Keresés

Részletes keresés

madarbarat Creative Commons License 2008.06.08 0 0 1235

 

Fecskés barátunknak, tanácsként beteszem madarbarat ajánlása szerint, a lexikon ide vonatkozó darabját, mondta, a tojásos lágyeleséggel lehet próbálkozni az etetésnél.

 

 

 

lágyeleség: a magevő madaraknak is van állati fehérje igénye, ennek kielégítése különösen a fiókanevelés időszakában kritikus. A főként rovarokkal táplálkozó madarak pedig egyszerűen nem tarthatók életben állati fehérje-tartalmú tápanyag nélkül.

Az állati fehérjék pótlására találták fel a madarászok az úgynevezett →lepény eket. Hajdanában a magevők részére készített ún. TOJÁSKENYÉR 1/3-ad részben búzalisztből, 2/3-ad részben tojásból (mások szerint tojás és búzaliszt 1:10 arányú keverékéből) készült.

A tojást kevés tej v. víz felhasználásával eldolgozták a lisztben, majd a cipóvá formált tésztát kisütötték.

A jól átsütött cipót (sokan a tojáskenyeret helyettesítették kétszersülttel) daraszerűvé darálták, amihez forrázással felpuhított

rovar darálékot

(cserebogár, hernyó, kérész, selyemhernyóbáb), szárított hangyatojást, reszelt sárgarépát v. gyümölcsöt kevertek.

Nyaranta friss hangyatojással, ősszel pedig leveses, húsos bogyókkal (berkenye, befőttek, szeder stb.) tették ezt a lepényt változatossá. Az igényesebb tenyésztők daráltak még hozzá

főtt szárnyashúst,

marhaszívet,

et.

A lágyeleség elnevezés az állagra utal: puha, lágy.

A ma használatosak tartalma:

darált főtt húsok (belsőségek, szárnyas aprólék akár csontostól, nagyobb madaraknak egybe darált kisrágcsálók),

szárított garnélarákok,

szitán átnyomott túró (aki több napra készíti a lágyeleséget, az általában megpergeli a túrót),

kutyatáp,

főtt tojás reszelt sárgája (a fehérjének nincs tápértéke),

reszelt sárgarépa,

alma és

sajt (félzsíros, nem füstölt!, pl. óvári sajt),

apróra vágott hagymaszár v. saláta továbbá más

adalék anyagok,

mint morzsa, édeskeksz, ásványi kiegészítők (pl.: Zeovit max. 3 %-nyi v. Futor), ill.

főtt rizs,

zabpehely,

mák,

gyermektápszer,

búzacsíra és

vitamin-kiegészítőnek

például Polyvitaplex 10 v. bármely baromfi vitaminpremix, stb. A tenyésztők többsége a saját receptúrájára esküszik, s ezen nincs is mit vitatkozni, hiszen fajonként és fajokon belül egyedenként is lehetnek mások az ízlések. És akkor még az elhelyezés körülményeiről, az igénybevételről, az egészségi állapotról, a táplált madár életkoráról - azokról a tényezőkről, amelyek szintén jelentősen befolyásolják a tápanyagigényt - nem is beszéltünk.

A lényeg, hogy a lágyeleség az állati fehérjét hivatott biztosítani, és a legegyszerűbb módja az ásványi anyagok ill. a vitaminok, sőt, a gyógyszerek bevitelének is.

A lágyeleségre a madarakat rá kell szoktatni, ennek az a módja, hogy a mageleségre szórjuk, minek folytán akaratlanul is megízlelik, s előbb utóbb megkedvelik.

Általában az is segít, ha a lágyeleséggel ismerkedő madár olyan, már beszoktatott társat lát, amelyik szinte várja a lágyeleséget.

A "gyakornok" tőle el fogja megtanulni, hogy mi a tennivaló a lágyeleséggel. A lágyeleségféleségeken belül az egyik receptura alapja a főtt tojássárgája, amelyet alapvetően reszelt sárgarépával és sajttal kombinálnak (mészpótlás gyanánt üdvös rászórni a főtt tojás porrá tört héját), ami a legtöbb madárkedvencnek tartott díszpintyfajnak elegendő a fiókák felneveléséhez.

Dr. Vargha Béla díszpintyek részére ajánlott tojásos lágyeleség-receptúrája:

főtt, reszelt tojás 40 %,

reszelt, nyers sárgarépa 20 %,

Oriza (gyermektápszer) 15 %

zabpehely 5 %,

sovány tejpor 5 %,

reszelt (sovány) sajt 5 %,

salátalevél felvágva 5 %,

Phylasol-Combi 0,5 %,

ásványi premix 0,5 %,

Futor 1 %

Persze, aki egy pár zebrapintynek készít lágyeleséget, annak ezekkel a százalékokkal meggyűlik a baja, hiszen egy pár zebrapintynek alig kell 1/4-ed főtt tojás sárgájánál többet adni, s az így kialakuló eleség 0,5 %-át ugyancsak nehéz eltalálni.

Megkockáztathatjuk, hogy ásványi premix helyett éppenséggel megteszi a főtt tojás porrá tört héja, mi több, például ebből adhatunk - természetesen külön tálban - ad libitum is.

Egészséges madár nem fog több ásványi anyagot felvenni, mint amennyit a szervezete megkíván.

Dr. Pásztor Lajos Szobamadarak, díszmadarak c. könyvében (Mezőgazdasági kiadó Bp. 1959) az alábbi lágyeleséget ajánlja rovarevőknek:

35% főtt szív v. darált hús,

8% hangyatojás v. giliszta,

4% főtt rizs v. kukorica,

10% főtt krumpli,

5% reszelt sárgarépa,

3% morzsa,

3% túró,

2% hagyma,

5% búzakorpa,

6% zöld növény,

5% darált hal,

2% főtt tojás,

3% apróra vágott kenyér,

2% lisztkukac,

5% reszelt gyümölcs

2% konyhasó, mészsó.

