Keresés

Részletes keresés

Boszorka Creative Commons License 2018.01.23 0 0 43991

Végül is mindegy, hogy hogy hívják, csak legyen benne csülök meg bab.:-)

Előzmény: nagypapi51 (43988)
beetee Creative Commons License 2018.01.23 0 0 43990

Itt letölthető a Kis Magyar Szakácskönyv.

 

Ebben a Jókai bableves a 17. oldalon szerepel.

Előzmény: nagypapi51 (43988)
dulci Creative Commons License 2018.01.23 0 0 43989

 :))

 

Előzmény: nagypapi51 (43988)
nagypapi51 Creative Commons License 2018.01.23 0 0 43988

Figyelek... :)

amit elő tudtam kotorni

 

Előzmény: dulci (43987)
dulci Creative Commons License 2018.01.23 0 0 43987

Ahogy én ismerem:

A babgulyás marhahússal készül. Ugyebár gulya > gulyás..  De nem a gulyásból készül (utalva a halászlé polémiára :)

A gulyáslevesben burgonya, a babgulyásban pedig bab fő, burgonya nem.

 

A jókai bableves füstöltcsülökkel készül. A bőrös füstölthús beleaprítva, tejföllel tálalva.  

 

Majd Nagypapi pontosít, hogy a kástélyban hogy készítik. :))

öreg_néne_b Creative Commons License 2018.01.23 0 0 43986

Nálam a babgulyás gulyásleves babbal. Nem füstölt hússal. De a csülkös bablevest is szokták így nevezni. Ezek "népi" ételek, ahány ház, annyi recept.

Előzmény: öreg_néne_b (43985)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.01.23 0 0 43985

A legtöbb étellel ellentétben ennek ismert a szerzője (Gundel Károly), így van eredeti recept. Az egy igen komoly étel. ;)

Előzmény: homerx (43984)
homerx Creative Commons License 2018.01.23 0 0 43984

hm, akkor nem ertem. szamomra a jokai verzio csak zoldseget tartalmazott. de akkor mi a babgulyas? mert abban van nekem hus, zoldseg, tejfol.

Előzmény: öreg_néne_b (43982)
nagypapi51 Creative Commons License 2018.01.23 0 0 43983

Te a Zilahy Lajos féle verzióra gondolsz - Valamit visz a víz :)

 

Előzmény: homerx (43981)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.01.23 0 0 43982

Nem. Igazi tartalmas étel, füstölt hússal, kolbásszal, tejföllel. Persze, van benne zöldség is.

Előzmény: homerx (43981)
homerx Creative Commons License 2018.01.23 0 0 43981

a jokai bableves az nem csak zoldseggel keszul valamifele tejfolos habarassal?

Előzmény: szkati (43974)
Boszorka Creative Commons License 2018.01.23 0 0 43980

Lényemnek eszébe jutott, hogy van még egy adag sólet a mélyhűtőben.

Törölt nick Creative Commons License 2018.01.23 0 0 43979

Ma tejfölben pácolt sült csirkecombok lesznek estebédre. Körítésnek rizs, saláta.

Boszorka Creative Commons License 2018.01.22 0 0 43978

Tegnap néztem egy német receptet, tejföllel csinálta. Én maradok  a klasszikusnál.

Előzmény: Caipi (43976)
ZsuR Creative Commons License 2018.01.22 0 0 43977

Az amerikai olaszoknak a receptjei nem mindig eredetiek... de finomak. Daralt hussal, mozarellaval, nagyon szeretem.  Ettem hustalant is - az sem volt rossz. Csinaltam ugy is, hogy nem foztem elore a tesztat - nem fogom tobbet :)).

Előzmény: Caipi (43976)
Caipi Creative Commons License 2018.01.22 0 0 43976

Persze, így van. Továbbra is furcsállom, de azért kipróbálom majd ricottával. 

Előzmény: ZsuR (43975)
ZsuR Creative Commons License 2018.01.22 0 0 43975

...vegul is... de hat az eredetisegrol mar anyi vita volt... es ha izlik valimi, kit erdekel, hogy erdeti vagy sem. Igaz?

 

Ujra fogalmazom - nekem ricottaval izlik, mindig azzal keszitem.  Ricottaval es besamel nelkul.

