Aha. Persze a neten szerepel, mint választék, vagy nem frissítették a honlapot.
Ahol én kérdeztem, az egy Hermész volt. Azt mondta az eladó, hogy mindenhonnan berendelték télen, de csak a ZKI hozott nekik, a többi vetőmaggyártó meg nem, azzal, hogy idén nincs nekik.
Ettől függetlenül lehet egy-két gazdaboltban polcon más gyártótól is, de azok tavalyi kiszerelésűek.
Nekem idénre elfogyott (szoktam 2-3 tövet tartani belőle), de 35 mag 500-ért sok volt, inkább ültettem mást.
Segítségét kérek a hozzáértő, tapasztalt paradicsomtermesztőktől. Van kb. 20 tő paradicsomom, és egy részük a kinyílt virágokat ledobja, tehát nem lesz belőle paradicsom az unokáimnak :((. Mi lehet a baj?
Összevissza 31 éve kertészkedem saját kertben. Volt év, hogy aug végén minden elpusztult, de először tavaly permeteztük. Megkértem a férjemet, hogy ha a szőlőt permetezi, vegye be a paradicsomokat is. Leginkább bordóit kaptak.
Most még jól néznek ki.
Idén a szedett magokkal jártam meg, sok lett a kikelt koktélparadicsom. abból amúgy is van , kelnek maguktól, de ezek valami más fajták, gondolom, a hibridek előállításához használták őket. Elég trehány módon nem jelöltem a fajtákat kiültetéskor, de több olyanom is lett, hogy két "azonos" fajta kelt egy pohárban, és együtt kiültettem, az egyik koktél, a másik san marzano. És nem lett egyetlen paprika alakúm sem, pedig 4 palántát biztosan elraktam a saját termésből szedett magból.
Legjobban egyelőre a 3 piacon vett Lugas f1 teljesít, bár nagyobbak a termések az eddig megszokottól.
Sok olyan szabadföldi tő van, amelyiken az első termés 1 méternél magasabban van. Talán a kert árnyékossága miatt? A tövek már mind magasabbak nálam (155 cm vagyok), még a determináltak is.
Az igazsághoz hozzátartozik,hogy itt,a hátsó szomszédon kívül senki nem termel zöldséget.
Én tavaly kezdtem a piaci palántával(4 tő) idén márciusban ültettem el magokat pohárba.Tavaly semmit nem vegyszereztem és még októberben sem volt semmi baja a parinak.
Nulla tapasztalat,csak amit itt ott olvastam,többek között tőletek.
Lehet ha lebetegednének pánikba esnék és fújnék rá valamit(meleg levegőt:)))amit kevésbé tartok károsnak.
Egyenlőre csak "mantrázok"úgy tünik elég hatásosan,talán a boszorkány vérvonalnak köszönhetően:)
Alapvető különbség, bár az SP-vel még nem próbálkoztam, hogy abból foghatsz magot, mert heirloom, de az F1-es Lugast minden évben meg kell venned, és idénre pl. k..a drága lett a magja. Különben is csak egy vetőmagforgalmazó termelte és tasakolta. A többi nem is látott benne fantáziát, vagy nem volt licence. Gondolom ezért is lett ilyen az ára...
Én is minimalizálni szoktam a permetezést, de nélküle nem lenne termés kora őszre, mert itt augusztusban menetrend szerint jön a szeptória... :(
Idén eddig semmit nem kapott a paradicsom, de nemsokára el kell kezdenem a védekezést, mert kb 1 hét alatt elpusztulna majdnem mind. Ami meg nem, az nem tudja kinevelni, megédesíteni a bogyóit, mert nem marad elég lombja.
Vannak ellenállóbbak. Ilyen nálam a Lemon boy, az Aunt Ruby's German Green, meg a koktélok. Tavaly ezeknek még harsogóan zöld volt a levele, mikor a többibe már belekóstolt a szeptória. Persze nem tudom pl. fitoftóra, alternária ellen mit csinálna, mert az eddig nem volt. Én "csak" ezzel szívok.
Nagyon oda kell figyelnem ezekre, mert ezeket meg szereti a szeptória: Chocolate Cherry, Braune Pflaum, Zitronen tomato, ACE55, a nálam lévő San Marzano, Costoluto Fiorentino.
nem tudom érdemes-e ennyit cackolni vele mert például mi van akkor ha mondjuk egy levélre kétszer fujod ugyan azt a permetet? Akkor ugye máris dupla a hatóanyag........Nem beszélve arról, ha háromszor is kap a levél...
