Hat ez van, nekem mult heten mondtak is helybeliek, hogy addig elvezzem, mig tart, ugyse marad nyari az ido. Nem hittem el, hat ..ezentul elhiszem. Farmer, pulover visszahuz, pedig hajjdejo volt a szoki.
Nemtom milyen kajra gondolsz, beulosre vagy bolt es szendvics. Beulosrol sok fogalmam nincs, pizza talan az egyetlen, amit tok, az olyan 45...85 DKK egy nagy karika, boltocskak: van, ami magyar aron fut, husi, kenyer, szalami draga, sør-szardinia dobozban-olivabogyo-spagettiszosz (csak hogy par peldat mondjak) olcsobb, mint HUN sør, zold cuccok kb mint masfelszer otthon, fene se tudja, mar keverem.. olcso boltok: netto, fakta, olcso, de sz.r is: aldi. Mas vendeglokrol tapasztalat vetekszika nullaval, meg ha voltam is, azt se en fizettem. Egyetemi menzan 20-30-bol bekajalok salatastul. Olvass kicsit vissza ebben a topicban, nem emlekszem, hol, de sokat irtam mar Daniarol, szerintem arak is voltak benne, meg sok mas is. Ha majd idejossz es dragallod (fogod..), ne tedd, pofatlanul olcso orszag Norvegiahoz kepest. (Ezt vigasztalasul mondtam:)
Tudom elsøre marha nagy baromsagnak latszik, nekem is beletelt egy kis idobe kiigazodni rajta, plane mert elso heten negyszer mentem fopalyaudvarrol Lyngby kulvarosaba (51-es lila) meg vissza (ketszer-ketszer) es a negy alkalom alatt harom kulonbozo szamu jegyet kaptam (nem klippekorttal, hanem buszon veve), volt, amelyik sofor szerint 4 zona volt a tavolsag, volt, aki szerint 5 zona es volt, aki szerint 6. Hogy meg jobban osszezavarjon, Lyngby varos pl a 41-es zonaba esik, de a kieso resze, ahova en jovok, az az 51-esben van, szoval eggyel tobb. Mindegy lenyeg hogy neha ok se tudjak. Egyszer vonaton ez hajszal hijan 500 koronamba kerult, 2 db ket zonassal kellett kimagyaraznom a bizonyitvanyom a fopalyaudvarrol az 51-esig (5 zona), de latvan, hogy kulfoldi vagyok, nem bantottak.
Nemtom, nagyon bevallom nem kerestem. Priser= árak, antal zoner oszlopban látod a zónák számát, ahányon átutazol (minimum kettø, akkor is, ha ugyanazon belül maradsz), max. 6 illetve ha ennél tøbb, akkor "alle". Billetter: jegyek, voksne-felnøtteknek. Klippekort, voksne 10 klip: felnøtteknek szóló 10-es jegy. Periodekort voksne 30 dage: 30 napos fényképes bérlet, korlátlan a megadott zónák erejéig.
Másik link: elsø oldal térkép jobb legalja (4-es zóna) Kastrup (reptér), illetve 1-es zóna, København City, abban van a føpályaudvar is -- klikk a zónára, kidob egy rakat térképet, ahol részletezi, hogy "du er i den xxx zone" azaz ebben meg ebben a zónában vagy, és ha onnét el akarsz jutni akárhova, megnézed, milyen színûbe, és a táblázatban alul kiírja, oda hány "klip" (jegy) kell a milyen színûbøl. A klippekortok külønbøzø színûek, kék az 2 zónás, sárga 3, stb.
Pl nézd a 2. oldalt, azaz az egyes zónában állsz (piros), mondjuk most estél le a vonatról a Tivolinál, és mennél Lyngbybe (51-es zóna, piszkoslila, fent), az 5 darab zóna, tehát kiløsz egy 5 zónás klippekortból egyet, vagy egy 2-esbøl meg egy hármasból is egyet, lehet øket kombinálni. Buszra, vonatra is jók a klippekortok, átszállhatsz velük, amíg az X számú zónán belül maradsz.