Figyelemre méltó az is, hogy a tojásos lágyeleség megvonásával, ill. etetésével az érett díszpinty-, ill. papagáj- és kanáripárok - az egyéb feltételek megléte esetében költésre bírhatók v. leállíthatók.

Erre a kanárisok jöttek rá elsőnek és kitűnően alkalmazzák a madarak "beindításához".

Végezetül fel kell hívni a figyelmet, hogy a lágyeleség (állati fehérje) túlzott etetésének vannak hátrányai is.

Az egyik káros következménye lehet az ún. hiperszexualitás kialakulása, ami abban áll, hogy a madár még nem fejezte be az egyik fészekalj költését, felnevelését, de már újra fészkelne. Nem üli ki a tojásokat, kidobálja a fiókákat, új fészek építésébe kezd, ami a kicsinyek elpusztulásával jár. Ha ezt tapasztaljuk, akkor egyebek mellett a lágyeleség visszafogásával, csökkentésével próbáljuk megelőzni a bajt.

Egyébként magevőknek a fiókanevelés idejét leszámítva (amikor ad libitum kaphatnak lágyeleséget) hetente 3-4-szer elegendő lágyeleséget adni. A lágyeleséget pótolja a →tojásos köles A másik veszély a fehérje túladagolás következtében beálló relatív A-vitaminhiány, és a vese, ill. a máj túlterhelése. Utóbbi ellen szokták ajánlani a →Methionin tabl adagolást.

A magevők agyonetetése lágyeleséggel a gyomor káros kitágulásához, a zúza petyhüdtségéhez, elégtelen fejlődéséhez vezethet. Ezen túl a fehérje túltengés miatt felrémlik a →köszvény (veseköszvény) veszélye, ami hirtelen elhulláshoz vezethet. A lassúbb lefolyású veseköszvény stresszhatásra okozhat hirtelen halált.

A galambok számára is adnak megnedvesített, lágy eleséget, de ez nem azonos a díszmadarak számára készülő lágyeleséggel. Régebben volt bevett gyakorlat, hogy a sertések számára főzött burgonyához kevertek abrakot, amelyet a galambok szívesen elfogadtak.

Ma már csak akkor tartjuk indokoltnak az ilyen keverék adagolását a galamboknak, ha azzal klf. gyógyszereket szeretnénk juttatni az állománynak.

A lágyeleség összetevői gazdag táptalajul szolgálnak a legkülönfélébb, a madarak egészségét veszélyeztető baktériumoknak. Ezért főleg nyári nagy melegben (amikor a baktériumok szaporodása a legintenzívebb) nagyon ügyeljünk az adagolásra! Eloy Parra a híres spanyol kanáritenyésztő a kalitrács két pálcája közt bedugható, olcsó, fröccsöntött lágyeleségtartót használja, ebben nem fér egésznapi adag, gyorsan cserélhető és fertőtleníthető

ABRh pozitiv Creative Commons License 2008.06.08 0 0 1234

Látom, lehet. Csak, hogyan?

ABRh pozitiv Creative Commons License 2008.06.08 0 0 1233

Az elsőt túlitattam és megfulladt.:( Pedig az volt a legéletrevalóbb..

A "maradékot" 2 óránként etetem, tegnap éjjel 6 órán keresztül nem kaptak enni, ma 8.. Képtelen voltam felkelni reggel. Kalitkánk még nincs, egy kis tálban vannak, de tegnap az egyik ki is esett.. Éjszakára radiátorra teszem a kistálat.:) Ez a 3. napunk, remélem mind túléli a szeretetemet!:)

Köszönöm a segítséget! Holnap veszek légycsapót.:) Képet lehet itt feltenni?

Törölt nick Creative Commons License 2008.06.08 0 0 1232

Szia

 Igen itattam is szemcseppentővel, napi 2X, 3X minimum. kb 10 napig, már teljesen tollasak voltak és repkedtek a kalitban, azután kiakasztottam a kalitot egy árnyékos helyre. kinyitotttam az ajtaját elöször nem akartak kiszállni de végül is az erősebb után kiszállt a második is. Ja a kalitkát nappalra mindig arra a helyre akasztottam ki, csak etetésre vettem le. Elöször megilyedtem , higy soha nem látom őket, de sokáig visszaszálltak, de megfogni már nem engedték magukat. a következő évben már nem láttam őket.

Előzmény: ABRh pozitiv (1231)
ABRh pozitiv Creative Commons License 2008.06.07 0 0 1231

Ja, és mennyi ideig gondoztad őket?

Köszi a választ!

Éva

Előzmény: Törölt nick (1229)
ABRh pozitiv Creative Commons License 2008.06.07 0 0 1230

Szia!

Itattad is őket? Milyen sűrűn etetted?

Törölt nick Creative Commons License 2008.06.07 0 0 1229

Szevasz

Egyszer rég nekem is hoztak fecske fiókát, kb-1 hetesek lehettek. Én fogdostam nekik legyeket és csipesszel adtam a csőrükbe. mind a kettő felnőtt. De nagyon sok gond van addig velük. Kalitkába kis fészek (Pinty fészek) éjszakára melegebb hely.Nagyon sok légy kell. Igaz nagyon aranyossak voltak mert hetekig visszajártak a kiakasztott kalitkába.

 

Előzmény: ABRh pozitiv (1227)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.07 0 0 1228
Nagyon köszönöm a segítséget! Már voltak díszmadaraim, igaz mind magevő volt. Sok fajat Pinty, törpe fürj, papagályok, stb. Csak helyhiány miatt akkor be kellett fejeznem a tartásukat és maradtak a galambok. Azért akartam( gondoltam) valami szépen daloló madár, 1-2 pár jó lett volna. De azt hiszem maradoka galamboknál. Igaz ők nem dalolnak,de nekem a fiatalok csipogása is "zene".
Előzmény: madarbarat (1226)
ABRh pozitiv Creative Commons License 2008.06.07 0 0 1227

SOS!!!!

