Keresés

Részletes keresés

Alexfux Creative Commons License 2018.05.16 0 1 9229

Hali!

 

Én a bikemap.net-et használom, a google pl. fatornyos hazánkban nem tervez kerékpárra.

 

Ráadásul a bikemapnak van telós alkalmazása. Számítógépen összeklikkelgetem az útvonalat, elmentem a profilomba és már ott is van a telón.

Előzmény: Caprera (9227)
cobranco Creative Commons License 2018.05.16 0 1 9228

Igy,hogy egy-két részletet felfedtél már mindjárt más gyerek fekvése.Éppen csatlakozni akartam Biciklis Józsihoz,hogy én sem gondolnám jó választásnak ezt az ingerszegény útvonalat,főleg,ha toronyiránt jössz.Ha persze az a cél,hogy hazatekerj,az más.

Ha Angliában rendszeresen tekersz az időjárástól nem nagyon féltelek,kevés jobb terep van a sz@r időre edzeni,mint a ködös albion.

A hosszú útba,főleg,ha monoton és egyedül vagy,nem föltétlenül fizikálisan fogsz belefáradni,sokkal inkább mentálisan.

Jó a google útvonaltervező,de papir térképed is legyen.

Csak az angol konnektor tér el,a többi ország az európai szabványt használja.

A legtöbb nyugat európai országban a boltok vasárnap zárva vannak,de benzinkutakon alapdolgokkal el tudsz vegetálni. Ünnepnapoknak érdemes utána nézni,igen kellemetlen lehet,nekem is voltak már rossz tapasztalataim.

Előzmény: Caprera (9227)
Caprera Creative Commons License 2018.05.16 0 0 9227

Üdv,

 

Köszönöm.

A helyzet az, hogy itt élek Dovertől egy kicsit északra, szóval a 0. napon átkelnék a komppal, megszállnék Dunkerque-ben és onnan indulnék, a szüleim Budapest mellett laknak, az a cél.

Biztosítást közben nézegettem, találtam olyat ami jónak tűnik, egész évre szól és fedez 60 napot Anglián kívül is.

Itt az elmúlt fél évben konstans 5 fok volt esővel és széllel és így tekertem minden nap, szóval az időjárástól annyira nem tartok. Felszerelésem sem sok lesz mert hosteleket illetve airbnb szállásokat keresek majd. Később szeretnék majd sátrazni is de azt tényleg rövidebb túrán kéne kipróbálni.

Még a google útvonaltervezőről érdekelne a véleményetek, itt kint azt használom és eddig működött, de nem tudom a többi országban is megbízható-e.

Egyébként tudom, hogy a táv elsőre merésznek tűnik de a kondimmal elvileg nem lesz gond, az elmúlt több mint egy évben szinte a biciklin élek, csak ugye egy ilyen túrán millió más dologra is figyelni kell amikben teljesen zöldfülű vagyok, például csak amíg ezt a pár sort leírtam eszembe jutott, hogy vajon a franciáknál és a németeknél is olyan konnektor van-e mint nálunk, vagy hogy mikor van náluk piros betűs ünnepnap amikor nincsenek nyitva a boltok, ezeknek persze utána tudok járni a neten de valószínűleg lesz olyan aminek nem, ezért is vagyok itt:)

 

Üdv, Imre vagy Caprera:) 

Előzmény: Biciklis Józsi (9226)
Biciklis Józsi Creative Commons License 2018.05.16 0 1 9226

Kedves Caprera!

 

Üdv a túrabiciklisek csapatában, mert egyre többen valljuk, hogy a világ (és néha önmagunk) felfedezésének a legjobb módja a bicikli túra.


A baleset biztosításról csatlakozom Cobranco-hoz. Elengedhetetlen egy jó biztosítás.

A lopást nem tudom le lehet-e fedni biztosítással, de szerintem nem érdemes. Nekem egyetlen egyszer lopták el a fényképezőmet egy Homonna melletti cigány faluban (Kelet Szlovákia), még a 90-es években.

 

Mindemellett a tervezett utad elsőnek jó hosszú (sacc 2000 km, azaz kb. 20-25 nap). Miért választottad ezt? Elég sok benne a sűrűn lakott rész és a "látványvilág" sem első osztályú. (De ez csak az én személyes meglátásom...)

 

Én tisztelettel javaslom, hogy előtte csinálj több 3-4 napos utat, kipróbálandó magadat és a felszerelést is. (pl. miként viselkedik a gép/ember/felszerelés esőben, amiben valószínűleg lesz részed....)

