Nálam is az a helyzet, hogy amíg allergiaszezon van, addig kerülnöm kell a fehérlisztet. Ráadásul a tejtermékeket is. Ez egy hónapja derült ki, s azóta van kenyérsütőm. Azóta lement 4-5 kiló, és nem áhezem abszolút. Na jó, ez nem igaz, ebben a melegben úgy kívánom a jó hideg tejet és kefirt...
Azóta már ott tartok, hogy a főtt krumpli és a cukor nem megy bele. Helyette magokat teszek, főleg napraforgót és lenmagot. Mikor nem felejtem el, akkor egy kevés szőlőmagolajat vagy olívaolajat is teszek bele.
A liszt pedig ezekből tevődik össze: teljeskiörléső tönkölybúzalisz, teljeskiörléső rizsliszt, kukoricaliszt. Utóbbit már egyre ritkábban teszek bele. A recept szerinti 60dkg-ra törekszem, összetétele attól is függ, hogy pédául melyik lisztből emnnyi maradt a zacsiban, ne kelljen újat bontani. Szóval tök aránytalan.
Eddig - lekopogom - még nem sikerült eltrontani egyszer sem.
Egyébként pedig most már csak teljeskiörlésű lisztet fogunk enni. Például a tönkölyből már csináltunk palacsintát, vagy a párizsi bundát a rántott ételekhez. A palacsinta szerintem isteni finom, igaz azért lehet érezni egy kicsit a liszt ízét, de nagyon elhanyagolható ahoz képest, mint például amikor a fehérliszt ízét lehet érezni az ételen.
felrakom ezt a kenyeret most, de mértékegység-zavarom van:D
a kiskanál (cukor) az nálad a teáskanál és a kávéskanál (só) az a mokkáskanál? Bocs, ha értetlen vagyok...:O :))))
Nálam legalábbis kétféle méretű kiskanál van, a nagyobbik a teáskanál a kisebbik pedig a mokkáskanál, én igy ismerem őket... de azt hiszem receptekben is teáskanál és mokkáskanál elnevezés szokott szerepelni... vagy most már belezavarodom végképp:s :D
olyat tudunk sütni, mármint amiben van fehérliszt is fele-fele arányban, de olyat szeretnék, amiben nincs egyáltalán.
Nem értek a lisztekhez, a tönköly liszt az sem finomitott fehér liszt, ugye?? A sparvital-os "téglakenyérben" is van tönkölybúzaliszt, látom a cimkéjén... Mióta azt eszem, nádszál vagyok lassan :p :DDDD
És nem vagyok éhes abszolút... ha fehér kenyeret eszem, több kell, hogy azt érezzem ettem is, mégis hamar megéhezem...:s
köszönöm szépen, ki fogom próbálni... nem eszem két hónapja semmit, ami fehér lisztből készül és olvadnak lefelé a kilók... csak a 7 szeletes "téglakenyér" fél kiló ötszázért elég drága... bár az mondjuk egy hétig kitart, de akkor is drágállom.:s
Elnézést, hogy nem keresgélek a topicban, csak "igy egyből" felteszem a nagy kérdést...
VAn valakinek olyan receptje, amiben egyáltalán nincs fehér liszt, csak teljes kiőrlésű (akár rozs, akár búza)... ilyen kenyeret szeretnék sütni, de nem igazán jön össze.... nem álmodom olyan puha és foszlós kenyérről ezzel kapcsolatban, mint amilyet kenyérlisztből lehet sütni, de azért ehető legyen. HIába sütöm a teljes kiőrlésű programon, a belseje mintha nem is sülne meg rendesen.:(
Most vettem a vaterán egy Clactronic BBA 2605-s tipusú kenyérsütőt. Ha lenne valakinek hozzá használati utasítás legyenszives már elküldeni a attilarius@gmail.com címre, mert a gép német nyelvű és így végképp nem boldogulok vele. Köszi!
Nekem is átjött, hogy kényszerpályán voltál. Mivel írtad, hogy rájöttél hogyan kell magas kenyeret sütni, én a dupla dagasztásban láttam a siker titkát.
Esetleg még belefér a "varázsba" a dagasztás végén egy kikapcsol-bekapcsol-programot állít-elindít (talán ha 20-30 másodpercet vesz igénybe)...már ha tényleg a dupla dagasztástól lett magasabb(gondolom ezáltal lazább) a kenyered.
