Keresés

Részletes keresés

nicko Creative Commons License 2016.11.09 0 0 676

A rács fene tudja, az enyémhez nem volt sosem. Talán pont a pároláshoz, pl szelet húsokhoz/zöldségekhez?

 

nekem van az öntött vas wok amiről írtam, ahhoz adtak ilyen rácsot.

1. lecsöpög az olaj

2. wokból áramló melegtől nem hűl ki..cserébe jól kiszárad. :)

ezért én nem használom, fényképeken jól néz ki.

 

az egyetlen teflonos wokom meg olyan két fogós de nincs használva.

 

Mindig marad egy vékony olaj filmréteg a wokon, ami a következő sütéskor ráég, és 50-100 sütés után szépen befeketedik az egész wok

 

áá ne hidd. nyílt tűzön olyan szépen befeketedik a nagy hőtől (nem a koromtól) hogy ihaj és csak fél órás művelet. na meg kell 1 dl mogyoró olaj és 1 guriga papírtörlő. :)

Előzmény: Mett91 (675)
Mett91 Creative Commons License 2016.11.09 0 0 675

Szia vombat1!

 

Nicko "kolléga" sok kérdésedre választ adott, de itt van 1-2 saját tapasztalat is:

1, Kerámián véleményem szerint nem lesz tökéletes wok élményed, bár ilyen teljesítménynél már jól el lehet játszadozni.

Ezt azért írom, mert a wok lényege a nagy láng, ami körbenyalja a wokot, illetve a dobva rázva sütés (bár ez sem teljesen jó megfogalmazás, mert nálam a wok minden esetben csak oda vissza ritmikusan mozog, de nagyon ritkán emelgetem mint a filmekben). Mindenesetre kerámián talán félnék, hogy összetöröm  vagy a fenetudja :)) 

2, A cm az a teteje igen, és a kérdésed is jó, mivel nem mindegy mekkora az érintkező felület, főleg nálad mivel nem tűzön sütsz. Talán le kellene mérned, de annyiban segíteni tudok, hogy nekem 30 cm-es van és enyémnek 10 cm körül lehet az alsó átmérője. Gázlángon nyilván más, mert amit nem ér alulról, azt éri oldalról.

3-4, Ezüst az gondolom a sima szénacél, amit be kell avatni, a fekete pedig eleve tapadásmentes. Tapadásmentes wokom 2 db is van, de egyiket sem használom jó ideje, ezeket tilos kiégetni, beavatni! Viszont elég kötött benne sütni. Fém cuccot nem használhatsz, füstölésig nem hevíthetsz (pedig ez adja meg a kínaias aromát, főleg sült tésztánál). Annyi előnyöd van, hogy nem kell szórakozni a beavatással, meg a mosással, de véleményem szerint aki komolyan szeretne kínaizni az előbb utóbb vesz egy szénacélt, vagy öntöttvasat(utóbbi lenne számodra talán a legjobb megoldás, mivel jól tartja a hőt, és amúgy sem tervezed gondolom az előbb leírt dobva rázva sütést, ami nem is annyira szükséges tapasztalataim szerint, ha ügyesen csinálod).

Ha viszont szénacélt veszel, akkor kerámián való beavatás sem lehetetlen, bár én megkérdezném pl az Ázsia Bt.-nél, hogy nem-e tudják beavatni neked (hallottam ilyenről

pár éve aki így vett onnan link: http://www.azsiabt.hu/termekek/wokx ). Wok seasoning címszó alatt egyébként rengeteg jó oktató videó van youtube-on.

5, Így van, nem szükséges indukciósat venni. Pl a sima szénacélt amúgy is tökéletesen lehetne használni indukcióson, de ez már más téma.

A 6-os kérdésedre: fogalmam sincs, nekem csak nyeles van, sosem pároltam még benne, de valszeg nem annyira tragikus a helyzet, hogy emiatt "két fogósat" vennék. Elég stabil ez így is! Továbbá mint látod majd a linkelt videógyűjteményben, a párolás is megoldható így vagy úgy egy kis trükkel.