 

Üdv: Biciklis Józsi

 

 

Előzmény: Caprera (9222)
Caprera Creative Commons License 2018.05.16 0 0 9225

Remek, köszönöm

cobranco Creative Commons License 2018.05.15 0 1 9224

Az Eu-kártya sajnos nagyon alap.Gyakorlatilag a megfázásra jó,azon felül szinte semmi.

Ráadásul úgy tudom,hogy csak állami egészségügyben használható sürgősségire,tehát Kelet-Európában talán meg lehet kockáztatni.

Nyugat Európában nagyon húzósak az árak,pl: Franciaországban előre kell kp-ban a helyszinen fizetni.Én mindenképpen valami komolyabbat ajánlanék/EUB,Atlasz, stb/.Napi 500-tól már helikopteres mentés,hazaszállitás és ami szintén fontos a felelősség biztosítás is benne van.Ez utóbbi azért lényeges,mert,ha bringával nekimész egy autónak vagy fellöksz valakit,kerákpárra nincs köteleződ,utólag óriási összegekre is perelhetnek...és szoktak is.

Én eddig a Generali éves EuB kártyáját használtam,10 rúgóba kijött,az idén felemelték 20-ra,nem éppen infláció követő jelleggel :)

Kicsit utánajártam,ha van OTP-számlád,5990-ért jár hozzá éves kártya,középkategóriás ,Felfedező Utasbiztosítás a neve és a Groupama a szolgáltató.

 

tikli Creative Commons License 2018.05.15 0 0 9223

Szia!

Biztosítás terén,simát szoktam kötni,ha valami extra kell külön lehet bele kérni.

Tudom ajánlani még az EU-tajkártyát,alap szolgáltatás jár EU-s országokban.

Ingyenesen kérhető az okmányirodákban,kérelem kitöltése után,kb.2 hét és hozza a 

postás.

Előzmény: Caprera (9222)
Caprera Creative Commons License 2018.05.14 0 0 9222

Üdv,

Jó ideje olvasom a fórumot, érdekel a téma, és most készülök az első többnapos túrámra. Az út Dunkerque-ből Budapestre lenne szeptemberben. Abszolút kezdőként kérném tanácsotokat, egyenlőre csak két kérdésem van de biztos lesz még bőven ha nem baj:). Az első, tudtok ajánlani valami biztosítást amit érdemes ilyenkor megkötni? Gondolok orvosi ellátásra illetve lopásra is. A másik, google kerékpáros útvonaltervezőre hagyatkozhatok? Street view-on belenézegettem a kijelölt útvonalba és jónak tűnik. Segítségeteket előre is köszönöm

Imre

cobranco Creative Commons License 2018.05.14 0 0 9221

Gratulálok,és köszi az aktuális infókat.

Tengerben fürödtél-e, milyen a víz?

Előzmény: peter198 (9218)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2018.05.13 -2 0 9220
Biciklis Józsi Creative Commons License 2018.05.13 0 1 9219

Szia Péter!

 

Nagyon örülök, hogy sikerült az első csomagos túra. Látod, hogy a 100km távolság és 1000m szint nagyjából ki is jön!
Egyébként a terep mindig hullámosabb, mint gondolná az ember.

Ha van/lesz elérhető beszámoló, örömmel vesszük.

 

Üdv: Biciklis Józsi

 

Előzmény: peter198 (9218)
peter198 Creative Commons License 2018.05.13 0 1 9218

Sziasztok!

Most tartok haza 1 hetes isztriai bringatúráról, Koperből indultam és a határon csak rápillantottak az igazolványra, vissza ugyanígy. Szálláskérdés nem volt. Vadkempinggel nem próbálkoztam, de azért a félsziget belső részein, mellékutak mellett sok jónak tűnő hely van. Kempingek 12-15€ egy főre sátorral, +5€ körül a plusz egy fő. Okmányokat nem vették el. Magánszállás 180-250 kuna, ami azért drága, de színvonalasak is. A tengerparttól távolabb nem nagyon találni kempinget, azt hiszem Motovun és Roč környékén volt egy-egy. Amúgy ez volt az első csomagos túrám, 5 nap alatt 420 km és 6000 m szint. Hihetetlen hullámvasút az út, nézegettem előre a domborzati térképet, de azon nem tűnt ilyen durvának. 