Előzmény: Caipi (43964)
szkati Creative Commons License 2018.01.22 0 0 43974

Ma jártam a budakeszi Reálban, ami fantasztikus kínálattal rendelkezik minden téren, és akkor megláttam a tarka babot( amit valamiért virágbabnak hívnak), és eszembe jutott, hogy kb. 2 éve nem ettünk egy finom jókai bablevest. Vettem hozzá hagyományos érlelésű füstölt combot, és akkor holnapra ezt főzöm. Tudom, hogy vétkezünk, de persze az vesse ránk az első követ, aki nem szokott:))

ketyo61 Creative Commons License 2018.01.22 0 0 43973

Azt elhiszem! Megyek vadaszni fuget. :-)

Előzmény: homerx (43971)
nagypapi51 Creative Commons License 2018.01.22 0 0 43972

A Naschmarkton árulnak hasonlót, szmirnai füge (nálunk nem terem meg) fetával töltve, prosciuttoba tekerve.

Holnap gévagombás brassói, szívsaláta.

 

Előzmény: homerx (43971)
homerx Creative Commons License 2018.01.22 0 0 43971

nagyritkan, ha a kozeli erdo szelen levo fugefarol jut elegendo termes, akkor szoktam olyat csinalni, hogy a fuget bevagom majdnem vegig, teszek bele egy kis keksajtot, bebugyolalom feketeeredei sonkaba vagy baconbe, es megsutom oket. izletes csemege.

Előzmény: ketyo61 (43968)
macózug Creative Commons License 2018.01.22 0 0 43970

Ma kínai kaját ettünk.....holnap spenót, tükör tojás....Leves nem mindig van :)

Boszorka Creative Commons License 2018.01.22 0 0 43969

Találtam egy szál kolbászt a jégszekrényben, tehát rakott krumpli.

ketyo61 Creative Commons License 2018.01.22 0 0 43968

Ma kimentunk kedvenc boraszatunkba, es a veluk egy helyen levo kajaldaban ettunk fuges-prosciuttos pizzat (tobbek kozott). Annyira finom volt ez az altalam nem ismert kombinacio hogy csinalok valamelyik nap.

 

Holnap krumplisteszta lesz.

Boszorka Creative Commons License 2018.01.20 0 0 43967

Soha nem főztem, de elvben mindent tudtam.:-)

Nem volt szakácskönyv meg semmilyen segítség sem, csak a magam esze után kezdtem el a dolgot, muszájból. Senkit nem mérgeztem meg. Az ember sok  mindenre képes, ha akarja.

Előzmény: szkati (43966)
szkati Creative Commons License 2018.01.20 0 0 43966

Na látod, hogy miből lesz a cserebogár:))

Jelenleg én is egyik ámulatból a másikba esem, mert a lányom pár hónapja elkezdett főzni, és képeket is küld az elkészült dolgokról, amik piszok jól néznek ki.

Éveken keresztül könyörögtem, hogy legalább egyszer-egyszer nézze meg, hogy mit, hogyan csinálok, de persze nem volt hajlandó. Igaz, hogy most nálam is nagyobb a nyomás rajta, mert hiszen vőjelöltem séfként is dolgozott itt-ott. Ha viszont épp nincs kéznél a műalkotás elkészítésekor, akkor nálunk izzanak a skyp és viber vonalak úgy kétpercenként:))

Előzmény: Boszorka (43954)
Caipi Creative Commons License 2018.01.20 0 0 43965

Jól hangzik! :)

Mi ma étterembe megyünk, holnap meg fokhagymaleves lesz és lazacos tagliatelle. 

Előzmény: ZsuR (43961)
Caipi Creative Commons License 2018.01.20 0 2 43964

Hogy érted, hogy az kell bele? Onnantól, hogy nem besamelszósz, mindenki azt tesz bele, amit akar. :) 

Előzmény: ZsuR (43963)
ZsuR Creative Commons License 2018.01.20 0 0 43963

Cottage cheese?  Ricotta... az kell bele. 

 

Van aki spenototvretegez koze, nem rossz az sem.

Előzmény: dulci (43962)
dulci Creative Commons License 2018.01.19 0 0 43962

Látom, lasagna emléke mindenkinek van. :) Nagy kedvem jött nekem is közben. 

 

Igen, az a cottage cheese volt, a "vadnyugati konyha" valamelyik főzős tévén. Kevert bele valamit, nem figyeltem eléggé, asszem tojást meg parmezánt.. ahogy Zsur írta. Összerotyog a mozarellával, nem lehet az rossz. 

Ma pedig egy olasz szakács egy sor sült padlizsánt is tett a lasagnába, úgy még nem láttam. Ott is, ahány ház, annyi lecsó.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!