7-re: igen, így lesz autentikus. Ha füstölög akkor mehet bele az olaj majd a zöldségek, hús, fűszerek stb. Enélkül is lehet jókat sütni benne, de nem lesz tökéletes. Nyáron

bent is megoldható, télen kicsit kellemetlenebb a szellőztetés...

8, 28 cm oké, hogy elegendő, de hosszú távon egy 30-31-es tökéletes lesz!

Érdekes az általad linkelt wok szövege, mert azt írja el van látva nonstick réteggel ("Non-stick coating for ease of use and easy clean"), viszont mégis ír beavatást: "This wok must be seasoned before use and will then develop its own non-stick coating over time." Az igazság valahol a kettő közt lehet. Szóval be kell avatnod, a védőréteg meg csak rozsda ellen van. A rács fene tudja, az enyémhez nem volt sosem. Talán pont a pároláshoz, pl szelet húsokhoz/zöldségekhez? Fém forgató lapát jobb, pláne mivel ez nem teflonos, és az elején, a beavatás után egy jó ideig mér tapadni fog, amíg ki nem alakul idővel a védőréteged. Mindig marad egy vékony olaj filmréteg a wokon, ami a következő sütéskor ráég, és 50-100 sütés után szépen befeketedik az egész wok akkor már nem tapad. A fém lapát viszont nem fogja felsérteni, ahogy látom tompított éle van. Bambusz vagy fa egy nagy kamu. Esetleg teflonhoz, vagy kerámia wokhoz jó ötlet.

Én elsőre csak egy wokot vennék a helyedben, aztán ha már hozzászoktam vennék kiegészítőket is.

Ajánlanék egy kínai szakács úriembert, Khoan Vong személyében akitől jó pár trükköt el tudsz lesni, mivel nem szégyelli feltölteni a recepteket sem:

https://www.youtube.com/user/vongs510/videos

 

Ha további kérdésed van jöhet! :)

 

 

 

Előzmény: vombat1 (673)
nicko Creative Commons License 2016.11.09 0 0 674

Minek gyárt ez a pali (aki gondolom ért hozzá) tapadásmentes wokot, ha le kell égetni róla a gyári réteget?

 

Én csak annyit kotnyeleskednék bele, hogy Ken Hom amerikában született kínai aki egy ikonja a kínai konyhának. Nagyon sokan tanultak tőle a világban a műsorain keresztül, köztük én is nem egy két dolgot. Pl. hogyan lehet a rizst úgy elkészíteni zöldséges rizsnek vagy sima pirított rizsnek, hogy pörgős rizs legyen ne egybe ragadós cucc mint az indiai konyhában ahol kézzel eszik nekik jobb ha összeáll. Annyi a trükk csak, hogy a megfőzött rizst jól le kell hűteni és 1-2 órára hűtőbe kell rakni mielőtt wokba kerül. Mivel ez sehol sem volt leírva addig voltak ezzel gondjaim. ;)

 

A másik, hogy többféle wok létezik amiket most jól összekevertél.

Van a hagyományos, tradicionális lemez wok (ebben a legjobb ízű az elkészült kaja) ezen gyárilag van egy védő réteg, hogy ne rozsdásodjon be a wok amíg a gyártótól a felhasználóhoz kerül. Ezt a réteget kell leégetni róla majd jól elmosni többször is első használat elött. Használat után csak forró vízzel és bambuszköteg segítségével kell elmosni a wokot majd visszarakni a tűzre, hogy a viz elpárologjon.

Mosószert tilos használni mert akkor a wokon képződő finom olaj réteg eltávolításra kerül és akkor az a szerencsétlen wok állandóan a "beavatáson" kel átesnie. Minél több az olaj réteg annál jobb izü lesz a kaja benne. természetes teflon réteg képződik. Kínai szakácsok csak ilyen wokokat használnak és azok is akik már jó sok éve a kínai konyha hívei lettek.

