Keresés

Részletes keresés

Salvor2 Creative Commons License 2015.08.11 0 0 240953

A 90-es evek elejeig elvi, fizikai problemak is voltak a fuzios energiatermelessel.

 

Mondok egy peldat arra, hogy mi elvi es mi nem. A fuzios energiatermeles legegyszerubb es legnagyszerubb modja a muon-katalizalt hideg fuzio lett volna. Szinten kb. a 90-es evek elejeig voltak vele elvi problemak, es akkor kiderult, hogy ezek az elvi problemak meg is maradnak (az un. beragadasi arany vot a donto tenyezo). Hacsak nem sikerul talalni valamilyen uj fizikai mechanizmust, ami kikuszoboli ezt a lassito tenyezot, ez a folyamat nem valosithato meg mernokileg energiatermelo modon (maga a folyamat megy, csak nem onfenntarto). A jelenseg olyan szep es elegans, hogy ha Einstein ma elne, biztos azt mondana, amit az altalanos relativitaselmelet kapcsan mondott: ha Isten nem hasznalta volna ki ezt a lehetoseget, akkor kezdenek aggodni erte.

Előzmény: ÁtlagFf_1963_2 (240949)
_Berci Creative Commons License 2015.08.11 0 0 240952

 

Igenis, a lemaradt orszagoknak abbol kellene fejlödniük, amit "naluk hagyunk".

 

Latod, ez az irigy hozzaallas. Mit csinaljon a VW? Ajandekozza mindenet Magyarorszagnak, epitsen minden masodik sarkon egy leveseskonyhat csak azert, hogy ez az irigy erzes ne keletkezzen?

 

Előzmény: szilvatövis (240946)
_Berci Creative Commons License 2015.08.11 0 1 240951

 

Beolvasol mindenkinek és le van tudva a probléma.

 

Jo, akkor beolvasok Magyarorszagnak is. :-(

 

Miert nem hozza fel Magyarorszag a magyar "periferiát" (azt a 4 regiot a 7-böl, amely az orszag keleti-, deli reszen fexik es a ~240 EU-regiobol 4 az utolso 20-ban kullog)? Az miert nem megy? Miert pont a nemetek/franciak a hibasak azert, hogy, mondjuk Bulgaria ott tart, ahol?

 

Előzmény: szilvatövis (240943)
_Berci Creative Commons License 2015.08.11 0 0 240950

 

Ha kello akarat es penz van ra, akkor a remenytelennek tuno mernoki problemak is hamar megoldodnak (lasd pl. holdutazas).

 

Tudnal egy listat, vagy összeallitast hozni arrol, hogy mi es mennyi kellene a fuios reaktor gyartasi szintre fejlesztesehez?

 

(Ha meg egy nyavalyas lista sincs, akkor teljesen felesleges a megujulokkal összehasonlitgatni ... akkor miröl is beszelünk?)

Előzmény: Salvor2 (240944)
ÁtlagFf_1963_2 Creative Commons License 2015.08.11 0 0 240949

Igaz, csak nehéz megkülönböztetni, hogy a mérnöki problémák közül melyik megoldható adott környezetben és melyik nem.

 

 

Gyerekkorom óta hallgatom a fúziós erőművet. Mindig éppen a megvalósulás küszöbén áll. Én meg csak öregszem.

Van még pár ilyen probléma, mint a rák ellenszere, a mesterségesen tenyésztett hasnyálmirigy, stb. Ezek nem örökmozgók és vélhetőleg mind-mind megvalósíthatóak, de talán majd egy későbbi körben.

 

 

 

Lehet, hogy a fúziós reaktort így direktben nem fog sikerülni megvalósítani bármennyi forrás is álljon rendelkezésre. Később talán majd jön egy tanulmány, egy új termék, aminek farvizén előjön a megoldás. Vagy nem.

Előzmény: Salvor2 (240944)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.11 0 0 240948

"nyilván nem rajtuk keresztül folyik ki a pénz az országból."

 

Az altalad betett cikkben emlitett osszegek ugy jonnek ki, hogy ok az Audi Magyarorszagon kimutatott nyereseget ugy szamoljak hogy az kifizetes Magyarorszag reszerol az EU fele, ami netto ostobasag.

