Keresés

Részletes keresés

farkendo Creative Commons License 1999.11.09 0 0 17
A, mint abszint
Francia recept: végy 3000 g fehér ürmöt, 3000 g édesköménymagot, 4500 g ánizsmagot, 800 g koriandert, 400 g angelikagyökeret. Ezeket egyenletesen igen apróra (de nem porrá!) darabolva maceráld (=áztasd) 2 napig 80 liter 96*-os szesz és 70 lieter víz keverékében, majd sesztillálj le belöle 100 litert.
Svájci recept: végy 2500 g ürömfüvet, 3000 g ánizsmagot, 3000 g csillagánizst, 2500 g édesköményt, 750 g melissát, 400 g izsópot, 250 g angelikagyökeret, 250 g kálmosgyökeret, maceráld ugyancsak 2 napig 80 lityi tiszta szeszben és 70 liter vízben, s desztíllálj le belöle 100 litert.
A szeszfok 70-75%, vízzel kell higítani. Örömünkbe itt mindenképpen üröm (Artemisia absynthium) vegyül, amely nemcsak keserü, de egyik illó alkotórésze addig macerálja agyvelönket, mígnem súlyos és maradandó károsodást okoz, magyarán meghülyülünk. Ezért az abszint gyártását világszerte törvény tiltja. (Már akkor is sok helyütt tiltotta, mikor az a receptkönyv megjelent, ahonnan a fentieket kimásoltam) Ezt a mennyiséget tehát oszd vagy be, egy rövid életre, vagy szét, titkos ellenségeid között - ha nem, úgy jársz, mint szegény Verlaine (azzal a különbséggel, hogy ö tudott verset írni).
A magyar írok és költök Párizsban kóstolták meg, a szimbolisták tiszteletére, s ezért lehetett kapni jobb pesti kávéházakban is. Egy barátom pár éve Martinique-ban ivott, persze házi fözésüt: a hatást drámainak mondotta. Legutóbb pedig Pozsonyban sikerült beszerezni egy üveggel...
moga Creative Commons License 1999.10.08 0 0 16
irokéz!
A rézelejét nem azért öntik ki mert metil-alkohol is lehet benne??!

A legjobb lepárló amuűit láttam, aluminium leveses kannából készült. Egyszerüen csukhato, és a tetejére lehetett csatlakoztatni a üveg lepárlót.

moga

manh Creative Commons License 1999.10.08 0 0 15
A legősibb módszer: nagy edényben melegítik a cefrét, a cefrére tálat tesznek, amibe a pálinka visszacsepeg. A nagy edényt lavórral fedik résmentesen, a lavórba hideg víz kerül, még jobb a hó. Kicsit macerás lepárlási módszer ...

De hol marad Wágner Úr? Talán nincs kedve a jófajta házipálinkánkkal koccintani?

Mijo Creative Commons License 1999.10.08 0 0 14

Van a témának kiadott szakirodalma, bármely komolyabb könyvkereskedésben érdeklődsz, esélyed van rá, hogy kapsz belőle. A címére sajna pontosan nem emlékszem, de ha nagyon érdekel, utánanézek.
Ez egy komoly szakma, észnél légy, mert megpusztulsz te is meg a szittyóra invitált is !

Mijo

Előzmény: DirtyJoke (-)
irokéz Creative Commons License 1999.10.08 0 0 13
Hát pont ezért nem szabad rezet használni, hogy nehogy ki kelljen önteni akár egy csepp nedűt is! Tejóatyaúristen, ennyi felelőtlen pazarlót: két nap alatt a második!! ;-)
Előzmény: pancho (12)
pancho Creative Commons License 1999.10.08 0 0 12
Sajna, ez még nem a drága nedű, hanem az ún. "rézeleje", ami mérgező is lehet, ezért inkább jobb hagyni elfolyni, vagy nem, de akkor kiönteni.
Előzmény: irokéz (9)
DirtyJoke Creative Commons License 1999.10.08 0 0 11
egy szösszenet innen:

Kenyér, hús, "mög a szentölt víz"

A kenyérsütés és a disznóvágás után (előtt) fontos esemény a pálinkafőzés. Kenyér, hús, "mög a szentölt víz." Mindhárom gondos előkészületet igényel.

Az igényes gazda árgus szemekkel figyeli a gyümölcstermést. Van, aki még mielőtt lehull a gyümölcs, egyenként szedi le fáról, hogy még véletlenül se sérüljön meg. Külön edényben gyűjtögeti az érett almát, körtét, szilvát, barackot. Ebből lesz a kitűnő zamatú, tiszta pálinka. A legtöbb helyen azonban a szilva mellett a vegyes gyümölcsből főzetnek. Sokan úgy vélik, ha vegyes, akkor nem igényel különösebb gondozást. Nagyot tévednek -- mondja Petrecz Sándor, a vásárhelyi szentesi úton lévő pálinkafőzde kisegítője. Az előkészítés, de különösen az érlelés határozza majd meg a pálinka milyenségét. Fontos a folyamatos érés. Az újraindított erjedés már nem adja meg a várt eredményt. A mennyiséget is nagyban befolyásolja. Mert nem utolsó szempont az sem, hogy mennyit ad az anyag. Azt mondják a hozzáértők, hogy a leves, tiszta illatú cefre az ígéretes. Ne legyen se savanyú, se büdös, se túlzottan émelyítő.

Amikor elérkezik a főzés ideje, a gazda megszervezi a szállítást. Amolyan szertartásszerű ez is. Körbeállják a hordókat, gusztálják az anyagot, latolgatják a mennyiséget. Valamikor, bár még sok helyen így van, a művelethez hozzátartozott a főzéshez szükséges fa előkészítése is. A szőlőmetszéskor, fanyeséskor méretre vágott rőzseköteget készítettek. Ez kellett az előfűtéshez, majd vastagabb ágak, hasábok következtek. A főzőmester irányításával rakosgatták szorgosan a gazdák. Egyébként meg üldögéltek a kispadon és megvitatták a világ folyását. Manapság már sok helyütt gázzal, gázolajjal főznek. Így van ez a szentesi úton is.

Felföldi Andreával, a főzőmesterrel a gázolaj lefejtésekor váltottunk néhány szót. A fiatal hölgy e nőknek ritka foglalatosságot egy tanfolyamon sajátította el. Hamar beletanult a dologba, mint mondta. Az idén jó közepes mennyiségre számítanak, általában szilva és vegyes pálinkára. A legkevesebb, amit egy főzésre felöntenek, 300 liter. Általában 50, 50,2 fokosra hagyják a pálinkát.

Időközben újabb szállítmány érkezett. Kis János először főzet. Háromszáz liter vegyes cefréből várja az áldást.

Akinek lecsöpögött a "szentölt vize", megosztja örömét a többiekkel. Egy-egy kupica kijár mindenkinek.

- ocsó -

irokéz Creative Commons License 1999.10.07 0 0 10
<OFF>
Purusa,
az úgy megy, hogy ha már elég ideje tartózkodik az ember a kocsmában, akkor már kevés újdonságot lát, ami újabb véleménynyilvánításra ösztönözné. Így az öreg alkoholisták csak szép csendben röfögnek a sarokban egy-egy laza fröccsel az arcuk közelében, de ez nem zugivászat, hanem a mikrovilág ismeretének bölcsessége. :-)
</OFF>
Előzmény: Purusa (6)
irokéz Creative Commons License 1999.10.07 0 0 9
Elfolyni???? Hagyni elfolyni???? A drága nedűt?????
RobuR, sújtson téged dolgozó népünk megvetése! :-)
Előzmény: RobuR (7)
Agglegény Creative Commons License 1999.10.06 0 0 8
Sziasztok !

Egyik ismerősünk kb. 15 évvel ezelőtt meghalt pálinkafőzés közben !

Elaludt, és szénmonoxid mérgezést kapott ! Két gyerek maradt utána …
Úgyhogy csak óvatosan !

Aggl.

RobuR Creative Commons License 1999.10.06 0 0 7
A kukta kicsi, legalabb 20 l-es edeny kell (pl uzemi konyhai aluminium fazek, tetovel, hazilag barkacsolt leszorito aparattal)
Az aljara egy kis labakon allo racs kell, hogy ne egjen oda az anyag.
Altalaban a cefrebol egytized mennyisegu palinka lesz, ha jo az anyag, akkor persze tobb.
Ami elso korben lejon, az meg nem jo (pl zavaros) igy meg egyszer kell finomitani (gyk. ujra atengedni a rencceren).
A rezcsoves desztillalo nem ojjan gazos, ha az elejen kicsopogo palinkat engeded elfolyni.
Szerintem a profi fozoben, hivatalosan aze' jobb a minoseg, ezert ma' nem nyomjuk hazilag a temat a nagyfaterral.
Purusa Creative Commons License 1999.10.06 0 0 6
(De jó, irokéz, hogy nem vesztél el! Meg soltika - mi az, behúzódtatok a sarokba, zugivók? : ))

Sajna a témához nem értek, összes élményem ezen a téren annyi, hogy mikor apámék házilag fôztek pálinkát, a hivatásos fôzôember a cefre - nedű arányt hallva kiröhögte ôket. Par excellence.

irokéz Creative Commons License 1999.10.06 0 0 5
A rézcső nem az igazi, mert mindenféle káros dolgokat oldhat ki belőle a gőz. Lehet kapni üvegspirált is a mezőgazdasági boltokban. A kuktafazék rulez, a sípolós részére kell ráhúzni a gumicsövet, végére a spirált, és kész a lepárló. A cefrét lehetőleg ne otthon tartsd, mert olyan iszonyat büdös, hogy a verebek lehullanak tőle, mintha falnak repültek volna, ráadásul mindenbe beleissza magát sokáig megmarad a szaga. Az érlelést lehet segíteni élesztővel is, de attól büdösebb lesz a szittyó.
neptancos Creative Commons License 1999.10.06 -1 0 4
Hát, ha duplán csinálod, akár 70 is lehet. Amúgy 40+
n.
DirtyJoke Creative Commons License 1999.10.06 0 0 3
nu, kezd má jönni kedvem meg, jól.

azt tudjátok sacc/kb ? fokosra lehet így csöpögtetni?

soltika Creative Commons License 1999.10.06 0 0 2
Ha a cefrét cukorral robbantod akkor a pálinkád is hasoonló lessz.
Ha kukta fazekot megpróbálod alulról fűteni , és hogyha rézcsöved is van a háztályiban(vagy ha tudsz lopni) akkor tekerd meg minnél több spirálformára a kuktafazekból (ha szétnem robban)
előbb utóbb gőzök jönnek ki, mondjuk ha még a rézspirált hideg viz alá teszed , akkor kis bögrédet odatarthaod és és némi nedüt
koryolhatsz is , mondjuk fejbevág.
tudatlan soltika üdv :
Finci kutya ki büdösnek találja

Bütyök Creative Commons License 1999.10.05 0 0 1
Fogod a "már mozgó" alapanyagot és belerakod egy nagy üstbe;
Megkezdődhet a lepárlás: alégyujtasz, párolod, ízesíted cukorral...

Lehet hogy valami kimaradt....

Ha valaki tényleg tudja és már párolt le küldjön receptet és kóstolót!!!!

DomiG Creative Commons License 1999.10.05 -1 0 0
Először is végy kb 5-6 fm 10-12 mm átmérújű rézcsövet, tekerd fel spirál alakban, szereld be egy bádogvödörbe: kész a legfontosabb a desztilláló. Egy melegítendő, lezárt fazékban főljön a cefre, annak gőzét kell éátvezetni a réz-spirálon, mikozben a a vödörben hideg víz van, vagy áramlik.
Legjobb a valódi gyümölcscefre, de szokták cukorból is pancsolni.
DirtyJoke Creative Commons License 1999.10.05 -2 4 topiknyitó
ha valaki kipróbálta, esetleg rendszeresen gyakorolja, kérem ossza meg tapasztalatait.

még nem mertem rászánni magam - abból elég hitvány ital lett volna.

...de ha esetleg néhány "titok" napvilágot látna itten

szóval mindenre kíváncsi vagyok (ekvipment, érlelés etc.)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!