 

Van az öntött vas wok azon nincs ilyen gyári réteg amit el kellene távolítani. Dobozban árulják (pl. Metro áruházak)több alkatrésszel együtt köztük azzal a ráccsal amiről kérdezel. A rács arra való, hogy megpiritod a húst majd erre a rácsra teszed ki amíg a zöldséget pirítod, addig a hús melegen van tartva. A tisztán tartása megegyezik a lemez wokkal szintén nem szabad mosószert használni. A felhevített wok használat után és használat előtt elintéz minden bacit hidd el.

Lemez wokot kb. 1-2 percig kell hevíteni az öntött vas wokot 10 percig is.

Ezután mehet bele az olaj és azt kell hevíteni füstölésig.

 

Harmadik csoport a teflonos wokok. Ezek arra jók, hogy valaki elsajátítsa a kínai konyha alapjait vagy nem használhat lemez wokot.

Ken Hom féle wokok amik tapadás mentesek, el van látva teflon réteggel. Ezt nem kell leégetni. :)

Bele kell rakni az olajat és úgy hevíteni. Egyszerű elmosást igényelnek csak ugyanazzal a mosószerrel amit most is használsz mosogatáshoz. Természetesen ilyen wokban nem szabad fém eszközt használni főzéshez.

 

A többire majd megkapod tőle a választ. :)

Előzmény: vombat1 (673)
vombat1 Creative Commons License 2016.11.09 0 0 673

Szia! Én most kezdeném a "wokos szakmát" és ilyen wokot néztem ki, csak azt nem tudom, hogy melyiket!?

1 Kerámián használnám, a legnagyobb fokozat 2400 W teljesítményfelvételű, de olvasgattam és beszélnek itt olyanról, hogy "a 3,5 W nem elég, így vettem egy 5,5 W-osat"...?? Tudom használni a kerámiámon?

2 És ott van a különböző cm méret a wokok alatt, az gondolom a wok tetejének a kerülete.. Gondolom akkorát kell vennem, ami - mint az edényeknél - lehetőleg akkora, mint az egyik főzőkör a kerámialapon. De honnan tudom, hogy mekkora az aljuk, ami leér?

3 És van az oldalán fekete és ezüst színű is. Melyiket?

4 Mindkét színűnél tényleg le kell égetni a belsejét és nem elmosni rendesen, hanem olajosan eltenni? Minek gyárt ez a pali (aki gondolom ért hozzá) tapadásmentes wokot, ha le kell égetni róla a gyári réteget? Ha tényleg így kéne csinálni, akkor gondolom nem tenné rá...

5 Az egyik csoport (a honlapján) indukcióson is használható, a másik nem, ennyi a két csoport között a különbség. Gondolom akkor nekem elég a nem indukciós.

6 És olvasgattam cikkeket, én szeretnék majd párolni is, ahhoz kell az a bambusz párolórész. A párolásra azt írják, hogy jobb az olyan wok, aminek nem csak a "nyélfogója" van, hanem a túloldalon egy másik fogó is, mert úgy stabilabb és könnyebb fogni. A sütésnél meg azt írják, az a jobb, ha csak a "nyélfogója" van, mert azzal könnyebb rázogatni. Melyik a jobb? (Mert azt nem szeretném, ha felborulna.)

7 És tényleg füstölésik fel kell forrósítani a wokot - mert az durva lenne egy lakásban - vagy az csak az igazi vas, dögnehezeknél van?

