Keresés

Részletes keresés

Tipetupa Creative Commons License 2008.09.03 0 0 618

Itt írom inkább, mert úgy tűnik, hogy többeket érint a téma.

 

Mi eredetileg csak pár hónapra jöttünk ki (12 éve...), így a gyerekekkel kapcsolatban szó szerint csak a ruhákat, játékokat hoztuk. A tartózkodási engedély adott volt a férjem után. Semmi más nem kellett az iskolához. Miután nem terveztük hosszú távra a kint létet, nem is kerestünk semmiféle speciális iskolát, simán a lakáshoz legközelebbi iskolába bementünk. Írtam lentebb, az általános iskolákban automatikus, hogy a nyelvet nem tökéletesen beszélő gyerekekkel külön foglalkoznak. Nem ritka ez, sok itt született gyerek sem beszél hollandul amikor iskolába kerül (bevándorlók gyerekei). Ha van valami ami jó Hollandiában, akkor az az iskolarendszer. Nincsenek akkora különbségek az iskolák között, mint otthon. Választhatsz állami, egyházi és Montessori (és nagyon drága maszek, angol pl) iskolák között. De az állami és az egyházi iskolák is Montessori alapúak. Sokkal-sokkal "gyengébbek", mint az otthoniak. Nyilván nekünk ez fura, de hosszú távon azt látom, hogy nagyon jó. A gyerekeknek igazi gyerekkoruk van. Az iskola délután háromig tart és utána jöhet mindenféle, amivel a gyerek foglalkozni szeretne. Rengeteg sportfélét kipróbálhat, (valaki hollandul tudó esetleg igazítson ki) "szabad iskolában" tanulhat rajzolni, zenélni, szinielőadásokban vehet részt stb. (Ezek külön pénzbe kerülnek.) Az önkormányzat évente küld egy könyvet a lakosoknak amiben minden iskola, sportegyesület (és orvos meg egyéb info) stb. össze van gyűjtve.

Ha szétnéztek a hollandok között, feltűnő, hogy milyen sokoldalúak. Szerintem ennek köszönhető.

Zsolt, a gyerekek kihozatalához csak lakás kell. :-) Ha neked van tartózkodási engedélyed, akkor a társadnak és a gyerekeidnek jár utánad az engedély.

Az iskolának van éves díja, de ez tul.kép. a kirándulások költségei. Könyvet, füzetet, ceruzát stb. az iskolában kapnak. (Illetve a mieinknek így volt. Ők egyházi iskolába jártak.)

Arra készüljetek, hogy a középiskola már nem ennyire Hawaii. :-)

 

MINDEN papírozásra, ügyintézőre igaz (sajnos), hogy nem tudja a jobb kéz, mint csinál a bal. Bemész érdeklődni, elmondja az ott lévő, hogy milyen papír, mikor, stb. Aztán amikor visszamész, akkor másik ügyintéző közli, hogy "ilyet az én kollégám nem mondhatott" és "sajnálatos". Azt soha ne várd, hogy elismerjék, ők hibáztak...

Cserébe a postán kiküldött hivatalos papírok is nagyrészt megérkeznek és gyorsan megkapod.

 

Előzmény: barcafun11 (614)
pistilla Creative Commons License 2008.09.02 0 0 617

Hali!

 

Nem tudom,en nem csinaltam nagy ugyet a papirokbol. Otthon semmit nem fordittattunk.Amire szukseg volt,azt Hollandiaban is meg lehet oldani menet kozben.

Az iskolaban,amit ajanlottam van atnevelo osztaly,ahol eloszor a nyelvet tanuljak a gyerkocok.Csak ajanlani tudom, nagyon jo suli!

Előzmény: Törölt nick (600)
Katy32 Creative Commons License 2008.09.02 0 0 616

Szia!

 

Nagyon köszönöm a sok információt.

 

Üdv:Kati

Előzmény: Tipetupa (602)
Katy32 Creative Commons License 2008.09.02 0 0 615

Szia Jani!

