Keresés

Részletes keresés

Paulhauser Creative Commons License 2011.10.27 0 0 8901

Uraim, a levlistára hogyan lehet felkerülni? Oda születni kell? :-)

Ha az illetékes feltenne, lekötelezne.

 

 

viztamas Creative Commons License 2011.10.27 0 0 8900

tervezek egy búzát a hétvégére és több helyen olvastam, hogy "rice hull"-t (rizskorpát, ha jól sejtem) használnak a szűrésnél.

 

keresgéltem és találtam 1 kg rizskorpát 900 ft-ért a neten. azt nem tudom, mennyire marad egyben ilyenkor a héj.

 

viszont azt is hallottam, hogy egyes sörfőzdék 10%-nyi egész malátát (gondolom, malátázatlan gabona is lehet) tesznek a cefréhez a szűrés miatt. 1 kg árpa 60 ft.

 

a kérdés ez lenne: rizskorpa vs. egész árpa?

krulis Creative Commons License 2011.10.27 0 0 8899

Köszönöm én is a lehetőséget, majd jelentkezem, ha felétek járok!

Előzmény: Tibeer (8897)
krulis Creative Commons License 2011.10.27 0 0 8898

Azért az nem semmi, hogy talán a sörrel kapcsolatban beszélhetünk egyedül adócsökkentésről. Lehet, hogy az a szerencsénk, hogy annyira nem oszt, nem szoroz ez a tétel, hogy pont jól jött, hogy valami pozitív adóváltozást is fel tudjanak mutatni. Egyenlőre nem hallottam, hogy belekötött volna bárki is, remélhetőleg szép csendben megszavazzák.

Előzmény: léhűtő (8895)
Tibeer Creative Commons License 2011.10.27 0 0 8897

Rendben.

Előzmény: steelhaand (8894)
csakisff Creative Commons License 2011.10.26 0 0 8896

helló mindenkinek! némi:))) késéssel újra itt, köszi az aggódást Ortega, így utólag is!:) a találkozó másnapján elutaztunk, aztán miután meg hazajöttünk a nyaralásból nem láttam ki a munkából, meg minden szarság, szóval bocs, hogy így felszívódtam! de a Főzdefeszten kinn voltam, és találkoztam jónéhány emberkével is:) - a neveket már nehezen sorolnám fel a fenenagy memóriámnak köszönhetően...:) (jó lenne arcokat tásítani a nevekhez, tényleg mintha itt említett volna vki vmi ilyesmit, na ennek majd utánanézek)

látom, közben itt a fórumon keletkezett több mint 20 oldalnyi hozzászólás... asszem mindegyiken nem tudom magam átrágni... természetesen időközben mindenki főzögetett mindenféle finomságot, azt látom.:) + most kerül a parlament elé a törvény

milyen fontos történés volt még a kiesett bő 1 hónapban? - még az egyesület névsorából is kimaradhattam az eltűnésemnek köszönhetően:(...

Előzmény: DanielOrtega (8311)
léhűtő Creative Commons License 2011.10.25 0 0 8895
steelhaand Creative Commons License 2011.10.25 0 0 8894

Tibeer ezt buktad ;)) Engem is érdekelne egy starter. Pesten jársz valamikor?

Előzmény: Tibeer (8890)
steelhaand Creative Commons License 2011.10.25 0 0 8893

Ok, valami volt valóba, de valahogy csak Tibeer komlója ragadt meg bennem. ;(

Ha tesztek ilyent, akkor szóljatok lécci, mert jó pár élesztőt szeretnék kipróbálni, akár közösen megvenni oszt szétcsapatni a tasakot. A felszaporítás már atom jól megy.

 

Előzmény: krulis (8887)
viztamas Creative Commons License 2011.10.24 0 0 8892

:)

 

az én ablakomba és bemászhatna egy-két tő az éj leple alatt (de azért az ablakot nem muszáj betörnie, inkább nyitva hagyom). :)

Előzmény: léhűtő (8886)
viztamas Creative Commons License 2011.10.24 0 0 8891

híjj!

 

arra én is vevő lennék. :)

Előzmény: Tibeer (8890)
Tibeer Creative Commons License 2011.10.24 0 0 8890

London ESB-m van. Ha tudunk valahol, valamikor találkozni, akkor csinálok startert. (ESB=Extra Special Bitter)

Előzmény: krulis (8887)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.10.24 0 0 8889

Kipalackoztam a barnát. Még nevet nem kapott. Sajnos nagyon magasan maradt, 1,024. Talán a dupla adag karamell miatt. Soha sem volt még ilyen magas. Eddig a legtöbb a 1,016 volt. Érdekes.

KRISZ2007. Creative Commons License 2011.10.24 0 0 8888

A partyhordó tetején van a szelep. Azt fordítsd lassan 0-ról 1-re. Ha már elkezd sziszegni ne nyisd tovább, nehogy kinyomja a tetején. Én így engedtem lea nyomásból, amikor muszály volt. Sajnos az egyik hordómat így is szétnyomta a nyomás, még a tavasszal.

Előzmény: Paulhauser (8872)
krulis Creative Commons License 2011.10.24 0 0 8887

A brouwlandtől Olaszon keersztül, írtuk is a levlistán. Én még várok a rendeléssel addig, amíg nem lesznek Hallertau pelletek, majd szövetkezzünk, ha Te is szeretnél rendelni. 

 

Van valami London ESB élesztő, az állítólag ugyanaz ami a London Pride-ban van, azt szeretném még kipróbálni a télen.