8 Mi négyen vagyunk, ebből kettő 8 év alatt, de a legnagyobb serpenyőnk 28 cm-es és elég is, akkor mekkorát kéne vennem?

9 Nekem ez tetszett meg: http://www.kenhomwoks.co.uk/index.php/everyday-range/ken-hom-everyday-carbon-steel-10-piece-wok-set-31cm.html , de fogalmam sincs, mire való az az féldarab acélrács.? És forgatólapátból miért fémet adnak? Mindenhol azt olvastam, hogy bambusz vagy fa legyen! Lehet inkább külön külön kéne megvennem a darabokat, mert a pálcákat sem tudom használni. ... Az oldalán láttam a bambusz pároló(edényt), de például azt a fém fedőt nem árulja külön, az pedig gondolom tök jó dolog, végülis vmit rá kell tennem pl. a párolásnál. ... Mondjuk pont ennél csak egy nyélfogója van a woknak...

Bocs a sok idétlen kérdésért. :)

Előzmény: Mett91 (672)
Mett91 Creative Commons License 2016.11.03 0 0 672

Szia!

 

Állok rendelkezésedre!

Pont ilyen wokom van, legalább is az egyik amit rendszeresen használok! :)

Előzmény: vombat1 (671)
vombat1 Creative Commons License 2016.10.30 0 0 671

Helló, Mett91, ha olvasod, szeretnék tanácsot kérni tőled Ken Hom wokkal kapcsolatban (ilyet néztem ki), jelezz, ha itt vagy, köszi.

nicko Creative Commons License 2016.08.28 0 0 670

Pedig azzal jónak kellene lenni a csípős/savanyú löttyöt :) is azzal sűrítem be.

A lényeg az arányokon van.

1 rész keményítő 3 rész víz majd állandó kavarás mellett besűríteni a kaját és lezárni a gázt vagy levenni róla, mert visszafolyósodik és azután már sosem sűrűsödik be.

Előzmény: zoyka (669)
zoyka Creative Commons License 2016.08.27 0 0 669

Kukoricakeményítőt használtam, ezek szerint kevés vízzel. Fél kilónyi volt a husi, amihez egy púpos evőkanál keményítőt tettem, de kevés vízzel elkeverve. Nem lett elég szaftos, inkább mintha kicsit csomósodott volna. Nagyon kevés vizet tettem hozzá,  sűrű tejszínű volt. Van még hová fejlődnöm!:)

Előzmény: nicko (667)
nicko Creative Commons License 2016.08.27 0 0 668

nem szentségtörés, mert decemberben már én is vettem ilyen wokba való zöldségkeveréket, de ne használd amíg tart a zöldség idény és frisset lehet venni. :)

paprika, kínai kel (fehér ropogós része) zeller, s.répa, kigyó uborka stb.

egyedül a z. borsó az amiből én is mirelitet használok miután hamar lecseng a szezonja oll a morzsolt kukorica is ha nincs konzerv itthon.

Előzmény: zoyka (666)
nicko Creative Commons License 2016.08.27 0 0 667

Milyen keményítőt használtál?

Saját tapasztalat a kukorica keményítő a legjobb és legsűrűbb állagot lehet vele kihozni.

Kis edénybe vagy pohárba ha 1 ev. kanál keményítőt raksz akkor 3-4x annyi vizet tegyél. (természetesen attől függ a mennyiség mekkora adagot főztél, ha 2ev kanál a keményítő akkor 5-6 ev kanál víz kell.) majd miután összekeverted a vízzel ad az ételhez ami alatt a lángot feltekered és besűrűsödik pár perc alatt a mennyiségtől függően. Utána azonnal zárd el alatta a gázt vagy hőt mert visszafolyósodik a cucc és nem lesz olyan állagú mint amit szeretnél.