Rámsóztak 5!!!! fecskefiókát. Már csak 4 van.:(

madarbarat Creative Commons License 2008.06.07 0 0 1226

Kedves Pirosvillám!

 

És akkor ugye eljutunk a mezei pacsirtához:

 

mezei pacsirta (Alauda arvensis - Feldlerche - Sky Lark), népiesen dalos pacsirta v. szántóka, szántópityer: a →PACSIRTAFÉLÉK családjának névadó, nálunk a szántóföldek és a rétek leggyakoribb faja. 16-18 cm nagyságú. Fotó: Annette Cutts - http://www.psiloswildlifephotography.co.uk/ucczixbk/index.htm

Izlandtól egészen Japánig fellelhető. Sőt, betelepítések folytán ma már hallani a kellemes dalait Új-Zélandon is.

Az erdőirtások révén terjeszkedésének lehetünk tanúi.

Március elején érkezik vissza hazánkba, de előfordulnak áttelelő példányok.

Verőfényes napokon élményszámba megy a trillázásuk, amely perceken át szól. Ha felfedezzük a kis dalost, akkor azt is láthatjuk, hogy lélegzetvétel nélkül fújja, s csapkodó szárnyaival közben csaknem függőlegesen emelkedik felfelé a levegőben.

Előfordul, hogy az énekébe más madarak futamait is beleszövi. A hívóhangja trit v. tie.

A tollazata barnásszürkével díszített homokszínű.

A földre, száraz fűből épített fészkében évente kétszer költ, áprilisban és júniusban, egyenként 5-6 fiókát.

A kicsik a szürkésbarna, fehérpettyes tojásból a 14. napon kelnek.

Alfaja, az

Alauda a. gulgula, vagyis indiai mezei pacsirta

másutt önálló fajként szerepel, amikor keleti pacsirtának nevezik.

Észak-portugáliai és spanyolországi élőhelyekkel Weigold írta le az

A. a. sierrae alfajt, mely mellett ismeretes még az

A. a. harterti, Észak-Marokkóban és Tunéziában, továbbá az

A. a. cantarella olaszországi, dél-francia, balkáni és ukrajnai elterjedéssel.

Hume írta le a délkelet-európai elterjedésű, de Izraelben is fellelhető

A. a. dulcivox alfajt.

Az Altáj hegységben, Közép-Szibériában és Észak-Mongoliában otthonos alfaj az

A. a. kiborti.

Az Amur folyása és az Usszuri mentén lelhető fel az

A. a. intermedia.

Északkelet-Szibériában, a Szahalinon és egészen Koreáig költ az

A. a. pekinensis.

A Szahalintól Japánig ismeretes az

A. a. lönnbergi.

És végezetül Temminck, ill. Schlegel írta le a Japánban otthonos

A. a. japonica alfajt.

Régen, amikor még nem állt védelem alatt, sokan tartották. S már 80x25x30 cm-es kalitban sikerült költésre bírni.

Franz Robiller szerint nagy kultusza volt a tenyésztésének.

Ma már szigorúan védett, az eszmei értéke: 10 000 Ft.

 

mezei pacsirták
(Alauda): a pacsirtafélék névadó nemzetsége.

Az első evezőtolluk v. hiányzik v. csenevész; a csőr közepesen fejlett; a 2-3-4. evezőjük a leghosszabb v. a 3-4.

Alauda

  • arvensis: →mezei pacsirta,

  • bimaculata*: örvös pacsirta,

  • brachydactyla***: rövidujjú pacsirta,

  • b. dukhunensis*: turkesztáni, indiai alfaj,

... és akkor ellent kell mondjak. Ugyanakkor ... mégse!!! Már, ha érted! 

Tudniillik azt kell mondjam, hogy aki nem ért el sikert domesztikált magevők szaporításával, annak eszébe se szabad jusson lágyevővel kísérletezni, mert a kísérletezési terepét madártetemek fogják jelezni!

Kérlek, ne vegyél napmadarat se! Nagyon-nagyon sok elpusztult már Magyarországon és érdemes volna összeírni, hogy hányan hány fiókát fogtak...

Én is sok mindent megtanultam, esetenként a saját káromon is, míg eljutottam a beók meg - hogy ne eresszem hosszú lére - a nagy álarcos szövők tenyésztéséig.

És tiszta szívvel javaslom, hogy mielőtt áttérsz a házigalambról a díszmadarakra: szerezz be egy Madárbarát-lexikont!

Egyébiránt ma már a munka 416 megabájt nagyságú és messze több, mint 5000 oldal. Képek dolgában is fel lett combosítva - meg még dolgozunk is rajta.

Volt egyszer egy beszélgetésem Hegedüs Zsolttal, aki azt mondta: "a net elszívja a lexikon elől a levegőt".

Akkor már majdnem meggyőzött.

Ma már tudom, mégsincs így, mert a lexikon egy helyen tágabb lehetőséget kínál, s olyan ismereketek is tálcán nyújt, amelyeket a neten mégha fent is van, nagyon nehéz megtalálni.

Ma már meggyőződésem, hogy a lexikon a net révén válik igazán a madárbarát hasznára.

Kedves Pirosvillám! Megírod a címedet és már küldöm is!

 

madarbarat Creative Commons License 2008.06.07 0 0 1225

Kedves Pirosvillám!

Néhány kivételtől eltekintve a hazai fauna valamennyi madara, közöttük a pacsirta is védett.

Ha felcsapod a lexikont az is kiderül, hogy a tisztességes neve..., de rákattintva röpülhatsz a megfelelő szócikkhez:

 

pacifik gém: →fehérnyakú gém (Ardea pacifica).

 

pacsirta
: 1. →mezei pacsirta (Alauda arvensis); 2. (átv.) teniszben balkezes, a labdát ügyetlenül a magasba röpítő ütés.

