Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Másfél hónapja beszélgettünk róla itt. Elsőre egy masszív, megbízható zárral ellátott, amolyan több célra alkalmas bicskát akartam neki. Nem akartam sem egyedit, sem méregdrágát, mert ennyi idős korban még könnyen előfordul, hogy elveszti, és ezért fontos a pótolhatóság. Mivel ajándékba vettem, fontos volt, hogy olyat válasszak, amelyik tetszik is majd neki. A gyereknek még nem különösen tetszenek a hagyományos (anyagú) bicskák, ezért egy modern formavilágú késre esett a választásom. Ez egy Byrd Flight lett sima pengével és rozsdamentes acél markolattal. A gyerek imádja, és - mivel azóta lett fogszabályzója és azzal nem illik kemény dolgokba nagyot harapni - épp csak a tejbegrízt nem katonázza fel vele.
A Lapport egy nagy múltú német cég. A honlapjuk alapján arkansas kövek bányászatával/forgalmazásával kezdték az 1800-as években, mára átálltak a szintetikus kövekre. A Record Arkansas is kerámia alapú szintetikus olajkő.
Könnyű élezhetőségben a szénacéllal semmi sem versenyezhet -- szoktuk is javasolni, hogy az élezés tanulását mindenkép szénacéllal kezdjék. De azért nem sokkal rosszabb a 12c27 sem! Az éltartást meg szerintem nem lehet így megmondani, mert két szénacélé is drámaian kjülönbözhet.
Szívemből szóltál! Egyetértek minden szavaddal... amikor már a nem a háztájit kell karikázni, azt már megette a fene, legyen bármennyire márkás bicska...! ;-)
Én az első bicskámat 12 évesen kaptam az apámtól 77 ben. Visszaemlékezve egy közepes Maskara volt, sötétre pácolt fa panelekkel és alpakka paklival és persze szénacél pengével. A készítőjére már nem emlékszem sajnos. Ámbár a környékünkön a Belencsák márka mindent lefedett! :-)
Köszönöm az infókat az agancskérdéssel kapcsolatban, szerintem megpróbálom, kíváncsi vagyok rá. :)
Még két kérdésem lenne csak (tényleg) ezzel kapcsolatban, és szerintem utána már döntésre jutok. :)
Az első, és ez a fontosabb, hogy a Sandvik 12C27 acélról mik a tapasztalataitok pl a Révész bicskáknál?
Pontosabban azt szeretném megtudni, hogy ez az acél milyen a szénacélhoz képet, szóval hogy ha ezt a variációt választom, akkor a szénacél hangulatán, autentikusságán kívül van különbség közöttük éltartóságban éa élezhetőségben, ill. ha igen akkor akkor mennyivel rosszabb/jobb mint a szénacél?
Nekem is van egy 12c27-es pengéjú Morám (Clipper) és nem volt vele gondom, korrózióállósága is nagyon ok, és én eddig úgy tudtam hogy nem rossz anyag, de rákeresve itt a fórumon látom megoszlanak a vélemények, szóval most nem tudom hol helyezzem el a szénacélhoz képest...
Beszéltem ma infógyűjtés céljából Tarjányival is, neki lenne egy 7.5 cm pengéjű maskarája (bácskai görbe) szénacél pengével és wenge markolattal, ez kicsit gondolkodóba ejtett, de azok alapján amit olvastam nekem az jött le hogy Révészékkel nem foghatok mellé így elsőre őket választanám, csak nem tudom mennyire kéne kompromisszumot kötnöm a 12c27-el...
A másik kérdésem az lenne, hogy a maskaránál, pontosabban Révésznél mennyit vesz el a vágófelületből a tükör, hogy a penge hosszát be tudjam célozni. :)
Most kapta az első rendes saját bicskáját a 11. szülinapjára. Eddig szegénykének csak az jutott, ami a konyhában hányódott (Sanrenmu, Opinel, ilyesmik).
Én szoktam a gyerekek kedvéért kicsit lazítani rajta némi darált sertéshússal és egy kg-hoz egy fél fej hagymát is beledarálok. Így kisit kezelhetőbb is lesz, ami kapóra jön amikor Juicy Lucy-t gyártok. Egyébként tényleg csak só és bors.