Előzmény: zoyka (666)
zoyka Creative Commons License 2016.08.27 0 0 666

Ha nem haragszotok egy kis helyzetjelentés. Megalkottam a szecsuánit, amihez tettem egy kicsit, és vettem el belőle. Mármint  a neten fellelhető receptekhez képest. Nem lett rossz, ami az ízvilágot illeti, nagyon is bejött. Az állaga, na az nem lett olyan mint szerettem volna. Szerintem a végén, a keményítős nyakon öntéssel szúrtam el valamit. Sok lehetett a keményítő, kevés a víz. Nem lett szaftja, nem lett az a igazi ragacsos állag. Majd na!:)

 

Eszem jutott valami. Nagy szentségtörés lenne, ha ázsiai mirelit zöldségkeveréket használnék, nem mindig frisset? Ezt kicsit félve kérdem:)

nicko Creative Commons License 2016.08.27 0 0 665

Pearl River Bridge a szójaszósz amit használok kezdetek óta dark és light (akkor még a kikkomant is kipróbáltam de az nem jó kínaihoz)

és Lee Kum Kee az oyster szósz amit szintén sokat használok főleg csirkés kajákhoz, de azt itthon csak panda szósznak hívom. :)

Előzmény: Mett91 (662)
nicko Creative Commons License 2016.08.27 0 0 664

amíg el nem fogynak kb. fél év és hűtőben tartom felbontás után a szójaszószt kivéve. Utóbbit a só tartósítja.

Előzmény: Mett91 (661)
nicko Creative Commons License 2016.08.27 0 0 663

Amiket a Lidl és társai árulnak szója szószokat én nem használom. Azok nem olyanok mint az igaziak. Nincs bennük haj :D Viszont néha szoktam venni csili szószt meg néha lehet kapni spriccelős csili olajat. :)

Gyömbért viszont a Lidlben veszek, mert ott a legolcsóbb. Ha őröltet használsz pár csepp citromlevet tegyél rá attól majdnem olyan lesz mint amit venni lehet, de hidd el jobb a nem őrölt.

 

öt fűszert használtam amíg volt :) Régebben árulták nagyobb bevásárlókban mint a Tesco, Auchan nagy fekete fém tégelyben "Eredeti kínai öt fűszer keverék, származási hely kína" mikor kifogyott belőle akkor vettem és feltöltöttem. :) Az eredeti fűszer 2005 májusában lejárt. :p

 

kínai kajába nem kell a mi fűszerpaprikánk, de a többi igen. :)

 

nálunk mezei magyar rakott krumpli :D

Előzmény: zoyka (660)
Mett91 Creative Commons License 2016.08.27 0 0 662

Én szójaszószból Pearl River Bridge, de inkább Lee Kum Kee-t ajánlanék, én ezt használom, sötét-világos kombót. Általánosan igaz, hogy a Lee Kum Kee cuccok top kategóriások. Előbbi színez, utóbbi ízesít. Elég nehéz beszerezni, de ettől lesz igazi kínaid. Ázsia Bt-nél kapható, meg biztos más helyeken is, kiszállítást is vállalnak. Hoisin szószt is érdemes kipróbálni. Egyébként annyi fajta szósz van, hogy megöregszik az ember mire végigkostólja őket :) Halszószt se rossz, bár az inkább Thai kajákhoz való. Healthy Boy Brand is jó, igazán különleges ízt ad a melasz miatt a kajádnak. Az előbb említett Ázsia Bt-nél kapni.

Előzmény: zoyka (660)
Mett91 Creative Commons License 2016.08.27 0 0 661

A rizsbor, illetve osztrigaszósz nálad meddig áll el? Előbbi nálam 2 éves kb, de már lassan kidobom, igaz se ízben se állagban nem változott semmit, tehát jó,  utóbbi pedig kb 1 éves most, igaz hűtőben 4-5 fokon van tárolva és ennek sincs semmi baja, Lee Kum Kee márka. Azt írták ha kezd rossz szagú lenni, illetve folyósodik akkor már rossz, de ahhoz képest hogy felbontás után 3 hónapig felhasználható szöveg van rajta...

