Régi tetőcserepet szórtam a földutra amit a kocsik szinte porá (téglaporá) zuztak jobb mint bármi más. A kőzuzalékot mindig kiforgatják a kerekek de az összezuzott cserepet semi nem mozdítja ki majd nem olyan mint a beton. A szőlőhegyre vezető utat akartam javítani mikor egy bányamérnök javasolta ne zuzott követ téglacserepet használjak.
Azt szeretném kérdezni, hogy milyen arányban kell a sót adagolni az agyagba, amivel kitapasztom a kemence belsejét és kifugázom a kemence sütőfelületét adó téglákat? A téglákat rakhatom úgy az üvegre, hogy agyagba ágyazom? Kell még oda valami?
Igen igy van kitünöen süt a kemencém . Nem éget és nagyon sokáig tartja a meleget ,és mindezt nagyon kevés fa fölhasználásával. Az előző kemencémbe háromszor ennyi fára volt szükség és 3 órái tartott a fölfűtése és max egy óráig lehetett bene sütni. A mostani 1óra 20 perc alatt fölfűt és három négy óráig lehet benne sütni.
Sziasztok! Tudna nekem valaki segíteni? a kemence kémény építésével kapcsolatban!!!
nem igazán értem hogy a kémény hol helyezkedik el a tüz térböl emelkedik? mert láttam olyat ami előte volt vagy a háta mögött nem értem ha nem a tűztérben van hogy kap levegőt és hogyan távozik a füst! Ha valaki tudna nekem segíteni fotóval,rajzal vagy bármivel meg köszönném!!!!
Akkor annyit : a samott örlemény és a hőálló cement ( pontosabban a tűzálló cement ) keveréke az un. tűzállóbeton. Ebből készíti a mester ezeket a betéteket.
A hőállócement pedig lehet pl az aluminát cement, de megteszi a fehércemet is.
Egy ilyen hobbikemencében nincs nagy igénybevétel.
soha nem csináltam még ilyet,kőműves kanál akkor volt először a kezemben, gondolom látszik is, de fukcionál rendesen, sokat olvastam ezt a fórumot, mielőtt építeni kezdtem, köszönöm ezúton is a kapott segítséget.
Igen, calzone szerű, de a tésztájában nincs élesztő, csak liszt, só, víz és (oliva)olaj. A töltelék (amire másik horvát neve, a zeljenik is utal) jórészt zöld levélzöldség, Horvátországban konkrétan mángold (horvátul blitva). Ezt keverik hagymával vagy zöldhagymával, olajjal. Nagyjából hasonló készíthető sóskából vagy spenótból. Minden esetben a levélszárat ki kell vágni a zöldségből, mert sok benne a víz és elázna tőle a tészta. A megtöltött lepényt parázzsal előmelegített sütőlapra teszik, ráhúzzák a parazsat és sütik. Majd kiveszik, lesepregetik, fokhagymával bedörzsölik és olajat is öntenek rá. Pontos hozzávaló arányokra most nem emlékszem (konyhai tűzhely sütőjében már csináltam régebben), ha érdekel valakit, beírom majd utólag.
Persze a lepény mérete lehet kisebb is, nem feltétlenül muszáj a szekérkerék nagyságot becélozni :)
Kemence nem szükséges hozzá - bocsi az offtopikolásért. Azért gondoltam ide, mert itt vannak a témához közelálló szakértők :)
Betonon vajon működik? Vagy az nem tartja meg a hőt?
Még egy videó a készítésről, itt téglákat fogtak egy keretbe: