Nem akarok véletlenül sem a vitába belecsöppenni... de... egy dolog, hogy mennyi az új ára, ez már olyan, mint amikor egy 0 km-es autót kihozol a szalonból... a "kicsivel 30 fölött" az sok érte, az már majdnem az új áránál van.
Mivel a mi kenyérsütőnk már legalább 7 éves (amúgy gagyi nethaus), bár még soha semmi baja nem volt, már "várom", hogy mikor hibásodik meg, ezért lassan új gépet keresek. Én is sok jót olvastam a panasonicról egyébként.:)
25-öt tudok ajánlani érte, a postaköltség is még jön rá pluszban. (amúgy csak márkás ht. gépeim vannak, ezt az egyet leszámítva, amit mi is ajándékba kaptunk... de mivel a kenyérsütés nem létszükséglet, ezért valóban sajnálnék több pénzt kiadni, ez nem az a kategória, mint egy mosógép, vagy mosogatógép, porszívó, sütő, stb.) És valószínűleg sokan (legtöbben) ugyanígy vannak ezzel...
Persze számít a mennyiség is... egy-két szelet nem vészes - gondolom. Örülök, hogy jó lett!!! Próbáld ki az alap pizza tésztából a langallot és a pompost is, de vigyázz, mert mindkettő olyan fincsi, hogy utána majd nem győződ készíteni... mindenki ezeket akarja majd megkóstolni.
Reggelire, ebédre, vendégvárónak is szuper és a langallo pl. még olcsóbb és egyszerűbb is, mint a normál pizza.
Ha valaki otthoni kenyérsűtésre adja a fejét, azért ne ájuljon el a nagy márkáktól, mert egy alacsonyabb árkategóriás gép is tudja mindazt, amire szükségünk van a sütögetéshez. Azért - nyilván - van egy összeg, ami alá pl. én nem mennék, de egy kb.15ezres gép is süt szuper kenyeret:-):-) Bocsi, nem az üzletet akarom rontani, na és persze, ha ajándék, akkor ezek a tények amúgy is lényegtelenek:-)
Valami lehet a különböző felszívódásban, mert a barnától viszont nem lesz éhes az ember.... 1 vékony szelet egész napra még elmegy... és annyi a napi össz. kenyér.
Csak szólok, hogy a teljes kiőrlésù lisztben pl. a fehérnél is több lektin van ...
Ha valaki fogyózik, inkább ne egyen kenyeret, mert pl. a hízásért is felelős szénhidrát értékében sincs túl nagy különbsèg a fehèr és a barna között (42 ill. 56), a grahamkenyér pl. 54.... alkor màr inkább Abonett (5) :-):-):-)
Ha máskor esetleg "oda kerülsz", akkor vérvizsgálatot kérj allergiára, vérből mindenre meg tudják nézni egyetlen vérvétel az egész...
Abból a receptből ha kivesszük a kenyeret, akkor már nem "mondanak túl sok újat", szerintem blaze receptje veri, próbáld ki azt, én is hajtok rá, csak előbb legyen tönkölyliszt... addig meg marad a szokásos fehérliszt-teljeskiőrlésű keverék, amit sütni szoktunk a családnak... én meg eszem a sparvital téglát:s
A teljes kiőrlésűből egy szelettel szerintem jól lehet lakni és az éhségérzet is csak nagyon sokára jelentkezik, ellentétben azzal, hogy a fehér kenyérből egy szelettel képtelenség jól lakni, és ha még több szeletet eszem is belőle, rövid időn belül éhes vagyok.:s
Nincs szó keresztreakcióról, csak ilyenkor nehezebben tudja feldolgozni a szervezetem a fehérlisztet (a tejtermékeket, ízfokozót, mézet, chillit, stb.), így több eneregiája, ideje marad a szervezetnek, hogy a tényleges gpndokkal foglalkozzon. Azt nem tudom, hogy másnál is így van-e, de nekem teljességgel bevállt, mert azóta úgymond megszűnt az allergiám. Egy picit azért be van dugólva az orrom, de ez nem ugyanaz, mint amikor folyik taknyom, könnyem, és nem kapok levegőt az orromon. Ráadásul ugye nem szedek semmi allergia elleni gyógyszert.