Törölt nick Creative Commons License 2018.05.12 0 0 9217

Atya gatya! Kiruék is erre jártak két éve, azokban a filmekben tetszett meg a banda és határoztam el, hogy velük tartok, ha lehet. Van mit nézni. ;)

Előzmény: cobranco (9212)
Mehmet Karcsika Creative Commons License 2018.05.04 0 1 9216

 

És akkor a couchsurfing még szóba sem került. Vajon a horvát hostoknak is jelenteniük kell a hatóság felé? És nekik is "számlát" kell adniuk? Vagy írnak egy papírt pl. , hogy: "Alulírott X. Y. kijelentem, hogy ... magyar állampolgár (sz.ig. száma:...) a ... lakcímen található üres szobámban csövezett ... napig ingyen"?  :-)

 

u. i.: Milyen volt a marokkói túra?

 

Előzmény: forgione1 (9213)
Törölt nick Creative Commons License 2018.05.04 0 1 9215

Teljesen igazad van. Háromnegyed évvel később ugyanúgy fáj. A személyi igazolványt ezekben a nagy kempingekben elveszik. Kapsz egy nagy fakkot a falon vagy a fiókban, ott tartják távozásig. Nem tudom, hányan tudjatok, hogy a magyar előírások szerint személyes okmány nem adható zálogba. Itthon a kölcsönzőst elküldöm a búsba, de ott nincs mese. Én viszont a szállás igazolásáról nem tudtam. Azt nem éretettem persze, miért kell vastag mappát adni egy éjszakáról. Számlát talán csak a Parenzana tetején nem kaptam. Ott rekord alacsony árat, 15 ercsit fizettem kettőnkre és még delejt is vezettek a sátorhoz. Igaz, az ausztrál-horvát tulaj egész éjjel ott italozott a többi vendéggel az udvaron. Ám a szlovén Litijaban ennyiért vetett ágyat adtak egy biofarmon! Azt hittem, rosszul értettem angolul és reggel majd 50 lesz. Vacsorára meghívtak, a fenséges reggeli 2,5 euróért járt.

Előzmény: cobranco (9209)
haaarmaan Creative Commons License 2018.05.03 -4 0 9214

Sziasztok feltettem egykét eladó táskáim az eladó topickba nézettek rá hátha megtetszik valamelyik.

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=147704927&t=9112318

forgione1 Creative Commons License 2018.05.03 -3 0 9213

A cikkből nem derül ki pontosan a törvényhozó célja.

 

Ellenben hivatkozik idegenrendészetre és a helyi rendőrségen való bejelentkezésre.

 

Mi van akkor ha bemész a helyi rendőrségre és azt mondod, hogy a tengerparton fogsz sátrazni 2 napot?

 

Vegyünk egy sporthorgászt aki 48 órán át fog horgászni, parton vagy csónakban. Netán Mészáros jachtján :-)

Neki ugyan miért kellene szállást foglalni? Viszont bejelentkezhet, hogy tudják mit csinál az országban.

 

Egy túrakerékpáros akár el is mondhatja, hogy átteker az országon.

 

Tehát a törvényalkotó célja fizetős szállásra terelni a külföldit vagy mozgásának regisztrálása?

Vagy mindkettő :-)

 

 

Előzmény: cobranco (9205)
cobranco Creative Commons License 2018.05.02 0 2 9212

Na mindegy,majd rögtönzünk :)

 

A sokat szidott túlcivilizált nyugaton úgy tünik egyszerübb,mint horvátéknál,éppen ezért

meglehetős késéssel ugyan,de itt a tavalyi Francia-Alpokban tett kerékpártúránkról készült dokumentáció első része/Videó,fotó,túrabeszámoló/

 

Tengeri-Alpok ostroma 1.rész: "Bemelegítő hadművelet" 2017./Italy-France/ FullHD 1080p

 

Útvonal:

Vinadio (900 m)-Sambuco-Pietraporzio-Berzicia-Argentera-Lago Di Maddalena- Colle della Maddalena (1.991 m) (francia nevén col de Lars) –Larche-Meyronnes-La Condamine Chatelard- Jausiers (1.220 m) – Barcelonette (1.134 m)

 

Képes útibeszámolót is elolvasni,különben megsértődök:

http://cobranco.hu/turabeszamoloalp_17.html

 

Fotoalbum:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1638086796272705.1073741879.100002142005779&type=1&l=0471ed3bf5

 

Térkép:

https://drive.google.com/file/d/1m2ZeiexNzDs5Mkg_18yI75CTpre8rFn0/view?usp=sharing

 

peter198 Creative Commons License 2018.05.01 0 0 9211

Ez az utólagos "elszámoltatás" rosszul hangzik... :(

 

Nézegettem azért kempingeket Isztrián és 5-6€ a sátor + ugyanennyi per fő. Ezek olyan kempingek árai amik fent vannak a neten. Magánkempingben szerintem olcsóbb is lehet. Ennyit azért már megér h nem kell rizikózni.