Sokan csinaljak naponta ketszer is.. hamarosan en is fogom (legalabbis azon vagyok). Øresund-kartyaval 50 DKK korulre jon ki egy ut. Ingazoknak havonta meg meg kevesebbre per ut. Persze magyar arakhoz kepest meg igy is elkepesztoen sok.
Hamlet váránál, illetve Hillerodban(itt van Frederiksborg?) járt valaki vonattal? hát úgy kb. hetente egyszer... :)
A jegy árát ne kérdezd, mert csak Kastruptól, komppal együtt tudom (Helsingborgig - Helsingör svéd fele)... :) Az a Scandlinesnál megvéve oda vissza 140 svéd korona (kb. 110 dán).
Helsingör felé gyakorlatilag éjjel-nappal 20 percenként indul vonat. "Mindenzónás" jegy kell rá, ennek ára attól függ, hányas csomagot veszel. Úgy rémlik 360DKK egy 10-es. Asszem van olyan napijegy (kevesebbért), ami szintén jó addig. Majd az "igazi dánok" kijavítanak, én csak átutazó fan vagyok.
www.dsb.dk kicsit keves az angol része, de a lényeg a dánból is kihámozható.
Ment már valaki vonattal Koppenhágából Malmöbe? Tényleg csak 35perc a menetidő, ahogy azt a dán vasút honlapján találtam? Mennyi kb. a jegy? (Biztosan én rontottam el valamit, de nem tudtam árat nézni).
hát igen, az autóbérlés drága, legalábbis an én mércémhez képes az volt, nem tudom más országokban mennyi, de szerintem bármennyire kedvezményes is, 2-3 nap legalább 40000 Ft-ba jön ki, plusz a tankolás. a cégek közül szerintem mindegy, melyiket választod, gondolom hasonló árakon dolgoznak.
vidéki látnivalók... ebben sajnos nem tudok segítséget nyújtani én mindig kézilabdameccsek miatt voltam, de tapasztalatom szerint sokan vannak itt, akik nagyon jól ismerik az országot és így a látnivalókat is.
Kerestem az 1970-es évek elején működő Carlsberg sörözőt, amely tudomásom szerint kör alaprajzú volt.Valószínűleg a gyár központjában, vagy annak közelében kellett lennie. Jelenleg egy korszerű iroda házat találtam söröző nélkül.
Ha valaki rendelkezik infóval, fotóval vagy valamolyen nyommal, kérem segítsen.
Nnnna sziasztok, en mar nagyon reg nem irtam ide, mar csak azert se, mert majd´ mindenkivel, akivel eddig irogattunk, azota mar szemelyesen ismerjuk egymast. Azert most irnek valamit, a Dankortrol.
Szoval a Nordea, ahol meg december elejen nyitottam egy szamlat: hiaba mutatom nekik a harom eves szerzodest, tartozkodasit, mindent, fizetest. Azt mondjak, a tartozkodasim nem permanent (harom ev az nem eleg ugye), ugyhogy en elvben megtehetem, hogy harom ev utan vagy akar elobb fogom magam es lelepek az orszagbol, persze csak miutan az o hitelkeretukon vettem szamitogepet meg plazmatevet, ahogy sokan tettek mar elottem kulfoldiek. Ezert mivel ok mar annyi penzt buktak, ugy dontottek, hogy nem adnak kulfoldinek Dankortot es kesz. Semmi ilyen szoveg pl, varjunk meg egy par honapot, fiatal meg a szamla, meglatjuk, hogy csurognak a oenzek ra, es majd attol tesszuk fuggove. Nem, egyszeruen feltetelezte, hogy en majd jol meglepek na penzukkel. Mondom magamban, tudjatok mit, kenjetek a hajatokra, most mar nem is kell. Elegans mosoly, koszonom, tavozas.(Ezen kivul meg eleg alaposan beolvastam, tobbek kozt megmondtam nekik az orog igazsagot, hogy ok azert leteznek es neki azert van reggeli az asztalan s munkaja egyaltalan, mert vannak olyan agyatlan emberek, akik nem a parnajuk ala rakjak a penzt, hanem a Bankba hordjak.. addig orulojon, mig odaviszem onkent a penzt, s nem el..:))