Előzmény: szilvatövis (240943)
Salvor2 Creative Commons License 2015.08.11 0 0 240947

http://index.hu/mindekozben/poszt/2015/08/11/ha_atsetalsz_a_hataron_terroristabol_az_usa_szovetsegeseve_valsz/

 

"Ahogy az egyik célmegjelölő panaszkodik: Lehetetlen helyzet, hogy a PPK tagja a határ török vagy iraki oldalán "terrorista". De ha ugyanez a harcos átmegy Szíriába, akkor már nem terrorista, hanem az Iszlám Állam elleni koalíció tagja."

 

Ismerkedik a globalis propagandagepezettel.

 

 

szilvatövis Creative Commons License 2015.08.11 0 0 240946

Igenis, a lemaradt orszagoknak abbol kellene fejlödniük, ami "naluk marad".

Talán így fogalmazva érthetőbb az üzenete:

Igenis, a lemaradt orszagoknak abbol kellene fejlödniük, amit "naluk hagyunk".

Előzmény: szilvatövis (240943)
szilvatövis Creative Commons License 2015.08.11 0 0 240945

halyaz hajaz

Előzmény: szilvatövis (240943)
Salvor2 Creative Commons License 2015.08.11 0 1 240944

Az elvi problema es a mernoki problema kozott minosegi kulonbseg van. Ha kello akarat es penz van ra, akkor a remenytelennek tuno mernoki problemak is hamar megoldodnak (lasd pl. holdutazas). Ha tizedannyit koltene ra a vilag, mint amennyivel pl. a szel+szolart szubvencionalja, mar reg lenne fuzios eromu. Irtam mar, hogy az amerikai fuzios kutatasok egyik fo vezetoje mondta 1995-ben, hogy addig nem lesz eleg penz, amig van eleg olaj, es azon sokan sokat kereshetnek.

Előzmény: _Berci (240937)
szilvatövis Creative Commons License 2015.08.11 0 0 240943

Ez szép és jó. Beolvasol mindenkinek és le van tudva a probléma.

Persze igazad van, Magyarország, Görögország is lehetne "németország", csakhogy nem az.

A végeredmény az EU 90%-os eladósodottsága, sebezhetősége.

A győri Audi jó példa az integrációra, sok ilyen kellene, nyilván nem rajtuk keresztül folyik ki a pénz az országból.

Nem akarom védeni a mai kormány gazdaságpolitikáját, de azt azért látni, hogy Magyarországot nem annyira a munka világa húzta ki a sz@rból, hanem az árfolyampolitika. Nem igen változott pár év alatt a lelkületünk, mégis egy "apróság"-nak köszönhetően sikerült helyrebillenteni az egyensúlyt.

 

Kérdés, hogy eddig lusták voltunk, túlköltekezők, dőzsöltünk a németek pénzén, most meg hirtelen németesebbek lettünk a németeknél, vagy csak egy rendszerhiba korrekciója tette lehetővé a javulást?

 

Penzszivattyu.

A számok vagy igazak vagy nem. Az interpretálásuk lehet alkalmas gyűlöletkeltésre és sajnos sokan meg is teszik. Talán azért, mert akinek kellene nem foglalkozik vele, átengedi a terepet a szélsőséges nézeteknek.

Igenis, a lemaradt orszagoknak abbol kellene fejlödniük, ami "naluk marad".

Ez viszont szerintem inkább halyaz gyűlöletbeszédre.

Előzmény: _Berci (240940)
zöldkomcsi. Creative Commons License 2015.08.11 0 0 240942

Csak rosszabbra lehet mindég cserélni. Az amerikai birodalom felbomlását hasonló de szerintem súlyosabb krízis fogja követni mint a szovjetet. Az új rendszer mindég rosszabb mint a bedőlt régi, de másként nem megy.

Előzmény: szilvatövis (240941)
szilvatövis Creative Commons License 2015.08.11 0 0 240941

Csak nem mindegy, hogy javítani szeretnénk rajta, vagy egy még rosszabbra cserélni.

Előzmény: zöldkomcsi. (240935)
_Berci Creative Commons License 2015.08.11 0 0 240940

 

Maradjunk abban, hogy a vilag mindig olyan, amilyen. 2000 eve Europaban (ill. a mai Europa területen) a romai kultura volt a jellemzö es dominalo ... ha tetszett valakinek, ha nem.

 

Most is van egy kialakult gazdasagi, politikai, ideologiai, erkölcsi, moralis, ... környezet ... abban kell elni. Egy AU (African Union) nyilvan maskent müködne, egy EU ismet müködik valahogyan, az USA ugyszinten ...