Amire allergiás vagyok (lennék): sok tavasszal virágzó virág, fű és fafélére (pl. pitypang, hársfa..), poratka, kaszált fűvek (Szegeden minden nap találkozok vele...), stb.
Mint írtam, egyébként én a krumplit abból a receptből már elhagytam, ráadásul a cukrot is. És teljesen jó. Igaz most már valami pikáns kenyéren gondolkoznék, amiben van mondjuk egy kis ízfokozómentes felvágott, vagy hús, vagy bármi más, ami ad egy kis plusszt a kenyérnek:)
A tönkölyiszt sem mindegyik teljes kiörlésű, arra azért figyelni kell. Na meg azért kicsit drágább a finomlisztnél, szegeden 410-ért találtam eddig lególcsóbbat. Igaz most szombaton voltunk a Metr*ba, ott sikerült venni 368 Ft-ért. De le van sajnálva, az a lényeg, hogy használ:)
Eddig egyébként nem hittem ezeknek a természetgyógyászoknak és ezután sem fogok azért mindegyikben, de itt adták a tippet az ellergiával kapcsolatban: http://www.mora2000.hu/, 12.900 Ft egy másfél órás teljes vizsgálat.
Ahoz képest, hogy ide időpontra megyek, nem kell várni, tavaly amikor voltam bőrgyógyászaton meg sem tudták mondani, hogy mire vagyok allergiás, csak nagyvonalakban. Felírtak gyógyszert, ami semmit használt...
A finomított liszt nem tartalmazza a gabonaszem héját és csírakezdeményét. A következő táblázat kis ízelítőt ad abból, hogy mit jelent ez az úgynevezett vitálanyagokra kivetítve.
A finomított liszt kiőrlési vesztesége búza esetében a teljes őrlésű liszthez képest (átlagértékek):
Veszteség %-ban
Ásványi anyagok/nyomelemek
Vas 84
Réz 75
Magnézium 52
Mangán 71
Kálium 76
Kalcium 50
Vitaminok
B1 86
B2 69
B6 50
Niacin 86
Pantoténsav 54
A 100
E 100
Rostos anyagok (csaknem 100-féle)
búzában majdnem 100%
rozsban majdnem 100%
A táblázat a vitálanyagokban bekövetkező veszteséget mutatja százalékban, a teljes őrlésű gabonához képest
Mire vagy allergiás? NÁlunk mindenki pollenallergiás már ezer éve, de ilyet pl. egyetlen allergológus sem mondott, hogy a fehérlisztet kerülni kellene szezonban... vannak persze gyümölcsök (görögdinnye, paradicsom főleg) amik un, keresztallergiát váltanak ki, de a fehérlisztről még sosem hallottam ezt.:O
Én amiatt akarom kerülni, mert hizok tőle, mint a malac... ez van...:s :D Krumplit és rizst is nagyon visszafogom ugyanezért, az a kenyér recept nekem amiatt nem jó.
Kefirt, napraforgó- és lenmagot majdnem mindig szoktam tenni a kenyérbe és sosem vajat vagy margarint adok hozzá zsiradéknak, hanem olivaolajat... ezt már régóta igy csinálom, de csak teljes kiőrlésű lisztből még nem sikerült igazán jó kenyeret sütni... veszek majd tönkölybúzalisztet, akkor ezek szerint az is teljes kiőrlésű, ugye? ... és irány blaze receptje, már kiváncsi vagyok, milyen lesz.:)
Nálam is az a helyzet, hogy amíg allergiaszezon van, addig kerülnöm kell a fehérlisztet. Ráadásul a tejtermékeket is. Ez egy hónapja derült ki, s azóta van kenyérsütőm. Azóta lement 4-5 kiló, és nem áhezem abszolút. Na jó, ez nem igaz, ebben a melegben úgy kívánom a jó hideg tejet és kefirt...