 

Képzeld ma engem is felhívtak a követségről és én is úgy jártam,hogy semmi konkrétat nem mondtak.Már vagy 3 hete hívtam őket és azt igérték,hogy visszahívnak,már nem is számítottam rá.A lényeg,hogy nekem is azt mondták,hogy ha kint vagyok akkor tudok mindenféle papírt elintézni miután bejelentkeztem.Azt ajánlották nekem is,hogy érdeklődjem az iskoláknál.

Köszi az infót.

 

Üdv:Kati

Előzmény: Törölt nick (605)
barcafun11 Creative Commons License 2008.09.02 0 0 614
Szia Tipetupa ! Bocsi de nem tudom a neved . En kinnt dolgozom es most azon vagyok hogy valahogy ki tudjam hozni a csaladom csak nem tudom hogy milyen papirokat kell elintezni  es hogy mi ennek a folyamata. nekem van egy 6,egy 4 eves es egy 5 honapos gyermekem . ha tudnal tanacsot adni akkor azt nagyon megkosszonnem mivel ugy latom hogy te mar atmentel ezen. ha gondolod irhatsz az e mail cimemre is mohho@freemail.hu vagy ha valaki mas tud segiteni azt is szivesen elfogadom.  Elore is koszi  Zsolt
Előzmény: Tipetupa (609)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.02 0 0 613
Átnézzük, köszi az infót!
Előzmény: pistilla (611)
zsaol Creative Commons License 2008.09.02 0 0 612

Szia!

 

Someren,Helmond,Druten,Boxtel,Scherpenzel.

De,hogy hova kerül a dolgozó,azt a munkáltató dönti el!Férjem is csak szervezi az embereket.

 

Üdv.: Niki

Előzmény: Katy32 (597)
pistilla Creative Commons License 2008.09.02 0 0 611

Szia!

Tudom ajanlani:talmaschool-rotterdam.nl

Előzmény: Törölt nick (610)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.02 0 0 610
Hidd el én sem értem amit mondanak, ha ők nem tudnak pontos felvilágosítást adni, akkor ki?? Csak annyit írok amennyit nekem mondtak. Még sosem jártam kint, és jó hiszemű emberként igyekszem meghallgatni mindenkit, és hála a fórumnak máris meg lehet vitatni az elmélet és a gyakorlat közötti különbségeket. A valóság majd akkor és ott fog kiderülni. A gyerekek egyébként alsósok itthon. Nem tudom hogy az itthoni bizonyítvány ott minek felel meg, de van egy ismerősöm akik pár hete jöttek haza Angliából. Az ő gyermekei az enyéimmel egy idősek, kint születtek, és minden bizonyítványukat elfogadták fordítás után. Most elkezdték a sulit, és onnan folytatják ahol abbahagyták. Remélem ez fordítva is így lesz. Majd kiderül.
De köszönöm mindenkinek az értékes hozzászólásokat, mert így napról napra közelebb kerülünk a valósághoz. Vagyunk itt páran akik szeretnénk kimenni, és szerintem mindenkinek jól jön a hasznos hozzászólás.

Szép napot mindenkinek!

Jani
Előzmény: Tipetupa (609)
Tipetupa Creative Commons License 2008.09.02 0 0 609
Ja, és sem a mi 6 évesünket (itt 4 évesen kezdik az iskolát), sem a hozzájuk később érkező külföldi gyereket nem rakták alsóbb osztályba. Ha nem volt elég nekik az 1 év (a miénknek elég volt) felzárkóztatás, akkor évet ismételtek. De senkit nem tettek eleve alsóbb osztályba.
Előzmény: Törölt nick (605)
Tipetupa Creative Commons License 2008.09.02 0 0 608
Nem kompatibilis az otthoni van bizonyítvány az ittenivel, ezért még mindig erős kétségem van, hogy van-e értelme fordíttatni.
Előzmény: Törölt nick (605)
Tipetupa Creative Commons License 2008.09.02 0 0 607

Nem tudom, hogy mi alapján mondták neked ezeket.

Ha speciel Rotterdamba akartok menni, az ottani összes sulit végigjárni...