Na ezért kell a támrendszer úgy , hogy felfelé tudjad vezetni még a parifáidat mert ha ott eléri a csúcsot és az alsó fürtök beének, leszeded és az egész fát lejjebb engeded. Ám Te itt ezt hogy gondolod megoldani??
A rézdrótos trükk már csak azért sem működhet, mert az oldódást nem lehet fenntartani. A sérült rész varasodik, és önvédelemből bezáródik, hogy elkerülje a kórokozók bejutását.
A legegyszerűbben úgy védekezhetsz a gombás betegségek ellen, hogy
A növekedésüknek megfelelően kellően távol ülteted egymástól a töveket
szellősen tartod őket (ritkítod, folytonnövőnél hónaljazod)
a hónaljazást ritkítást reggel végezd lehetőleg száraz időben, hogy estig bezáródhasson a seb (ilyenkor a kezed se legyen saras, nehogy te fertőzd meg a növényt a friss sérülésen keresztül!)
kellően támasztod kötözöd a növényt, hogy ne a földön legyen a szár, átjárhassa a szél, körül érje a nap
az alját mulcsozod, hogy elkerüld a locsoláskor/esőkor felverődő sarat
esetenként szükséges gombaölő szerrel megelőzni a bajt, ha huzamosabb ideig nedvesebbre fordul az idő, erre akár zsúrló főzetet, vagy ázalékot is használhatsz a réz tartalmú szereken kívül.
Ha valamit kihagytam a többiek legyenek szívesek és segítsenek ki! :-)
Nemrég volt szó a rézdrótról, ha keresőben rákeresel, megtalálod könnyen. Én teszteltem is, összegezve: hatástalan.
A Champion egy tök általános réz hatóanyagú (így bio) permetszer, lajtos időben én is azzal szoktam permetezni mert olcsó. A Nordox viszont kicsit jobban tapad a levélre, nehezbben mosódik le.
A paradicsom szárába, az első elágazás alá, egy körülbelül egy centiméteres rézdrót darabot szúrunk. A rézdrótból kioldódó réz folyamatos védelmet biztosít a növénynek a gombás fertőzésekkel, köztük a paradicsomvész kórokozójával szemben. A megoldás uborkán, paprikán, cukkinin, dinnyén is sikerrel alkalmazható.
Nincs semmilyen információ a gyümölcs réztartalmára vonatkozóan.
A rézdrótot a növény fiatal korában (de amikor a szár már elbírja a drótot, nem törik el) kell a növénybe helyezni."
Megfelelő növényvédelem mellett sosem tudod meg melyik az érzékenyebb. Hogy kinek melyik fajta vált be, az más kérdés. Ami nekem nagyon bevált, a mini sárga, a mobil, a korall, az ökörszív, és a lugas f1 amit jövőre gazdasági okokbók SP-féle lugasra kívánok váltani, a idén a termése is megerősít benne hogy alkalmas rá. Idei évben próbálkozok még SP-féle szívvel is, majd meglátjuk.
Én is jártam így eperrel, rondán beteg lettem tőle.
Egy másik hsz-ben említettem, hogy hozzájutok vegyszermenteshez, ha ez itt nálunk
nem akar teremni, ez meg csak vicc volt.
Ebből a szempontból szerencsés vagyok, de mégis jobb lenne ha csak a teraszra kilépve
leszedhetném a tízóraihoz valót a saját nevelésű tőről.
-------------------------------------
És ez itt nem (csak) neked szól, ne haragudj, nem akarok még egy hsz-t berakni.
Ami nekem tanulságos, hogy a permetezés téma az érdekes az egészből. Meg hogy arwen kivételével senki nem szólt hozzá,
aki szintén nem használ vegyszert.
Pedig mennyire jó lett volna megtudni tőletek, tapasztalt paradicsomosoktól, melyik a nálatok bevált fajta, melyik ellenállóbb bizonyos betegségekre, melyik ami szinte garantáltan jól terem nálatok, akár évek óta. Biztosan van különbség permetezés mellett is rezisztenciában.