Előzmény: nicko (659)
zoyka Creative Commons License 2016.08.27 0 0 660

Épp kérdezni akartam, mely szószokat használjátok, melyik "márkát" ajánljátok? Köszönöm. Mivel még nagyon gyerekcipőben járok, a helyi üzletekből szereztem be a a legtöbb hozzávalót. Ezek mennyire megbízhatók? Elsősorban lidl, aldi? 

 

Az őrölt gyömbér nagyon bejön. A frisset még nem próbáltam. Ami még érdekelne, hogy az ötfűszert használjátok? Vásároltam, és az illata nem annyira bejövős. Az ánizs ami nagyon erőteljes.

 

Alapdolgok mint hagyma, fokhagyma, paprika, fűszerpaprika, van szerencsém hazait fogyasztani. Annyira hazai, hogy idős szüleim termesztik.:)

 

Most pedig nem érek rá, mert mindjárt készül a szecsuáni féleség.:D

Mindenkinek jó étvágyat az ebédhez!

Előzmény: nicko (659)
nicko Creative Commons License 2016.08.27 0 0 659

a kínai fokhagymát alap, hogy nem használja az ember.

nem csak a talaj szennyezett vegyi anyagtól de maga a fokhagyma is természetellenesen fehér egy új-zélandi termelő mondta valamelyik spektrumos dok. filmben a kínait könnyű felismerni, mert kivágják a gyökerét, hogy ne lehessen megtudni milyen talajban termelték és ki van fehérítve...az egész világot elárasztották ezzel az olcsó ízetlen fokhagymával.

 

a kínai szósz egy dolog na de az osztriga szósz előállítását mutatták is ahogy a napon érlelik (rothasztják) 1 éven át és mégis használom. :p

Lee Kum Kee gyártású szószokat használok.

Előzmény: zoyka (658)
zoyka Creative Commons License 2016.08.26 0 0 658

Én is a mértékletesség mellett voksolok. Nem mindig sikerül betartani, de az ember igyekszik.:) Ez érvényes az egészségtelennek titulált termékekre is. Véleményem szerint mindenből lehet fogyasztani, csak épp ügyelni kell a mennyiségre. Szerintem ez érvényes a kínai sóra is. Azért elég nagy múltra tekint vissza, és akárhogy is a tradíció része. Nyilván az arra allergiás ember egyáltalán nem fogyasztja. Annyian, annyi mindenre allergiásak vagyunk. 

 

Nem akarok gonoszkodni, de rövid keresés után találhattok irományt a szójaszósz káros hatásairól is.(pl. impotencia) Vagy arról, hogy a chili mennyire teszi taccsra a gyomrot. Sőt egy elég friss cikk ami nem lehet teljesen alaptalan: http://cinnamon4x.cafeblog.hu/2016/08/15/ez-az-5-kinabol-importalt-elelmiszer-artalmas-az-egeszsegre/ Csak mert olvastam, hogy érdemes eredeti, kínából származó alapanyagot venni. 

 

Nyilván az ember vásároljon tudatosan, de túlságosan szigorúnak sem szabad lenni. Nagyon kezdő vagyok, de a neten kutakodva úgy ítéltem meg, hogy a kínai só elhagyása olyan lenne, mintha a gulyásból kihagynánk a jó minőségű őrölt házi paprikát. Szándékosan nem szegedit írtam, mert az sem a régi!

 

Bocsánat, ha esetleg sok butaságot sikerült idemázolnom!:)

nicko Creative Commons License 2016.08.26 0 0 657

a kínai bor eleve alap a főzéshez mint a szójaszósz

 

valahol olvastam, hogy inni is lehet kísérőként...hát fene a gusztusát :)

Előzmény: Mett91 (655)
Mett91 Creative Commons License 2016.08.26 0 0 656

5.5 kW már jobb mint a konyhai tűzhelyek 3-3.5 kW teljesítménye.