Igen, egy gazdálkodó ember számára egy bicska nem más, mint használati eszköz. Viszont nekünk, egyszerű késimádóknak ennél azért több. Épp ezért az én caklimat remélhetőleg megörökli majd az unokám, míg egy juhász bicskája valószínűleg 10 év múlva csak emlék lesz. (mondjuk meg is őrülnék, ha a caklim 1 év múlva bemondaná az unalmast... ;) )
Csak azért, mert így a készítővel kerülsz személyes kapcsolatba, meg tudod kérdezni pár dologról, és ami a legfontosabb, vissza is tudsz neki jelezni a termékéről.
Okos gyerek! :-))) De majd rájön, hogy élvezetesebb saját bicskával katonázni egy deszkán! :-)
Az otthoni hamburger tuti egészségesebb. Az őrölt borson és a són csak darált marhát tartalmaz. Ellenben a bóti agyon van csapva mindenféle ízfokozóval és egyéb nem bele való méreggel! Ugyanígy a csipszet is lehet otthon készíteni! Egy holkeres késsel marha vékony szeletekre lehet vágni a krumplit. :-)
Idegesítő? Az! Talán mert a 3 eurónál kisebb árba nem fért bele egy finom pengerögzítés, csukott helyzetben. De így meg maximálisan gyerekbarát. Egy csipszen meg hamburgeren nevelkedett gyerek 10-12 éves korig marhára esélytelen az üzembe helyezésére! ;-)
A COLD STEEL által levédetett TRI-AD zárszerkezet elvezeti a penge esetleges feszítését a zárszerkezet rögzítésétől.Mindenki maga dönt vásárláskor hogy milyen zárszerkezetes bicskát vesz ,mennyi pénzt szán rá ,mire szeretné használni,mennyire akar rá vigyázni ..A kniai sz@ron már lépjünk túl . Az Adidas cipőt sem vesszük fel mert sz@r Kinai?
Egy gazdálkodó embernél minden napos használat esetén 5 év alatt egy bicska erősen lelakottá válik. Nem a nyél panel adja meg magát. Egyszerűen a belső részek kopnak meg. Ez nem az illesztések pontosságától, hanem a kinyitások -becsukások számától, a belekerült portól, tisztítástól függ. A bicska a szerkezetének köszönhetően valameddig utána állítja saját magát, aztán elkezd lógni.
Hasonló használat mellett egy zárszerkezetes bicskának általában pont a zár része válik megbízhatatlanná. (Akár kínai, akár más gyártású.)
állítom, hogy a legtöbb bicska megunás vagy elhagyás áldozatává válik. az olcsó kínai bicskákra meg alapból kevésbé vigyáz az ember, mert könnye ón és olcsón pótolható.
ha egy szegecselt magyar bicskától elvársz 25 évet, akkor egy csavarozott, pontosan illesztett, alumínium nyelű kínai bicska ugyanolyan bánásmódot feltételezve legalább ugyanannyit ki fog bírni, de az után állíthatóságot is figyelembe véve inkább többet. az acélját meg nem kell sűrűbben élezni, ezért az is bírni fogja.
Hát, ami engem illet, bizony hosszabb élettartamot várok egy kézi készítésű magyar bicskától, mint egy kínai tucatárutól. Talán a fórumon elő-előtűnő második generációs bicskák rontottak el. Meg aztán nem is használom fúrásra-faragásra-manikűrözésre-önvédelemre-szabadesési kísérletekre, csak evésre.
Agancs: a csiszolt markolaton jobban meglátszik a pörköltszaft, ennyi. Nekem évek óta a sárguláson kívül más baja nincs.
Szénacél maskara: keresd meg Nagy Zoltánt, neki van ilyen a palettáján, de egyéni darabokat is vállal.
nem kell túlmisztifikálni a dolgot. ha a polcon vagy a fiók mélyén hever, akkor a száz év sem kizárt. ha munkára használja az ember, akkor élezgetni kell időnként és a penge előbb-utóbb elkopik. ez teljesen felhasználás függő. botorság kijelenteni, hogy 5-10 vagy 15 évig bicska egy bicska.
a hosszú élettartam csak kis részben múlik a készítőn, inkább a későbbi tulajdonosain.