Ez a 350 kuna egyébként is kirívó lehet...2 éve 70nm-es apartmant béreltünk 400-ért Rovinjtól 10km-re.

Előzmény: cobranco (9209)
ComicHUN Creative Commons License 2018.05.01 0 0 9210

350 kuna?!?!? Ezt hol találtad? A kisebb, családi kempingek, frekventáltságtól függően, éjszakánként 2-4 euró! Ilyet kell keresni! Vodice-ben tudok nagyon korrekt, bevált helyet ajánlani.

Előzmény: cobranco (9209)
cobranco Creative Commons License 2018.05.01 0 0 9209

Amennyire utána néztem,elvileg minden napról kell valami igazolás.Azért szemét a rendszer,mert úgy van kitalálva,hogy,ha nem buksz le a helyszinen,attól még nem biztos,hogy megúsztad.Ugyanez igaz akkor is,ha feketén vettél ki szállást,csak akkor duplán szívsz,mert úgy veszik,hogy vadultál,közben meg fizettél érte.

A szálláshiénák,ha rád találnak,azonnal hívják zsarukat.Márpedig a tengerparton most már mindenki ebből él.

 

Azért 350 kuna egy sátras éjszakáért,ami gyakorlatilg abban különbözik az ingyen vadkempingtől,hogy van melegvíz,a pofátlanság csimborasszója.

Előzmény: peter198 (9208)
peter198 Creative Commons License 2018.05.01 0 0 9208

Külföldi fórumokon ennek ellenkezőjét is lehet olvasni, tavalyi bejegyzések között többen is azt írták, hogy gond nélkül vadkempingeztek és a helyiek is pozitívan álltak hozzá. Gondolom ez azért területfüggő is, a szigeteken biztos jobban megtűrik, illetve el is lehet dugni a sátrat, a dalmát tengerparton pl. ugyanez nehezebb ügy. Régebbi nyaralásokról nekem az a tapasztalatom, hogy a horvátok általában kedvesek, barátságok, főleg a tengertől távolabbi területeken. A tengerparti sávban azért ez nem mindig igaz.

 

A számlával kapcsolatban kérdés, hogy elég-e ha az utolsó napról van? Elvileg már belépéskor kérhetik, hogy legyen szállásfoglalásod, de a gyakorlatban még nem hallottam senkitől, hogy kérték volna.

Előzmény: cobranco (9205)
pchris84 Creative Commons License 2018.04.28 0 0 9207

Köszönöm! Én is olvastam róla cikkeket. Horvátországban a szállásadók elkérték a személyi igazolványokat a bejelentéshez, Montenegróban már nem emlékszem rá, hogy kellett-e, de számlát nem kaptunk sehol sem. Találkoztunk párszor rendőrökkel, de nem igazán foglalkoztak velünk. A határőrök is csak a személyiket kérték, megnézték gépen és kb. fél perc alatt továbbengedtek. Hogy a szállások adatait látták-e a rendszerükben vagy sem, azt sajnos nem tudom megmondani.

Dubrovnik szinte mindig tele van, bár most még talán sikerült is kifognunk egy viszonylag lazább napot. De ha beállt volna még egy-két óceánjáró a kikötőbe, akkor mozdulni sem lehetett volna az óvárosban, az biztos.

Előzmény: cobranco (9205)
Törölt nick Creative Commons License 2018.04.28 0 0 9206

Amúgy pedig a kempingek költsége horror. Úgy kettő hetet mentünk az országban tavaly és nagyon kevés a korrekt árképzésű hely. Novaljaban és Pula mellett húztak le legjobban, ahol húsz és tizenkilenc éve olyan jó volt minden, de fiam cakis kempinben akart aludni. Hiába nem használod ki, fizetni kell a sok csillagért. Két főre 320-350 kuna pár óráért szinte fájt. A szlovén korrekt. Ott a mosógép ,plusz pénzért használható . Azért az utolsó éjszaka mégis vadkemping lett Varasd mellett! :) Korrekten a Plitvicei-tavaknál és Petrcaneban voltak. Mindkettő kis magán kemping. Érdemes tehát ezeket keresni. Az utunk első része már Afonya2go csatornáján vanvan pár napja. 