 

PACSIRTAFÉLÉK (ALAUDIDAE - Larks): a verébalakúak rendjének egyik családja 18 nemzetség 80 (86) fajával. Brehm még 110 fajt említ.

Jó énekesek, rendszerint magasan a levegőben lebegve hallatják fordulatokban gazdag dalaikat. A legjobb énekeseknek tartják az ide tartozó fajokat.

Egyik-másik faj hímjei még éjszaka is szólnak.

Többnyire a füves pusztákat kedvelik. Nyáron főleg rovarokat és azok álcáit, télen magvakat, tavasszal friss növényi hajtásokat fogyasztanak. Eleven, változatos röptű madarak. Vonulók, de a legfrissebbekkel érkeznek és a legtovább maradókkal távoznak.

Sajnos a vonulási útvonalon nem mindenütt élveznek védelmet. Luxemburgi adatok szerint a franciák még a 90-es évek közepén is mintegy 600 000 pacsirtát ejtettek el lépes vesszőkkel, hálókkal, lőfegyverekkel - étkezési célokra.

Verébszerű, barnás tollazatú, nagy fejű, erőteljes testalakú madarak. "Veréb" mivoltukat cáfolja, hogy ragyogóan futnak, a földön otthonosan érzik magukat. Gyorsan tipegve közlekednek.

Előzmény: Törölt nick (1223)
madarbarat Creative Commons License 2008.06.06 0 0 1224

A gazdag USA-ban sok minden előfordul.

Vállalkozók felújították a vadpulyka-vadászatot, s akárcsak nálunk a fácánokat, tőkéseket (récéket - félreértések elkerülése végett: vadkacsákat), ott a pulykákat direkten vadászat céljára tenyésztik, s lövéssel, újabban e célra kifejlesztett íjakkal (guillotin), pontosabban fejlevágó nyílvesszőkkel "zsákmányolják".

Ezért az alábbi webszájtokat csak erős idegzetűeknek ajánlom:

Vadászat (pulyka) http://www.youtube.com/watch?v=tXPGVDKEHVU&feature=related  

Ijjal http://www.youtube.com/watch?v=b9xZrz0M0Y0&feature=related

Lefejezi http://www.youtube.com/watch?v=GbKRlNodY-Q&NR=1

goullitone http://www.youtube.com/watch?v=GbKRlNodY-Q&NR=1

Nebraska államban http://www.youtube.com/watch?v=LqjwmM7bbhs&feature=related

Nice shot (Jó lövés) http://www.youtube.com/watch?v=gwUw6qkbRZE&NR=1

Törölt nick Creative Commons License 2008.06.06 0 0 1223
Köszi a segítséget. Pont az elöbb néztem a pacsirta után a neten és azt írja fogságban elpusztul. Kár lenne értük.
Előzmény: mezoor (1222)
mezoor Creative Commons License 2008.06.06 0 0 1222

Kínait(napmadár), bülbült igen, de a hazai védett pacsirtákat, fülemüléket nem.

Előbbiekből elsősorban a külföldi börzéken válogathatsz, de szerintem Pócsi Béla barátunk is tud segíteni.

Előzmény: Törölt nick (1221)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.05 0 0 1221

Szevsztok

Érdeklődnék, fülemülét szabad-e tartani? Ha igen tudtok-e mondani tenyésztőt akivel fel tudnám venni a kapcsolatot.Köszi István

mezoor Creative Commons License 2008.06.05 0 0 1220

Bíztam benne hogy felkeltem a kiváncsiságod;)

Hát ő volna a hely:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hollókő.

 

 

Majd a Cserhát után bevettük a Mátrát is. A páromnál Gallyatetőn már nem voltam túl népszerű, de szerencsére fogtuk egymás kezét így elmaradt a síléc nélküli lecsúszás a kilátó alatti pályáról;) Igaz nem ő csúszott meg egy kővön, hanem én;)És, ha már ott voltunk, még felszívtuk magunkat, hogy megnézzük ezt a követ:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Amúgy, annyira megtetszett a táj, hogy még szándékomban áll idén párszor megnézni.

 

Előzmény: madarbarat (1219)
madarbarat Creative Commons License 2008.06.05 0 0 1219

Kedves Sándor! Hol itt?

Mert ez a gyönyörű táj nagyon is megérdemli, hogy

NEVÉN NEVEZZÜK!

Előzmény: mezoor (1217)
madarbarat Creative Commons License 2008.06.05 0 0 1218

Hát nem mondom, a barázda jó nagy!

 

kivágás a lexikonból:

 

A fejtetőn egy a mi királykánkéhoz hasonló sárga folt díszíti, de ez csak akkor mutatkozik, ha a madár izgatott.

Nem véletlenül nevezik tirannusnak, hiszen nálánál nagyobb madarakkal is bátran szembeszáll, a fészke közelében nem tűri még a hatalmas pulykakeselyűt sem. Fotó: http://www.kingsnake.com/westindian/

 

barázdabillegető (Motacilla alba - Bachsteize - Pied Wagtail) v. leányka- v. lipinkamadár: a madarak osztálya énekes (Oscides) rendjének billegetőfélék (Motacillidae) családjába tartozó, fehér-fekete-szürke rajzolatú, hasznos rovarirtó madár. (Fotó Annette Cutts - http://www.psiloswildlifephotography.co.uk/ucczixbk/index.htm )

Rendkívül hosszú farkát le s fel billegteti. A nálunk is mindenütt előforduló barázdabillegető a kontinentális változat.

A hát és a farcsík kékes árnyalatú világosszürke. A sapka (fejtető), a torok és a mell - mintha gallért viselne - fénylő fekete.

A homlok, az arc, a nyakoldal és a has fehér.

A tojó nem egyértelműen megkülönböztethető, de rajta a sötét rajzolat inkább szürkés.

