" Milyen csemegszőlőket tudnátok még javsolni? Szempontok: finom legyen, már nyáron teremjen, és ne legyen túl kényes, mert a gazdája nem egy profi szőlősgazda :-)"
A Csaba Gyöngye a legkorábbi, már július végén/aug. elején érik és nagyon finom muskotályos ízű. Sajnos a darazsak is imádják. Nem kényes, mert az egyik szomszédom teljesen elhanyagolt kertjében is terem a gaztengerben, pedig se nem metszik, se nem permetezik, se nem kötözik.
Sziasztok! Totál új vagyok a témában, ezért a segítségeteket kérném. Kertünk két méter magas kerítését szeretném befuttatni szőlővel. Néhány hete ettem egy nagyon jó fajtát, piacon vettük, gondolom import cucc volt. Azóta azt keresem. Szó szerint fekete, igazán ízletes, és nem magnélküli volt.
Vajon mi lehetett ez? Alkalmas lehet a fenti célra? Milyen csemegszőlőket tudnátok még javsolni? Szempontok: finom legyen, már nyáron teremjen, és ne legyen túl kényes, mert a gazdája nem egy profi szőlősgazda :-)
Van egy jó kis szőlős-könyvem: "88 színes oldal a szőlőfajtákról". Ebben sok szőlőfajtára azt írják, hogy "bogyói peregnek". Mit jelent ez? Sose tudtam.
Jajj, ez nagyon kedves tőled, de mindenképp szeretnék küldeni valamit. Nincs szükséged valamilyen csemegeszőlő vesszőre? Vagy gyümölcsfa oltóvesszőkre? Esetleg kaukázusi kefírgombára vagy zöldségmagokra?
Dupla annyi oltást kell csinálni, mint amennyit szeretnél, és akkor pont jó lesz:) Én mindenből dupla-tripla mennyiséget vetek/dugványozok és ha csak a fele/harmada megmarad, az már oké.
Ahogy gondolod. Nekem is szét kell néznem a szomszédokban, ma metszettem a tavalyi telepítésű oltványokat, nem túl rózsás a helyzet, talán 50 %. Az is lehet hogy szurkálok zalagyöngye vesszőket oszt csók. Az még mindig bejött. Ez meg jól el vette a kedvem.
Szerintem elcserélem őket csemegékre. Biztos nem rosszak ezek se, de az is biztos, hogy sokkal jobb ízű fajták is vannak.
Van Csókaszőlő (imádom!), Othello és Mathiász Jánosné Muskotály. Ezek nagyon finomak, muskotályosak és a metszésen kívül más gond nincs velük. Nem kell őket trágyázni, permetezni stb. Pont nekem való fajták.
A saszlát utálom, nem tudom miért. Rajtam kívül mindenki szereti.
Ha dugványozni akarod tedd azt, iskolázva, ősszel meg menj át a szomszédhoz megkóstolni. Ha ízlik akkor jövőre mehet a helyére, ha nem, nem. A bizonság kedvéért szerezz be más fajtákat. Van most valamilyen szőlőd? Ha nincs, és nem akarsz túl igényeset, és szomszédokból szeretnéd beszerezni a vesszőt, javasolom a Zalagyöngyét, Saszlát, Irsait, Othellót.
Kaptam ma Medina, Turán és Bianka vesszőket a szomszédtól. Ezek ugyebár borszőlők hivatalosan, de vajon csemegeszőlőnek is alkalmasak? Ha nem, akkor inkább elcserélem őket csemege fajtákra.
Üdvözletem! Hadd mutassak egy témába vágó vadonatúj internetes játékot: http://preshaz.com. Igaz, csak a borkészítéshez kapcsolódó legalapvetőbb szőlészeti munkák foglaltatnak benne (ráadásul azok is csak egy kattintást jelentenek), de hátha érdekel valakit.
Most jutott eszembe valami, rákérdezek hozzáértőktől:
anyósomnak (isten nyugosztolja) a szőlőjében láttam az udvarán, hogy fahamuval be volt szórva a tőkék alja. Direkt csinálta a lelkem, hogy valamitől megóvja a szőlőt, netán káliumot így juttatott ki, vagy csak egyszerűen odaöntötte a kályha hamuját?
Nekem sok szép gyerekkori emlékem kapcsolódik a direkt termőkhöz, mert a nagyszüleimnél nagyrészt ilyen fajták voltak. De az Izabellát és az Otellót nem a szép emlékek miatt imádom, hanem az ízük miatt.