Kovetkezo nap csak valami hulye indittatasbol, celtalanul betevedek a Danske Bankba. Kerdezem oketr a kondiciokro, szerzodes elovesz, bankvezeto fiatal srac atnezi, ramnez, kerdes nelkul mondja: hat erre tudok adni neked egy Visa-Dankortot, ha az megfelel... de most nagyon nem erek ra, vissza tudnal-e jonni ekkor es ekkor, es akkor mindent elintezunk..? Nevjegykartyacsere, hatuljara datum felir, megbeszelve. Papirjaim azert lefenymasolta. -- Kb. negy napja kaptam a levelet, hogy megrendeltek a Dankortom!!, s tegnap megkaptam a Dankortot is postan, noha a hozza tartozo szamlat elvben meg csak jovo hetfon nyitom meg.. Tehat MINDEN szamlamult nelkul, csak a szerzodesre kiadjak nekem a Dankortot, onkent, dalolva.
Kozben egyeb hulye adminisztrativ okok miatt, amikrol nem igazan tudtunk, a penzem egy reszet csekken kaptam, mehettem be a bankba felvenni. Atiranyitanak a sajat bankomhoz, a Nordeahoz, majd ok kiadjak nekem a penzt. Csaj ramnez, valami igazolvanyt, ID-cardot, valamit ha volnek szives. Ilyen kis fem nevjegykartyatartoban tartom az ilyeneket, kihajtottam, ott a yellowcard, mutatom neki. A pillanat tortresze alatt kikapja az alatta figyelo Dankortot, neki az kell igazolasul. Kerek szemekkel ramnez, jeee hat ez majdnem ugy nez ki, mint az ovek, de hat ez nem is Nordea!! Van masik is, elovesz Nordea Visa Electron, nem en adtam ezt, te vetted el, inkabb azt nezzed. Jobban az arcomba nez, vigyorgok. Mondom, igen, ugye emlekszel, tudod, ket hete.. Sapad, pirul, igen, felismert. (O vagta az arcomba a plazmatevet mint vasarlasi tervemet a kov. honapokra, megpattanasi szandekkal, na jo, nem o, hanem a fonokasszonya, a fiokvezeto, o csak vigyorgott akkor...)
Tanulsag? En nem tudom, milyen a tobbi Nordea, mert ahol anno nyitottam, az eleg jo hely volt (Fredericia, Jylland). Ez a mostani Lyngbyben van, de bent a centrumban -- azt kulon kiemelnem, hogy a dan muegyetemen a campuson kint az Isten hata mogott nincsenek jelen, micsoda piacot engednek ki a kezuk kozul azzal, hogy a Dankse Bank van csak ott, a kozponti epuletben. Minbdegy, ez nem az en dolgom, en hasznalom az ujonnan nyitott Danske Bank-os acc-ot, es orulok, hogy tobbe nem kell bebuszoznom Lyngby kozpontba, hogy igy alljanak hozzam, mint ugyfelhez. Azelott nem hittem volna, hogy ez Daniaban is megtortenhet.
Ezt egy kedves érdeklődő topiktársnak írtam, de talán másnak is hasznos lehet. eredetileg egy másik Dániás topikba került, de látom, hogy ez az "igazi"... bemásolom hát ide is.
No, hazajöttünk! Koppenhága varázslatos város! A Skyeurope 737-es valóban fapados, nagyon lestrapált belülről (az ülés gyakorlatilag ketté volt törve alattam, de mindegy, megoldottuk, átültem máshová) de nem panaszkodom, elvégre még annyiba sem került a jegy, mint amennyiért az a büdös szemét máv elvisz budapestről debrecenbe. Odafelé pontos volt a járat, visszafelé kb. 50 perc késéssel indultunk, ez még belefér, olyan 80%-os telítettsége volt a gépnek, egyik irányba sem ült mellettem senki idegen, és oda ültettek, ahová kértem. (leghátul szeretek ülni) Szóval azt kaptam, amire számítottam, semmivel sem többet, de nem is kevesebbet, jó volt.