Költöző madarunk március 6-a tájt érkezik, és előfordulnak itt telelelő példányok is. 16,5-17,5 cm (Kelemennél 168-173 mm) nagyságú, a súlya 20-23 g.

A feketés szárny 81-96 mm-es. A karcsú, nyúlánk testhez képest is hosszú, szintén feketés farok 85-93 mm-es. De utóbbin a két szélső toll fehér, a szárnytollak pedig fehérrel szegettek.

A feketés csüd 23-26 mm hosszú. A finom, csipkeszerű csőr 13-15 mm-es, a színe fekete. Az írisz egészen sötét barna.

A tojó április-május folyamán egyedül kelti ki (12-14 nap alatt) 4-6 barnatarka, szürkésfehér tojását. Kirepülés a 2. hét végén várható.

Az első fészekaljat nem ritkán még kettő követi.

Költésével kapcsolatban figyelemre méltó adatokat gyűjtöttek a →fészekkártya módszerrel angol madárbarátok

Eszerint (1186 fészek adatait alapján)

- a fészekalj átlagosan 4,85 tojásból áll;

- a tojások 63,8 százaléka kelt ki;

- a kikelt fiókák 82,6 százaléka repült ki.

Ily módon a szaporulat fészekaljanként 2,55 fióka volt.

Régen, amikor a barázdabillegető még nem élvezett védelmet, díszmadárként tartották. Fogságban friss hangyatojással, álcákkal és rovarokkal, később már lágyeleséggel is nevelt.

Számtalan alfaja van, s természetesnek kell vennünk, hogy ezek önállósága mindig is fog vitákat kavarni. Robillernél a következő alfajokról olvashatunk (zárójelben az elterjedési centrum):

Motacilla

- a. alboides (Kelet-Tibet),

- a. baicalensis: szibériai barázdabillegető (Délkelet-Szibéria), majdnem olyan világos, mint a törzsalak nyugalmi ruhában;

- a. dukhuensis (az Ural vidéke - a törzsalaknál sokkal világosabb, kevesebb feketével - fotó: Askar Isabekov - http://www.birds.kz/index.html ),

- a. forwoodi (Jemen partvidéke),

- a. leucopsis: kínai barázdabillegető (az Amur vidékétől Koreáig),

- a. lugens: usszuri barázdabillegető (Kamcsatkától Japánig), a kantár itt jól kivehetően folytatódik a szem mögött.

- - lugubris: /Brehmnél/kormos barázdabillegető,

- a. ocularis (Északkelet-Szibéria - Kínában telel),

- a. persica (Irán),

- a. personata: ázsiai barázdabillegető (Közép-Szibéria), a törzsalaknál sötétebb;

- - subpersonata: álarcos barázdabillegető (Marokkó),

- - vidua: egyiptomi fehérállú barázdabillegető (másutt önálló faj),

- - yarrelli: Yarrelli barázdabillegetője, az angol alfaj (Dél felé egészen Marokkóig) tollazata sötétebb. Nyáron az ottani hímek háta fekete.

Az ún. peremalfajokból ma már az önálló faj rangjára emeltetett a palaszínű, az özvegy és a szemcsíkos v. kormos barázdabillegető.

E faj viselkedése szintén érdekes, mert szüntelenül mozog, fel-felrebben, fejét biccentgeti, a farkát billegteti. Kicsinyeit féltve hangosan csivitelve, röpdösve vonja magára a varjak v. más ragadozók figyelmét.

Hangja éles és tiszta: csiz-itt-csiz-itt. Az éneke kellemes csicsergés.

Különösen kedveli a vizek környékét. Épületek réseiben, farakásokban is fészkel.

Apró rovarokkal, legyekkel, álcákkal táplálkozik. Gyakran fordul elő, hogy a földön futkosva követi a legelő jószágot, s az általuk felriasztott rovarokból falatozik. Ilyenkor is billegteti a hosszú farkát.

A szakirodalom említi a hegyi billegetővel való kereszteződését.

Védett, az eszmei értéke: 10 000 Ft.

 

Barettpapagei (ném.): →szilvafejű papagáj (Psittacula cyanocephala).

Előzmény: mezoor (1217)
mezoor Creative Commons License 2008.06.05 0 0 1217

Garázdabillegető:)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Amitől számomra érdekesebb, hogy itt fényképeztem:)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

madarbarat Creative Commons License 2008.06.03 0 0 1216

Jó, jó! de mi az a kotlás?

 

kotlás
v. kotyogás: a madaraknak a tojásrakást követő, az agyalapi mirigy által termelt prolaktin hatására bekövetkező, fajonként változó időtartamú (11 naptól 3 hónapig terjed) jellegzetes viselkedése. A kotlás a tojásoknak a test melegével való kiköltésére irányul.

Néhány kivételtől eltekintve a madarak a testük melegével, a fészekben költik ki a tojásaikat, vagyis megkotlanak.

Vannak madarak amelyeknél

a hím és a tojó egyaránt megkotlik;

csak a tojó kotlik, de a hím eteti őt;

a hím magára hagyja a tojót;

a költés a hím dolga;

a költést másokra bízzák;

a költésbe besegít a párnak egy v. két hozzájuk csapódó hím, ill. a klán tagjai költőközösséget hoznak létre;

költőhalom segítségével biztosítják a költési hőmérsékletet (→gémlile).

A kotlás során valamelyest megemelkedik a madarak testhőmérséklete, s a tökéletesebb hőleadás érdekében a hasi ún. →kotlófolt körül megritkítják a tollazatukat.

A díszpintyeknél a tojó és a hím egyaránt kotlik, s ennek ideje általában 2 hét. Nappal egymást váltják a tojásokon, éjjel mindkettő melengeti a fészekaljat.

Galamboknál is mindkét szülő részt vesz a költésben, s a testük melegével a tojásokat 39-40 fokra melegítik. A hím rendszerint naponta 9-15 óra között, a tojó a nap többi részében üli meg a tojásokat.