 

Az a szomoru teny, hogy Magyarorszag 40 evet kihagyott (amit igen nehez behozni) es ez egy törtenelmi teny (kenyszer) eredmenye.

Az is, hogy hol jarnak a fejlett orszagok (amelyek mostmar ~70 eve bukdacsolva ugyan, de elvileg elfogadhato iranyban döcögnek). Azert elfogadhato, mert az EMBER ILYEN. A termeszhangyak altal alkotott közösseg pl. egesz maskent müködik (ök pl. egymassal nem is beszelgetnek) ... de ennek nincs jelentösege.

Az emberi tasadalmat a benne elö emberek tulajdonsagai hatarozzak meg.

 

Penzszivattyu.

Kicsit "gyülöletbeszednek" tünik. Igenis, a lemaradt orszagoknak abbol kellene fejlödniük, ami "naluk marad". Mivel alacsonyabb költseggel müködnek, adott összeggel komolyabb eredmenyt lehet(ne) elerni ... valamint AKARNI KELLENE (de ez nemigen megy, mert a többseg legszivesebben a fotelböl nezne a felzarkozast, a tenyerbe mar nem akar köpni, ha meg köpni akar, akkor inkabb a masik markaba ...).

 

Hozok egy egyszerü peldat.

Az Audi Györben gyartja a motorokat. Magyarorszag az eg vilagon semmit nem tudna kezdeni evi 2 millio motorral (nem is az öve a gyar, ugyhogy a problema fel sem merül). A VW viszont tud.

A györi üzem valamennyire nyereseges. Azonkivül, hogy kifizetik minden adodo költsegeiket (munkaerö, infrastruktura, ...).

 

A motorokat pedig beepitik (mondjuk Ingolstadt-ban) a különbözö Audi modellekbe (Györben sokkal több motor keszül, mint amit az Audi igenyel ... tehat a többi VW markak egy reszebe is györi motor kerül).

Az Audi eladja az autojat es azon tovabbi EXTRAPROFIT keletkezik. Eddig szep es jo. A szemetladak ... többször is tarcsák a mancsukat ... söt, meg a VW-bankon keresztül finansziroztak a görög Golf-tulajdonos, Costa hitelet is ...

 

De a VW abban erdekelt, hogy a globalis piacon megmaradjon ... es szinte az összes pízét ezekben az evekben fejlesztesbe invesztalja.

Aztan, vegeredmenykepp, a VW se csinal komolyabb profitot, viszont öles leptekkel "jön fel", javul a technologiaja ... megprobal a felgyorsult vilag követelmenyeivel lepest tartani. Ezzel nem qr ki a magyarokkal, hiszen a magyar erdek az, hogy tovabbra is gyarthassanak evente 2 millio motort (amely csak akkor müködik, ha a VW "jol muzsikal").

Magyarorszag ÖNALLOAN nem kezd egy komplett autogyar felepitesebe, mert az a XXI. szazadban es Europaban ez NEM MEGY! Tehat a györi motorgyar elemi erdeke, hogy a VW elöre haladjon ...

 

Tehat, lehet itt a VW-t verszivattyuzassal vadolni, penzaramokat analizalgatni ... a vegeredmeny az, hogy igy müködik a mutatvany ... amugy meg mar reg le is allt volna ... a györi gyarat mar benötte volna a fü, vagy nehanyszaz zöldsegkereskedö, vagy raklapkeszitö,, esetleg lakatos berelne az epületek egy reszet ...

 

Pont ott latom a kolosszalis hibat, hogy a rendelkezesre allo resource-okkal sem ugy banik az orszag, ahogyan kellene. Sokan csak köldöknezegetessel foglalkoznak (altalaban irigykedesi alapon), miközben nem latjak a fatol az erdöt. Olyan kialakulo folyamatokban nem vesz reszt megfelelö tempoban az orszag (pl. banktechnika, penzügyi ismeretek, logisztika), amelyek hianya kesöbb bumerangkent talalja el az orszagot (ha pl. egyre gyorsulo ütemben kialakul az Amazon, Ebay, ... IT, ... vilaga), akkor ismet csak hatranyos helyzetböl indulva (es ilyen körülmenyek között csak az esemenyek utan kullogva) lehet megprobalni azt behozni, meghonositani azt, ami mashol mar regota kifejti a hatasat (es azokban a környezetekben elönnyel rendelkezik, különben nem verekedte volna at magat).