Tekintve, hogy a kedd délutáni járattal mentünk, és a csütörtökivel már jöttünk is vissza, két fél és egy egész napunk volt Koppenhágában. Ez végül is elég arra, amit ilyenkor meg lehet nézni, mert nagyon sok hely zárva van télen. A csemeték imádnák a Tivolit, de sajnos az is zárva van. Báár... ez amolyan régi stílusú vidámpark a város kellős közepén, nem biztos, hogy a mai diznilendhez szokott fiataloknak bejön. No de mindegy, mert sajnos, mint már írtam, zárva van.
A reptérről a 30-as busz visz el a Bella Centerhez, kb. 25-30 perc a menetideje, azt hiszem a 2-es terminál mellől indul. A Bella Centernél van a szállás, de nem pont ott, hanem egy megállóval a Bella Center után! Ezt a buszsofőrök is tudják, és ha mondod neki, hogy a Hostelhez szeretnél menni, akkor szerintem biztosan szólni fog. De amúgy is egyszerű: amint meglátjátok a buszból a Bella Centert (BC piros betűk, több is egy -illetve több- modern stílusú épületen kissé a semmi közepén), lehet sasolni, és a egy-két kanyar után elvileg (ha a reptér felől utaztok) a busz jobb oldalán fel fog tűnni a szállás, igaz, nem pont az út mellett vannak a faházak, hanem kicsit távolabb, de még Youth Hostel International fehér zászlójuk is van, észre lehet venni.
A szálló aranyos, barátságos, relatíve olcsó, de kissé zajos, nem mindegy, hogy melyik szobát kapjátok.. a folyosón mászkáló és ajtót nyitogató emberkék eléggé zajosak tudnak lenni.. rutinos utazó füldugót is visz magával, ugye.. :-) Szóval én lehet, hogy legközelebb inkább a belvárosban keresgélnék szállást, de az persze valamivel biztos többe kerül. A távolság nem gond, a 30-as busz bevisz a városba is. A reptér és a belváros között közlekedik, ez a szállás a kettő között van kb. félúton.
A közlekedés nagyon jól meg van szervezve, minden egy céghez tartozik, és bár látszólag drága, ki lehet jól használni. Mi 2 zónás 10 klikkes jegyet vettünk 115 koronáért; ezzel a szállás és a belváros között két személy két "klikkel" utazhat (fejenként egy klikk, a jegy egy óráig érvényes, annyiszor szállhatok elvileg át vele bármilyen közlekedési eszközre, ahányszor csak akarok/tudok. Van millió buszjárat, vagy 12 földalatti mélyvasút vagy gyorsvasút vagy mi, van még metró és vízibusz is. A vízibuszt mindenképpen próbáljátok ki! Fel lehet rá szállni a Nyhavn-nál, a túloldalon az Operaház mellett és a kis hableány szobrától nem messze is, meg még vagy 3-4 helyen, de azokat nehezen tudnám leírni. Körjárat, és elvileg egy lyukasztással egy órág is lehet oda-vissza hajókázni.. érdemes persze kiszállni időnként, különösen a fenti megállóknál.
Érdemes csak úgy találomra felülni bármelyik belvárosban közlekedő buszra, és városnézni, van emeletes buszuk is, abból nagyon jó a kilátás, aztán ha valami megtetszik, leszálltok, és ugyanazzal a jeggyel - egy órán belül - mehettek tovább egy másik busszal. A buszok pontosak mint egy svájci óra, és mint minden Skandináviában. A buszsofőrök és mindenki, de mindenki zavarbaejtően jól beszél angolul és nagyon kedves és segítőkész a külföldiekkel.
