Szóval a Bölcső uccából nyílik egy kis park, annak a délkeleti sarkától nem messze találod az illetőt( igen nyúzott darab).
OFF:a téképet inkább mélben küldöm, mert nem tudom hogy kell direktbe nyomni, ftp-t meg a tűzfal nem enged, meg különben is macerás. :÷(
Tegnap láttam érő bodzát a szomszéd jáccótéren(Lágymányos), de nem ajánlom, mert csak egyik ágán feketedett, a többi igen zöld volt, és nem is tűn annyira tömöttnek
Szia Sambu !
Vegre megnyitottam a "Kincseskamra: gyogyitokak es etkek" cimu topicunkat. Nem tudom lesz-e sikere, egyelore egy "Je egy nullas" fedonevu uriember tevedt arra, s talan azon poenkodott, hogy reggel a topicnyiton kivul nem ertem meg ra irni semmit.
No de sebaj. Mindenesetre, ha van kincseskamraba valo receptetek, latogassatok el arrafele. Hatha sikerul mindenki javara "bespajzolni". Ezenkivul, ha tudtok gyarthatnatok onnan ide meg innen oda is egy linket, en meg nem csinaltam ilyet es legkozelebb hetfon tudok vele kiserletezni.
off
Sajnos az utobbi idoben kisse elhavazodtam, sot idokozben valami nyavalya is elkapott minek kovetkezteben 4 napon keresztul 39-39.6 fokos lazzal jartam dolgozni es orultem, hogy azzal vegeztem amivel muszaj volt.
Annak remenyeben, hogy legkozelebb nem gyur le ez a rejtelyes nyavalya mindenfele gyogyszert melloztem, igy aztan eleg nehezen keveredtem ki a dologbol, es kellett meg egy het mire teljesen megerosodtem.
Ezert a mintegy 2 hetes keses, az igert idoponthoz kepest.
Bocs.
on
KovA
PS: Ha sikerul megszerezned a fenyoviragszorp receptjet, szivesen begyujtenem...
asztat a gyalogosat csak kicsibe kell bele, amojyan fűszerszám féleképpen.
azzal a celsziusszal csak az volt a hézag, hogy nem nézegettem közbe soxor a lquárba. meg ledarálni se szeretem előtte, hozzátenni meg segiccséget pláne.
OFF.geni meg nem szeretné lenni, mer a búrám hamar elfüstölne.ON
Üdítô vagy Orrtur! +próbálok hasonpaci stílusban válaszolni, jól pottyan 1kis humor idônként. Na ugye! Az Asszonyod +gyógyukált a bodzalekvárodtól, pedig ahogy leírtad a végeredményt nem vagy egy lekvárkotyvasztó geni! A gyalogbodzival vigyázz, az íze nyersen= pálpusztai + állott petróleum 1:1 arányban orrturmixolva. Ráadásül ha sokat teszL bele, Hit-vese-d Lfog hagyni 1idôre, mert kibérli a fartartó lyukas széketeket! Gondolom, nem akart összeállni lekvárrá a bodzád, ezért aztán adtál neki Celziuszt jó sokáig cuk orral egy üt! Ennek ellenére Anyácska +gyógyikált, mert a BODZA TUGGYA, HOGY MI A DOLGA! Sok másat is tud, de most még nem akarok mindent elfecsegni. Addig is bodzikálok mindenkit: sambu
azannya!
eddig ezt nem vettem észre?
OFF:
szelekciós nemesítésen kívül volt eddig más( a gémek műanyagosítása előtt)?
namajdha! ON: esetleg lesz kertem, minden sarkába más fajta bodzát ültetek, legalább vegyülhetnek kedvükre, ha ezért nem kell onnan más korosabb zöldeket kitakarítani.
OFF:
de addig még soxor kell aludnom. nagyon.
ON:
addig is várom, hogy érjen a jó lequárnak való.
az első lequárom sikerült a legjobban, azér, mer nagyon elszúrtam.