És a törvénnyel kapcsolatban is erős kétségeim vannak. Lakhatási engedélyeteknek kell lenni ugye, azzal kaptok melót is. Akkor pedig a veletek lévő nem holland gyereknek is iskolalátogatási kötelezettsége van. Regisztrálnak titeket az önkormányzatnál -ezután kaptok pl. családi pótlékot is-, ezután keményen figyelik, hogy jár-e iskolába a gyerek...

Első körben az önkormányzatnál kell érdeklődni, hogy melyik középiskolában fogadnak hollandul nem beszélő gyereket. (Teljesen más, mint az általános iskola. 12 éves korig minden általános iskolában fogadnak hollandul nem beszélő diákot. Középiskolában viszont nem.)

Előzmény: Törölt nick (605)
viki86 Creative Commons License 2008.09.02 0 0 606
Sziasztok!
Szeretnék érdeklődni, hogy Hollandiába elég-e az angol nyelvtudás kezdésnek?
Van-e ötletetek hogy szállást hol lehetne nézni, meg állást. Holland állásajánlatokat, mint az expressz nálunk.
köszike előre is!
Viki
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.02 0 0 605
Köszi a tippet, az utolsó pillanatban szóltál, de még időben! :-)
A gyerekek nekem már nagyobbak, és a már elvégzett iskolaévekről gondolom csak kell bizonyítvány. Na megint valami aminek érdemes utána járni.
Ha már pénzt kell rá áldoznom akkor, szerintem megcsináltatom az összes papírt, könnyebb most itthonról mint kintről. (gondolom)


Niki, Kati!

Felhívtak ma a követségről a gyerekek iskoláztatásával kapcsolatban.
(a bizonyítványról nem esett szó) :-)
Annyit mondtak, hogy nincs olyan rendelet ami szabályozná a külföldi kiskorú gyermekek oktatását. Nincsenek törvényben meghatározott feltételek stb.
Javaslatuk: Először válasszuk ki hogy hová is akarunk költözni, majd a környék összes iskoláját keressük fel személyesen és érdeklődjünk. Iskolánként más-más válaszokat fogunk kapni, pont a fentebb említettek miatt.
Azért abban megnyugtattak, hogy "valószínűleg" egy vagy két évet visszadobják a gyerekeket (pl: 4-ből 3-2-ba), és ha tudja majd a nyelvet akkor külön felzárkóztató vizsgákkal visszakerülhet a korához illő osztályba.
Szóval semmi konkrét, de legalább nagyon kedvesek voltak, és őszintén elmondták hogy nem tudnak mást elmondani.

Egyenlőre ennyi, majd jelentkezem

Jani
Előzmény: Tipetupa (602)
xemex11 Creative Commons License 2008.09.02 0 0 604

sziasztok,

 

Nagyon gondolkozom hollandian....jelenleg Londonban lakom es epitoiparban dolgozom mint quantity surveyor Kb.: elokeszitomernok. Ehhez vagy hasonlo , epitesvezetoi munkak megpalyazasahoz kell e a holland nyelv ismerete...lehet hogy ez hulye kerdes volt:)

angolul fogjuk ra hogy beszelek...

ha palyazhato, akkor tud e valaki adni holland agency cimeket ahova lehet szorni a CV ket.

Valaszokat koszi elore

Tipetupa Creative Commons License 2008.09.02 0 0 603

(Itt pedig rövidebb határidőt írnak:

http://offi.supportal.hu/szolgaltatasok/?article_hid=225&rn=863591 )

Előzmény: Törölt nick (600)
Tipetupa Creative Commons License 2008.09.02 0 0 602

Vigyázzatok, NEM fogadják el az angolra fordított és úgy hitelesített anyakönyvi kivonatokat! (Mi megjártuk annak idején). A fordító irodában hollandra kell fordíttatni!!! (Az ország hivataos nyelve a holland, az angol nem az.)

És a születési anyakönyviket hitelesíttetni kell a Külügyminisztériumban. Ú.n. "apostille"-t kell kérni. Ez a nálatok lévő doksi hitelesítése.

 

Abban vannak kétségeim, hogy szükséges-e a gyerekek bizonyítványát fordítgatni. A keresztlevelet meg pláne. Anélkül is mehet egyházi iskolába, ez tuti biztos.