6 éve jártam Dubrovnikban. Filmem is van róla. A világ egyik legszebb városa. 

Előzmény: cobranco (9205)
cobranco Creative Commons License 2018.04.27 0 0 9205

Chris:

Jó kis film,azért Dubrovnik mindig tele van (:

Az a strand tényleg jó helyen volt.

 

Kicsit beleástam magam a horvát szállás témában.Eléggé horror,nem csak a vadkemping,ahogy kiderült azért majdnem akasztás jár

http://www.adriainfo.eu/cikk/vadkempingezes_horvatorszagban_bejelentkezesi_kotelezettseg_van

de,úgy tünik,ha nincs nálad számla vagy a horvát elfelejt bejelenteni,akkor is bünti.Ott élők mondták,hogy a bringásokra különösképp utaznak,mert feltételezik róluk,hogy potyáznak.Ráadásul,még utólag is bármikor,a határon is látnak mindent a rendszerben.

Kérdés:

Kaptatok-e számlát,bejelentettek-e,volt-e kötekedés vagy bármi?

Előzmény: pchris84 (9204)
pchris84 Creative Commons License 2018.04.27 0 0 9204

Akkor hétvégére jöjjön a folytatás, melyben többek között megnézzük Dubrovnik óvárosát és megmártózunk Dalmácia egyik legszebb strandján, ahova csak egy meredek sziklafalba vájt úton lehet lejutni.

 

Kobaltkék Adria 2. rész - Az Adria gyöngye
https://youtu.be/JrwSPu3RshM

ComicHUN Creative Commons License 2018.04.26 0 0 9203

Én alig két-három napja egy egész napos Gerecse túrán kétszer töltötte teli a telómat és estére ismát csutkára volt töltve. Éjjel rádugtam még egyszer a telefont, a kilóméterórámat, illetve a lámpám 2600mah-s 18650-es akkuját. Valamennyit tölt borúsabb időben is, bár még ilyen körülmények között nem volt lehetőségem kipróbálni. Egyébként a tippem MZ-6 napelemes linkjén találhatóra szántam. Ha már ilyet nézett, akkor legalább erről biztos, hogy teljesíti, amit ráírnak és nem lutri.

Előzmény: vizus (9200)
Törölt nick Creative Commons License 2018.04.26 0 2 9202

Valamit ki kellett találnom, mert a simán Áfonya névre szóló, régi regisztrációval nem mentem semmire új jelszavakkal sem. A film címében, ahonnan kaptam a becenevem, ott a vagány szerepel. És nem is akárki a "keresztapám".

https://port.hu/adatlap/film/tv/afonya-a-vagany-afonya/movie-54389

Ez se nem vörös, se nem kék, de már nem is szőke, hanem kopasz és bringázik. :D Szardíniára pedig életében először repül is.

Hétfőn pedig fiaimmal épp Miskolcon fejezzük be négynapos túránkat az Országos Kerékpáros Körtúra teljesítése során. Éles tesztben a FrankO'Wheel 2.0, az új túrautánfutóm.

Előzmény: cobranco (9201)
cobranco Creative Commons License 2018.04.26 0 2 9201

"Áfonya, a bringás" :) Jó név! Kell is a pontosság,nehogy összetévesszünk az "Áfonya,a növény" vagy "Áfonya,a likőr" nevű nevű egyénekkel :)

 

Amúgy meg,úgy jó ahogy van,Korzikát nem tanítják az iskolában,minden infó jól jön.A filmezés iszonyú koncentrációt igényel,főleg,ha mindent a helyszinen csinálsz.Nehéz belőni azt a határt,amin túl már az élvezet rovására megy a dolog.

 

Grat és sok sikert Szardiniához!

Előzmény: Törölt nick (9198)
vizus Creative Commons License 2018.04.26 0 1 9200

Szóval szerinted, ha van egy ilyenem, napsütéses időben futtathatom egész nap a telefonomon az offline gps navigation-t? Persze egyenes utakon pihenő üzemmódban. Esőben meg nem?

Előzmény: ComicHUN (9199)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!