Nem, egymás melletti töveknél is volt különbség. Azóta különböző helyekre ültve is kicsit más, mint az eredeti.
Egyébként kétlem, hogy az egyetemen bármit is fognak tudnak mondani. Majdnem az egész növénytani tanszék kicsrélődött azóta, a botkert dolgói és a vezetője is. Dehát végül is tökmindegy, mi a neve.
Nem tudom, milyen annak a Marhaszívnek a levele. Ez tényleg vékony levelű. A szára az átlagnál jóval vékonyabb, a nóduszoknál kicsit megvastagodott. Már palántakorban jól meg lehet különböztetni a többitől. Az összes fajtánk közül ez a legnyurgább, hosszú, vékony, hajlékony ágakkal. Semmiképpen nem érdemes egyszárasan nevelni, elég ritkítani, a nyamvadt ágakat levágni. Én elvileg a villás elágazásokat hagyom csak meg, míg tudom követni.
Biztosan elfajzott? Nem lehet, hogy csak ideálisabb lett neki a környezet? :) Mondjuk ha valóban jobb lett, akkor végtére is indirekt fajtakeresztezést hajtottál végre. O.O
Mindenesetre akkor érdeklődöm majd az egyetemen, hátha tudnak valamit.
Egyébként a Marhaszívhez hasonlóan ez is ilyen kis vékony levelű, főleg a csúcshoz közel, ami könnyen sodródik egy kis vízhiánytól, mikor mellette a nagy levelű Harzfeuer még szépen virít. Neked is ilyen habitusú?
Kb. 10 éve volt a gödöllői egyetemi botanikus kertben pár fajta paradicsom, akkor kaptuk ebből pár szemet kóstolóba. Fajtanév nem volt kiírva sehová, de tettem el belőle magot. Akkoriban szedegettem össze innen-onnan a fajtáinkat, nagy részüket azóta is termesztjük, és nem tudjuk a nevüket.
Ez a koktél egyszer kicsit elfajzott, előnyére. Az elsőknek kisebb fürtjei voltak, pár éve megjelent egy nagyobb fürtű tő, kicsit hosszúkásabb bogyókkal. Az íze és az ellenálló képessége ugyanolyan volt, mint az eredetinek, így most már inkább ennek az utódait ültetem. Úgy látom, elég jól megtartotta a nagyobb fürtöt és a bogyó alakot.
A nagyobb edényben sincsenek más helyzetben a gyökerek, mint szabad földben. Ha kicsit mélyebbre teszed, hoz még gyökeret, erre szabadban inkább van lehetőség.
Egyébként tényleg nem lesz olyan szép, mint ha egyből kiment volna. Volt, hogy későn ültettem ki a palántákat, elég nehezen szedték össze magukat. Idővel megindultak, de valami hátrány megmaradt.
Ja, tényleg. CBNora, idén vetettem először abból a koktélparadicsomból, amit küldtél. Szabad földbe, úgyhogy most jönnek rajta a termések, de már olyan derékig ér. Viszont egy fürtön van vagy 30+ virág, erősen meglepődtem rajta :D Nincs ennek amúgy valami fajtaneve, vagy mit lehet tudni a történetéről?
NA, épp aktuális nálam is a téma. Nagymamám anno hozott nagyon mini plántákat, amire azt mondta, hogy balkon. Hát gyanús volt, mindegy, eltettem 10 cserépbe. Na, ebből egy balkon is lett. :D A többi meg csak nőtt, nőtt, és most megjelentek rajta a termések, látom, hogy bizony sárga körte lehet ez. De én meg balkonparadicsomnyi cserépbe tettem. Mindenesetre - ahhoz képest, hogy későn lettek vetve - eddig nagyon szépek, lassan egyméteresek és még karó nélkül is állnak, mert jó trágyás, vályogos földben vannak a cserépben, meg tápoldatot is kapnak, de aliga tudok 9 db. 15-20 literes edényt találni, amibe átültetném... Na meg nem is tudom, a sárga körtével nem is éri meg annyit vesződni, én nem is akartam idén. Azért aggódom, mert a gyökerei a cserépben ugye egy azasznyi területen gabalyodnak, és hogy ha ilyen állapotában kiültetném a földbe, talán folytonosan vízhiánnyla küszködne. Próbált már valaki ilyen nagy növényeket kiültetni szabad földbe? Vagy jobb, ha ezek után inkább kerítek nekik valami nagyobb edényt?
Ha a szőlőt permetezzük peronoszpóra ellen (többnyire csak bordói lé), akkor mindig kap a paradicsom is, ha már ott van a lé és a férj. Most legutóbb már csak a szabadföldi kapott, mert a benti már érik.
Méghozzá milyet érik: lugas f1-nek vettem a palántát, de nem olyan a termése, mint eddig. De legalább rendesen kötött minden fürt legalább 3-at, és érik.
a bal oldali egy vásárolt paradicsom, nálam eddig ilyen volt a lugas f1, a jobb oldali az, ami nekem most terem az üvegházban.
ugy nez ki, nincs rajta semmi atka, igy a szert el sem hoztam. nagy valoszinuseggel a cserep merete es a homerseklet miatt ilyenek. van nehany malteros vodrom, megprobalkozok 1-2 tovet abba attenni.