Szerintem ezekre ne költsetek, legfeljebb pótoljátok, ha mégis olyan iskolával találkoztok ahol kérik. Biztos, hogy toleránsak amíg pótoljátok.

 

Nekünk 6 éves volt a nagyobbik amikor kijöttünk, itt már jócskán iskolaköteles volt. Csak a tartózkodási engedély kellett ahhoz, hogy beirassuk. Semmiféle otthoni bizonyítványt, igazolást nem kértek.

Előzmény: Katy32 (601)
Katy32 Creative Commons License 2008.09.02 0 0 601

Szia Jani!

 

Milyen nyelvre fordíttatod le?

Tegnap kértem ki az önkormányzattól a születésimet és hivatalosan angolul és franciául is rajta van.Elég az angol is?Mennyiért fordítanak egy születésit?

 

Üdv:Kati

Előzmény: Törölt nick (600)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.01 0 0 600
Szia Kati!

Még csak most megyünk a fordító irodába, de már beszéltem az illetékessel. Egyébként itt találod meg őket:
http://www.okm.gov.hu/main.php?folderID=1761&articleID=4655&ctag=articlelist&iid=1
Prepeliczay Istvánnét kell keresni (rendes volt)
Nekem minden bizonyítványt, születési anyakönyvit, házasságit, (kereszt-levelet)
le kell fordíttatnom. Az átfutási időre 30napot mondanak. (addig is gőzerővel angolozok) Ezek szerint ti vagytok a harmadik fórumos család akik mostanság mennének ki, még a végén összehozunk egy jó kis közösséget. :-))
Nekem is Rotterdamban ígértek valami munkát, napokon belül kiderül hogy lesz-e belőle valami, de ha nem akkor is arrafelé koncentrálunk. Persze azt mondják hogy odakint nem nagyok a távolságok, úgyhogy majd kiderül hol sikerül jó szállást találni.
Nikiékkel igyekszünk közel maradni egymáshoz, szerintem az elején tuti elkel a segítség mindannyiunknak. (főleg a gyerekek miatt)
Kaptam egy levelet egy kint dolgozó sráctól, aki csak annyit írt hogy: "tanulj angolul és MESSZIRE kerüld a magyar közvetítő irodákat" Szerinte a legjobb közvetlen kint jelentkezni munkára. Ha lesz még infóm majd írok.

Üdv: Jani
Előzmény: Katy32 (599)
Katy32 Creative Commons License 2008.09.01 0 0 599

Szia Jani!

 

Igazából teljesen mindegy,de valószínűleg Hága és Rotterdam környékére.Két nagyváros között talán több lehetőség adódik.

Már majdnem elindultunk,de várnunk kell még néhány dologra.

Te milyen papírokat intéztél már?

Hol fordíttatod le a bizonyítványt? Nekünk igazából csak a nagyobbik gyereknek kell lefordíttatni,mert a kicsi még óvodás.Legalábbis itt,mert már 6 éves.

Nekünk meg teljesen mindegy,hogy mit csinálunk,mit kell dolgozni.

 

Üdv:Kati

Előzmény: Törölt nick (598)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.01 0 0 598
Szia Kati!

Igyekeztem mindenféle okos kérdést feltenni a nagykövetségnek, amit ők jegyzeteltek is lelkesen. A fő téma a gyerekek tanulási lehetőségei, szabályok, kritériumok, stb.
Ha meglesz a levélke beteszem ide, hátha másoknak is hasznos lehet. Remélem küldik hamarosan, már rájuk telefonáltam egyszer hogy "mi lesz?", azt ígérték hogy hamarosan küldik. Ti merre mentek? Van célirány vagy a munka függvénye?

üdv: Jani
Előzmény: Katy32 (596)
Katy32 Creative Commons License 2008.09.01 0 0 597

Szia Niki!

 

Hol lenne a munka? Melyik városban?

 

Üdv:Kati

Előzmény: zsaol (591)
Katy32 Creative Commons License 2008.09.01 0 0 596

Szia Jani!

 

Elnézést,hogy belekotnyeleskedem a beszélgetésetekbe.

Az az anyag engem is érdekelne amit a nagykövetség ígért neked.

