Ha máskor esetleg "oda kerülsz", akkor vérvizsgálatot kérj allergiára, vérből mindenre meg tudják nézni egyetlen vérvétel az egész...
Abból a receptből ha kivesszük a kenyeret, akkor már nem "mondanak túl sok újat", szerintem blaze receptje veri, próbáld ki azt, én is hajtok rá, csak előbb legyen tönkölyliszt... addig meg marad a szokásos fehérliszt-teljeskiőrlésű keverék, amit sütni szoktunk a családnak... én meg eszem a sparvital téglát:s
A teljes kiőrlésűből egy szelettel szerintem jól lehet lakni és az éhségérzet is csak nagyon sokára jelentkezik, ellentétben azzal, hogy a fehér kenyérből egy szelettel képtelenség jól lakni, és ha még több szeletet eszem is belőle, rövid időn belül éhes vagyok.:s
Nincs szó keresztreakcióról, csak ilyenkor nehezebben tudja feldolgozni a szervezetem a fehérlisztet (a tejtermékeket, ízfokozót, mézet, chillit, stb.), így több eneregiája, ideje marad a szervezetnek, hogy a tényleges gpndokkal foglalkozzon. Azt nem tudom, hogy másnál is így van-e, de nekem teljességgel bevállt, mert azóta úgymond megszűnt az allergiám. Egy picit azért be van dugólva az orrom, de ez nem ugyanaz, mint amikor folyik taknyom, könnyem, és nem kapok levegőt az orromon. Ráadásul ugye nem szedek semmi allergia elleni gyógyszert.
Amire allergiás vagyok (lennék): sok tavasszal virágzó virág, fű és fafélére (pl. pitypang, hársfa..), poratka, kaszált fűvek (Szegeden minden nap találkozok vele...), stb.
Mint írtam, egyébként én a krumplit abból a receptből már elhagytam, ráadásul a cukrot is. És teljesen jó. Igaz most már valami pikáns kenyéren gondolkoznék, amiben van mondjuk egy kis ízfokozómentes felvágott, vagy hús, vagy bármi más, ami ad egy kis plusszt a kenyérnek:)
A tönkölyiszt sem mindegyik teljes kiörlésű, arra azért figyelni kell. Na meg azért kicsit drágább a finomlisztnél, szegeden 410-ért találtam eddig lególcsóbbat. Igaz most szombaton voltunk a Metr*ba, ott sikerült venni 368 Ft-ért. De le van sajnálva, az a lényeg, hogy használ:)
Eddig egyébként nem hittem ezeknek a természetgyógyászoknak és ezután sem fogok azért mindegyikben, de itt adták a tippet az ellergiával kapcsolatban: http://www.mora2000.hu/, 12.900 Ft egy másfél órás teljes vizsgálat.
Ahoz képest, hogy ide időpontra megyek, nem kell várni, tavaly amikor voltam bőrgyógyászaton meg sem tudták mondani, hogy mire vagyok allergiás, csak nagyvonalakban. Felírtak gyógyszert, ami semmit használt...
A finomított liszt nem tartalmazza a gabonaszem héját és csírakezdeményét. A következő táblázat kis ízelítőt ad abból, hogy mit jelent ez az úgynevezett vitálanyagokra kivetítve.
A finomított liszt kiőrlési vesztesége búza esetében a teljes őrlésű liszthez képest (átlagértékek):
Veszteség %-ban
Ásványi anyagok/nyomelemek
Vas 84
Réz 75
Magnézium 52
Mangán 71
Kálium 76
Kalcium 50
Vitaminok
B1 86
B2 69
B6 50
Niacin 86
Pantoténsav 54
A 100
E 100
Rostos anyagok (csaknem 100-féle)
búzában majdnem 100%
rozsban majdnem 100%
A táblázat a vitálanyagokban bekövetkező veszteséget mutatja százalékban, a teljes őrlésű gabonához képest
Mire vagy allergiás? NÁlunk mindenki pollenallergiás már ezer éve, de ilyet pl. egyetlen allergológus sem mondott, hogy a fehérlisztet kerülni kellene szezonban... vannak persze gyümölcsök (görögdinnye, paradicsom főleg) amik un, keresztallergiát váltanak ki, de a fehérlisztről még sosem hallottam ezt.:O
Én amiatt akarom kerülni, mert hizok tőle, mint a malac... ez van...:s :D Krumplit és rizst is nagyon visszafogom ugyanezért, az a kenyér recept nekem amiatt nem jó.
