Megmondom őszintén nem nagyon tetszik a képen levő paradicsom (tápanyagszagény a földed?). Tételezzük fel. hogy folytonnövő, a 2 méteres tám magasság szabadföldön épp elég lehet, ha egy főágat hagyunk akkor bármikor leereszthető az egész ág feltéve ha beérik az alján a gyümölcs és hagysz rá a bálazsinegből a tetején, nos ilyenkor akár 50*50-es térállásba is rakhatod a töveket nem lesz sűrű. Ha ennél nagyobbak a tőtávolságok akkor 2 ágra is vezetheted ( fóliába én tavaly kipróbáltam a 3 ágat is ott már több gondoskodást igényel és magasan már apróbbak lesznek a parik ) ilyenkor az alsó erős oldalhajtást hagyd meg de ne szoritsd el a szárat meg ne fojtsd. A többit törd ki. Ha nagyon sűrű mert még sem töröd ki a többit akkor a permetezés anyaga is nehezebben jut mindenhová meg a napfény is. Két ág hagyásánál már nehezebb a leengedés .
Nekem is van 3 db Ghittiám, de elég kicsik, ráadásul ebből egyet derékbe rágott a tücsök. (Nem lótücsök, hanem a mezei tücsök.) Szomszédtól kaptam, elég későn, de kíváncsi leszek azért rá.
Ami jó kis pari volt, az a Phantasia F1, abszolút alig kell permetezni, és nem volt rossz, az íze, csak épp 70 Ft egy db mag, 100 magos kiszerelésben... :D
Kb. így néznek ki, egy főág mellet 3-4-5 mellékág, többnyire a töve körül indulva. A támrendszerem 2 méter körül van, madzagon szeretném (szerettem volna) felvezetni 1, max. 2 ágon. (Az alsóbb levelek fura színe a vasas-mangános öntözővíz miatt van.)
A lukullusz paradicsomok végei a palántán elbarnulnak. Már zöld (éretlen) korában elkezd látszani hogy a hegyénél valami nem stimmel, elkezd barnulni, mire megérik, megpirosodkik az alsó fele elrothad. Mi ennek az oka? Mit lehetne tenni ellene?
Van olyan tő aminek semmi baja, pedig ugyanabban az elbánásban részesül.
Én sirató paradicsomnak hívtam. Ez volt az a fajta, amelyiknél mindenkinek el tudtam panaszkodni, hogy nem hogy haszon, de igazából munkadíj sincs rajta. Erről persze csak részben tehet a lugas f1.
Szerintem sincs semmi baj vele. Tökéletes reggeliző paradicsicsom. Szép, egyforma, se nem kicsi se nem nagy bogyók, kellemesen kemény hús, és standard íz. Ráadásul bőtermő is. Ennek ellenére jövőre én is leváltom, mert az amúgy is drága mag, idén 50%-os keléssel párosult, ami 1 tasaknál még elmenne, de....
Jövőre én is gondolkodom a Climberly palántázásában, megtetszett. :)
Nem értem miért annyira népszerű a Lugas F1, hiszen annyi féle folytonnövő van még: Suliet, Alfred, Thomas vagy a Delfine, ilyen nekem is van, és nagyon strapabíró. A S.Lugas viszont magról is szaporítható aztán végtelenségig, bár nem tudom a kettő között ízileg mi a különbség, kinek hogy jön be, ezért is kérdezem meg most.(?) Ha sikerül Schottot beszereznem, akkor nyulat lehet velem fogatni.
bt43: a holland paradicsomod lehet BalletF1 a is, épp utánanéztem. Bár ezt leginkább Romániában termesztik, de ez még nem jelenti azt, hogy nem hollandiából hozatják oda is a magokat. Esetleg ha hasonlítanak a tualjdonságaik:
Ballet F1: középkorai, mély piros színű, levelei nyitott tenyér alakúak, erős csészelevél
Tudom, de én nem szeretem a Lugast... tipikus nagyüzemi gumiparadicsom.
Nálam csak azért volt, hogy tudjak adni kollégának mennyiséget, aki cserébe "hozzájárult" annyival a költségekhez, hogy ne fájjon annyira, hogy mennyi pénzt elkérnek a kertem egész éves növényvédelmére szükséges szerekért, pedig a haszonnövényekre nem is használok sokat.
Én előző évben vettem 20 szemeset a Rédeinél, valami 100+ pénzért, szerintem aki idén eladott, az nem most vette még meg a magot, hanem jó rég. Bár tény, hogy a piacon sosem lehet egészen bízni az eladókban, mert azt mondják, amit a vásárló hallani akar - jó, ha mindig vannak fix megbízhatóbb, "kipróbált" árusok.
Nem hiszem, hogy a lakossági piacra termelőknél idén sok LugasF1 lett volna...
Erre az évre csak a ZKI zacskózott belőle és felismerve a helyzetet nem adta olcsón. 35 szemes a zacsi a honlapjukon valami 380 Ft, Hermészben 500 volt.
Inkább lugasnak mondott valamikkel lehetett tele a piac.