Előzmény: zoyka (642)
Mett91 Creative Commons License 2016.08.26 0 0 655

Én is használok glutamátot, de csak kis adagokat (kávéskanállal). Igazából nem kiemeli az ízeket, tehát az ízfokozó szó elég csalóka. Inkább intenzívebbé teszi őket, egyszerre. Van aki érzékeny rá valóban, de aki nem az nyugodtan használhatja. Paradicsomban is van, természetes formában. Az igaz, hogy alapból is sok minden boltban kapható cuccban előferdül, és így még több kerül a szervezetbe, de ez még mindig nagyon, de nagyon messze van egy egészséges ember számára az ártalmas szinttől, ha van ilyen egyáltalán, ugyanis a szervezet teljes mértékben, le tudja bontani, és fel tudja használni. Én kicsit túlzónak találom a nagyon jól hangzó, de tudományosan megalapozatlan hűhót.

 

Amit még ajánlok a kínai konyhával ismerkedő kollégának az a Shaoxing bor, ez adja meg igazán a kínai jelleget a kajádnak, na meg a füstölgő wok :) 

 

 

Előzmény: ZsuR (651)
ZsuR Creative Commons License 2016.08.25 0 0 654

MIvel szoktal fuszerezni gombat, zukkinit, padlizsant MSG nelkul?

Előzmény: H_G (653)
H_G Creative Commons License 2016.08.25 0 0 653

Szerintem van, aminél sokat segít. Bolti gomba, padlizsán-cukkini tényleg finomabb tőle.

 

Előzmény: ZsuR (651)
nicko Creative Commons License 2016.08.25 0 0 652

valamikor 1x vettem én is sok éve...1x használtam kíváncsiságból aztán soha többet. :)

 

Előzmény: zoyka (648)
ZsuR Creative Commons License 2016.08.24 0 0 651

Ha jok az alapanyagok - miert kellene feljavitani?  Sok embernek fejfajast okoz... egyre tobb helyen (boltok, termekek, ettermek) nem hasznaljak...

 

...es tenyleg, ettol kepes lennel meghalni - jobban mondva azert az elvezetert, amit ez okoz?  Nem tartod sokra az eleted akkor... :))

 

Nem mindig all modoban a legegeszsegesebbet valasztani - de torekszem ra.  Akarattal nem teszem kockara az egeszsegemet...

Előzmény: zoyka (650)
zoyka Creative Commons License 2016.08.24 0 0 650

Annyi mindenről tudjuk, hogy nem egészségbarát, és mégis. Különben is vitatott a glutamát ártalma, avagy nemártalma. Ha pedig tényleg feljavítja az ételt, akkor miért ne. Ha ettől kell meghalnom, ám legyen!:) Használja valaki?

Előzmény: ZsuR (649)
ZsuR Creative Commons License 2016.08.24 0 0 649

"Mert ugye tudjuk róla, hogy nem egy egészséges adalék.".... hat akkor miert adnad az eteledhez?!

Előzmény: zoyka (648)
zoyka Creative Commons License 2016.08.24 0 0 648

Újabb kérdés. Vásároltam glutamátot, de még nem használtam. Akik fűszereznek ezzel, azok véleménye érdekelne. Valóban érezhető a különbség? Vagyis tényleg ízletesebb vele az étel mint nélküle? Vagy elhagyható? Mert ugye tudjuk róla, hogy nem egy egészséges adalék.:))

nicko Creative Commons License 2016.08.21 0 0 647

Igen ez nálam is megvolt, azóta merítő kanalat használok a kínait vagy van egy kisebb is.

De ahogy egyre többet használod úgy lesz rajta egyre több réteg az olajból csak elmosni nehogy mosószerrel tedd! Sima víz és bambusz köteg és gáztúzhely. nekem megvan már vagy 15-20 éve is azt használom erre.

2x 3x kilötyöklöd a vizet majd vissza a túzre és felhevíted, hogy a víz eltünjön belöle, majd pici olaj és papír törlővel körbe kened de ne fűstölésig.

Így nem fog rozsdásodni.

Előzmény: zoyka (646)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!