Kefirt, napraforgó- és lenmagot majdnem mindig szoktam tenni a kenyérbe és sosem vajat vagy margarint adok hozzá zsiradéknak, hanem olivaolajat... ezt már régóta igy csinálom, de csak teljes kiőrlésű lisztből még nem sikerült igazán jó kenyeret sütni... veszek majd tönkölybúzalisztet, akkor ezek szerint az is teljes kiőrlésű, ugye? ... és irány blaze receptje, már kiváncsi vagyok, milyen lesz.:)
Nálam is az a helyzet, hogy amíg allergiaszezon van, addig kerülnöm kell a fehérlisztet. Ráadásul a tejtermékeket is. Ez egy hónapja derült ki, s azóta van kenyérsütőm. Azóta lement 4-5 kiló, és nem áhezem abszolút. Na jó, ez nem igaz, ebben a melegben úgy kívánom a jó hideg tejet és kefirt...
Azóta már ott tartok, hogy a főtt krumpli és a cukor nem megy bele. Helyette magokat teszek, főleg napraforgót és lenmagot. Mikor nem felejtem el, akkor egy kevés szőlőmagolajat vagy olívaolajat is teszek bele.
A liszt pedig ezekből tevődik össze: teljeskiörléső tönkölybúzalisz, teljeskiörléső rizsliszt, kukoricaliszt. Utóbbit már egyre ritkábban teszek bele. A recept szerinti 60dkg-ra törekszem, összetétele attól is függ, hogy pédául melyik lisztből emnnyi maradt a zacsiban, ne kelljen újat bontani. Szóval tök aránytalan.
Eddig - lekopogom - még nem sikerült eltrontani egyszer sem.
Egyébként pedig most már csak teljeskiörlésű lisztet fogunk enni. Például a tönkölyből már csináltunk palacsintát, vagy a párizsi bundát a rántott ételekhez. A palacsinta szerintem isteni finom, igaz azért lehet érezni egy kicsit a liszt ízét, de nagyon elhanyagolható ahoz képest, mint például amikor a fehérliszt ízét lehet érezni az ételen.
felrakom ezt a kenyeret most, de mértékegység-zavarom van:D
a kiskanál (cukor) az nálad a teáskanál és a kávéskanál (só) az a mokkáskanál? Bocs, ha értetlen vagyok...:O :))))
Nálam legalábbis kétféle méretű kiskanál van, a nagyobbik a teáskanál a kisebbik pedig a mokkáskanál, én igy ismerem őket... de azt hiszem receptekben is teáskanál és mokkáskanál elnevezés szokott szerepelni... vagy most már belezavarodom végképp:s :D
olyat tudunk sütni, mármint amiben van fehérliszt is fele-fele arányban, de olyat szeretnék, amiben nincs egyáltalán.
Nem értek a lisztekhez, a tönköly liszt az sem finomitott fehér liszt, ugye?? A sparvital-os "téglakenyérben" is van tönkölybúzaliszt, látom a cimkéjén... Mióta azt eszem, nádszál vagyok lassan :p :DDDD
És nem vagyok éhes abszolút... ha fehér kenyeret eszem, több kell, hogy azt érezzem ettem is, mégis hamar megéhezem...:s
köszönöm szépen, ki fogom próbálni... nem eszem két hónapja semmit, ami fehér lisztből készül és olvadnak lefelé a kilók... csak a 7 szeletes "téglakenyér" fél kiló ötszázért elég drága... bár az mondjuk egy hétig kitart, de akkor is drágállom.:s
Elnézést, hogy nem keresgélek a topicban, csak "igy egyből" felteszem a nagy kérdést...
VAn valakinek olyan receptje, amiben egyáltalán nincs fehér liszt, csak teljes kiőrlésű (akár rozs, akár búza)... ilyen kenyeret szeretnék sütni, de nem igazán jön össze.... nem álmodom olyan puha és foszlós kenyérről ezzel kapcsolatban, mint amilyet kenyérlisztből lehet sütni, de azért ehető legyen. HIába sütöm a teljes kiőrlésű programon, a belseje mintha nem is sülne meg rendesen.:(
Most vettem a vaterán egy Clactronic BBA 2605-s tipusú kenyérsütőt. Ha lenne valakinek hozzá használati utasítás legyenszives már elküldeni a attilarius@gmail.com címre, mert a gép német nyelvű és így végképp nem boldogulok vele. Köszi!