1 kiló bogyóból lett másfél bögre, karamellízzel fűszerett ragacs.meg gyalogot nem is tettem bele.de!
aszontam a zasszonynak kostolja meg, ha nem nagyon rossz, vigyen egy bögrével, időnként eszegessen belőle. elég köhögős volt akkoriban. eggy nap múlva monta, aggyak mék mer elfogyott.1 bögre a másfél bögrényi egész téli készletemből!.
utána viszont 1 ideig nem köhögöttt(azon a télen).
Köszi Orrtur a fáradtvillámgyors választot, de ne félcsed Te a feketebodzát! Lesz még BODZA, lesz még belôle gyógyitókák és étkek! 1ébként, kies szép hazánkban oly nagy a vadon növô bodza változatossága, hogy ihhaj, sôt csuhhaj! Kell lennie korai, bôtermô, együttérô egyedeknek! Nehogy má csak az osztrákék tudjanak dögös egyedeket találni a Duna mellett! és fajtát csinálnak belôle (ezt híjják szelekciós nemesítésnek). Én már olyat is találtam ami botaniklag feketebodza, de a termése csontfehér színű (éretten!), meg olyat is aminek a leve nem, csak a héjja fest (nem akvareltet, csak úgy). Szóval semmi letargika + pesszimi a bodzafronton, üdv a BODZÁKOKNAK sambu-tól.
szerintem idei időjárás sok korán érő(szárára aszalt) bodzát eredményez, de ojat még nemigen láttam, amelyik tömött, eccerre mozdul, és nem(nagyon) pereg.
és szerintem a magjába már biztos máshogy kereszteződtek bele ezek a tulajdonságai, ha erre gondoltál. azér írok, ha találok.
Aánlok egy jobb (?) könyvet, bár morci vagyok, mert ez fordítmány, de nagyon jól szerkesztett, sok színes képpel: Grau/Jung/Münker: Bogyósok vadon termô zöldségnövények, gyógynövények. Fordította Jeney Margit 1996. magyar könyvklub (így írják!). Üdv a BODZÁKOKNAK és egy kérés is! Ha jártokban-keltekben olyan feketebodzát találtok amelyik korán (júliusban, augusztus közepéig) érik , nagyon érdekel. Az érés nem minden: a bogyók nem baj ha kicsik, de a tányér tömött legyen és a bogyók lehetôleg együtt érjenek, ne peregjenek, sok tányér legyen a növényen. Ha valaki talál ilyen bokrot értesítsen, elôre köszöni: sambu
nemtom ki találkozott Makay Béla:Fűvel-fával gyógyítás kézikönyvével?
mer én igen.
egyvalamit hiányolok belőle, a növénymutatót.mer csak nyavalya csoportosítást raktak bele
ON ::-I
azért bodzák is szerepelnek benn.(gyalog is)
Szia Sambu !
Vegre elkeszultek a bodzaszorpjeim, ketfelet is csinaltam, egy hagyomanyost meg egy sajat kiotlesut. Viszont sotetben fogom kiprobalni oket, ugy, hogy ne lassam melyik melyik, hogy elfogulatlanul tudjam eldonteni melyik a jobb.
A cimen elmerengtem, valami olyasmi jutott az eszembe a te otletedrol, hogy esetleg "Kincseskamra" cimmel nyithatnank topicot talan annak csalogatobb a cime. De az altalad kiotlott uj cim legalabb annyira tetszik mert aranyos es kifejezi a lenyeget.
Arra gondoltam, hogy inditoban ugy hataroznank meg a tartalmat, hogy ne pecsenyerecepteket zaftokat meg szoszokat gyujtsunk, hanem gyogynovenyrecepteket, teakat, szorpikeket, esetleg kulonleges befotteket lekvar kompot stb.
Tehat nem annyira a szakacsmesterseg remekeit, hanem a nepi spajzolas es gyogyitas fortelyait.
