tervezek egy búzát a hétvégére és több helyen olvastam, hogy "rice hull"-t (rizskorpát, ha jól sejtem) használnak a szűrésnél.
keresgéltem és találtam 1 kg rizskorpát 900 ft-ért a neten. azt nem tudom, mennyire marad egyben ilyenkor a héj.
viszont azt is hallottam, hogy egyes sörfőzdék 10%-nyi egész malátát (gondolom, malátázatlan gabona is lehet) tesznek a cefréhez a szűrés miatt. 1 kg árpa 60 ft.
Azért az nem semmi, hogy talán a sörrel kapcsolatban beszélhetünk egyedül adócsökkentésről. Lehet, hogy az a szerencsénk, hogy annyira nem oszt, nem szoroz ez a tétel, hogy pont jól jött, hogy valami pozitív adóváltozást is fel tudjanak mutatni. Egyenlőre nem hallottam, hogy belekötött volna bárki is, remélhetőleg szép csendben megszavazzák.
helló mindenkinek! némi:))) késéssel újra itt, köszi az aggódást Ortega, így utólag is!:) a találkozó másnapján elutaztunk, aztán miután meg hazajöttünk a nyaralásból nem láttam ki a munkából, meg minden szarság, szóval bocs, hogy így felszívódtam! de a Főzdefeszten kinn voltam, és találkoztam jónéhány emberkével is:) - a neveket már nehezen sorolnám fel a fenenagy memóriámnak köszönhetően...:) (jó lenne arcokat tásítani a nevekhez, tényleg mintha itt említett volna vki vmi ilyesmit, na ennek majd utánanézek)
látom, közben itt a fórumon keletkezett több mint 20 oldalnyi hozzászólás... asszem mindegyiken nem tudom magam átrágni... természetesen időközben mindenki főzögetett mindenféle finomságot, azt látom.:) + most kerül a parlament elé a törvény
milyen fontos történés volt még a kiesett bő 1 hónapban? - még az egyesület névsorából is kimaradhattam az eltűnésemnek köszönhetően:(...
Ok, valami volt valóba, de valahogy csak Tibeer komlója ragadt meg bennem. ;(
Ha tesztek ilyent, akkor szóljatok lécci, mert jó pár élesztőt szeretnék kipróbálni, akár közösen megvenni oszt szétcsapatni a tasakot. A felszaporítás már atom jól megy.
Kipalackoztam a barnát. Még nevet nem kapott. Sajnos nagyon magasan maradt, 1,024. Talán a dupla adag karamell miatt. Soha sem volt még ilyen magas. Eddig a legtöbb a 1,016 volt. Érdekes.
A partyhordó tetején van a szelep. Azt fordítsd lassan 0-ról 1-re. Ha már elkezd sziszegni ne nyisd tovább, nehogy kinyomja a tetején. Én így engedtem lea nyomásból, amikor muszály volt. Sajnos az egyik hordómat így is szétnyomta a nyomás, még a tavasszal.
A brouwlandtől Olaszon keersztül, írtuk is a levlistán. Én még várok a rendeléssel addig, amíg nem lesznek Hallertau pelletek, majd szövetkezzünk, ha Te is szeretnél rendelni.
Van valami London ESB élesztő, az állítólag ugyanaz ami a London Pride-ban van, azt szeretném még kipróbálni a télen.
Az irish engem is érdekel, jó kis guinness és ír vöröset tervezek vele. Az american ale-en is gondolkodtam, de azt írják, hogy nagyon hasonló az us-05 -höz, sőt egyesek szerint ugyanaz.
Bizony! Most jön pár fajta folyékony ( yorkshire- ezt hirtelen felinulásból rendeltem, irish ale, American -1056 -A'szem ilyen van a Grabancban is), kiváncsi leszek, hogy milyen pluszt ad a söröknek ízileg!
A karácsonyi semmi extra, sőt a narancshéjat meg gyömbért nem is tettem bele mert nem volt itthon, én meg azt hittem, hogy igen:(
20% bécsi
20% müncheni
20% abbey maláta
15%Pils
15% caramunch II
5% chocolate
3% cara crystal
2% méz
Syrian Goldingssal komlóztam, olyan 20-22 IBU-t céloztam meg. Az élesztő mosott apátsági:) Egész fahéj+ egy lehelletnyi szegfűszeg ment bele az utsó 15 percben.
szépen kotyog kb 3-4 hét múlva palackozom, talán karácsonyra ihatós is lesz
A partyhordó elöször csak kikerekedik :) Nekem leugrott a polcról az egyik, rögtön csapra is vertem, igaz csak hab jött belőle de az leülepedett. A hordó viszont használhatatlan lett. Lehet azt kellene elsőre meginni. Üvegekkel még lehet játszadozni nyitás közben. Ami nekem 1020 -ra erjedt le abba nem is tettem erjesztőcukrot. Fél év alatt viszont tökéletesen leerjedtek.
A héten palackoztam, tegnap próbaképpen nyitottam palackokat és kiderült, hogy két főzet esetében is túl sok lett a CO2 az üvegben. 6gr/L volt a hozzáadott cukor, de ez is sok lett, (1020-19 körül volt mindkettő palackozás előtt, közel 3 hétig voltak az erjesztőben)
A csatos üvegeket kinyitottam és visszazártam, a kupakos üvegek már problémásabbak (rögtön elkezd kifutni a sör). Most kivittem őket, hűljenek le a kinti 10 fokra, utána majd gyorsan kinyitom és visszazárom a kupakolóval.
A gondom ami miatt írok az az 5 L-es partyhordó. Ezzel mit csináljak? Hogy tudom kinyitni? érdemes-e? (itt biztos szökőkút lesz)
Vagy hagyjam és éljek együtt azzal, hogy ez az 5L extra szénsavas lesz? A szelep meddig bírja?