Nekem is átjött, hogy kényszerpályán voltál. Mivel írtad, hogy rájöttél hogyan kell magas kenyeret sütni, én a dupla dagasztásban láttam a siker titkát.
Esetleg még belefér a "varázsba" a dagasztás végén egy kikapcsol-bekapcsol-programot állít-elindít (talán ha 20-30 másodpercet vesz igénybe)...már ha tényleg a dupla dagasztástól lett magasabb(gondolom ezáltal lazább) a kenyered.
Én értettem .... , de hogy x alkalommal nem ismételném meg az tuti:-) Pl. nekem egyszer a lapátok maradtak ki, na akkor mérgemben kiöntöttem az egészet egy müa. tálba, kitörölem a sütőedényt és úgy, ahogy volt, összekeveredve, belevágtam a vizes-liszes-olajos ragacsot, iközben sűrűn dicsérgettem észbeli képességeimet:-) Háááát elég érdekes kenyér lett belőle (én is a hozzáalókat - teljes kiőrlésű liszt, oliva olaj stb. - sajnáltam), így a későbbiekben inkább kétszer is ellenőriztem, hogy tutira betettem-e a helyére a két lapátot:-))) Neked szerencséd volt, hogy a kényszer-kenyér kimondottan szupi lett:-)
Csak az egészben azt nem értettétek, hogy ez kényszerhelyzet volt, és nem kisérletezésnek indult. Elveszett volna 1.5 óra,és kidobhattam volna az alapanyagot., ha nem gondolkodom a lehetséges folytatáson. Jó lett a végeredmény az a lényeg, és csak fél órával tartott tovább a sütés.A „ varázs” nekem is akkor igazi, ha 5 perc alatt bekészítem a belevalókat, és utána felé sem nézek, csipogásig. / De ez csak kipróbált receptnél működik /
Talált, süllyedt, tényleg bólogatok:-))) Nem emlékszem pontosan, de tuti, hogy a második dagasztás jó hosszú... én megeszem a kis kenyeret, a nagy kenyeret, a kicsit laposabbat és a jó magasat is.... ahogy a gép úri jókedve éppen jónak látja:-) Igaz, hogy mostanában mindenféle finomságos barna, fekete és sok-sok-sok ilyen-olyan magvas kenyeret eszem, bolti (a kenyérsütőm nem jött velem szabira) ugyan, de nagyooooon finom.
Ez így elveszíti a gépi sütés azon "varázsát", hogy bedobod a cuccot, beindítod, maj kiveszed a friss kenyeret/.ETNA. szerintem most nagyokat bólogat:)/.
Talán elején kevés a dagasztási idő(saccra most 10 percet mondok), nem dolgozza ki rendesen. Míg gépi voltam én úgy csináltam, hogy miután 10 percet dagasztott, megállt, elkezdte volna keleszteni, rögtön újra indítottam a programot, újra dagasztott 10 percet, innentől minden a program szerint ment. Próbáld ki, hátha ugyanazt a magas kenyeret éred el vele és a macerát is letudod az elején.
Véletlenül jöttem rá, hogyan kell magas kenyeret sütni.HM-1300 géppel.
Sikerült vennem egy használt Hausmeister 1300 gépet, annyi jót hallottam róla,hogy muszály volt megvennem.Elégedett vagyok vele, nagyon szép kenyeret süt. Ahogy a kalandom kezdődött. De. a konyhában sütöttem a kenyeret, de a páromnak útban volt a gép, s kérte, hogy tegyem máshová. Gondoltam nem gond, áramkimaradás esetén 15 perig tartja az időt, s áttettem másik konektorba.. Nem így történt elejtette az időt, visszaugrott alapprogramra. Korábban az órája 2 órát mutatott, tehát még sütésig 1 óra kelesztés kellett volna. Gondoltam egy újbóli dagasztás nem árthat neki, s 2 pr-ra kapcsoltam./ melegítés-dagasztás / , majd átnyomtam 5 pr-ra ahol 40 perc előmelegítés van. Itt közel 30 perc után feljött a tészta az üst felső széléig. / sőt el is hagyta /. Ekkor indítottam a sütést , a végeredmény, a fedél alatt 1 cm magas ritka szerkezetű kenyér.Ezután már szándékosan megismételtem, és ugyanolyan jó lett.Bár elég macerás eljárás, de meg akartam menteni a kenyeret, kisérletezőknek ajánlom.