Én értettem .... , de hogy x alkalommal nem ismételném meg az tuti:-) Pl. nekem egyszer a lapátok maradtak ki, na akkor mérgemben kiöntöttem az egészet egy müa. tálba, kitörölem a sütőedényt és úgy, ahogy volt, összekeveredve, belevágtam a vizes-liszes-olajos ragacsot, iközben sűrűn dicsérgettem észbeli képességeimet:-) Háááát elég érdekes kenyér lett belőle (én is a hozzáalókat - teljes kiőrlésű liszt, oliva olaj stb. - sajnáltam), így a későbbiekben inkább kétszer is ellenőriztem, hogy tutira betettem-e a helyére a két lapátot:-))) Neked szerencséd volt, hogy a kényszer-kenyér kimondottan szupi lett:-)
Csak az egészben azt nem értettétek, hogy ez kényszerhelyzet volt, és nem kisérletezésnek indult. Elveszett volna 1.5 óra,és kidobhattam volna az alapanyagot., ha nem gondolkodom a lehetséges folytatáson. Jó lett a végeredmény az a lényeg, és csak fél órával tartott tovább a sütés.A „ varázs” nekem is akkor igazi, ha 5 perc alatt bekészítem a belevalókat, és utána felé sem nézek, csipogásig. / De ez csak kipróbált receptnél működik /
Talált, süllyedt, tényleg bólogatok:-))) Nem emlékszem pontosan, de tuti, hogy a második dagasztás jó hosszú... én megeszem a kis kenyeret, a nagy kenyeret, a kicsit laposabbat és a jó magasat is.... ahogy a gép úri jókedve éppen jónak látja:-) Igaz, hogy mostanában mindenféle finomságos barna, fekete és sok-sok-sok ilyen-olyan magvas kenyeret eszem, bolti (a kenyérsütőm nem jött velem szabira) ugyan, de nagyooooon finom.
Ez így elveszíti a gépi sütés azon "varázsát", hogy bedobod a cuccot, beindítod, maj kiveszed a friss kenyeret/.ETNA. szerintem most nagyokat bólogat:)/.
Talán elején kevés a dagasztási idő(saccra most 10 percet mondok), nem dolgozza ki rendesen. Míg gépi voltam én úgy csináltam, hogy miután 10 percet dagasztott, megállt, elkezdte volna keleszteni, rögtön újra indítottam a programot, újra dagasztott 10 percet, innentől minden a program szerint ment. Próbáld ki, hátha ugyanazt a magas kenyeret éred el vele és a macerát is letudod az elején.
Véletlenül jöttem rá, hogyan kell magas kenyeret sütni.HM-1300 géppel.
Sikerült vennem egy használt Hausmeister 1300 gépet, annyi jót hallottam róla,hogy muszály volt megvennem.Elégedett vagyok vele, nagyon szép kenyeret süt. Ahogy a kalandom kezdődött. De. a konyhában sütöttem a kenyeret, de a páromnak útban volt a gép, s kérte, hogy tegyem máshová. Gondoltam nem gond, áramkimaradás esetén 15 perig tartja az időt, s áttettem másik konektorba.. Nem így történt elejtette az időt, visszaugrott alapprogramra. Korábban az órája 2 órát mutatott, tehát még sütésig 1 óra kelesztés kellett volna. Gondoltam egy újbóli dagasztás nem árthat neki, s 2 pr-ra kapcsoltam./ melegítés-dagasztás / , majd átnyomtam 5 pr-ra ahol 40 perc előmelegítés van. Itt közel 30 perc után feljött a tészta az üst felső széléig. / sőt el is hagyta /. Ekkor indítottam a sütést , a végeredmény, a fedél alatt 1 cm magas ritka szerkezetű kenyér.Ezután már szándékosan megismételtem, és ugyanolyan jó lett.Bár elég macerás eljárás, de meg akartam menteni a kenyeret, kisérletezőknek ajánlom.
Egyébként csináltam már tejfölös-kapros-tehéntúrósat is, sőt maradék pörkölt is ment már a tejföl tetejére, a lehetőségek és a variációk száma végtelen, az előzőekben leírt recept az eredeti langalló és pompos, az amit Balatonakaliban készítenek.
A bekészítés (alól a víz, rajta a liszt, benne kis mélyedések, úgy, hogy a víz ne jöjjön fel alul, majd a mélyedésekbe a só, élesztő, olaj vagy vaj, cukor vagy méz:
Ezek a fotók a (külön kérésre) szalonna nélküli, lilahagymás pomposról készültek:
Próbáljátok ki a pizza tészta felhasználásával a langallót és a pompost is... szerintem, megéri:-)
Pizzatészta:
240 ml víz , 460 gr liszt+3 evőkanál teljes kiőrlésű liszt, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál cukor, 2 kiskanál só, 2 kiskanál élesztő
TÉSZTA (csak keleszt és dagaszt, nincs sütés!) programon kell sütni, utána kiborítod egy táblára, ebből a mennyiségből kb. 2-3 nagy pizza jön ki, vastagságtól függően. Kinyújtod, a széleit kicsit "felcsipkeded", hogy legyen pereme, tepsibe rakod (én szilikonos sütőpapírt teszek alá), megkened szósszal, mindenfélét ráraksz .. sajtot reszelsz rá, a széleit bekened olajjal, hogy ropogós legyen és mehet kb. 10-15 percre a sütőbe... én általában 200-250 fok között szoktam sütni (villanytűzhelyem van).
Ha fokhagymás tejföllel kened meg és reszelsz rá sajtot, majd miután elkészült, óvatosan átkened a felületét (és még sütés előtt a széleit is) fokhagymás olajjal (kb. 1-2 cikk fokhagymát szoktam egy kevés olajba nyomni... a tejfölnél szintén), akkor kész is a LANGALLO... ha teszel rá karikára vágott hagymát és pl. bacon szalonna darabkákat (néha kicsit elősütöm, hogy szép piros legyen), akkor pedig elkápráztathatod a vendégeket, ez a POMPOS :-))