Nemrég néztem, árnyékban 34°C, napon 44°C. Többség napon volt, most megpróbáltam árnyékosabb helyre tenni azokat is.
uBencének teljesen jogos a felvetése. Én pont a fertőzésveszély miatt nem mertem felhigítani florimós virágföldet kerti földdel. (Télen cserépből vissza fogom tölteni a földet zsákba, és eredeti tervvel ellentétben, hogy pincébe viszem, inkább kint hagyom a szabadban, hogy a -20-30°C-os fagy minél jobban átjárja, és pusztuljon ami esetleg belé került.)
b743 ugyanezeknek a növényeknek a testvérei, melyek nem cserépben vannak mennyivel többet teremnek? Van olyan palántád, amiből raktál cserpbe is és szabadföldbe / fóliába is? Érezhető valami különbség mennyiségre (esetleg ízre is).
2:35 felé mutatja a cserepet, ránézésre ez is 12-15 liter körül lehet, de szerintem nagyon fontos a klíma, mivel bizonyos hőmérséklet-tartományban köt csak a paradicsom, és leginkább ezzel lehet a bajunk. Évek alatt kikísérletezgethette a kertészmérnök, hogy melyik félárnyékos helyen bírja jól cserépben a paradicsom, és mennyi tápanyag/víz kell neki.
Tápanyag utánpótlással 20 literes edényben nagy termetű paradicsomot is lehet nevelni. Pár tövet mindig tartok így, fal mellett, tető alatt, tartaléknak, ha netán szabad földben kitör a paradicsomvész. Szépen teremnek, csak könnyebben beatkásodnak. Ez sem nagy gond, mert ha esős a nyár, a védett helyen sem olyan száraz a levegő, kevésbé atkásodnak. Ha meg száraz a nyár, nincs fitoftóra, nem baj, ha az atkák tönkreteszik azt a pár tartalék tövet.
Ránézésre legalább dupla akkora cserép kellene nekik, mert nagyra növő típussal próbálkoztál te is. Én négyszer ültettem át a sajátjaimat (ültető tálca, pici pohár, 2 liter, 7 liter), és már 1 hónapja kinőhette a 7 literest is. 20-as is csak folyamatos tápanyag-utánpótlással lenne neki elegendő, de szerintem a hőingadozásnak is komoly szerepe lehet abban, hogy rosszul kötnek meg.
Egy 20 literese virágcserép alátéttel együtt kb. 1.200 Ft, + 400 Ft a 20 liter virágföld, + marhatrágya, tápanyag és növényvédőszerek, ami így összesen legalább 2.000 Ft tövenként.
Bár a cserép több éven át felhasználható, trágyázással a föld is (ha nem lesz túl fertőzött), de akkor is nagyon durva összegre jön ki a paradicsom kilója, rengeteg munkáról, vízről és aggódásról nem is beszélve.
Nem tűnik lehetetlen küldetésnek, de én azt szűrtem le, hogy magasabb költségek miatt sokkal kockázatosabb a cserépben nevelés, és a végeredmény lehet, hogy csak pár szem sárga bogyó lesz :S
A kevésbé dekoratív malteros vödör jó ötletnek tűnik, úgy láttam 12, 15 és 20 literes is létezik belőlük, kb. 600, 700, 800 Ft-os áron. Bár szerintem 1-2 hét alatt annak szélét is elérnék a gyökerek, így ott könnyen érné azokat az erős napsütés + az esti lehűlés. Szerintem csak pár - kisebb gyökérzetű - faj alkalmas a cserépben nevelésre. Kísérletezgetni kell.
sajnos nem tudom milyen fajta, ugy kapta az asszony a munkatarsatol. van nehany muanyag malteres vodrom, lehet at kene tenni 1-2 tovet abba, es akkor meglatnank mi lesz.
nagymamánál összekeveredett háromféle paradicsom, ugyan még nem érnek, de szeretnék készülni előre is, hogy szét tudjam őket válogatni. hét tő van.
a háromféle nem egyszerű, mert viszonylag ritkább fajták: lycopersicon macrocarpum nigra, fóti paradicsom, barna paradicsom.
az első kettőt már úgy ahogy sikerült megtalálnom a neten: hülye nevű egy barnásra érő, a fóti sima piros. a barnával vagyok bajban, mert olyan, hogy barna, az sok van.
na itt jön a nagy kérdés, hogy ismertek e olyan paradicsomfaját, aminek kifejezetten az a neve, hogy barna paradicsom? (egyik se bolti)
Milyen fajtájú a képen látható (benyilazott) paradicsom?
Szerintem a problémád okozója a cserépméret, kb. 8 literes lehet a csereped, pedig ekkora növénynek legalább 20 litert javasolnak a youtobe-os videókban.
Én is cserépben próbálkozom, közben ugyanazokból a palántákból szabadföldbe is lettek ültetve. A több napfény, és a folyamatos gondozás miatt június közepéig a cserepesek előnyben voltak a szabadföldihez képest, viszont mostanra teljesen megfordult a felállás.
- Garafarmos San Marzano szabadföldi töveken 20-30 dió méretű, kövér termés zöldül, míg ugyanabból a palántázásból származó, 7 literes cserépben nevelt töveken csak 3 termés kötött meg, pedig ezen is van vagy 40-50 virág.
- Roma VF szabadföldin szintén 20-30 dió méretű termés, 7 literes cserépben 8-10 termés, abból pár dió méretű, többiek mogyorónyiak.
Manó csak 2-3 termést hozott, viszont a Vilma balkon paradicsomok nagyon szépen teremnek. Jövőre cserépben valószínűleg csak pici bogyós, kis termetű paradicsomokkal fogok foglalkozni. Majd ősszel visszatérek rá, hogy az aprók közül ki mivel próbálkozott, íz és termésbőség szempontjából melyek a legjobbak?