Elküldenéd nekem is? bumbyne@citromail.hu

Ha minden jól megy akkor mi is mennénk 4-en okt. vége nov. eleje körül.

Előre is köszi.

Üdv:Kati

Előzmény: Törölt nick (592)
pirooos Creative Commons License 2008.08.31 0 0 595
köszönöm
Előzmény: Tipetupa (594)
Tipetupa Creative Commons License 2008.08.31 0 0 594
gezegde
Előzmény: pirooos (588)
zsaol Creative Commons License 2008.08.30 0 0 593

Helló!

 

Örülök,hogy írtál! Mi majd szept-okt.körül csináltatjuk a papírokat,addig még kiruccanunk lakást nézni,akár le is foglaljuk,de erről majd értekezünk telefonon. Jó lenne már a gyerekek miatt is,ha közel laknánk egymáshoz. Nem lenne hátrány,ha bármi van... Lacinak van egy kiskönyve,amibe a holland nyelvtan is benne van,alap szavakkal,az alcíme: "Kapd elő"- nagyon jó,már forgattam!:-)

Majd hívlak,üzenet is van kisfiad számára!

 

Puszi:Niki

Előzmény: Törölt nick (592)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.30 0 0 592
Szia Niki! (és akit még érint)

Beszéltem a követséggel a gyerekek iskoláztatásával kapcsolatban,
(mindenre kiterjedően) ismét megígérték hogy e-mailben elküldik az anyagot, ha meglesz szólok. Jövőhéten elkezdjük a fordítási, honosítási procedúrát, a papírforma 30napon belülre ígéri hogy kész lesz. A 4 tagú családnak minden papír kb120 000ft lesz. (1 bizi-17250Ft) Még jó hogy lehet kapni....
Most valami jófajta holland nyelvkönyv után kutatok, ha van valakinek ötlete szívesen venném ha megosztaná velem.

Üdv: Jani
Előzmény: zsaol (591)
zsaol Creative Commons License 2008.08.30 0 0 591

Szia!

Az üzenet mindenkinek szólt,aki dolgozni szeretne...:-) Ha bírod a fizikai munkát, és nem rettensz meg mindjárt az első héten, akkor kivisz a férjem nagyon szívesen. Nem tudom olvastad-e,hogy húsiparról van szó,de kezdetnek szerintem az is jó. Legális munka szállással,stb... Aztán alakíthatod azt,amihez értesz. Mi novemberig ki szeretnénk utazni,de nekem is el kell kezdeni vhol. Többet tudok,ha már kint vagyok. :)  Lacim holnap utazik vissza,így vasárnaptól a holland számon éred el. Sok szerencsét,remélem sikerül! :)

 

Niki 

barcafun11 Creative Commons License 2008.08.29 0 0 590

 

Szia mindenki ! Zsolt vagyok es egy par tanacsert fordulok ahhoz aki mar atesett a kikoltozesen gyerekekkel egyutt . Ha tudna nekem segiteni hogy milyen es mennyi papirt kell elintezni ahoz hogy minden renben legyen akkor azt nagyon megkoszonnem!!!!  en kinnt dolgozom es szeretnem a csaladomat is kihozni .  Egyebkent Arnhem mellett lakom es szivesen megismerkednek mas kint elo vagy dolgozo magyar emberekkel! Elore is koszi!

toppen Creative Commons License 2008.08.29 0 0 589
Szia Zsaol!

Én is most kacérkodom egy hollandiai munkavállalással.
Angolul viszonylag gyengén beszélek (inkább az írott szövegeket értem meg), hollandul egyáltalán nem (bár viszonylag jó a német nyelvismeretem --alapfok).
Elképzeléseim szerint a kinti munkát elkezdeni magyar anyanyelvűek informatika vagy matematika oktatásával szeretném akár egyénileg is (persze nem biztos, hogy ez reális), vagy a nyelv megtanulásáig majdnem bármilyen munkával is lehetne (szakképzettség nélkülit is).

Bár nem nekem írtad az üzenetet, esetleg érdekelhetne engem is? :))

Köszönöm a figyelmedet, és elnézést, ha beletolakodtam valamibe!

Üdv
TopPen
http://toppen.fw.hu
Előzmény: zsaol (580)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!