A "Bodzaszorp" cim egyebkent nagyon jo, markans de valoban evrol evre elsullyed, aztan jovo majusban feltamad megint...
Szoval olyan cim lenne jo, ami eleg tag teret szab ahhoz, hogy folyamatosan eletben maradjon, de elegge korlatos ahhoz, hogy ne follyon szet a topic.
A cel pedig az lenne, hogy muremekek helyett (ezekrol van eleg szakacskonyv) nepi remekeket gyujtsunk, nagymamaink tudomanyat ne hagyjuk elkallodni.
Azt hiszem a cimmel mar nem lesz gondunk. Miutan ezen a heten sajnos mar nem erek ra azt javasolom, hogy jovo heten megnyitjuk a topicot.
Indulashoz maris talaltam nehany bodza(bogyo)receptet a regi gyujtemenyemben.
Addig meg, ha netalan valaki meg erre teved, kerjuk meg oket, mondjak el mi a velemenyuk az otletrol meg a topic-cimekrol azutan hajra.
Ha lesznek elegen olyanok akiknek tetszik az otletunk, no meg latnak benne fantaziat, hogy jartukban-keltukben foljegyezzek azt amit latnak, kikerdezzek a nagymamakat, meg az oreg parasztasszonyokat idehaza es kulfoldon is, akkor azt hiszem valoban kincseket gyujthetunk egy ilyen vegtelen beszelgetessel a temarol...
KovA
PS: addig is mindenki gyujtse a a recepkeit mint a gyogynovenykeket, mielott elhervadnak...
Szervusz KovA! Ahogy nézem nem merengtél eleget, sűllyed a témánk? Mit szólsz(tok) hozzá: "Gyógyitókák és étekek" topic címhez? Hogy el ne felejtsem. Lassan elvirágzik a hárs, a levendula és a kakukkfű. Aki teheti gyűjtse és szárítsa ezeket a növényeket, mert jön még ránk a baci, a patika meg 1-re drágább! Aztán BODZÁKOK! Lehetne adni a receptkéket a bodzabogyóból készíthetô gyógyitókák és étkekre (lekvárkák, szörp, aszalvány, befôtt stb)mert 1 hónap múlva kezdôdik az érés. (sambu)
Szia KovA!
Ime a recept: 10 liter vizhez, egy nagy marék száritott bodza virág, 1 citrom fölkarikázva héjastól, 2 pici tasak citromsó, 1 kg cukor (én kevesebbet szoktam tenni, nem szeretem ha tul édes). Kb 2 napig érleled nem tul meleg helyen néha megkavargatva. A végén még kóstolod és ha kell még bele valami (citrom, cukor) bele teszed, leszűröd, üvegekbe töltöd és be vele a hűtőbe. Lehűtve iszogatod :).
KovA! Én nem értek hozzá, de aki már debreceni kolbászt is sütött konnektorba dugva, annak nem nagy kunszt megnyitni egy topicot, úgy, hogy az eddigi bodzák is benne legyenek. Kellene egy jó topicím! BODZÁKOK, ötletre fel! Az enyém: "Kamrábavalók" (sambu)
Kedves Sambu !
Gyujthetnenk, gyujthetnenk, marmint gyogyrecepteket is, csak uj cim kene a topic-nak pl. bodzaszorp es tarsai, vagy "a bodzaszorptol a gyogynovenyreceptekig" ... stb. , ha nincs meg ilyen topic. Lehet, hogy megnone a forgalom is.
Orulok, hogy jol sikerult a vali-buli, s kulonosen annak, hogy nem Budapesten volt :-) .