Azóta már ott tartok, hogy a főtt krumpli és a cukor nem megy bele. Helyette magokat teszek, főleg napraforgót és lenmagot. Mikor nem felejtem el, akkor egy kevés szőlőmagolajat vagy olívaolajat is teszek bele.
A liszt pedig ezekből tevődik össze: teljeskiörléső tönkölybúzalisz, teljeskiörléső rizsliszt, kukoricaliszt. Utóbbit már egyre ritkábban teszek bele. A recept szerinti 60dkg-ra törekszem, összetétele attól is függ, hogy pédául melyik lisztből emnnyi maradt a zacsiban, ne kelljen újat bontani. Szóval tök aránytalan.
Eddig - lekopogom - még nem sikerült eltrontani egyszer sem.
Egyébként pedig most már csak teljeskiörlésű lisztet fogunk enni. Például a tönkölyből már csináltunk palacsintát, vagy a párizsi bundát a rántott ételekhez. A palacsinta szerintem isteni finom, igaz azért lehet érezni egy kicsit a liszt ízét, de nagyon elhanyagolható ahoz képest, mint például amikor a fehérliszt ízét lehet érezni az ételen.
felrakom ezt a kenyeret most, de mértékegység-zavarom van:D
a kiskanál (cukor) az nálad a teáskanál és a kávéskanál (só) az a mokkáskanál? Bocs, ha értetlen vagyok...:O :))))
Nálam legalábbis kétféle méretű kiskanál van, a nagyobbik a teáskanál a kisebbik pedig a mokkáskanál, én igy ismerem őket... de azt hiszem receptekben is teáskanál és mokkáskanál elnevezés szokott szerepelni... vagy most már belezavarodom végképp:s :D
olyat tudunk sütni, mármint amiben van fehérliszt is fele-fele arányban, de olyat szeretnék, amiben nincs egyáltalán.
Nem értek a lisztekhez, a tönköly liszt az sem finomitott fehér liszt, ugye?? A sparvital-os "téglakenyérben" is van tönkölybúzaliszt, látom a cimkéjén... Mióta azt eszem, nádszál vagyok lassan :p :DDDD
És nem vagyok éhes abszolút... ha fehér kenyeret eszem, több kell, hogy azt érezzem ettem is, mégis hamar megéhezem...:s
köszönöm szépen, ki fogom próbálni... nem eszem két hónapja semmit, ami fehér lisztből készül és olvadnak lefelé a kilók... csak a 7 szeletes "téglakenyér" fél kiló ötszázért elég drága... bár az mondjuk egy hétig kitart, de akkor is drágállom.:s
Elnézést, hogy nem keresgélek a topicban, csak "igy egyből" felteszem a nagy kérdést...
VAn valakinek olyan receptje, amiben egyáltalán nincs fehér liszt, csak teljes kiőrlésű (akár rozs, akár búza)... ilyen kenyeret szeretnék sütni, de nem igazán jön össze.... nem álmodom olyan puha és foszlós kenyérről ezzel kapcsolatban, mint amilyet kenyérlisztből lehet sütni, de azért ehető legyen. HIába sütöm a teljes kiőrlésű programon, a belseje mintha nem is sülne meg rendesen.:(
Most vettem a vaterán egy Clactronic BBA 2605-s tipusú kenyérsütőt. Ha lenne valakinek hozzá használati utasítás legyenszives már elküldeni a attilarius@gmail.com címre, mert a gép német nyelvű és így végképp nem boldogulok vele. Köszi!
Nekem is átjött, hogy kényszerpályán voltál. Mivel írtad, hogy rájöttél hogyan kell magas kenyeret sütni, én a dupla dagasztásban láttam a siker titkát.
Esetleg még belefér a "varázsba" a dagasztás végén egy kikapcsol-bekapcsol-programot állít-elindít (talán ha 20-30 másodpercet vesz igénybe)...már ha tényleg a dupla dagasztástól lett magasabb(gondolom ezáltal lazább) a kenyered.