A hét elején pár napot Prágában voltunk, ez a kirándulás elsősorban ugyan nem a sörről szólt, de azért két valóban kiváló opus tette emlékezetessé sörileg a túrát:
Otthon a madaras uzletben szoktam venni uveges PU-t es nem igazan erzek kulonbseget az itteni boltban vasarolt PU kozott, maximum arban - a magyarnak van arelonye rendszeresen. Nem szoktam hutott sort inni - maximum ha a padlason hideg van. De ennek is szerepe lehet a kulonbozo izelmenyekben.
Anno Branik vaktesztet csinaltunk cimboraval - onnantol felesleges a Csehorszagban fozott verziot a magyar verzioval hasonlitgani, lehet Kozel, Staropramen, Radegast, Branik. (Utobbi kettot, nem tudom van-e meg)
-------
A heten olvastam, hogy a Gambrinus leall a 10-es pasztorizalasaval, mert erzik, hogy van igeny, elobb, testesebb sorokre, amiket a kisebb fozdek prezentalnak. Igy valtozik az ize - persze ez csak a hordos verziot jelenti, az uveges,dobozos, PET palackso izeben nem lasz valtozas. A 11-es, 12-es nem valtozik.
"Ott dolgozó tette le a nagyesküt nekem (hitelesen, együtt sörözős körülmények között:)), hogy nem gyártják máshol a PU-t. Az meg kizárt, hogy külön főznék az exportot a gyáron belül, aki volt már a ott, elhiszi."
- ezzel nem is lenne gond, viszont a szállítási, tárolás, mind mind befolyásolhatja a véglegesen kialakuló ízélményt. Ennek pedig nem hiszem hogy nagyobb kultúrája lenne itthon mint a cseheknél . . .
Úgy legyen, ahogy mondod! Csak - kb. két év után - szeretnék már végre belefutni idehaza egy frankó pilzenibe, mert komolyan mondom, nem is emlékszem, mikor ittam utoljára jót. A gond meg az, hogy a csehes élmények mellett vannak még régi szép emlékek itthonról is, amikor - főleg a kisüveges - pilzeni olyan volt, hogy szinte megszólalt. Sztem.
Tárolás és frissesség kérdése. A zöld üveg ebben nem segít. Nyáron könnyen bele lehet futni napon érlelt szállítmányba :(
Lenne rá egy fogadásom, hogy melyik országban figyelnek oda rá jobban, hogy hol tárolják...
Ott dolgozó tette le a nagyesküt nekem (hitelesen, együtt sörözős körülmények között:)), hogy nem gyártják máshol a PU-t. Az meg kizárt, hogy külön főznék az exportot a gyáron belül, aki volt már a ott, elhiszi.
Két nem eredeti Kozelt összehasonlítani, úgy hogy az eredeti nem áll rendelkezésre, az milyen már? :/ (nem mintha a cseh olyan jó lenne). Ja és hátha olvassa egy dél afrikai menedzser: Ha már Kozel, akkor meg hozzanak be zöldet/feketét és tárgyalhatunk.
Staropramen rész nettó hülyeség. 10 vs 12 összehasonlítani?! Amúgy a bőcsi nyílván szar, ebben nincs vita :(
"Ugyan korábban készült idehaza is a fácánból, de ennek már vége, a mi piacunk is a szlovákiait kapja"
Ez így igaz? Pár éve (mióta sikerült ebbe is belevarázsolni a kukoricagrízt Sopronban) nem vettem itthonit, de még csapolva is kerültem. Amúgy meg igen, Rudolfina, Tigris, Jelinkova (nem a helyek "jósága", hanem a PU minősége sorrend :))
Sajnos nálam a Pilsnerről szóló "elemzés" teljesen megállja a helyét. Nem tudom, ki és mit művel a Magyarországon kapható PU-val, de abba kellene hagynia! Szvsz a dobozos Pilsner az ihatatlan kategória felé tart, és a minap ittam egy nagy üvegest is, azzal is komoly gondjaim adódtak. Azt hiszem, megtartom a PU ivást a Jelínkovára, a Vízilóra és az Andel non-stop söntésére.