Az első tojásból a kicsi általában a 18. napon kel ki, a második fiókát rejtő tojást a pár 17 napig melengeti.

A kotlás galamboknál a költés 8-15. napján a legintenzívebb. Ez a magyarázata annak, hogy a 15. nap előtt a fészekbe tett fiókát semmiképpen nem fogadja el a tojó. A 15. napon alá tett fiókát már rendszerint elfogadja és neveli.

A kotlás jól öröklődő tulajdonság, de napjainkban, a keltetőgépek időszakában a baromfitenyésztésben a tojásrakás szünetelése miatt "üldözik".

Előfordul, hogy a kotlani készülő tyúk elül, de a 2. napon abbamarad a kotlás, ilyenkor beszélünk →kotlási lázról.

A baromfitenyésztésben a kotlás elfojtásának ajánlott módszere:

meg kell akadályozni a fészken ülést;

tegyük a kotlani akaró tyúkot olyan ketrecbe, amelynek az alja is hálós!;

csökkentsük a tojó kukoricaadagját, növeljük a takarmány fehérjearányát!;

adjunk a kotló tyúknak naponta 1 tabletta kalmopyrint!;

gondoskodjunk arról, hogy a kotlós előtt a nap minden szakában legyen tiszta ivóvíz!

Vannak, akik durva bánásmóddal, a kotlós hideg vízbe dugásával, hajigálásával próbálják a kotlást megszüntetni - ez állatkínzás.

Az extenzív tartásban népszerű pulykatojók hátránya, hogy már néhány tojás után megkotlanak. Ez ellen csak úgy léphetünk fel eredményesen, ha fehérjében gazdag pulyka-tojótáppal serkentjük a tojástermelést.

Segíteni szokott még a fészek bezárása a tojó előtt v. a szellős helyre rakott egyedi kotlásleszoktatónak nevezett ketrec alkalmazása.

(→díszes pipra; →jasszána; →korai spontán aktivitás; →futómadár; →kémény sarlósfecske)

 

kotlási élősködés
: →fészekparazitizmus.

 

kotlási hajlam
: vele született késztetés a tojások kiköltésére. Akkor mutatkozik meg ivarérett madaraknál, amikor a szaporodási ciklusban az udvarlás, párválasztás, párzás, fészeképítés után kialakul a fajra jellemző fészekalj.

Persze vannak kivételek, mint pl. a selyem díszbaromfi, amely különösen alkalmas más fajok tojásainak keltetésére és dajkamadárnak is.

Az intenzív fajtáknál és a fogságban tartott madaraknál rendszerint csökken a kotlási hajlam.

Az igazán jól tojó tyúk nem kotlik meg évente többször is, hiszen a kotlás idején a tojástermelés szünetel.

A baromfitenyésztésben ezért terjedt el a →kotlós alkalmazása, majd a tojások keltetőgépben való kiköltése. (→kotlás)

 

kotlási idő
: vannak fajok, melyeknél a tojások kikeltetése az első, második tojás lerakását követi, mások csak akkor kezdik el a költést, amikor a fészekalj összes tojása együtt van.

tojások megülésétől a kelésig tartó időszakot nevezzük kotlási időnek, mely tartama fajspecifikus, díszpintyeknél általában két hét.

Ebben a két hétben a tojó testhőmérséklete valamelyest megemelkedik. Több faj tojói az úgynevezett kotlófolt körül megritkítják a saját tollazatukat, hogy testük közvetlenül érintkezhessen, a tojásokkal. A hím nem minden fajnál helyettesíti a tojások melengetésében elgémberedett, inni, enni rövid időre a tojásokról leszálló tojót.

Más fajoknál a hím is részt vesz a tojások kikeltetésében.

Ha a kotlási időszakban gyakran elijesztjük a tojásról a madarat (akár a hímet, akár a tojót), akkor az az embriók kihűlése miatt végzetes is lehet a →fészekaljra nézve.

A kotlási időszakot és a kotlási hőmérsékletet figyelembe véve adhatjuk dajkaságba v. tehetjük keltetőbe a tojásokat. Utóbbira természetesen csak akkor szabad gondolni, ha a tojások →fészekhagyók származékai, és jó, ha a fajra jellemző fészek-páratartalmat is ismerjük.

Kóros jelenségnek tartjuk, ha a tojó nem kotlik meg egyáltalán v. a kellő ideig.

Ennek lehet oka pszichés (pl.: a kotló madár nem érzi magát biztonságban, valami v. mi magunk elijesztjük a fészekről), lehet anyagcsere-jellegű (pl.: a túlzott állati fehérje adagolás miatt kialakuló hiperszexualitás), netán örökletes probléma v. csak az, hogy korán fogtuk tenyésztésbe a madarat. (→kelési idő)

 

kotlási láz
(bar.): amikor a kotló elül a tojásokon, majd a 2-3. napon abbamarad a kotlás, akkor nem beszélhetünk valódi kotlásról, csak ún. kotlási lázról, hiszen a baromfiféléknél a jó kotlóst le sem lehet zavarni a fészekről.

A jelenség sajnos elő-előfordul, s olyankor kellemetlen percek várnak a gazdára.

Ezeket megelőzendő ajánlatos néhány napot várni az ültetéssel, amikor is kiderül: lázról v. valódi megkotlásról van-e szó.

A tojás elhagyását próbaültetéssel is meg lehet előzni. Ilyenkor nem keltetésre szánt tojáson ültetik meg a tyúkot, s ha a második napon is nyugodtan üli azokat, akkor a próbatojásokat valódira cserélik.

 

kotlásleszoktató-ketrec
: alul rácsozott alkalmatosság, melyet főként a kotlani készülő, főként pulykatojók megfékezésére használnak.

Szellős helyre teszik, s fehérjében gazdag takarmánnyal, folyamatos vízellátással próbálják elérni a kotlás leállását a nagyobb tojáshozam elérése érdekében.