Én úgy csinálnám, hogy a számot linkké alakítom a szokásos módon, majd megint kijelölöm és a hozzászólás-író ablak jobb szélén az A betűnél kivláasztom a pirosat. No nézzük, működik-e: 8840
(Elnézést a nem ide tartozó kérdésért, de azt hogy kell csinálni a számítógépen, hogy a hozzászólás számát pirossal be lehessen tenni és rákattintva előjöjjön?!)
Vannak (vannak?) olyan szerencsés emberek, akik bátran kijelenthetik, hogy ők bizony nem permeteznek/vegyszereznek semmit. Azért szerencsések, mert olyan helyen laknak, ahol kevésbé terjedtek még el a különböző betegségek. De: nálunk minden van, minden évben azt hiszem, már nem érhet újabb meglepetés, és mégis....
3 évig mondtam azt, hogy nem permetezem a paradicsomot (sem), és 3 évig nem volt normális termésünk, csak betegek (egyik évben fitoftóra, másik évben szeptofória, 3. évben 3. fajta nyavalya), amikből kivágtuk a beteg részt és így valahogy meg tudtuk enni. És akkor még nem beszéltünk a befőzésről, ami nem volt,....
Úgyhogy az idén úgy indítottam, hogy az első gyanús jelre fújtuk a paradicsomot. Először bordói lével, most a hét elején már Championnal, később jönnek az erősebb szerek ha szükséges, mert én igenis saját paradicsomot akarok enni.
Bocsáttassék meg nekem, azt hiszem, elég sokáig próbálkoztam vegyszermentesen.
Vagyunk páran itt a fórumon, akik kis területen, pl. erkélyen termelünk paradicsomot. A mi 10-20 tővünk is igényel védekezést, de épeszű ember nem nyom el rájuk 10 liter permetet (1 amplullát) 4 hónap alatt.
Környezettudatos ember lévén nem szívesen pazarlok, és környezetvédelmi okokból sem akarom a maradékot lefolyóba önteni. Szomszédhoz pedig nem fogok becsengetni, hogy kezdjen valamit háromnegyed ampulla Amistarral.
Vegyszer kérdés nehéz dolog, de sajnos egyre kevesebb dolog term meg vegyszerek nélkül. Ahogy Janijani is mondta, el lehet dönteni hogy valaki július elejeig akar egészséges paradicsomot, vagy novemberig. Régebben én sem permeteztem, vezetékes vízzel esőztetővel locsoltam és nem volt semmi baja a paradicsomnak, egészen addig, amíg júliusban be nem jott egy hét eső. Akkor a klóros víz semmit nem ért. Mióta nagyobb tételben van paradicsomom, egyszerűen nem engedhetem meg hogy idő előtt tönkremenjen a növény. Amistart használok, de nem előírás szerűen, ha hosszabb esős időt mondanak, előtte lefújom. Ez kb 4 alkalom évente, és akkor is jócskán ráhagyok a várakozási időre. Ez a vegyszerezés azért a közelében sinycs annak amit a boltok polcain lévők kapnak. A méregetésről meg csak annyit hogy 1 ampulla kb 1 ezres. Ha ezt valaki több éven keresztül akarja használni, az inkább ne kertészkedjen. Ma vettem a tescóban 2 féle paradicsomot, borzalmas az íze, mondtam is a feleségemnek hogy inkább megdörzsölöm a sajátom levelével a kezemet, és azt szagolgatom evés közben.
én ha valamitől tartok, az pont Józsi bácsi által lepermetezett termék!!
Ki tudja mivel permetez az öreg? Lehet vett valamiből 10 kg-ot 1978-ban, amiről két évtizede bebizonyították, hogy fokozottan rákkeltő, ki is vonták a forgalomból, csak Józsi bácsihoz nem jutott el ennek a híre. Az öreg meg csak fújja amíg van neki, különben is neki az ég világon senki ne mondja azt hogy nem jó, mivel mennyire remekül döglenek tőle a tetvek.
A boltiakat legalább alkalmanként ellenőrzik, és a beszállítók esetleges kizárással, bírsággal sokat bukhatnak. Az ilyen posta melleti piacost senki nem fog ellenőrizni. Lehet nekem van csak rossz tapasztalatom a piacossal, de egyszer egy paprikától erős fejfájás kíséretében olyan gyomorgörcsöt kaptam, hogy órákon át embriópózban feküdtem, majd kihánytam az egészet. (Mást nem ettem még aznap, így tuti a paprika okozta.)