Ez a fenyoviragszorp is kezd erdekes lenni. Fenyoviragmezet mar ettem az is voros volt es tok jo :-)
KovA
Üdvözlet minden BODZÁKNAK, KovA-nak, Csillának! A fenyôvirágszörpöt fôzi 20-30 percig az erdélyi "menyecske", amíg szép piros lesz. Citromlével és héjjával ízesíti. A cukorszirupja olyan tömény, hogy nem kell hűteni, meg tartósítókkal bütykölnie (figyelsz Csilla?). Ha megint megyek, majd elkérem a receptjeit, mert nagyon sokmindent tud, pl. a tárkonyos gombasalátája nagyon finom volt! A fertôtlenítô növényféléket nagyjából ismerem, a fokhagyma a legigazibb. KovA ötleteit díjazni kellene, tényleg: miért ne gyűjthetnénk recepteket? Nem ételekre gondolok, hanem "gyógyreceptekre". Ja a bodzabanzáj jól sikerült, úgy 500-an voltak. (sambu)
Szia KovA!
Holnap behozom a recipét és publikálom, ha megtalálom...
Sambu
Egyébként azért kell hütőbe tenni mert a szobában megnyúlósodik, kint meg összefagy. Egyszerre mi nem iszunk meg tiz liter szörpöt, kevessebbel meg nem érdemes palcsolni. Ja a másik meg az hogy, ha elnyitik akkor csak száritott virágból tudod csinálni, és ha nyáron csinálod kint csak felfő és tönkre megy ugyhogy kell neki a hűtő.
Télen egyébként (meg máskor is)én teát is szoktam csinálni belőle, nagyon finom citromlével.
Szia Sambu !
Sajnos lemaradtam rola 2 okbol is. Elozo nap elmentunk az erdobe az Aniko-forrashoz (Pakozd mellett) husikat sutni, es a szenanatha leteritett. A masik az, hogy gyulekezetunk a Nagyvaradi Baptista gyulekezet korusat latta eppen vendegul es abbol is kar lett volna kimaradni ugyanis szuperek voltak.
Viszont a fenyo-virag recept is erdekes lehet, kohoges ellen kiprobaltam a Herbariaban kaphato fenyocukorkat, az tenyleg hatasos es, ha az elso sokkbol magadhoz tersz akkor meg izlik is (ugyanis tok olyan, mintha fenyogyantat ragnal).
Az az igazsag, hogy megerne osszegyujteni az ilyen recepteket (akar a nepdalenekeket) mielott elvesznek, pedig sok-sok tudas van, amelyet szajhagyomany oriz. Tudtad peldaul, hogy sok fuszer tartosito es bakteriumolo hatasu, pl. fahej, szegfuszeg, fokhagyma ? No persze, az oregek se igy tudtak, hanem ugy, hogy bizonyos esetekben "jot tesz".
Kar hogy az oreg neniknek es bacsiknak nincs internetjuk, pedig de sokat tanulhatnank toluk!
KovA
PS: Ja es a neni mit tesz bele citromsav helyett ?
No de Csilla csillagom. Télen a természet is hűt, minek a hűtôszekrényke is? No meg, ha szárított virágból csinálod a szörpöt csak annyit kell készíteni ami hamar elfogy, a szárítmány mindíg kéznél van. (sambu)
Sziasztok!
Igen, én is csinálok akár télen is bodzaszörpöt száritott bodzaviráglól. Ha valakit érdekel holnap behozom a pontos receptet. De ez olyan szörpi amit hűtőben kell tárolni nem áll el sokkáig, nincs tartósitva.
OFF. Ha valakit érdekel a konyha trükkök topicban publikáltam egy házi készitésű méz receptet, amit a mult hétvégén kaptam és kóstoltam és finomnak találtam. Talán még van ahol nem nyitott el az akác...
Szervusz KovA! Voltál a bodzabanzajon Válon? Én Erdélyben voltam és képzeljétek Bodzákok! Egy néni a fenyôvirágazatból /most virágzik, zik!/ csinál hasonló szörpikét mint mi bodzából. Azt mondta, hogy köhögés, meg légszomj ellen használja. Még azt is mondta, hogy a szárított bodzavirágból ugyanolyan szörpit lehet csinálni mint most, de több virágocska kell bele. No üdv minden BODZÁKNAK (sambutól)