A szerkezet lényegi eleme az alsó rács, amely a pulyka számára kényelmetlen, s nehezíti a leülését.

 

kotlik
: költéshez készülődik, a költés feladatát végzi.

 

kotlófolt
: költés idején a tojóknak teljesen lemesztelenedik a hasalji rész egy kis területe. A hámszövet itt szivacsossá válik és vérellátása felgyorsul.

(Persze ez alól is van kivétel, pl. a →szula fajoknál nem alakul ki kotlófolt, s a →PINGVINFÉLÉK valamennyi fajánál is egészen más a helyezet.)

Ezt nevezzük kotlófoltnak, ami élettani rendeltetésű: a test hőmérséklete így, ezen a területen közvetlenül le tudja adni a költéshez szükséges hőmérsékletet a tojásoknak.

A következő vedléskor a kotlófolt eltűnik, azt is beborítják a téli hőszigetelést biztosító tollak.

 

kotlós
(bar.): a tyúkok között az az egyed, amelynél a kotlási hajlam és a belső hormonális változások hatására, rendszerint a fajra jellemző fészekalj kialakulása után leáll a tojástermelés, kialakul a →kotlófolt, s megkotlik.

Régen, amikor még nem voltak korszerű keltetőgépek és keltetési tapasztalatok, a mesterséges felnevelés feltételei sem voltak adottak, nagy értékként különös becsben tartották a jó kotlóst, amely →dajkamadárként is komoly szolgálatokat tett.

A teste melegével (39-40 fok C) gondoskodott a már kikelt kismadarakról, tanítgatta, óvta őket, kapart nekik.

Nem kellett bajlódni a relatív páratartalommal, az ól hőmérsékletével.

Aki vissza akar állni a régi gyakorlathoz v. erre kényszerül, az tartson néhány öreg és lehetőleg parlagi fajtájú tyúkot.

Lábrühes v. más élősködővel fertőzött tyúkot ne használjunk!

A belső parazitáktól is lehetőleg legyen mentes.

Előzmény: Benedek22 (1215)
Benedek22 Creative Commons License 2008.06.02 0 0 1215

 Helló...

 

Kotlik valakinek valamije?

:)

madarbarat Creative Commons License 2008.05.31 0 0 1214

Kedves Pirosvillám!

Azt tudom, hogy noha a veréb is közismerten magevő, a kicsinyei táplálásakor igényli a rovareleséget (tudományosan az állati fehérjét). Amikor tenyésztettem a háziverebet, ezt úgy oldottam meg, hogy beszereltem egy kis izzót a volierbe, a lámpa egész éjjel világított, a fényére özönlöttek a rovarok, s a veréb mama és papa ott fogdosta el őket a kicsik etetéséhez. Ez így egy valóságos ÖNETETŐT ALKOTOTT.

És hogy ilyenkor a gyűjtés nem ördöngösség, arra bizonyság, hogy a kislányom egy fél óra alatt íme, mennyit gyűjtött:

 

 

 A kis tavunk halai is nagy örömüket lelték a csemegében.

Percek alatt eltüntettek 52 darabot.

A kísérlet eredményéről légy szíves, számolj be!

Előzmény: Törölt nick (1213)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.31 0 0 1213
Húúú ezt még nem hallottam( igaz sok mást sem) Megpróbálom, de nekem galamjaim vannak és bizti jól lön olyankor amikor még pépes kajával  kell etetni mert a szülők otthagyták. Van egy öreg kidobott (leselejtezett) kávédarálóm és avval megpróbálom majd ledarálni. Ha beválik írok a tapasztalataimról. Persze azért annak idő kell. Szárítás, darálás, etetés aztán meglátjuk. Gondolom sokat nem lehet, mert a fehérje többlet nem tesz jót a fiataloknak sem. Üdv: István
Előzmény: madarbarat (1212)
madarbarat Creative Commons License 2008.05.31 0 0 1212

Rajzanak a  cserebogarak.

Tudtad, hogy ilyenkor nagy mennyiségben könnyen lehet gyűjteni?

Én például jól emlékszem, hogy Nagykanizsán, még suttyó gyerek koromban kora reggel gyűjtöttem a szomszéd nénivel a tyúkjainak. Kimentünk a kertbe, s a harmatos fűben megkerestük a fát, amelyet éjjel elleptek. A néni megrázta a fácskát és kapkodtuk fel a földről a még félig dermedt bogarakat - volt nagy "buli" a baromfiudvarban...

Aztán később olvastam valahol, hogy a kényesebb díszpintyeknek, meg a seregélyféléknek a németek rovarport is hintenek a lágyeleségre.

Hát magam is próbáltam, s nagyon is bevált.

Persze a csuda tud drága pénzen ilyesmit venni, viszont most a rajzás tálcán kínálja a lehetőséget, hogy tudjunk kedvezni a madarainknak.

A szárítás egy kiselejtezett serpenyőben nem ördöngösség, akinek meg van padlása, na, annak a szárítás még egyszerűbb!

A kiszárított anyagból aztán port csinálni? Na ehhez már végképpen nem kellek én!

(Azért azt elárulom, hogy a bolhapiacon vettem egy jóféle mozsarat erre a célra.)

No, és akkor lássuk mi van a cserebogárról a lexikonban:

 

cserebogárfélék (Melolonthidae): 3-7 fényesen csillogó csáplemez, erős ásólábak és jól látható légzőnyílások jellemzik a potroh hasi lemezeinek kitines oldalszegélyén ennek a bogárcsaládnak a fajait.     

A többségük növényevő. A pajorok v. csimaszok a gyökerek, a kifejlett bogarak pedig a lombozat rágásával okoznak kárt.

Legismertebb közülük a 23-30 mm nagyságú, barnásvöröses színű, de a finom bordák közötti szőrzet miatt szürkésnek látszó MÁJUSI (v. közönséges) cserebogár (Melolontha melolontha - fotó: Stanislav Krejcik), amely oldalán három, fehér színű, háromszög alakú folt látható.