 

Magyarorszagnak el kell döntenie, hogy ilyen körülmenyek között hajlando-e felvenni a kesztyüt (a mostani EU projektek es evi ~1500-1700 milliard Ft transzfer nelkül, ezzel kapcsolatos jarulekos allami bevetelek nelkül ...  a gazdasag kb. nehany honap alatt össze is dülne), vagy dacol es egy masik "közösseghez" kivan csatlakozni. Jelenleg ezek a lehetösegek, ebböl lehet valasztani ... a mindenhova beqkkolunk, aztan ezt, meg azt nem csinaljuk ... hosszutavon nem nagyon müködökepes.

 

Najo, lehetne erröl egy könyvet is irni ... de minek. :-(

 

Előzmény: szilvatövis (240929)
zöldkomcsi. Creative Commons License 2015.08.11 0 0 240939

Ottan körül lehet az tényleg.

Előzmény: Törölt nick (240936)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2015.08.11 0 0 240938

Loránt hülyeségeket beszél.

Előzmény: szilvatövis (240929)
_Berci Creative Commons License 2015.08.11 0 0 240937

 

 

Ez is azt mutatja, amit szoktam irni, hogy husz eve nincs elvi problema a fuzios reaktorokkal, mar "csak" a mernoki problemakat kellene megoldani. Ilyen mernoki megoldas pl. a magas homersekletu szupravezeto szalag, amirol irnak.

 

Ilyesmit szoktal ugyan irni, de ertelme nincs sok. Nem arrrol van szo, hogy mit lehet nehany papirlapra lekarcintani (a föbb fizikai parametereket, alaptulajdonsagokat), hanem arrol, hogy ilyen rendszert jelenleg NEM LEHET MEGEPITENI.

 

Azert nem, mert rengeteg mernöki problema nem megoldott (annyi penz meg nincs ra, hogy azokat mind megoldogassak), a gazdasagossaga pedig erösen kerdeses.

 

Nem veletlen, hogy miert nez ki most is ugy, hogy, mondjuk ~20 ev mulva sem lesz komolyabb jelentösege (a vilag illamosenergia termeleset tekintve)

 

Majd akkor lehet(ne) elgondolkozni rajta, ha születne egy rendesen kifejlesztett peldany (nem valami reszfunkcio laborpeldanya), amely, mondjuk 50 $ct/KWh-t tudna tartosan, megbizhatoan es megoldatlan (kesei) gondok nelkül produkalni. Akkor el lehetne gondolkodni a felskalazasan ... de aztan valszeg az lenne az elgondolkodas eredmenye, hogy kolosszusok felskalazasa ertelmetlen (legalabbis nem vezet a fajlagos költsegek tovabbi csökkentesehez), a finanszirozasa pedig tarthatatlan, ill. nem müködik, mert a felgyorsult XXI. szazadban senkit nem erdekelnek a 30-40 eves megterülessel müködö projektek.

 

Előzmény: Salvor2 (240931)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.11 0 0 240936

"ezzel szemben hazánk ugyanezen időszak alatt nettó harmincmilliárd euró jövedelemátutalást teljesített a centrumországok felé."

 

Ez is egy baromsag.

Előzmény: szilvatövis (240929)
zöldkomcsi. Creative Commons License 2015.08.11 0 0 240935

"Nem egyetlen ország, hanem az egész rendszer folyamatait kell nézni. Mindenkit lehet hibáztatni, görögöket, németeket, amerikát, de akkor éppen azt csináljuk amit nem szabadna, kiragadunk a rendszerből egy-egy tényezőt."

 

Ezt floodolom én is míg a moderáció meg nem unja )-: így tartották benn a lengyeleket is 1983.-ban a rendszerben. Ezzel szoktam védeni az usa-t is főleg salvorral szemben, hogy az is csak egy része egy rendszernek.

Előzmény: szilvatövis (240929)
zöldkomcsi. Creative Commons License 2015.08.11 0 0 240934

Úgy hallottam azzal magyarok foglalkoznak, de nem tudom pontosan kik.

Előzmény: Salvor2 (240931)
Salvor2 Creative Commons License 2015.08.11 0 0 240931

Ez is azt mutatja, amit szoktam irni, hogy husz eve nincs elvi problema a fuzios reaktorokkal, mar "csak" a mernoki problemakat kellene megoldani. Ilyen mernoki megoldas pl. a magas homersekletu szupravezeto szalag, amirol irnak.