Előzmény: steelhaand (8884)
léhűtő Creative Commons License 2011.10.24 0 0 8886

Ezt a komlót Kisbárapátiban fényképeztem.

Bement a kitörött ablakon.

steelhaand Creative Commons License 2011.10.24 0 0 8885

Figyelem, szolgálati közlemény:

Az adótörvények tárgyalása ezen a héten történik.

steelhaand Creative Commons License 2011.10.24 0 0 8884

yaya, az ír engem is érdekelne, (esetleg a London Ale) szintén ír veres serekhez, csak még Olaszt is meg kell látogassam CaraRedért ;)

Honnan rendeltetek ilyen élesztőket?

 

Előzmény: krulis (8880)
krulis Creative Commons License 2011.10.24 0 0 8883

Van valakinek olyan bevált füstös sör receptje, amibe 1 kiló füstölt maláta kell 20 literhez? Ideje lenne ezt is elhasználni.

steelhaand Creative Commons License 2011.10.24 0 0 8882

Köszi Olasz!

Bár én arra is gondoltam, hogy honann a rákból szerzel te meg ilyen archivumokat, amiket el kell kérni, mert nincs fent a neten ;)))

 

 

Előzmény: olasz66 (8878)
krulis Creative Commons License 2011.10.24 0 0 8881

pont tegnap hatástalanítottam egy ilyen 5 kliós sörbombát:)

Előzmény: DanielOrtega (8873)
krulis Creative Commons License 2011.10.24 0 0 8880

Az irish engem is érdekel, jó kis guinness és ír vöröset tervezek vele. Az american ale-en is gondolkodtam, de azt írják, hogy nagyon hasonló az us-05 -höz, sőt egyesek szerint ugyanaz.

Előzmény: per/sanchez (8874)
steelhaand Creative Commons License 2011.10.24 0 0 8879

StipiStopi, a füstölt-főtt csülkös az enyém!

Előzmény: per/sanchez (8857)
olasz66 Creative Commons License 2011.10.23 0 0 8878

A Karaoke készítős múltamból ragadt rám (((-:

 

Valamikor a karaoke készítés volt a hobbím.

 

Karafun editorral csinálom. Jópofa, és könnyű progi.

Előzmény: steelhaand (8839)
olasz66 Creative Commons License 2011.10.23 0 0 8877

A special B, egészen sötát karamell maláta  . 350 EBC

Előzmény: KRISZ2007. (8864)
olasz66 Creative Commons License 2011.10.23 0 0 8876

Szétrobbanni nem fog, maximum eldeformálódik.

 

Egy csavarhúzóval óvatosan félre tudud nyomni a gumitőmítést a tetején. én is így engedtem el a túlnyomást

Előzmény: Paulhauser (8872)
per/sanchez Creative Commons License 2011.10.23 0 0 8875

A füstölt söröm is egész jól leerjedt, 1012 volt az utols mérésnél. A Whiskey maláta egész jól megnyomta, mert 1074-ről indult!

per/sanchez Creative Commons License 2011.10.23 0 0 8874

Bizony! Most jön pár fajta folyékony ( yorkshire- ezt hirtelen felinulásból rendeltem, irish ale, American -1056 -A'szem ilyen van a Grabancban is), kiváncsi leszek, hogy milyen pluszt ad a söröknek ízileg!

 

A karácsonyi semmi extra, sőt a narancshéjat meg  gyömbért nem is tettem bele mert nem volt itthon, én meg azt hittem, hogy igen:(

 

20% bécsi

20% müncheni

20% abbey maláta

15%Pils

15% caramunch II

5% chocolate

3% cara crystal

2% méz

 

Syrian Goldingssal komlóztam, olyan 20-22 IBU-t céloztam meg. Az élesztő mosott apátsági:) Egész fahéj+ egy lehelletnyi szegfűszeg ment bele az utsó 15 percben.

szépen kotyog kb 3-4 hét múlva palackozom, talán karácsonyra ihatós is lesz

Előzmény: krulis (8867)
DanielOrtega Creative Commons License 2011.10.23 0 0 8873

A partyhordó elöször csak kikerekedik :) Nekem leugrott a polcról az egyik, rögtön csapra is vertem, igaz csak hab jött belőle de az leülepedett. A hordó viszont használhatatlan lett. Lehet azt kellene elsőre meginni. Üvegekkel még lehet játszadozni nyitás közben. Ami nekem 1020 -ra erjedt le abba nem is tettem erjesztőcukrot. Fél év alatt viszont tökéletesen leerjedtek.

Előzmény: Paulhauser (8872)
Paulhauser Creative Commons License 2011.10.23 0 0 8872

A héten palackoztam, tegnap próbaképpen nyitottam palackokat és kiderült, hogy két főzet esetében is túl sok lett a CO2 az üvegben. 6gr/L volt a hozzáadott cukor, de ez is sok lett, (1020-19 körül volt mindkettő palackozás előtt, közel 3 hétig voltak az erjesztőben)

A csatos üvegeket kinyitottam és visszazártam, a kupakos üvegek már problémásabbak (rögtön elkezd kifutni a sör). Most kivittem őket, hűljenek le a kinti 10 fokra, utána majd gyorsan kinyitom és visszazárom a kupakolóval.

A gondom ami miatt írok az az 5 L-es partyhordó. Ezzel mit csináljak? Hogy tudom kinyitni? érdemes-e? (itt biztos szökőkút lesz)

Vagy hagyjam és éljek együtt azzal, hogy ez az 5L extra szénsavas lesz? A szelep meddig bírja? 

 

Köszi a tippeket előre is.....

 

P

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!