Forrás: http://www.meloidae.com/exchange/scarabaeidae1.htm

http://www.aaff.org/BEETLES/Melolontha_melolontha.htm

A pajor leginkább a szamóca, a saláta gyökerét és a burgonya gumóját fogyasztja, de mindenevő. Hazánkban 2-3 év alatt fejlődik ki és a kifejlett bogarak április-május folyamán tömegesen lepik el, legszívesebben a tölgy lombját.

Hajnalban, amikor még az éjszakai hidegtől dermedtek, a fák ágainak erőteljes rázogatásával, a fa alá terített ponyváról könnyen és rengeteget lehet gyűjteni.

 A 30-35 mm nagyságú fekete vagy vörösbarna szárnyán fehér márványszínű rajzolattal díszített KALLÓ (v. csapó) cserebogár (Polyphylla fullo - foto Stanislav Krejcik) a lombos fákon kívül a feketefenyő lombját is károsítja. A májusi cserebogárhoz hasonlóan lehet gyűjteni ezt is, meg a közönséges SÁRGA cserebogarat (Amphimallon solstitialis) is. Forrás: http://www.insektenbox.de/kaefer2.htm és http://www.tagem.gov.tr/

Utóbbi 16-20 mm nagyságú. 8 csápíze van. A lárvája 2 év alatt fejlődik ki, az imágó nem táplálkozik.

A cserebogár élve nagy élmény a nagyobb díszmadaraknak és a baromfiudvar lakóinak. Szárítva is nagy érték, 34 % fehérjét és 8,7 % zsírt tartalmaz vagyis takarmányozás szempontjából egyenértékű a hússal és a jó minőségű halliszttel.

Forrázással (10-15 perc) célszerű a begyűjtött anyagot elpusztítani, ezt követően szellős helyen (pl. szúnyoghálóra kiterítve) kell megszárítanunk.

A csontszáraz bogarakat mozsárban törjük porrá! A por rendkívül értékes adalékanyag a lágyeleséghez.

Némileg hashajtó hatású, ezért Dr. Pásztor Lajos azt ajánlja, hogy például egy fácánnak ne adjunk naponta 2-4 cserebogár tömegénél több rovarport.

A rovarport is veszélyeztethetik a →készletatkák. Védelmet nyújthat ellenük , ha időnként 50 fok Celsiusra melegítjük az anyagot.

Ha valaki fészekből kiesett fióka megmentését vállalja fel, annak is jó szolgálatot tehet egy kis rovarpor tartalék!

mepisz Creative Commons License 2008.05.24 0 0 1211

madarbarat

----------------

Köszönöm Tibor !

Előzmény: madarbarat (1210)
madarbarat Creative Commons License 2008.05.24 0 0 1210

Kedves Mepisz!

Teljék benne sok örömöd és váljék hasznodra!

A nálam levő javított példányban van már egy új szócikk:

 

MEPISZ: ezen a néven mutatkozik be a  www.metaprint.hu honlapon az a salgótarjáni (3100 Salgótarján, Felső-idegér út 21. Tel/fax:+3632/314-440 Mobil: +3630/523-88-67 metaprint@freemail.hu) szervezet, mely a szűkszavú bemutatkozója szerint madárrehabilitációs központ, s a régió madarainak megmentése érdekében munkálkodik.

A felkínált menüt végigtekintve valóságos madárpark sejlik fel, ahol számos

FÁCÁN-,

TRAGOPÁN-,

FOGOLY- és

RÉCEFAJ érzi magát jól, s szaporodik.

Pontos leltárt csinálni hosszú volna, s a tetejében néhány szép papagájuk is van!

Az állományt ért ragadozótámadások kártételének megelőzése érdekében élve fogó csapdát fejlesztettek ki, melyet a MEPISZ-nek honlapján helyet biztosító Kft. forgalmaz.

A MEPISZ kulcsembere, Faragó András a lexikonhoz is bocsátott rendelkezésünkre néhány felvételt, melyekért ez úton is kifejezem köszönetemet.

Fotó: Faragó András

Előzmény: mepisz (1209)
mepisz Creative Commons License 2008.05.20 0 0 1209

madarbarat !

-----------------

kedves Zoltán ! ma kaptam meg a DVD lemezt  , megnéztem sok hasznos

tudnivalót tartalmaz, a közeljövőben használni fogom, igazi profi munka

gratulálok és további sok sikert a szerkesztéséhez, ja és köszönöm szépen !!!!

 

üdvözlettel : Faragó András

Előzmény: madarbarat (1208)
madarbarat Creative Commons License 2008.05.20 0 0 1208

Törpe álarcos szövőmadár: "Ugye Pekingben lesz az idei olimpia?"

mezoor Creative Commons License 2008.05.19 0 0 1207

Ezek a Petőfi sorok jönnek fel bennem is minden egyes alkalommal, már vagy 25-30 év óta, mikor a "messziből" hazaérve meglátom a pusztát:)

 

Ha bezárnak az iskolák és időd engedi, mindenképp nézz el felénk:)

(én meg az aranyhalas ígéretet teszem tallonba, ha netán sikerrel járnak a szomszéd macskák a kis kertitavunkban pecázás közben;) )

 

A kék barnard ismerősnek tűnt még mielőtt elolvastam volna a kísérő szöveget:)

 

A "földi" képekkel már nincs gondom, de vízre-égre fókuszálni nem tűnik egyszerűnek.

Előzmény: madarbarat (1205)
madarbarat Creative Commons License 2008.05.19 0 0 1206

Hoppá! Ezt majdnem elfelejtettem jelezni: na, azért ha összeszámolnánk, volna úgy 30-50 nem "családi" minőségű kép, amit te készítettél és engedted betenni a lexikonba!

Ezúton is köszönet!

Előzmény: mezoor (1203)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!