Van elvileg Koppenhága-kártya, de szerintem nagyon drága, nem éri meg. Nyáron talán igen, de most biztosan nem.
Arra ennyi idő nem elég, hogy fél napos múzeumlátogatást lehetne tervezni, így erről nem tudok beszámolni. Mi gyakorlatilag egész nap csak mászkáltunk a városban, főleg gyalog, gyönyörködtünk ebben a mesés városban, minden olyan szép és tiszta, rendezett, kultúrált, annyira más, mint ez a magyar szemétdomb. Az utcák nagyon csendesek, alig van egy-kát autó. Érdekes, semmmivel sem járnak jobb autókkal, mint mi, sőt.. valószínűleg nekik ez nem annyira piszok fontos, mint nekünk.. van viszont rengeteg, de rengeteg bicikli. Döbbenetesen sok! Mindenhol, tárolókban, vagy csak az út szélén, házak falának támasztva, és persze a legkisebb és legnagyobb utcákban is mindkét oldalon bicikliút! Nem is akármilyen! Ezek a dánok tudnak valamit!
Szóval mindenképpen javasolok sétát, kényelmes járdákon, gyönyörű utcákban egész nap el lehet kóborolni. Reggeltől estig így gyakorlatilag mindent meg is lehet nézni: A csatornákat, a parkokat, a kikötőket, különösen a Nyhavnt és környékét, a királyi palotát, a várat, az új operaházukat, a hippinegyedet, a főteret, a városházát, a Tivolit és a Stoget-et, a híres sétálóutcát, bár engem legkevésbé az hatott meg. Egyik külföldi bolt a másik után, rengeteg túrista még ilyenkor is, hát, én legalábbis nem az ilyen dolgokért szeretek utazgatni a világban, ilyen máshol is van.
Étkezés. Eredeti dán éttermet nem nagyon találtunk. Rengeteg szendvicsbár van, a dánok hétköznap szerintem ilyenekben ebédelnek, nagyon sokat bevándorlók üzemeltetnek, és persze így jelentős részben a vendégkörük is mindenféle bevándorló és külföldi, de ez biztos attól is függ, melyik negyedben ül be az ember egy ilyenbe. Vannak a szenzációs kis mobil hotdogárusok, na ez tipikusan dán, gondolom. Jellemző, hogy egy jól megtermett sült kolbászhoz icipici kenyérfélét adnak (20-25-30 koronáért) - nem is láttam egyetlen kövér dánt sem! Ezek ha már nincs -20 fok, szinte egy könyű kis pulcsiban, sapka nélkül szaladgálnak.. miközben én majd megfagyok.. persze kopaszodnak is rendesen, szerintem nem kis részben e miatt, de úgy tűnik, ők ezt nem tudják..
Olyan 0-2 fok körül volt a héten, egyik nap szép napsütés, másik nap délelőtt borult (reggel még egy kis hó is esett), délutánra kisütött a nap, de szinte azonnal elkezdett esni az eső, a szél is fújdogált, szóval elég változatos volt az idő, fel kell öltözni rendesen.
Térkép nem kell, minden buszmegállóban van, és természetesen nincs összefirkálva sem, mint mondjuk, ehh.. máshol.
Az szvsz mindegy, hogy mit milyen sorrendben néztek meg, de azért érdemes valamiféle tervet kigondolni, hogy ne szaladjatok ki az időből.
A buszokon be lehet gyűjteni részletes menetrendet, térképes tájékoztatót, első ránézésre kissé bonyolult, de el lehet azért igazodni rajta. Jegyet lehet újságárusoknál és mindenféle helyeken kapni, talán még a buszon is, de ebben nem vagyok teljesen biztos. A reptéren is lehet. A reptérre persze nem csak 30-as busszal lehet kijutni, az csak azért jó, mert a szállást és a belvárost is összeköti.
Ja, fontos: a zónák. A szállás és a belváros más zónában van, és ha a belvárosból mentek a reptérre vagy fordítva, akkor az megint más zóna, és akkor már a 2 zónás jegyet kétszer kell fejenként kezelni.