Mi is küzdünk a négy nagy tállal, de miután isteni finom, nem hiszem, hogy gond lesz vele. De te tudsz élni( már ami a kocsonyaevést illeti, a többiről nincs fogalmam:))
Most a paprikas krumpliba nem a sajat, frisset tettem bele, feltem, tul eros lesz. Viszont csudaszep szaritottat kaptam nemregen, szine, illata gyonyoru...
A nyolc literes fazék és a kocsonyafőzés együtt emlegetése számomra értelmezhetetlen.
Mivel a nemrég beszerzett bonyhádi fazekaimat a női önkény valami lekvárfőzést emlegetve elzárta előlem, mérgemben vettem egy harminc literes fazekat. Kb. kétharmadáig volt cuccal...
Az idény első kocsonyájából én első nap vagy öt tányérral befalok, második nap is megeszek hármat-négyet, viszek kettőt a kolléganőmnek csak hogy tudja, milyen a jó kocsonya oszt fele már el is fogyott.
Babert nem probaltam, de fogok - szeretem. Most tettem paprikas krumpliba eloszor - es nem rontotta el, sot!
A voroshagymat probaltam - nem fogom tobbet.
A fokhagymat en egeszben teszem bele - egesz fejet... eppen a gyoker reszet vagom le.
Nem fozok tobbet nagy adagokat - Most kicsit sok lett - kb ennyit szoktam, egyszer sikerult 4 tanyer is... az meg jobb. A zsirt nem szedem le rola - segit a tartositasban.
Én só, egészbors, babérlevél és fokhagyma párti vagyok, a feleségem egész vöröshagymát is rak bele. Sárgarépa, petrezselyem az a húslevesbe...
Fokhagymát viszonylag keveset teszek bele, ugyanis csak a legvégén, az egyszer átszűrt lébe zúzom fokhagymanyomóval. Kicsit hagyom állni, hogy a zsírt a tetejéről könyebben le tudjam szedni, ezalatt a fokhagyma kiadja az ízét, utána átszűröm megint, immáron konyharuhával is kibélelem a szűrőt aztán mégegy zsírzás és mehet a tányérokba osztott finomságokra.
A körmöt inkább körömpörköltbe szeretjük de azért kerül a kocsonyába az is. Kötelező belevalók a fül, farok, fél fej az orra miatt, egy hátsó csülök és valami füstölt bár az asszony nem örül neki.
Két hete főztem egy kocsonyát, huszonhárom tányérral lett, most egy kicsit pihenünk... :-)
Legutoljara ezekbol foztem - hat darab, es a kocsonya csodalatos kemenyre allt ossze... a tanyerokba csak a hust tettem. Ha kocsonyarol van szo "purist" vagyok :)) (persze van mas is amire ez igaz), fokhagymaval, torottborssal es soval fozom... enni meg citrommal, friss kenyerrel es boros teaval :)).
Nálunk a csülök, köröm, farok és fül a menő. Most raktam bele egy kis darab házi füstölésű angolszalonnát is. De csak mi esszük, a gyerekek egyáltalán nem. Én tormakrémmel, férj citrommal. Bőrt egyáltalán nem főzök bele( van elég a csülkön, körmön), viszont 3 nagy fej fokhagyma elúírás. Legalábbis nálunk.
Nem egészen. Ha nem szereted a fület,farkat, körmöt stb. akkor nem raksz bele. Veszel színhúst és mellé bőrkét nagyjából gombért... Aztán a bőrkét kidobod és egy minimális munkával ott a színhúsos kocsonya. Ha a fokhagymával nem haverkodtok, ez amúgy is járhatóbb út mint keresgélni azt a bolti kocsonyát amiben nincs...
Ez a félár csak akkor érvényes, ha minden fület farkat megeszik valaki. Ha csak a húst meg a kocsonyát szereti, akkor biztos nem félár. Egy adag amiben csak hús volt és finom volt, 1800 HUF-ba került. Ám a saját drága időmet is számolom, nekem ez olcsó volt. 1 adag kettőnknek elég volt egy vacsorára.
Attól függ ki mit szeret. Már vettem olyan kocsonyát, amit agyon dicsértek, de én kidobtam, mert fokhagymás volt. Az idén ismert vendéglő készített szinhúsos kocsonyát, ami hihetetlenül finom volt. De mikor meséltem valahol, akkor elbiggyedt egyesek szája, hogy "csak hús" volt benne?