, hideg vízben pár napig tarthatod romlás nélkül a jégszekrényben.
Evangeline!
Kérlek, neveljetek nekem gombát!
A macerát ismerem, mert már volt nekem is, nem vészes!
Már nem igazás emlékszem, milyen sebességgel nőnek ezek a kis dögök, de úgyis csak kb. 40 nap múlva leszek gombászásra alkalmas, addig érek Pestre.
Előre is köszönöm!
Got
Nem hiszem, hogy a bolti kaukázusi kefírből tudsz gombát növeszteni!Ahhoz maga a gomba is kell!
Nálunk most nagy divat, egy kolléganőm osztogatja folyton - mert hogy folyamatosan szaporodik neki -és esküszik a hatására.Anyukámnak vittem belőle, de nem tudom, most hogy áll gombailag.Van hozzá egy "használati utasítás" is, amin azt is elolvashatja a tulaj, hogy mi mindenre jó és mennyit kell fogyasztani belőle.Hááát...napi egy lityi tej kell minimum, de van amikor több és ezt meg is kell inni.Azt hiszem, csak a normál zacskós tej jó hozzá.Ezenkívül "foglalkozni" kell vele (öblíteni a gombákat, stb.), szóval macerás is a dolog.
Hirtelen ennyi jutot eszembe.
Üdv:evangeline
Bizony! Eredj a sarokba kukiricán térdepelni és mondogasd százszor, hogy "Bocsánatot kérek, nem megyek többet a Tescoba". Ha ezzel végeztél ostorral ütögesd a hátad pár óráig.
DU,
hogy a kalasszikusokat idézzem, minden kilóméterkőnél!
Szóval: ha veszek a MátraTej féle Kaukázusiból, akkor az növeszt nekem egy szép tenyészetet, tudod, azt a tenyérnyi nagy 'gombát', vagy hogy mondjam, ami utána átrakható az újabba? Vagy csak simán beoltja az újabb tejet? Ami nekem volt régen, az egy idő után tenyérnyire nőtte ki magát, és a forralt/hűtött tejet 2-3/?/ nap alatt tette kaukázusivá.
Na EZ a tenyészet kéne nekem! Vagy ilyen...
Sziasztok,
kerestem, de nem találtam kaukázusi kefires topicot.
Valamikor réges-régen mi is készitettük otthon, nagyon finom is volt, de azóta senkiről nem tudok, aki ennek a nemes éteknek hódolna.
Nem minden hátsó szándék nélkül írok, gombára lenne szükségem...
Got