Előzmény: friizer (240924)
szilvatövis Creative Commons License 2015.08.11 0 0 240930
Előzmény: _Berci (240921)
szilvatövis Creative Commons License 2015.08.11 0 1 240929

Nagyon jó!. Én is pont ezt láttam például a görög helyzettel kapcsolatban. Nem egyetlen ország, hanem az egész rendszer folyamatait kell nézni. Mindenkit lehet hibáztatni, görögöket, németeket, amerikát, de akkor éppen azt csináljuk amit nem szabadna, kiragadunk a rendszerből egy-egy tényezőt.

 

Amúgy ezeket a példákat is éppen ezért hoztam a szarkasztikus kommentjeivel például, hogy hirtelen milyen jól kezdtünk dolgozni... erre akartam rávilágítani, nem szabad rendszerösszefüggésekből kiragadva következtetéseket levonni.

 

Azt viszont el kell döntenünk, hogy a jelenlegi, a aneoliberális elvek szerint működő a létező renszerek legjobbika-e és aki kritizálni merészeli az szélső bal -jobb, vagy csak hülyte.... esetleg belátjuk tényleg vannak rendszerhibák amiket jó lenne feltárni, hogy javítani lehessen rajta.

 

Volt az előbb ugye egy szélsőbal, most tessék egy szélsőjobb(?) kiragadott példa, de azért ezeken is érdemes szerintem elgondolkodni, persze nem elhamarkodottan ítéletet mondani.

Lóránt Károly véleménye a témában:

az Eurostat fizetésimérleg-statisztikája szerint a 2004 és 2008 közötti öt évben (a záróéveket is beleértve) az unió három országa (Németország, Nagy-Britannia és Franciaország) 460 milliárd eurós jövedelemre tett szert, míg az uniós tagországok nagyobbik része (Írország, Spanyolország, Olaszország, Lengyelország, Görögország, Magyarország, Portugália és még néhány másik ország) nagyjából ugyanekkora összeget fizetett ki jövedelemátutalások formájában. A jövedelemátcsoportosítás mértéke egy évre elosztva megközelíti az unió éves költségvetését, vagyis az európai unió sokat emlegetett költségvetésével szemben működik egy másik jövedelemátcsoportosítás, amely a periféria vagy fél periféria országaiból szivattyúzza át a jövedelmeket a centrumországokba. Magyarországra például az említett 2004–2008-as időszakban mintegy nettó ötmilliárd euró uniós támogatás érkezett, ezzel szemben hazánk ugyanezen időszak alatt nettó harmincmilliárd euró jövedelemátutalást teljesített a centrumországok felé.

http://www.penzvilag.info/tag/lorant-karoly/

 

Előzmény: _Berci (240920)
zöldkomcsi. Creative Commons License 2015.08.11 0 0 240928

Nem tudom, azt mondják Brandenburg is így valahogy néz már ki.

...viszont ott dolgozó ismerősöm úgy hallotta, hogy ott Marbeiánál az arabok pálmafa szigetet akarnak, olyat mint a dubai.

Előzmény: friizer (240926)
zöldkomcsi. Creative Commons License 2015.08.11 0 0 240927

Olyan vélemény is van, hogy a görög krízis gyengíti az eurot ami ami a német exportot hajtja.

Előzmény: szilvatövis (240913)
friizer Creative Commons License 2015.08.11 0 0 240926
Előzmény: zöldkomcsi. (240923)
zöldkomcsi. Creative Commons License 2015.08.11 0 0 240925

Nyugalom, türelem, majdan az év végéig Fergusson Majdanná fejlődik és átterjednek a zavargások az egész usa-ra. Putyin állítólag támogat is mozgalmakat amik pl. Texas szabadságáért, függetlenségéért harcolnak.

Előzmény: _Berci (240921)
friizer Creative Commons License 2015.08.11 0 0 240924
zöldkomcsi. Creative Commons License 2015.08.11 0 0 240923

Németország keleti részén is mondják, hogy micsoda istenhátamögötti helyek keletkeztek az egyesülés óta.

Előzmény: friizer (240922)
friizer Creative Commons License 2015.08.11 0 0 240922

http://www.csmonitor.com/World/Europe/2015/0809/For-sale-in-Spanish-paradise-entire-villages.-Cheap

 

aki nem eléxik meg 1 magyar falu-val az válogathat a 400 eladó faluból Spanyolországban is...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!